Dodaj do ulubionych

Allegro - znowu:(

09.06.11, 20:33
Witam,
ja to się chyba nie nauczę. Kompletnie nie wiem co robić. Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych w temacie. Wygrałam kilka aukcji u jednej osoby (wiadomo koszty). W zasadzie opis skromny, ale stało jak byk, że ubranka w bardzo dobrym stanie. Paczka przyszła przedwczoraj, ale dopiero dziś miałam czas, żeby zająć się jej zawartością (mam malutkie dziecko). No i okazało się, że przy kilku ubrankach są dziury takie "oczka" (przy zatrzaskach), a jedno body jest niedoprane ... z dziecięcej kupki. I co mam teraz z tym fantem zrobić? Napisałam maila, że w takiej sytuacji nie mogę wystawić pozytywa, ale boję się odwetowca. Jeszcze nie wysłałam maila - poczekam na Wasze radysmile. Co Wy byście zrobiły? Uważam, że uczciwie byłoby napisać o wadach, a kupujący niech decyduje. Czuję się oszukana.
Obserwuj wątek
    • katrina1984bielany Re: Allegro - znowu:( 09.06.11, 21:30
      Po pierwsze skontaktuj się ze sprzadającym, zgłoś zastrzeżenia i poczekaj co odpisze (może poczuje się do winy i zaproponuje jakieś rozsądne rozwiązanie). Jeśli będzie robił problemy to zawsze możesz zareklamować towar jako niezgodny z opisem. Jeśli sprzedający = cwaniak to będzie robił jeszcze większe problemy wink I wtedy pewnie nic nie osiągniesz tą reklamacją.
      Jeśli chodzi o komentarz to jak druga strona nie będzie chciała się dogadać i zacznie cwaniakować - wystaw wedle uznania neutral lub negatyw. Naprawdę nie ma się czego bać smile
      Właśnie dlatego, że kupujący obawiają się odwetowych komentarzy i nie wystawiają negatywów takim oszustom, jest ich teraz pełno na Allegro. Tacy nieuczciwi allegrowicze czują się bezkarni - myślą sobie: kupujący nie odważy się wystawić mi negatywa bo wie, że ja mu się w zamian odpłacę tym samym... Wystawię badziew a i tak będę miał czyste konto.
      Może ten sprzedawca już wcześniej wcisnął komuś jakieś szmaty zamiast ciuszków w super stanie i ten ktoś odpuścił sobie wystawienie odpowiedniego komentarza - a może gdyby jednak to zrobił - to teraz nie miałabyś problemu bo przeczytałabyś tą opinię i nie zakupiła nic od niego...
      • malwina79 Re: Allegro - znowu:( 09.06.11, 21:37
        No właśnie przez takie podejście do sprawy jak Twoje, tylu jest oszustów i naciągaczy na Allegro. Nawet jeśli dostaniesz negatywa odwetowego to co? Czy ktoś zwróci na to uwagę? Bo przecież to nie Ty chciałaś kogoś naciągnąć. Jeśli boisz się pisać do sprzedającego i walczyć o swoje to zostaw sobie ciuszki, albo wyrzuć do śmieci.
    • malowanka06 Re: Allegro - znowu:( 09.06.11, 21:33
      Poczekaj co odpisze sprzedająca, wtedy sie ustosunkuj. Dlaczego boisz sie odwetowca? Nie rozumiem tych którzy mają jakieś "ale" do zakupów ale nie dają odpowiednich komentarzy. Jeśli nie uda ci sie porozumieć ze sprzedającą- daj odpowiedni komentarz. A nawet jeśli też dostaniesz negatyw czy neutralny- to co? Ja przy zakupach kieruję się komentarzami kupujących a nie sprzedających.
      • jf_wawa Re: Allegro - znowu:( 09.06.11, 22:00
        Wysłałam właśnie maila, że nie będę mogła wystawić pozytywa. Cóż, macie rację. W sumie nie mam się czego bać, bo z mojej strony nie było żadnych uchybień. Na wszelki wypadek nie prałam dziś ciuszków i nie zaszywałam reszty dziurek (w dwóch czy trzech zdążyłąm już zaszyć). Najbardziej mnie wkurza, że nie mam jakiś wygórowanych życzeń - wiem, że ciuch używany to nie nowy, ale dziury to chyba nie jest standard. A na komentarz odwetowy (nawet 4) już się szykuję (mentalnie).
      • pasik Re: Allegro - znowu:( 09.06.11, 23:21
        I dołącz zdjęcia dobrej jakośći żeby było widać wszystkie felery.
        Kiedyś sprzedałam coś co według mnie było ok, ale okazało się że nie dopatrzyłam usterki. Kupująca podesłała mi dowód a ja zwróciłam jej część kosztów zakupu.
        A jeśli się nie dogadasz stosowny komentarz...inteligentni i tak skapują się że chodzi o odwetowca czyli nic nie zaszkodzi twojej karierze.
        Ważne żeby komentarz był pozbawiony emocji,wyczerpujący.
        np kiedyś takie cudo dostałam:

NIE CZYTAŁA MOICH MAILI TYLKO ŻĄDAŁA KABONY I WCISKAŁA MI ŻE NIC DO NIEGO NIE PISAŁEM... NIC BYM JEJ NIE POJECHAŁ GDYBY MI NIE CIOŁ WAŁA. CHRABIA CO DO WOJNY BY DOPROWADZIŁA O SWOJE 1,25 ZŁ ...
        i jak się do tego odnieśćtongue_out
        • annawoj Re: Allegro - znowu:( 10.06.11, 10:10
          pasiksmile
          cudo komentarz, choc nie do konca zrozumialamsmile
        • chce_bobo Re: Allegro - znowu:( 10.06.11, 11:30
          pasik żeby sie odnieśc to trzeba ten komentarz zrozumieć... big_grin
          Medal dla ciebie jesli wiesz o co kaman smile bo ja mam deski.

co do autorki: juz ci dziewczyny wyjaśniły, że odwetowiec to jest dupa a nie komentarz i mądrzy allegrowicze nie zwracaja na te uwagi. tylko napisz merytorycznie jakie masz zastrzeżenia. A do sprzedającej napisz czego oczekujesz- zwrot części kosztów, zwrot części ciuchów itp
    • kanna Re: Allegro - znowu:( 10.06.11, 15:51
      Najpierw napisz maila i poczekaj, co bedzie.

Jezli Sprzedający nie zaproponuje nic sensownego - spokpojnie daj neutrala, rzeczowo opisując sytuacje, bez zbednych przymiotników i komentrazy.

Zdazraja mi sie komentarze "odwetowe" zawsze pisze wtedy: Odwet za zasłuzony nagatyw, który wystawiłam Sprzedającemu.

Poza tym - negatyw to problem dla Sprzedającego, Kupującegio mniej rusza.
    • asiaiwona_1 Re: Allegro - znowu:( 10.06.11, 16:30
      Skoro napisałaś : Napisałam maila, że w takiej sytuacji nie mogę wystawić pozytywa, ale boję się odwetowca" to nie pozostaje ci nic innego jak wystawić pozytyw uncertain
      • aneksis85 Re: Allegro - znowu:( 10.06.11, 21:15
        ja tez kiedys miałam podobną sytuację i tez napisałam do sprzedającej, ze POZYTYWA jej niestety nie mogę wystawić....ale ona mnie wówczas przeprosiła i zaproponowała dosłanie kilku dodatkowych rzeczy (w bdb stanie zresztą) jako tzw. 'zadosc uczynienie' smile
        no i dostała tego upragnionego pozytywa, a co mi tam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka