Dodaj do ulubionych

Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem

25.08.11, 11:34
Znalazłam fajne butki zimowe (nie w Maradze smile)... i tak myślę jaki rozmiar kupić... Jak to robicie? Kupujecie rozmiar większe niż te, w których dziecko chodzi aktualnie, czy to nie za mało? Wiem, że muszę brać pod uwagę długość wkładki bo firma firmie nie równa, ale chodzi mi o taką orientacyjną informację od mam z doświadczeniem w takich zakupach smile.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 11:46
      Ale te buty maja byc na te zimę? Wzięłabym rozmiar większe od jesiennych.
    • verika Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 11:48
      Kwestia wzrostu stopy jest naprawdę indywidualna, u nas wygląda to tak, że jeśli teraz np. nosi 29, to na najbliższą zimę kupuję 30, a z myślą o wiośnie 2012 na wyprzedaży kupuję 31 i wiem,że będą dobre, bo takie tempo wzrostu nóżki ma moje dziecko. Moja chrześnica z koleji będzie nosić tej zimy te same buty co rok temu, w zeszłym roku miała kupione z lekkim zapasem, nóżka jej praktycznie nie urosła, także musisz obserwować na własnym dziecku, bo z cudzego doświadczenia nie trafisz butów dla swojego dziecka sad
      • emma_noether Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 12:35
        Dokładnie, każdemu dziecku stopa rośnie w innym tempie. W efekcie jeden 4-latek nosi rozmiar buta 24, a drugi 31, mimo tego że w okolicach roczku oboje startowali od 18 wink

No i też u starszych dzieci (kilkulatków) wzrost stopy jest bardziej przewidywalny, niż w przypadku maluchów. Pamiętam, jak pierwszej zimy stopa urosła córce o 3 rozmiary...

• wiwika12 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 13:02
          moja córka jest nieprzewidywalna... ma 2,5 roku sad Wiosna 22, lato 23, teraz 24. z moich obserwacji nr zmienia się co 3 czasami 4 misiące
          • krasulas Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 13:23
            mój 2,5latek (nie wiem czy płeć ma znaczeniesmile) jest również elastyczny rozmiarowo...
            idealne na niego są Ecco i Geox w rozm.24
            ale! ma trampki w rozm. 23 i mają zapas! (a Garvaliny w tym rozmiarze są już za małe)
            dostał też w spadku sandały Primigi i Geox w rozm.25 - są z zapasikiem - ale też mógłby w nich biegać...

na następny sezon letni ma kupione Ecco Radary w rozm.27 (choć panie mówiły, że przez grube noski wypadają na mniejsze) oraz trampki adidasa w tym samym rozm.
            ale! patrząc na noszone aktualnie Ecco kupowałabym 26....

tylko 26 ma już kupione kozaki na zimę (a na jesień 25)

także straszliwy rozstrzał numeracji
            mała loteria

generalnie - staram się mierzyć i kupuję tak o 1,5-1,8 cm większe

pzdr
            • wiwika12 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 20:28
              krasulas a te 26 to ecco kupiłaś?? Bo o takich myslałam i mam pietra z dł wkładki... Jak oni to mierzą z zagięciem czy bez sad Buty 2 wyboru to mrugały i tam zagięcia nie ma.
            • krasulas Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 21:11
              tak... 26 Ecco Snowride
              kupiłam też 27 Snowboarder, ale sporo za duże/szerokie... sprzedałam dalej

na jesień mam 25 z Geoxa

co do wkładki - jak mierzą nie wiem, ale zimowe Ecco kupowałam zimą jak syn nosił ten sam model w rozm. 23

natomiast córce noszącej ubiegłej zimy 30-32 rozm. z Ecco (rózne modele) kupiłam Winter Queen w rozm. 33 i jednak sporo za duże jak na dzień dzisiejszy (idealne byłoby 32, ale niedostępne już było)
              • wiwika12 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 21:35
                A możesz zmierzyć te ecco 26?? Jeśli to nie problem smile
                • krasulas Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 10:17
                  26 Ecco Snowride - od-do 16,5cm (w tym zapiętek 0,5cm)
                  27 Snowboarder - od-do 17,5cm (w tym zapiętek 0,5cm)

Snowride jest nieco drobniejsze od drugiego modelu
                  mój syn ma stopę drobniejszą - nie chudawą, szczuplutką, ale drobno-pulchną (podobnie jak córka miała w jego wieku)

ps. WQ w rozm. 33 nie sprzedam, bo za fajne i za taniesmile
                  a mamy sporo rzeczy kolorystycznie dopasowanych (fiolet), więc...

pozdrawiam
                  • wiwika12 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 12:43
                    Kurcze to chyba kupię 27 snowride. Właśnie dostałam ecco mimic - wkładka 16,5.
                    Mała ma zapas ok 1,3 cm więc przepisowo a z tym noszeniem butków jeszcze chwila... więc obawiam się, że jeśli zimowe w rozmiarze 26 mają tyle samo to nie da rady przechodzić w nich sezonu sad
              • gosjana Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 08:31

> natomiast córce noszącej ubiegłej zimy 30-32 rozm. z Ecco (rózne modele) kupił
                > am Winter Queen w rozm. 33 i jednak sporo za duże jak na dzień dzisiejszy (idea
                > lne byłoby 32, ale niedostępne już było)

krasulas, gdybyś chciała sprzedać rozmiar 33 WQ to ja jestem zainteresowanasmile
          • agni71 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 15:25
            wiwika12 napisała:

> moja córka jest nieprzewidywalna... ma 2,5 roku sad Wiosna 22, lato 23, teraz 24
            >
            To jak najbardziej normalne rośnięcie stópki w tym wieku, moje miały tak samo smile
    • samanta25 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 12:33
      Ja kupuję rozmiar większe niż jesienne
      • johana75 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 13:55
        Mój syn nosi latem rozm 34 (dł. wkładki 22cm), na zimę kupiłam mu z Ecco rozm 38 ! długość wkładki to 24cm. Nie wiem czy nie będa na ten rok za duże. No i w ogóle strasznie szerokie są te snowbordery sad Syn ma dobna nogę i zawsze kupowałam mu Elefanten szerokośc M IV, nie wiem chyba dałam ciała z Ecoo ;P
        • agni71 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 25.08.11, 15:28
          Chyba będą za duże te co kupiłaś. Moja najstarsza sandałki ma 33 z ecco, a zimowe kupilam jej 34 (też Ecco). Pólbuty i balerinki na przyszłą wiosnę mamy 35.
    • morg_ana Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 00:20
      zgadzam się, ze wszystko zależy od tempa rośnięcia stopy dziecka, ja się po mału rozglądam za butami zimowymi ale jeszcze nie kupuję bo przez ostatnie trzy miesiące stopa mojemu synowi urosła o dwa rozmiary uncertain i zupełnie nie wiem jaki teraz brać rozmiar zimówek
      • wiwika12 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 06:06
        A z ciekawości ile lat ma syn? Bo taki starszy to chyba bardziej przewidywalny smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 07:26
      To wszystko zależy od dziecka. U mojej córki to jest tak, że zawsze jak jej nóżka urośnie to w sierpniu wink. Wczoraj pozbierałyśmy za małe buty i wyniosłyśmy do sąsiadów, wszystkie sandały okazały się być za małe. Często w sierpniu tak mamy tongue_out., ale ten sam rozmiar jaki nosi na jesień nosi potem w zimie, na wiosnę i początek lata. Może Ty także zaobserwowałaś coś podobnego u swojego dziecka.
      • gosjana Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 08:28
        "....nie wiem czy płeć ma znaczenie"

nie ma... mam syna starszego od córki o 2 lata i zauważyłam, że mają w kolejnych latach/sezonie taką samą rozmiarówkę wink

synowi od zeszłej jesieni noga stanęła smile mam nadzieję, ze córce też zastopuje w tym wieku smile
        kupuję im buty na kazdy sezon o 2 numery większe, np: córka nosiła zimą kozaki 29, kolejnej zimy 31 a na tą zimę będzie potrzebowała 33
        wiedząc jaki rozmiar sandałów nosi tego lata kupiłam oczywiscie na wyprzedaży na następny sezon letni smile też o 2 numery większe i też taki sam rozm jaki nosił syn będąc w jej wieku smile

• efcik30 Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 07:55
      Mój synek w poprzednie wakacje nosił 24 ecco a na zimę miał 27 bartki.W tym roku sandały ma 27 na styk, zimowe ecco kupiłam mu 29- zobaczymy czy będą dobresmile
      Dł. stopy ma 17.3 a zimówki ecco maja 19 cm.
    • asia_i_p Re: Dobranie rozmiaru butów z wyprzedzeniem 26.08.11, 09:45
      Też mam ten problem. Myślałam, że stopa skoczy wiosną albo latem, ale nie skoczyła, dalej ten sam rozmiar i teraz zupełnie nie wiem, co z jesiennymi i zimowymi butami. Boję się, że jak kupię za duże, to do końca zimy będą za duże. Z drugiej strony, jak kupię w sam raz, a jej noga skoczy np. w styczniu, to wybór będę miała już bardzo niewielki.
      • wiwika12 Re: c.d. ecco snowride 27.08.11, 11:28
        Nadal mam dylemat... Byłam zdecydowana na 26 ale.... dostałam wczoraj ecco mimic 25 długość wkładki ok 16,5. Dokonałam pomiaru małej ma 15,1 cm stopkę więc 24 było za małe... i wczoraj dostałam rozmiarówkę snowriderów: 26 - 16,8 cm, 27 - 17,7 cm... Mam obawy, że za te kilka miesięcy 26 będzie na styk, albo pochodzi tylko pół zimy sad Ostatnio też przystopowała trochę ze wzrostem, więc kto wie może mnie zaskoczy i urośnie więcej........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka