Dodaj do ulubionych

Poczta polska - będzie problem?

22.07.11, 22:05
Dziewczyna kupiła ode mnie kilka rzeczy na allegro.
Opcja przesyłki: list polecony priorytetowy.
Zapakowałam ciuszki w kartonik i wysłałam męża na pocztę. Wyliczyłam sobie na stronie PP że taka przesyłka 9zł będzie kosztowała (polecony, priorytet, 500-1000g, gabaryt B).
Mąż wraca z pokwitowaniem a tam babka pobrała opłatę 7zł i zaznaczony gabaryt A.
I kurczę co teraz?
Skontrolują to w sortowni i przesyłki nie dostarczą? Przecież te 2zł niedopłaty to nie wina nadawcy, tylko osoby przyjmującej przesyłkę.
Macie jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • monia111175 Re: Poczta polska - będzie problem? 22.07.11, 22:16
      list polecony i zapakowany w kartonik??????
      u mnie list polecony ekon.czy polecony-w kopercie jako list-a jak juz kartonik to paczka
      i dzis też wysyłałam kombinezon jako paczka za 11 zł prior.-owiniety w folie-ważył 880 gr-a wczoraj wywrotke dużą wadera-i paczka 13 zł
      wczoraj tez wysłałam książke-podrecznik-polec.ekon-za 7,50
      u nas w kartonie nie przyjmują jako listy -tylko jako paczki/
      a co dalej w sortowni-to nie wiem nie spotkałam się z tym jeszcze-jak chcesz to sie jutro dowiem na poczcie-(znajoma)i odpisze
      • malpa513 Re: Poczta polska - będzie problem? 22.07.11, 22:24
        nie będzie żadnego problemu, Pani przyjęła, nakleiła znaczki i koniec, nikt nie będzie ponownie weryfikował ceny paczki, a jeżeli chodzi o moją pocztę to można wysyłać listy polecone w kartonikach
        • mamaemmy Re: Poczta polska - będzie problem? 22.07.11, 22:37
          nie będzie zadnego problemu.
          A listy polecone do dwoch kilo można pakowac w kartony itp..polecam czytanie regulaminu PP
    • modniara1.2 Re: Poczta polska - będzie problem? 22.07.11, 22:57
      Tak, list polecony można wysłać w kartonie, a folii, w kopercie itp. itd (opakowane nie ma znaczenia, znaczenie ma waga i wymiary).

Radzę zapoznać się z:
      www.cennik.poczta.lublin.pl/help/help_kraj.html#wymiary_list
      Cytuję:
      "Wymiary przesyłek listowych (nierejestrowanych, kartek pocztowych, przesyłek listowych poleconych i przesyłek listowych z zadeklarowaną wartością)

MAKSIMUM
      Suma długości, szerokości i wysokości (grubości) - 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm
      MINIMUM
      Wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm

PRZY CZYM:
      Wymiary przesyłek listowych nadawanych w formie rulonu wynoszą:
      Maksimum: suma długości plus podwójna średnica - 1040 mm, przy czym największy wymiar (długość) nie może przekroczyć 900 mm
      Minimum: suma długości plus podwójna średnica - 170 mm, przy czym największy wymiar (długość) nie może być mniejszy niż 100 mm
      Wymiary kartek pocztowych wynoszą:
      Maksimum: 120 x 235 mm
      Minimum: 90 x 140 mm
      Wszystkie wymiary przyjmuje się z tolerancją +/- 2 mm.

Przy czym:
      GABARYT A to przesyłki o wymiarach:
      MINIMUM - wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm,
      MAKSIMUM - żaden z wymiarów nie może przekroczyć: wysokość 20 mm, długość 325 mm, szerokość 230 mm.

GABARYT B to przesyłki o wymiarach:
      MINIMUM - jeśli choć jeden z wymiarów przekracza wysokość grubość 20 mm lub długość 325 mm, lub szerokość 230 mm,
      MAKSIMUM - suma długości, szerokości i wysokości (grubości) 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm.
      Wszystkie wymiary przyjmuje się z tolerancją +/- 2 mm
      ."

Więc zależy, jak duże było to pudełko, w którym wysłałaś ubrania. Może mieściło się w gabarycie A?

Jeżeli nie, to wydaje mi się, że Pani, która przyjmowała przesyłkę jest w pełni odpowiedzialna za to, co odebrała i w jakiej formie. TY nie musisz wiedzieć, ile masz zapłacić za wysyłkę danej rzeczy i w jakiej formie ma ona być wysłana, ONA - MUSI, bo to jej praca.

PS. Tylko co na to Kupujący, jak zobaczy niższą cenę w znaczkach niż zapłacił? wink
      • mikaaan Re: Poczta polska - będzie problem? 22.07.11, 23:09
        > Więc zależy, jak duże było to pudełko, w którym wysłałaś ubrania. Może mieściło
        > się w gabarycie A?
        gabaryt A to nie był na pewno bo pudełko najkrótszy wymiar miało ok.120mm

> PS. Tylko co na to Kupujący, jak zobaczy niższą cenę w znaczkach niż zapłacił?
        > wink
        Najśmieszniejsze jest to że kupująca akurat 7zł zapłaciła, bo kupiła na kilku aukcjach i zapłaciła na oko zamiast skontaktować się ze mną (wróżka jakaś smile)
        Ja wyliczyłam 9zł, ale machnęłam na to ręką. Nie chciało mi się o 2zł dopominać.
        A tu mąż wraca z pokwitowaniem na 7zł big_grin.
        • modniara1.2 Re: Poczta polska - będzie problem? 22.07.11, 23:31
          No to śpij spokojnie smile
          Pani w okienku pewnie skontaktowała się z Kupującym, ustaliła cenę i wszystko jest OK
          big_grin

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka