Dodaj do ulubionych

Fotelik maxi cosi tobi-

29.08.11, 23:33
Mam zamiar kupić taki fotelik ale się zastanawiam czy niunia będzie chciała w nim siedzie. Ma któraś z was ma taki fotelik i czy dziecko chce w nim siedzieć?Ma 11 miesięcy odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Fotelik maxi cosi tobi- 29.08.11, 23:51
      a nie prościej iść do sklepu, wsadzić dziecko do fotelika i sprawdzić naocznie?
    • naana26 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 30.08.11, 08:08
      ja mam ten fotelik i jestem bardzo zadowolona, szczególnie jeśli chodzi o wykonanie, zapięcia.
      ogólnie rewelacja poza jego jedną wadą, którą dopiero widać w samochodzie - jest bardzo wysoki, tj dziecko siedzi wysoko a co za tym idzie ciężko je wsadzić do zamontowanego fotelika, bo trzeba je dobrze pozginać aby nie buchnąć głową o wejście.

chyba ze masz wysokie auto - jak scenic, nie wiem jakiś suv. przy klasycznych sedanach o "normalnej" wysokości nie wsadzisz dziecka pionowo by je potem posadzić tylko wsadzasz trzmymając w rękach dziecko które już musi "siedzieć". taki detal ale w codziennym użytkowaniu upierdliwy jak cholera, a jak już dzieć ciężki albo się buntuje to w ogóle masakra.
    • thea19 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 30.08.11, 08:56
      a nie bezpieczniej maxi cosi mobi?
      • ripostka21 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 30.08.11, 09:22
        ja mam maxi cosi - priori - polecam, jest super wygodny, dobrze wykonany, a do tego troche tańszy od tobi, któy jak wcześniej napisano, jest bardzo wysoki i niewygodnie wsadzić do niego dziecko.
        • kasialip5 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 30.08.11, 09:58
          Ja mam Tobi i jestem bardzo zadowolona. Używałam go przy starszym synku i rewelacyjnie sie sprawdził, przy najmłodszym też go używam i jest super. Synek przesiadł sie do niego gdy skończył 10 mscy. Polecam iść z dzieckiem do sklepu i przymierzyc sie do fotelika. My z najstarszym próbowalismy różne modele fotelików i wybraliśmy własnie Maxi Cosi Tobi.
          • 1mzeta ???? 30.08.11, 12:42
            "Synek przesiadł sie do niego gdy skończył 10 mscy."
            Skrajna głupota wsadzić 10-cio miesięczne dziecko do fotelika przodem do kierunku jazdy.
            • pa-ti11 Re: ???? 03.09.11, 19:57
              skrajna to ty jesteś w swoich poglądach
              • 1mzeta Re: ???? 06.09.11, 13:02
                Wiesz jeśli chodzi o zdrowie lub życie mojego dziecka to tak- jestem skrajna bo mi na nim zależy.
                Jak widać- nie wszystkim.
                • beata_i_fasolka Re: ???? 06.09.11, 18:34
                  Przesadzasz. Foteliki montowane przodem do kierunku jazdy maja bardzo dobre oceny na ADACu. Wziete z ksiezyca???
                  Tu gdzie mieszkam nie kupisz fotelika montowanego tylem. Chcesz mi powiedziec ze wszystkim rodzicon nie zalezy na zdrowiu i zyciu swoich dzieci??? Wybacz ale troche Cie ponioslo.
                  • illegal.alien Re: ???? 06.09.11, 19:15
                    Kupisz, kupisz smile Ja sie wlasnie na taki zasadzam smile
                    I to, ze one maja dobre testy z ADACu to prawda, ale 1mzeta probuje powiedziec (ale nikt jej nie slucha wink), ze do takich fotelikow nalezy wsadzac dzieci wieksze - takie, u ktorych szyja i kark sa juz 'sztywniejsze' - wlasnie wtedy te foteliki beda mialy dobre wyniki w razie wypadku. Na tej samej zasadzie foteliki do 36 kilo maja super wyniki, ale nikt nie wozi w nich niemowlecia argumentujac w ten sposob, prawda?
                    Kazdy robi jak chce, ale ja sie zgadzam z 1mzeta - bezpieczenstwo mojego dziecka jest najwazniejsze.
                    • beata_i_fasolka Re: ???? 07.09.11, 13:36
                      Kasia, a co to za cudo i dlaczego sie na niego zasadzasz? smile
                  • 1mzeta Re: ???? 06.09.11, 20:59
                    A gdzie ja piszę,że mają złe oceny ? Nie rozumiesz sprawy o której piszę.
                    • pa-ti11 Re: ???? 06.09.11, 21:41
                      rozumiemy, rozumiemy
                      i to o proporcjach, budowie dziecka, i działających siłach
                      to tobie się wydaje ze odkryłaś Amerykę
                      • 1mzeta Re: ???? 06.09.11, 21:55
                        Ameryki nie odkryłam.
                        Ty za to szczyty głupoty zdobywasz.
          • pa-ti11 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 03.09.11, 19:55
            dokładnie
            maxi cosi tobi jest bardzo wygodny/solidny i bezpieczny - testy adac- 4 gwiazdki:
            www.autofoteliki.pl/testy-adac,4,6.html
      • 1mzeta Re: Fotelik maxi cosi tobi- 30.08.11, 12:44
        Oczywiście, że bezpieczniej. Tylko w Pl panuje moda na szybkie przesadzanie dzieci w foteliki przodem do kierunku jazdy bez zastanowienia się jakie to może mieć skutki w przypadku zderzenia.
        I po co ?
        • julcia75 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 30.08.11, 23:22
          Byliśmy z niunią w sklepie ale nie była chętna do siadania i sprawdzania.Dzięki za odpowiedzi popatrzę jeszcze na inne maxi cosi
          • 1mzeta Re: Fotelik maxi cosi tobi- 31.08.11, 10:46
            "ale nie była chętna do siadania i sprawdzania."
            Aaa....czyli u was w domu dziecko rządzi.
            A co zrobisz jak "niunia" nie będzie w ogóle chętna do jeżdżenia w foteliku ? Pasami tylko przypniesz czy na kolanach będziesz wozić ?

Schemat kupowania fotelika jest zawsze taki sam- trzeba dobrać fotelik do wagi, wzrostu i wieku dziecka, potem przymierzasz dziecko do fotelika, fotelik do samochodu i dopiero jak to wszystko gra to masz połowę sukcesu. Druga połowa to poprawne zamontowanie fotelika w samochodzie i dziecka w foteliku.
            • mali_nowo Re: Fotelik maxi cosi tobi- 31.08.11, 11:34
              Czyli co ty byś na siłę "pakowała dziecko" i przymierzała foteliki dziecku jak buty...
              Chyba nie wiesz co oznacza dziecko które fotelików i samochodów nie znosi.
              Moje właśnie takie jest.

Autem jeździmy tylko jak musimy naprawdę, dziecko siedzi w foteliku zresztą wymienianym już chyba trzy razy (bo my głupi myśleliśmy że może w innym będzie jej wygodniej), nie mierzonym bo nie było szansz. Ryczy najczęściej całą drogę.
              • 1mzeta Re: Fotelik maxi cosi tobi- 31.08.11, 12:40
                "Czyli co ty byś na siłę "pakowała dziecko" i przymierzała foteliki dziecku jak buty..."
                Tak- przymierzyć trzeba.
                Wyobrażasz sobie kupienie dziecku butów bez mierzenia ? Bo ja nie- sobie samej bym bez mierzenia nie kupiła.

"Chyba nie wiesz co oznacza dziecko które fotelików i samochodów nie znosi. "
                Owszem wiem- i to bardzo dobrze. My jeździmy dużo- każda jazda pierwszego roku życia to była masakra- teraz też różowo nie jest- w każdym razie o niebo lepiej niż było.
                Co nie znaczy,że nie pojechaliśmy do sklepu i nie przymierzyliśmy. Tak jak pisałam- jedno i drugie trzeba przymierzyć.
                • mamapoli3 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 01.09.11, 12:02
                  u nas maxi cosi tobi sprawdził sie bardzo dobrze, a córkę przesadziłam około 8 m-ca jak już sama stabilnie siedziała. Ten fotelik odchyla się do pozycji półleżącej-to bardzo wygodna funkcja-zwłaszcza przy dłuższych podróżach. Ja jestem z niego bardzo zadowolona.
                  • mamapoli3 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 01.09.11, 12:06
                    acha-ja mam wsadzony fotel do opla vactry, mąż wpinał do mercedesa i nie było problemu ze wsadzaniem, a że wyższy to dla mnie lepiej bo dziecko wszystko widzi i mniej sie nudzi
                  • 1mzeta Re: Fotelik maxi cosi tobi- 01.09.11, 20:05
                    No tak - twoje zadowolenie ważniejsze niż bezpieczeństwo dziecka.
                    Czy na prawdę tak trudno pojąć,że dziecko jak najdłużej powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy- a już na pewno minimum rok.......
    • melisa.1 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 01.09.11, 15:56
      Mam i polecam. Moje dziecko nienawidzilo jezdzic w foteliku tylem do kierunku jazdy, byl ryk w nieboglosy, poza tym nogi mu sie juz nie miescily... Teraz jest super bo siedzi przodem, wszystko widzi i nie histeryzuje. Ale to nie zalezy od marki fotelika jak mniemam smile.Jak przysnie to go przestawiamy do pozycji "bardziej leżącej"(bo lezącą tego nazwac nie mozna). Zmienilismy fotelik jak mial 9 m-cy. Tobi drogi ale wart polecenia.
      • fasol-inka Re: Fotelik maxi cosi tobi- 01.09.11, 16:15
        myślę, że problemem nie był fotelik tyłem, lecz raczej fakt, że dziecko niewiele widziało a ciekawe świata było; próbowaliście przesadzić do następnego fotelika, ale tyłem?
      • 1mzeta Kolejna mitomanka......... 01.09.11, 20:22
        "poza tym nogi mu sie juz nie miescily... "

A teraz gdzie ma nogi- w foteliku ?
        Nogi dziecko to może mieć nawet i pod sufitem- najważniejsze jest to żeby głowa nie wystawała i tyle.

"Zmienilismy fotelik jak mial 9 m-cy. "

A do czego się wam tak śpieszyło ?

"Tobi drogi ale wart polecenia. "

Nawet najdroższy fotelik jak źle stosowany to guzik pomoże.
        • melisa.1 Re: Kolejna mitomanka......... 02.09.11, 15:04
          A Ty sobie woź i do 18-tki swoje dziecko w foteliku tyłem, a nogi niech mu wystają przez baga znik. A co mnie to...
          • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 02.09.11, 21:07
            Faktycznie - zdrowie i życie twojego dziecka też cię nic....
            Mama na medal z ciebie.
            • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 03.09.11, 19:52

> Mama na medal z ciebie.

Bez komentarza
            • siisiiii Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 13:07
              boże, tak się oburzasz jakby autorka wątku miała zamiar wozić swoje dziecko bez fotelika albo w takim styropianowym z supermarketu... Maxi Cosi Tobi to akurat bardzo dobry fotelik, testy bezpieczeństwa chyba mówią same za siebie.
              • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 14:33
                "Maxi Cosi Tobi to akurat bardzo dobry fotelik, testy bezpieczeństwa chyba mówią same za siebie."

A czy ja gdzieś twierdzę, że ten fotelik nie jest dobry ? Proszę pokaż mi zdanie w którym tak piszę.
                To,że fotelik jest sam w sobie dobry to jeszcze nie oznacza,że dla tak małego dziecka.
                No ale tak- w Pl narobili zapasów fotelików przodem do kierunku jazdy to po co rodziców oświecać,że dla dziecka najlepiej jak jeździ tyłem do kierunku jazdy- wszak rynek zbytu musi być i gdzieś te przodem do kierunku jazdy trzeba opchnąć.

Idąc twoim tokiem myślenia to można dziecko do razu po urodzeniu wsadzić w Tobiego bo jest dobry.........

"boże, tak się oburzasz jakby autorka wątku miała zamiar wozić swoje dziecko bez fotelika albo w takim styropianowym z supermarketu..."
                A co za różnica czy w hipermarketowym styropianowym czy w tym...
                Większość urazów jakich doznają dzieci spowodowana jest właśnie złym dobraniem fotelika do wieku dziecka lub złym montażem.
                Teraz tak na spokojnie pomyśl albo najlepiej poszukaj fachowych źródeł wiedzy na temat tego jak wygląda anatomia niemowlaka/ małego dziecka. To da ci odpowiedź na to dlaczego bezpieczniej jest wozić dziecko jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy.

Mój mały ma 17 miesięcy i nadal jeździ tyłem i będzie jeździł jak najdłużej bo mam świadomość tego co się dzieje z głową/odcinkiem szyjnym kręgosłupa dziecka podczas zderzenia/wypadku i nie mamy z mężem parcia na to żeby dziecko przesadzić jak najszybciej przodem do kierunku jazdy- bo po co i w jakim celu ?
                • thea19 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 14:44
                  niestety upartych nie przekonasz. ja sie dowiedzialam, ze fotelik za 200zl w zupelnosci wystarczy a w ogole to najlepiej dziecka ani siebie pasami nie przypinac bo moga sie nie wydostac z auta w razie wypadku. crashtesty to zwykla fanaberia a dziecku juz nogi wystaja, niewazne, ze samo dobrze nie siedzi.
                  taka to mentalnosc i wiedza wsrod matek
                  • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 14:57
                    A wiesz co jest najgorsze ?
                    W dzisiejszych czasach gdzie jest taki łatwy dostęp do informacji szukać im się nie chce....
                    I tak myślę sobie- na forach różnych siedzą w poszukiwaniu rzeczy doskonałych dla dziecka- a nie chce im się poświęcić czasu na to,żeby poszukać dobrego fotelika- najlepszego dla ich dziecka tylko od razu hop-siup i po sprawie- fotelik kupiony.
                    Z której strony by na to nie patrzeć z tych wszystkich rzeczy to jak ktoś samochodem się przemieszcza z dzieckiem fotelik jest najważniejszy. Wolałabym już nawet wózek używany kupić etc byle kasę mieć na dobry i odpowiedni fotelik.
                    • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 15:47

> la dziecka- a nie chce im się poświęcić czasu na to,żeby poszukać dobrego fotel
                      > ika- najlepszego dla ich dziecka tylko od razu hop-siup i po sprawie- fotelik k
                      > upiony.
                      >
                      nawet nie warto komentować twoich skrajnych wywodów mzeta
                      rozmawiałam z ekspertem
                      i po tej rozmowie przesadziłam do maxi cosi tobi
                      • thea19 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 15:53
                        ekspertem od czego i o czym rozmawialas?
                      • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 21:00
                        Buahahaha- z "ekspertem".
                        Masz rację nie komentuj- bo nie wiesz o co chodzi tylko się ośmieszasz.
                        • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 21:38
                          Mzeta - właśnie po tej rozmowie- uznałam Twoje poglądy za skrajne
                          Zauważyłam że lubisz klepać w kółko to samo
                          za 2 miesiące ktoś założy podobny wątek i znów się uruchomisz...buhahaha
                          --
                          https://www.suwaczek.pl/cache/32a4ef4fb7.png
                          • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 21:57
                            Tak- a ty dalej jak zdarta płyta będzie pisać,że to ok wsadzić niemowlę do fotelika przodem do kierunku jazdy.
                            Moimi wypowiedziami przynajmniej mogę naświetlić rodzicom "problem"- ty swoimi wprowadzasz ludzi w błąd.
                    • thea19 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 15:52
                      co jak co ale fotelik to chyba najwazniejsza rzecz z zakupow niemowlecych jesli dziecko ma podrozowac autem.
                      w brak kasy na dobry fotelik nie uwierze bo jesli ktos ma samochod i decyduje sie na dziecko to chyba ma kase. samo utrzymanie samochodu sporo kosztuje wiec fotelik za tysiac to nie jest wiele. mobi kosztuje jakies 750zl.
                      czasem rece zlamuje jak moja wlasna matka proponuje przewiezienie niemowlaka na tylnym siedzeniu bo kiedys tak sie wozilo. ma swoje lata i w pewnych kwestiach jest nereformowalna ale mlode niby wyksztalcone matki? fotelik byle jaki zeby mandatu nie dostac.
                      najlepszy jest argument: nogi mu/jej wystaja.
                      • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 16:19
                        pisz co tylko chcesz
                        cena nie gra żadnej roli
                        nie miałam w planach nigdy kupować fotelika tyłem
                        maxi cosi tobi jest bardzo bezpieczny
                        to tyle w tym temacie
                        • thea19 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 16:31
                          poczytaj ze zrozumieniem fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html
                          • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 16:47
                            czytałam to już ze zrozumieniem dawno, daaaaawno temu
                            mam dziecko, któremu głowa wystaje (powyżej 97 centyla)
                            koniec wywodów
                            fotelika tyłem nie planowałam nawet jakby za darmo dawali
                            • thea19 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 17:49
                              jednak nie zrozumialas. to sie nazywa analfabetyzm wtorny, obecnie dosc powszechny.
                              to co ty chcesz jest malo wazne, wazne jest to co jest najbezpieczniejsze DLA DZIECKA. podjelas decyzje nie za siebie i jeszcze sie upierasz.
                              normalnie jakbys miala 16 lat
                              • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 18:18
                                Współczuję ci analfabetko
                                • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 21:04
                                  A ja twojemu dziecku :
                                  "fotelika tyłem nie planowałam nawet jakby za darmo dawali "

Ty się zaprzesz nogami i rękami jak tylko się da- ale nie przyznasz racji w rzeczy tak oczywistej jak to,że przewożenie dziecka tyłem do kierunku jest bezpieczniejsze niż przodem- zwłaszcza małego dziecka.
                                  • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 21:32
                                    nigdzie nie napisałam że jest bezpieczniej przodem
                                    tyłem jest bezpieczniej np. przy zderzeniu czołowym
                                    może być również uderzenie np. boczne i wtedy rozkład sił jest inny
                                    i wiele innych wariantów oprócz czołówki
                                    użyłam jedynie słowa skrajne poglądy
                                    • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 06.09.11, 21:54
                                      Mniemam,że nie miałaś nigdy wypadku więc nie wiesz jak zachowuje się głowa w sytuacji zderzenia- ja wiem za dobrze- z autopsji. Człowiek dorosły nie jest w stanie utrzymać głowy i uniknąć urazu kręgosłupa szyjnego- co dopiero dziecko, którego głowa jest cięższa w stosunku do ciała.
                                      Tyłem jest bezpieczniej- a ty jeszcze chwalisz się jak głupia na forum,ze nawet gdyby za darmo ktoś ci fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy dawał za darmo to byś nie wzięła- szczyt głupoty.
                                      • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 07.09.11, 05:49
                                        nie wzięłabym nawet za darmo, ponieważ nie planowałam fotelika tyłem
                                        czy ja gdziekolwiek napisałam że przodem jest bezpieczniej??? nigdzie
                                        nie trzeba mieć wypadku, można przeczytać z 1000 artykułów nt. fotelików i faktycznie w zderzeniu czołowym tyłem jest bezpieczniej ale w innych wypadkach już niekoniecznie
                                        rzucasz się jak nagi w pokrzywach - taki egzaltowany-patetyczny byt wirtualny
                                        ja po rozmowie wybrałam fotelik przodem ale mam apel do innych: KUPUJCIE TYLKO FOTELIKI MONTOWANE TYŁEM DO KIERUNKU JAZDY

p.s. ponieważ wykazujesz się szczytem głupoty, brakiem zrozumienia najprostszych tekstów (w całej tej dyskusji nigdy nie napisałam że przodem jest bezpieczniej) napisze jeszcze raz: FOTELIK TYLKO TYŁEM
                                        • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 07.09.11, 06:35
                                          Przeznaczenie zgodnie z ECE R 44/04 - Maxi-Cosi Tobi
                                          Grupa 1
                                          Waga dziecka 9-18 kg
                                          Wiek 9 miesięcy - 4 lata
                                          • 1mzeta Re: Kolejna mitomanka......... 07.09.11, 11:46
                                            Ooo....piszesz już sama ze sobą........
                                • thea19 Re: Kolejna mitomanka......... 07.09.11, 10:33
                                  jak juz blyskasz intelektem, to napisz: wspolczuje twoim dziecia
                                  ps dalej nie wiem coz to za ekspert byl, chyba od sianokosow
                                  • pa-ti11 Re: Kolejna mitomanka......... 07.09.11, 10:35
                                    ty to nawet nie jesteś patetyczna tylko pathetic
      • ponponka1 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 06.09.11, 15:38
        melisa.1 napisała:

> Mam i polecam. Moje dziecko nienawidzilo jezdzic w foteliku tylem do kierunku j
        > azdy, byl ryk w nieboglosy, poza tym nogi mu sie juz nie miescily...

Kazdy rodzic m swoje priorytety. Ja tam wole uwazac na glowe dziecka niz na nogi.
    • zuza-nka88 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 03.09.11, 15:47
      nie tylko wazne jest czy dziecko bedzie pasowalo do fotelika ale tez czy fotelik do auta my mamy mc priori xp i pasuje idealnie a dziecko przesadzone zostało w wieku 12 mies i przodem bo z tych montowanych tylem bylby problem zeby zamontowavc stablilnie wiec wybralismy mniejsze zło
      • julcia75 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 06.09.11, 12:46
        A jednak kupiliśmy maxi cosi tobi bez przymierzania do samochodu jestem zadowolona i moja niunia też bo teraz nie protestuje jak ją zapinam polecam każdemu odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
    • pa-ti11 Re: Fotelik maxi cosi tobi- 03.09.11, 19:50
      Moja ma 10 miesięcy i jeździ w maxi cosi tobi przodem od 3 tygodni
      A starsza przesiadła się do maxi cosi rodi
    • olka31mama Re: Fotelik maxi cosi tobi- 06.09.11, 19:14
      super fotelik, nasza mała jeździ w nim i nie marudzi, a wymienialiśmy jak miała też 11 miesięcy, a w samochodzie nie ma problemów z jej włożeniem, przynajmniej ja takich nie mam a mamy suzuki swift wiec nie duży samochód, ale fotelik bardzo bezpieczny przynajmniej z testów tak wynika, w sklepie też nam polecali właśnie ten, jest bardzo stabilny i łatwy w montarzu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka