Dodaj do ulubionych

automat do pieczenia chleba-lidl

27.08.11, 23:48
www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_20939.htm
warto kupić?
Obserwuj wątek
    • johana19 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 28.08.11, 08:56
      Podejrzewam, że ten linkowany od starszego różni się tylko stylistyką bo wcześniej były białe. Mój służy nam już chyba ze 4 lata i jestem z niego mega zadowolona więc ja uważam, że warto!

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/y/yiu0wl6gf.png
      http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/7t8cys4iu.png
      • aniaop Re: automat do pieczenia chleba-lidl 28.08.11, 18:13
        Zdecydowanie warto! Mam od roku identyczny i chleba nie kupuje wcalewink
        • kina1 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 28.08.11, 21:34
          Aniaop, a możesz coś więcej o nim napisać? Czy pieczenie chleba wymaga jakiś umiejętności kulinarnych? Kupujesz gotowe mieszanki? A chleb zawsze wychodzi?
        • kina1 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 30.08.11, 12:11
          Dziewczyny, wytłumaczcie mi łopatologicznie. W książeczce z przepisami lidla mam w przepisach różne rodzaje mąki. Czyli najlepiej zebym miała w szafce wszystkie te typy mąk? do zwykłego białego chleba jaki typ mąki dać? A czy zamiast suchych drożdży mogę dać zwykłe? Jak się ilośc przelicza? Dzięki
      • iberka czy chleb ma dziury???? 28.08.11, 21:48
        od tych mieszadeł? czy da się je wyciągnąć i upiec bez dziur? czytałam na różnych forach ,że nawet moulinex'y pieką z dziuramiuncertain

iza
        • johana19 Re: czy chleb ma dziury???? 28.08.11, 22:24
          Dziura jest ale ona nie przechodzi przez cały chleb smile Tak, jak wiem? Na długość 2 cm? No na wysokość mieszadła jedynie smile

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/y/yiu0wl6gf.png
          http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/7t8cys4iu.png
    • monika78kr Re: automat do pieczenia chleba-lidl 28.08.11, 21:53
      czy te automaty sa teraz w ofercie? nie moge ich znalezc w katalogach.
      • iberka od jutra tj 29 sierpień 28.08.11, 23:10
        www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_20939.htm
        iza
    • sandorianka Re: automat do pieczenia chleba-lidl 29.08.11, 01:39
      Dla mnie nie warto, po co wydawać pieniądze i zagracać kuchnie następnym sprzętem, skoro w zwykłym piekarniku chleb też się upiecze. Piekę już prawie rok i jest ok, zawsze wychodzi.
      • kanna Re: automat do pieczenia chleba-lidl 29.08.11, 22:58
        Pieczenie w automacie jest szybsze i prostrze niż w piekarniku - wlewasz wodę, mieszanke i koniec.
        • anyx27 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 29.08.11, 23:05
          kanna napisała:

> Pieczenie w automacie jest szybsze i prostrze niż w piekarniku - wlewasz wodę,
          > mieszanke i koniec.

może i tak, ale po pierwsze mieszankę bez chemii trudno dostać, po drugie bez drożdży nie upieczesz, po trzecie w piekarniku też szybko-wlewasz zakwas, wsypujesz mąkę i co tam jeszcze chcesz, mieszasz, do foremek i już wink
    • kina1 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 29.08.11, 21:57
      I co dunia, kupiłaś? Ja po wielu namysłach kupiłam, właśnie piecze się pierwszy chlebek. Zapach boski
      • dunia34 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 29.08.11, 23:12
        jeszcze się zastanawiam smile Oglądałam go i zastanawiam się czy ten pojemnik na chleb nie jest za mały jak na 4 domowników.
        kina ile czasu trwa upieczenie chleba? Robiłaś sama czy z gotowej mieszanki? napisz jakie wrażenia po upieczeniuwink
        • mamaaoli Re: automat do pieczenia chleba-lidl 30.08.11, 07:11
          Mam mulinexa, obiektywnie powiem, że dziury w chlebie po mieszadłach czasami są naprawdę duże, jedynym rozwiązaniem przeze mnie akceptowanym jest wyjmowanie mieszadeł po wymieszaniu a przed pieczeniem. Wówczas zostaje tylko mała dziurka. Mój mulinex za mało dopieka chleb z góry, mam najlepszy model z mulinexów. O wiele lepszy jest chleb z piekarnika. Maszyna służy więc mi ostatecznie do wymieszania wszystkiego, potem przekładam do foremek i piekę w piekarniku. Mieszam też ciasto na pierogi, bułki drożdżowe, jagodzianki i wszelkie ciasta drożdżowe. Piekę też dżem w maszynie i jest naprawdę super gęsty bez żelfiksów i przypalania (cukru 100 gram na 700 gram owoców).
          Ogólnie chleb nawet mniej przypieczony w maszynie i z małymi czterema dziurkami od dołu jest lepszy niż ze sklepu. Upieczony w piekarniku jest tysiąc razy lepszy. Zakup polecam, ale z minusów urządzenia trzeba sobie zdawać sprawę.
        • kina1 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 30.08.11, 10:43
          Debiut maszynowy za mną. Chlebek piekłam z mieszanki z lidla, bo nie mam jeszcze suchych drożdży. Wyszedł pyszny. Czas pieczenia to 3 godziny, więc sporo. Najlepiej pewnie nastawić timer, żeby maszyna włączyła się nad ranem na przykład i na śniadanko chlebek gotowy.
          Ja jestem zadowolona i już czekam na kolejne wypieki.
          Mam tylko pytanie do użytkowniczek - jaka mąka jest potrzebna do wypieku, musi być określony typ?
          • ka_thy Re: automat do pieczenia chleba-lidl 30.08.11, 12:34
            Spokojnie możesz dodawać świeżych drożdży. 1/8 kostki na pół kilo mąki.
    • sandorianka Re: automat do pieczenia chleba-lidl 31.08.11, 07:33
      Pieczenie bez maszyny to też prościzna, mieszasz mąkę, ciemną i jasną, dodajesz sól i ziarna, do tego litr ciepłej wody i drożdże wymieszane z cukrem. I to cała filozofia. Pieczesz godzinę w piekarniku, zawsze wychodzi, bez żadnych dziur, bynajmniej mi się nigdy nie zdarzyły.
      No ale jak już macie maszyny to z nich korzystajcie, kasa wydana, niech się chociaż zużyją.
    • abosa bzdura 31.08.11, 08:22
      Bzdurą jest wygadywanie, że pieczenie chleba "ręczne" jest szybkie i proste.
      Piekłam chleby przez kilka lat: na zakwasie, na drożdżach, w formie i na kamieniu. Przestałam, bo mikser, którym się posiłkowałam przy wyrabianiu, wysiadł, poza tym zwyczajnie coraz bardziej brakowało mi czasu. Przybywało dzieci (no dobra, skonczyło się na dwójce wink) i obowiązków, a chleb ma swoje wymagania: potrzebuje czasu i temperatury by rosnąć, a w międzyczasie wyrabiania, co najmniej 2x 10 minut; I jak ma być wyrobiony już, to ma już wink, bo jak się przetrzyma, to nie wyjdzie taki jak trzeba;
      Kupiłam maszynę i znowu mam chleb domowy. Może nie aż taaaki dobry, ale i bezobsługowy. Jak dzieci urosną, to może wrócę do tej ambitniejszej wersji wink.
      • aniaop Re: bzdura 31.08.11, 10:37
        Tez pozostane przy maszyniesmile 160zl czy jakos tak to nie sa duze koszty a bez maszyny w zyciu na piecznia chleba w domu bym sie nie zdecydowala. No ale ja pracuje, wracam do domu ok 18, wiec chleb i tak z maszyny wyciagam o 22, calej nocy w kuchni spedzac nie zamierzam, poza tym mam tez inne rzeczy do ogarniecia tongue_out
        • kamelia14 Re: bzdura 31.08.11, 10:56
          ja mam od 2 lat maszyna przydaje się ,
          mylę że warto kupić zapach pieczonego chleba
          (jeszcze zimą )w domu bezcenne...

ja mieszam nawet w niej ciasto na pierogi!
          w lecie pieke chleb żadko , w zimie często, i przyznam że na początku robiłam to częściej.
          ale grneralnie fajna jest i na pewno sie przydaje
          co do drożdzy do ja uzywam zwykłych jesli nie mam sypkich i tez wypieki wychodzą.
      • sandorianka Re: bzdura 01.09.11, 21:02
        Bzdurą jest gadanie, że to ciężka praca, lepiej powiedz, że nie masz czasu albo się nie chce.
        Piekę chleb co 5 dni więc wiem co piszę, nie muszę wygniatać ciasta, jest lekko lejące (mieszam drewnianą łyżką) i przelewam do foremki, trochę czasu cała robota zajmuje (z godzinnym pieczeniem 1,5 godz.) ale warto.
        Chleb jest rewelacyjny, zresztą piekę i sprzedaję kilku osobom, rodzinie i znajomym.
        Ale jak już wcześniej pisałam, jak ktoś ma maszynę to niech z niej korzysta.
        • mamaaoli Re: bzdura 01.09.11, 21:41
          Chleb co 5 dni??? Chyba chodzi w tym pieczeniu o to ,żeby mieć codziennie świeży chleb z chrupiącą skórką, ewentualnie co drugi dzień. Kilkudniowy chleb to ja sobie wolę kupić w sklepie i w ogóle pieczeniem glowy nie zawracać.
          • sandorianka Re: bzdura 02.09.11, 10:26
            Spróbuj, upiecz, zobaczysz, że jest długo świeży,
            Nie chcesz, nie piecz, nie będziesz wiedzieć, wierzyć mi nie musisz.
            Ja piekę nie dla skórki chrupiącej tylko dla chleba zdrowego, bez ulepszaczy i ekstra dodatków od wrednego piekarza. I dlatego, że jest smaczny.
        • abosa Re: bzdura 02.09.11, 08:57
          "Bzdurą jest gadanie, że to ciężka praca"
          nie napisałam niczego podobnego;
          "lepiej powiedz, że nie masz czasu albo
          > się nie chce.
          " nie mam czasu/ nie chce mi się wink zadowolona?
          Niech zgadnę, nie pracujesz zawodowo i/ lub nie masz małych dzieci? Bo że nie zależy ci na codziennie świeżym chlebie, to już wiem.
          Moja rodzina lubi świeże ("dzisiejsze") pieczywo. I lubi spedzać ze sobą czas, możliwie dużo czasu. Nie będę go tracić na pieczenie chleba, jeszcze nie teraz;
          A biorąc pod uwagę podany przez ciebie sposób przygotowywania i pieczenia (mieścisz się w 1,5h) twój chleb nie jest lepszy od mojego z maszyny (ok. 3h). Bo dobry chleb potrzebuje dobrego wyrobienia/ wymieszania (konsystencja nie ma tu nic do rzeczy) oraz czasu by rosnąć.
          • abosa Re: bzdura 02.09.11, 09:00
            Dodam tylko, że mój chleb piecze się w nocy, gdy ja śpię. Nie muszę go doglądać itd. Rano wyjmuję ciepły z formy i już smile Wiwat programator!
          • sandorianka Re: bzdura 02.09.11, 10:35
            Nie pracuję zarobkowo, zgadza się, małe dzieci mam, spędzam z nimi dużo czasu, piekę najczęściej wieczorem jak już pójdą spać, co do świeżości i smaku wyżej napisałam.
            Twojego chleba nie jadłam więc nie oceniam, który lepszy (Ty się widać przez neta orientujesz lepiej), przekonywać nikogo nie mam zamiaru, ja mam zamówienia na ten chleb i to jest dla mnie wystarczającym dowodem na to, że jest dobry.
            Ja tylko wyraziłam swoją opinię, że bez maszyny też się można obejść, a tu się od razu taki szum zrobił smile

• sandorianka Re: bzdura 02.09.11, 10:46
              A jeszcze się tak zastanawiam, jak to u Was jest, codziennie chcecie mieć świeży chleb, to musicie zjadać cały w 1 dzień albo wyrzucacie resztę, bo mi z pół kilograma mąki wychodzi 1 kilogramowy bochenek i jemy go całego w około 5 dni i nie ma mowy żebym wyrzuciła.
            • abosa Re: bzdura 02.09.11, 11:18
              Twojego chleba nie jadłam więc nie oceniam, który lepszy (Ty się widać przez ne
              > ta orientujesz lepiej),
              Powtórzę się: przez kilka lat piekłam chleb "tradycyjnie" i wiem na czym to polega. Najlepszy i najzdrowszy chleb wychodzi na zakwasie lub z dodatkiem zakwasu. Ale taki chleb ma swoje wymagania. Z twoich słów wynika, że pieczesz chleb wyłącznie na drożdżach, a i tak dziwi mnie, że zajmuje ci to tak niewiele czasu. Bo nawet ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, musi też być wyrabiane 2-3 razy, im więcej, tym lepiej. To poprawia jego smak, fakturę itd. I tego właśnie często brakuje chlebom "przemysłowym" - tam trzeba szybko, nie ma czasu na czekanie, więc dodaje się różne extraspulchniacze itd.
              Zresztą, żeby przygotować ciasto na pizzę muszę zacząć ok. godziny przed pieczeniem, uwzględniając czas wyrastania i ponownego zagniatania. A najlepsze ciasto wychodzi wtedy, gdy miedzy jednym a drugim zagniataniem wolniutko rośnie w lodówce, ale to już trzeba zaplanować z kilku/ kilkunastogodzinnym wyprzedzeniem.
              A co do szumu "który tu się zrobił": skrytykowałaś produkt, którego nie znasz, nie używasz. Napisałaś bzdury nt. pieczenia "ręczno-piekarnikowego/piecowego". Ja znam ten temat z obu stron. Mam porównanie, którego ty nie masz.
              • sandorianka Re: bzdura 02.09.11, 14:37
                abosa napisała:

> Powtórzę się: przez kilka lat piekłam chleb "tradycyjnie" i wiem na czym to pol
                > ega.
                Nie powtarzaj się, umiem czytać, skoro piekłaś kilka lat i ręczna robota zajmuje Tobie dużo więcej czasu, to może nie jesteś takim dobrym piekarzem wink
                Chleb piekę na drożdżach, zgadza się, nie wygniatam ciasta po kilka razy, ponieważ jest dość rzadkie, mieszam składniki łyżką, zostawiam aż wyrośnie, jakieś 15 minut i wlewam do formy.
                Może dlatego nie zajmuje mi to tyle czasu.

> A co do szumu "który tu się zrobił": skrytykowałaś produkt, którego nie znasz,
                > nie używasz. Napisałaś bzdury nt. pieczenia "ręczno-piekarnikowego/piecowego".
                > Ja znam ten temat z obu stron. Mam porównanie, którego ty nie masz.
                Nie skrytykowałam tylko powiedziałam, że można się bez niego obejść, nie widzisz różnicy?
                Jakbym pisała bzdury to nie miałabym co jeść wink A skoro masz porównanie z tych obu stron, to sobie piecz w urządzeniu i na zdrowie. Ja nadal uważam, że bez niego też się da.
      • kinuka Re: bzdura 13.09.11, 13:10
        Święte słowa, Abosa!
        Piekę chleb zakwasowy od kilku lat w piekarniku. Lubię to, ale muszę mieć wolne popołudnie i wiedzieć o tym z wyprzedzeniem. Bo chociaż sam proces jest łatwy, to trzeba go zgrać w czasie. Od niedawna mam maszynę (tę z Lidla) i piekę chlebki z przepisów. Jeszcze trochę się z nią oswoję i zacznę piec ten swój ulubiony pszenno-żytni na zakwasie. A do ręcznego wyrabiania i piekarnika wrócę od święta. Albo i nie, jak ten maszynowy będzie wystarczająco podobny smile
    • katrem Re: automat do pieczenia chleba-lidl 02.09.11, 09:24
      Skusiłam się i wczoraj zakupiłam. Jutro przetestuję i dam znać. Po Waszych wpisach mam nadzieję, że będę zadowolonabig_grin
      • edyta-1974 Re: automat do pieczenia chleba-lidl 02.09.11, 10:01
        Ja kupiłam i jestem bardzo zadowolona. Wcześniej miałam z tesco (model z jednym mieszadłem). Z dwoma mieszadłami pomimo dwóch dziur chleb jest łatwiej podzielić a dziury w niczym nie przeszkadzają. Ja polecam niema to jak świeży chleb w poniedziałek rano zamiast jedzenie chleba z soboty wink
    • trzeci_horsemen Re: automat do pieczenia chleba-lidl 13.09.11, 14:30
      poszukaj tutaj
      www.shoppydoo.pl/ceny-drobne_agd_do_kuchni-automat_do_pieczenia_chleba.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka