Dodaj do ulubionych

czy jest cos fajniejszego od ciastoliny?

09.04.11, 17:59
synek uwielbia lepic ciastoline mielismy zawsze Play-Doh niestety po jakims czasie juz wysycha i sie kruszy no ale mysle ze i tak jest chyba najlepsza z tych wszystkich...czy jest cos moze fajniejszego i lepszego? a jesli juz ciastolina to jakis fajny zestaw taki dla 3 latka? bo samo lepienie juz mu sie nudzi myslalam zeby jakies akcesoria dokupic. co polecacie?
Obserwuj wątek
    • kroliczyca80 Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 09.04.11, 18:16
      Moj 3-latek wybrał sobie ostatnio w Smyku ciastolinę-kuchnię. W zestawie jest kuchenka, patelnia i inne akcesoria do gotowania i wyciskania. Przez 3 dni młodego jaby nie było - całe dnie siedział z nosem w nowej zabawce. Teraz trochę się juz znudzil, ale jak go czasem weźmie, to spędza nad tym 2 godziny. Z innych ciekawych zestawów mogę jeszcze polecić dentystę oraz takie płaskie pudelka z samymi akcesoriami (my mamy akurat owoce). Wszystko play-doh, inne firmy jakoś mi nie podchodzą, masa wysycha w nich dużo szybciej.
      Wszystkim odradzam za to cukiernię Play-doh - to chyba najgorszy zestawuncertain Od razu sprzedałam, nie dalo się tym bawić.
      • elmirkamamaani Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 09.04.11, 18:28
        Jest cos takiego Supermasa Djeco dostalismy od znajomych .
        Znalazlam w jednym ze sklepow internetowych .
        Linka nie wklejam .
      • patir23 Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 09.04.11, 18:57
        te pudelka z samymi akcesoriami mozna na all kupic? nie bardzo wiem o jakie chodzi moze jakis link?
        • mak-111 Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 09.04.11, 19:12
          moja mloda nadal uwielbia bawic sie piaskolina, a ma juz 6 lat.
          • minnie8 Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 09.04.11, 22:51
            mak-111 napisała:

> moja mloda nadal uwielbia bawic sie piaskolina, a ma juz 6 lat.

moja ma ponad 9 lat i jeszcze lepi smile
            z zabawek ma zostać CIASTOLINA i lego...po ostatnich pożądkach "wszystko inne (nawet 200 kolekcjonowanaych mozolnie LPS) możesz mamo sprzedać na allegro " big_grin
        • kroliczyca80 Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 09.04.11, 20:50
          Wystarczyło w all wpisać "play doh owoce": allegro.pl/ciastolinowe-potrawy-owoce-20608-play-doh-hasbro-i1538596219.html
          Piaskolinę tez mamy, ale 3-latki są na to jednak chyba za małe... Mój owszem, wciągnął się i bardzo chętnie robił cegły, ale spora część piachu wylądowała pod stołem (mimo, że pilnowałam go cały czas i wciąz zagarniałam) i trzeba było wciągnąć ją do odkurzacza. Ciastolina łatwiejsza w obsludze.
          • afroddytta Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 09.04.11, 20:59
            A ja mojemu 4latkowi kupiłam taki zestaw deserowy i jest zachwycony, przyrządza desery, lody na patyku, pucharki z owocami itd. (niestety nie może się bawić cały czas, bo 1,5 roczniak wszystko pożera smile)
            allegro.pl/ciastolina-lody-i-desery-i1548717339.html
            • patir23 Re: afrodytta 09.04.11, 21:33
              a czy ta ciastolina to jakas fajna jest nie kruszy sie itp?
              • niesia22 Re:A piankolina fajna jest? 09.04.11, 22:35
                n/t
                • anick5791 tak 10.04.11, 08:50
                  Wg nas bardzo fajna. Córka ma niespełna 2 lata i właśnie w piankolinie świetne jest to, że nie wysycha (czyli nie muszę jej pilnować nadmiernie wink ). Mamy zestaw do pizzy i od 2 miesięcy jest hitem non stop. Ciasatolinę niestety już kilka razy wyrzucałam, bo mała rozgrzebała, kiedy nie widziałam no i efekty był taki, że stała się twarda jak kamień.
                  • dolores12 Re: tak 10.04.11, 13:07
                    CIastolina Play Doh moim zdaniem wcale nie jest najlepsza, zważywszy na jej cenę. Dużo wolniej wysycha np. Crayola, a kiedyś od dziadków moje dzieci dostały zestaw z Biedronki z ciastoliną, są tam naprawdę fajne akcesoria i masa, która jest w użyciu od 3 lat i nadal jest plastyczna. Play Doh wyrzuciłam po 3 miesiącach. Ten ostatni zalinkoway zestaw wydaje się fajny i za taką cenę bym kupiła. Te wszelkie prasy i pompki wg mnie nie są fajne, bo po wyciśnięciu zostaje w nich pełno masy, którą trzeba potem mozolnie wydłubywać.
                    • paliwodaj Re: tak 10.04.11, 14:50
                      moze cos co w Polsce nazywa sie piaskolina moon sand. My mielismy, chociaz robi duzo balaganu, dzieci lubily.
                      Ostatnio widzialam u terapeuty od rak cos co bardzo przypominalo ciastoline, bylo bardziej szkliste, ciagnace , nie wysychalo, ale pewnie to "cos" jest tylko na potrzeby terapeutyczne.
                      • pelka22 Piankolina naprawdę jest super 11.04.11, 08:33
                        Moja dwulatka i sześciolatka uwielbiają piankolinę. Mają farmę, mała wrzuca piankolinę a starsza kręci i wypadają zwierzątka, które potem sobie układają w rządku i bawią się nimi. Dużo fajniejsze niż ciastolina, bo nie musze im pomogać. Przy wyciskaniu ciastoliny to starsza ma problem, a młodsz to kulki sobie robi.
                        • slonko1335 Re: Piankolina naprawdę jest super 11.04.11, 12:39
                          Moje dzieciaki żebrzą o piankolinę-farmę więc chyba u Zająca zamówimy. Wiekowo podobnie do Twoich bo 2,5 roku i 5 lat, więc mam nadzieję, że też się sprawdzi. Młodziak uwielbia ciastolinę. Mileiśy jeszcze takie kuleczki klejące się ale poza bałaganem niespecjalnie się bawili. Coś takiego:
                          img816.imageshack.us/img816/6492/ostatniozaktualizowanew.jpg
                          Piaskolinę mieliśmy i wydiabliłam po pierwszym użyciu, chociaż nie powiem im się podobała....
                          • afroddytta Re: Piankolina naprawdę jest super 11.04.11, 14:39
                            A ja myślałam, że piankolina to właśnie ta kuleczkowa. To ta prawdziwa piankolina to czym się różni od ciastoliny? Ona zasycha?
                            • slonko1335 Re: Piankolina naprawdę jest super 11.04.11, 14:47
                              tutaj jest filmik o piankolinie(nie tej kulkowej):
                              www.youtube.com/watch?v=lPdVEpLHA5s
              • afroddytta Re: afrodytta 11.04.11, 12:03
                W sumie to nie mam porównania do play-doh, bo wcześniej mieliśmy tylko taką z Auchana, ale ta ma bardzo ładne kolory, jest gładka, miękka i raczej się nie kruszy, oczywiście nieschowana wysycha. Mamy ją kilka miesięcy i dobrze się sprawuje, razem z zestawem kupiłam też dodatkowo kilka większych pudełek, bo te w zestawie są małe.
    • afroddytta Piaskolina, piankolina-co z tego robić? 11.04.11, 12:08
      Ja też już od dawna przymierzam się i do piaskoliny i do piankoliny, ale jakoś nie wiem jak się tym bawić. Chodzi mi o to, że do ciastolin są różne zestawy, wyciskarki itd. i ogólnie ona jak plastelina, więc można zrobić wszystko.
      A co się robi z piaskoliny-jak się tym bawi, tak samo jak ciastoliną? czy to zasycha?
      A piankolina? raczej widzę pojedyncze kostki, są jakieś zestawy? (możecie podać jakieś zdjęcia,linki) co z tego można robić? czy to zasycha?
      Mój syn ma ponad 4 lata czy to ma znaczenie, co najlepsze?
      • pelka22 Re: Piaskolina, piankolina-co z tego robić? 11.04.11, 14:50
        Wybrałam pierwszą z brzegu aukcję
        allegro.pl/piankolina-moon-dough-magiczna-farma-cobi-91006-i1542743116.html
        my mamy takąwłaśnie farmę. U góry wciska się piankę (bo to ma taką konsystencję właśnie piankową, delikatną), z tyłu jest pokrętło, które w naszym przypadku starsza kręci i wychodzi chyba 3 lub 4 rózne zwierzątka, One jakoś formują się w środku. Wychpdzą ładne jak na zdjęciu. Więc trochę inaczej to działa niż ciastolina. Ale robią też sobie z tego placki, węże i kroją nożem plastikowym. Jest łatwiejsza do zabawy. Ciastoliną fajnie się coś robi jak jest świeżo wyjęta z opakowania potem twardnieje i już nie jest taka plastyczna jak na początku. Piankolina cały czas ma te same właściwości.
    • patir23 Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 11.04.11, 18:36
      w takim razie co najlepiej kupic w miare dobrego i taniego?
      • eliszka25 Re: czy jest cos fajniejszego od ciastoliny? 12.04.11, 15:35
        ja bym powiedziala, ze najlepsza jest skaczaca ciastolina. moj mlody taka dostal i jest zachwycony. dziala to jak ciastolina, ale w dotyku jest calkiem inne, takie aksamitne powiedzialabym i leciutkie bardzo. po ulepieniu figurki skacza jak pilki kauczukowe i nie trzeba czekac az wyschnie, mozna bawic sie od razu. no i plywa w wodzie, co dla milosnikow dlugich nasiadowek w wannie jest po prostu hitem. nie wiem tylko, czy jest w polsce.

www.bea-verlag.ch/shop/default.aspx?kat=42

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka