Dodaj do ulubionych

Pytanie (provident)

20.03.11, 21:56
Czy można wziąć pożyczkę w providencie jeśli jedyne dochody jakie mam to wychowawczy, zasiłek rodzinny i alimenty ? czyli 468 zł. + 500 ? Mam decyzję z MOPRU o zasiłku i wychowawczym i mam decyzję z sądu o sprawie o alimenty. Czy w takim razie mogłabym przedstawić te zaświadczenia i dostałabym pożyczkę ? W końcu te 968 zł. mam (?)
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 21:59
      Tak, można, ale procent jest kosmiczny w Providencie.
      ------
      Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
      • mamakrzysia4 Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 16:23
        pewnie tak ale wejdziesz w takie raty że zaraz zaczniesz mocno żałować to samo dziadostwo w SKOKU
    • ewcia-k26 Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:00
      W Providencie chyba każdy dostanie. Z całego serca jednak odradzam. Prowizja jest bardzo wysoka. Sama nie korzystałam, ale podobno raty spłaca się co tydzień. W każdym razie Provident jest bardzo drogi. Z drugiej strony w banku może być problem. Na wychowawczym nie udzielają kredytów.
    • kota_marcowa Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:02
      Kto przy zdrowych zmysłach bierze pozyczkę w providencie?
      • zawszeolga111 Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 01:10
        dostaniesz,ale daj sobie spokoj znam ludzi,ktorzy nie moga wyjsc z dlugow przez nich,sama nigdy nie kozystalam ,wiec nie wiem jak to dziala dokladnie,ale jakies chore akcje te osoby mieli pryjezdzali im do domu itp.
        nie laduj sie w to jestem gotowa sama ci pozyczyc jesli masz jakies problemy ale nie opcja ktora sobie wymyslilas.
    • mathiola Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:04
      Ale czemu Provident???
      Ty wiesz ile będziesz musiała im oddać??
      Ta opcja jest dla najbogatszych.
      A metody ściągania długów mają takie jak... jak mafia no.
    • el_jot Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:04
      Tylko nie provident, to jest lichwa, bardzo wysokie odsetki, odradzam z całego serca.
      • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:07
        Ja wiem, ale kurczę no sytuację mam taką, że nie mam wyboru na tę chwilę, a latem jestem w stanie spłacić całość.

Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .
        • el_jot Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:11
          Nie masz możliwości pożyczyć od kogoś z rodziny albo znajomych? Do lata będziesz musiała spłacać raty, będziesz miała z czego?
        • mathiola ale nie ma latem 20.03.11, 22:21
          oni będą przychodzili co tydzień po swoją wyliczoną dolę
          • w_miare_normalna Re: ale nie ma latem 20.03.11, 22:22
            No właśnie.
            A co z kredytami tzw. na dowód ?

• thegimel Re: ale nie ma latem 21.03.11, 07:10
              To samo, albo jeszcze gorzej. Nie masz możliwości od kogoś pożyczyć?
        • kota_marcowa Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:22
          > Ja wiem, ale kurczę no sytuację mam taką, że nie mam wyboru na tę chwilę, a lat
          > em jestem w stanie spłacić całość.

Ale problem w tym, że raty musisz płacić co tydzień i to z zabójczymi odsetkami; o bocianie nie słyszałam, więc w nioskuję, że to coś podobnego. Nie możesz się wstrzymac do lata z zakupem? To by była lepsza opcja niż pakowanie się w taki kanał.
    • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:10
      Nie dostanę pożyczki w żadnym banku, niestety.
      A macie jakieś doświadczenie z firmą bocian ?
      • thegimel Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 07:10
        Może w SKOK-u spytaj?
    • cielecinka Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:15
      Mój dobry znajomy pracuje w Providencie i powiem Ci , że procent mają zabójczy.
      pożyczasz 500PLN , a oddać musisz 760 . Co tydzień płacisz ratę. Koleś tam pracuje , a mówi że nigdy by od nich kasy nie wziął.
      • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:18
        No ja to wszystko wiem, ale jestem w czarnej D**ie . Nie mam wyjścia.
      • mathiola Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:24
        > Mój dobry znajomy pracuje w Providencie i powiem Ci , że procent mają zabójczy.
        > pożyczasz 500PLN , a oddać musisz 760 .

a nie więcej?
        Ja kiedyś wyliczyłam, że bierzesz 100 oddajesz ok. 1800. Może coś się zmieniło od tamtej pory....?
        • mathiola Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:25
          > Ja kiedyś wyliczyłam, że bierzesz 100 oddajesz ok. 1800.

jedno zero mi uciekło oczywiście
        • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:26
          Do lata nie poczekają z zaległymi fakturami za gaz i prąd. Chciałam wziąć 2000 i zapłacić zaległe opłaty.

• agazagie Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:36
            Jak nie poczekają? A próbowałaś najpierw napisać pismo do gazowni i elektrowni z prośbą o rozłożenie na raty tych zaległości? Wyjaśnić sytuację, "wziąć na litość"? Myślę, że wbrew pozorom wszystko da się załatwić.
          • sadosia75 Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:43
            Wiem, ze z fakturami za prad mozna sie zglosic do COKu i poprosic o rozlozenie na raty. jesli jestes sw stanie przedstawic sytuacje ( zasilek itp ) to oni rozloza fakture na raty bez problemu.
            Jakiego masz dostawce pradu?
          • thegimel Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 07:12
            Jak już inne dziewczyny napisały, spróbuj uderzyć do dostawcy gazu prądu, może rozłożą na raty?
    • tully.makker Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:18
      Chyba wolalabym jesc suchy chleb niz im napychac kabze. Lichwa.
      • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:19
        A jak na ten chleb już nie ma ?

• kota_marcowa Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:26
          > A jak na ten chleb już nie ma ?

To jeszcze gorzej, bo oni nie będą czekać na spłatę. Co tydzień będziesz musiała spłacać haracz i nie będzie zmiłuj, jeżeli nie stac cię na chleb to tym bardziej na spłacanie co tydziń raty ze "100%" oprocentowaniem.
          • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:28
            I co ja mam zrobić ? indifferentindifferentindifferent

• mathiola Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:35
              nie wiem, ale provident to najgorsze z możliwych wyjść.
              Zaczyna spiralę zadłużenia, a potem już z górki.
              Pożycz od kogoś, jeśli masz tego kogoś...
              Skoro brakowało ci na opłaty, tym bardziej będzie ci brakowało na providenta, uwierz mi.
            • kota_marcowa Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:38
              A nie masz kogoś z rodziny, kogoś znajomego, kogokolwiek, kto mógłby ci pożyć choć trochę do lata? Moim zdaniem już lepiej wpakowac się w debet na karcie co miesiąc spłacany i robiony nowy, albo jakieś drobne zaległości w czynszu w ostatecznej ostrateczności, które w całości spłacisz w lecie jak będziesz przy kasie, byle nie wpakować się w lichwę.
              Może jakieś możliwości dorobienia, idą święta - sprzątanie?
              • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:45
                Szukam pracy od listopada i niccccc
                • kota_marcowa Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:51
                  Spróbuj na forum pomocne emamy, tam ci udzielą konkretnych porad. Nie jesteś jedyna w takiej sytuacji, a tam są dziewczyny doświadczone różnymi sytuacjami życiowymi.
              • thegimel Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 07:14
                Robotę można w miarę szybko znaleźć w telemarketingu. Co prawda kokosów nie zarobisz, a robota beznadziejna, ale lepsze to niż nic... Skąd jesteś?
                • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 12:03
                  Poznań,mogę pracować na razie tylko w domu, nie mam gdzie zostawić dziecka. Albo praca od ok. 17stej.
            • aneta-skarpeta Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 23:10
              moja kolezanka pisala pismo do gazowni, napisala ze ma problemy finansowe, a nie chce zeby mysleli, ze sie miga itd

poprosila o rozlozenie na raty i dało się. sama pani w gazowni jej mowila, ze oni mają wachlarz mozliwosci jesli klient sie nie miga, zawiadomi, poprosi- najgorzej unikac zaplaty z wodą w ustach

jesli nie masz na zycie, to provident tylko Ci noz wplecy wpije- lepiej miec na plecach gazownie niz providenta
              • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 23:45
                A co jeśli opłaty (gaz, prąd) nie jest na mnie ?
                Wynajmuje mieszkanie.

• thegimel Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 07:15
                  Pogadaj z właścicielem, jemu też powinno zależeć na tym, żeby mieć mieszkanie niezadłużone.
            • imasumak Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 16:57
              Dziewczyno, cokolwiek zrób, ale nie nakręcaj spirali długu. Firmy typu Provident są naprawdę bezlitosne. Idź do MOPSU i dowiedz się na jaką pomoc możesz liczyć.
        • kruszynka.net Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:36
          Nie pchaj się w provident tym bardziej jak nie masz pieniędzy wkopiesz się w jeszcze większe bagno. Spróbuj w skoku albo zajrzyj na forum Pomocne emamy.
          • kota_marcowa Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 22:40
            zajrzyj na forum Pomocne emamy.

Dobra rada, tam pomogą ci zdobyć różnego rodzaju dopłaty, czy zasiłki.
    • trinkino Jeśli jesteś zdecydowana na Prov 20.03.11, 23:10
      to zorientuj sie na ich stronie, czy jest opcja 'pakiet przelew'. Kiedyś sama byłam zmuszona zaciągnąć u nich pożyczkę i zdecydowanie ta opcja jest bardziej opłacalna, no i mniej krępująca, bo nie masz wizyty cotygodniowej, a jedynie co tydzień robisz przelew. Oni mieli na swojej stronie tabelkę, można bylo porównać przy konkretnej kwocie, którą wybrałaś sama- ile w jakiej opcji będziesz splacać. Gołym okiem było widać różnicę... Po prostu odchodzi haracz dla windykatora... I rozumiem Cię, czasem nie ma innego wyjścia... Chociaż procent mają obłędnywink
      Postaram się poszukać i zalinkować, pamiętam, że ciężkawo było to znaleźć na ich stronie.
      • trinkino Sprawdzalam 20.03.11, 23:20
        Trzeba wejść w kalkulator, wybrać kwotę pożyczki i ile mogłabyś spłacać tygodniowo i wyświetla Ci się wynik przy normalnej (domowej) pożyczce, np: 3000, na okres 55 tygodni, rata 102 zł, calkowita kwota do splaty: 5610. U góry masz: sortuj według itd...wybierasz opcję: przelew.
        Przy tej samej kwocie, na ten sam okres (czyli 55tyg) ratę masz: 72,60, a calkowita kwota splaty: 3832zyle. Różnica: 1778 w kieszeni... Raczej warto, prawdaż? smile
        Powodzenia życzę i łączę się w bólu, bo też mam teraz ciężki okres, ale mam nadzieję, że uda mi się uniknąć pożyczekwink

• w_miare_normalna Re: Sprawdzalam 20.03.11, 23:49
          Przeliczyłam sobie.
          Gdybym wzięła 2,500 to musiałam płacić ok.70 zł. co tydzień, przez 42 tygodnie. Troszkę duża ta rata jak na tydzień ..
          • trinkino Musialaś źle kliknąć... 21.03.11, 10:54
            Sprawdzilaś sobie tą opcję z obslugą domową, jeśli wyszło Ci 70 zeta od 2500zł na 42 tygodnie, zobacz, co napisalam wyżej, przy 3000zł masz ratę ok. 70zł i to na 55 tygodni...
            Najpierw wylicza Ci obslugę domową, dopiero musisz kliknąć u góry po prawej stronie pakiet przelew, czy jakoś...
        • mathiola czyli 21.03.11, 08:20
          dobrze mówiłam, że oddajesz prawie dwa razy tyle.
          Normalna, pisz do gazowni o rozłożenie na raty, taniej cię wyjdzie.
          • trinkino Re: czyli 21.03.11, 10:57
            mathiola napisała:

> dobrze mówiłam, że oddajesz prawie dwa razy tyle.

przy obsłudze domowej- zgadza się- lichwa jak się patrzy. przy opcji 'przelew' wychodzi to sporo korzystniej, chociaż i tak nie jest to przeca bank spółdzielczy, czy jakikolwiek inny z dobrym oprocentowaniem, gdzie, żeby otrzymać kredyt, najpierw trzeba udowodnić, że sie go nie potrzebujewink
    • lena_madzia Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 23:17
      Pożyczać od providenta to jak założyć sobie finansową pętle na szyje. Nie dość że procent iście złodziejski, to już za tydzień będą się dobijać do ciebie o kase.
    • lacitadelle Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 23:27
      nie masz 2 tys. na rachunki, a będziesz miała 3 tys (albo dużo dużo więcej, jeżeli nie będziesz spłacać w terminie) dla 'miłych' panów, którzy będą Cię w domu nachodzić?
    • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 20.03.11, 23:55
      jak tak przeszukuję w google strony różnych banków, które reklamują się "pożyczka bez zaświadczenia o zarobkach" to i tak w końcu, w którymś pukcie jest informacja, że trzeba podać zarobki itd. A ja muszę wziąć pożyczkę w takim Banku (?), w którym nie będą się interesowali skąd mam dochody tylko spojrzą na to, że mam te jakby nie było 968 zł.
      • lubie_miauczec Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 01:40
        Napisz do dostawcy gazu, prądu, wody prośbę o rozłożenie zaległości na raty. Jestem w podobnej sytuacji (też muszę wybierać między rachunkami a jedzeniem) i właśnie w piątek wysłałam takie pismo. Mam nadzieję, że się zgodzą. To naprawdę lepsze rozwiązanie niż pożyczka w Providencie.
    • thegimel Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 07:08
      Jeśli nie jest kwestia życia i śmieci, to radzę się trzymać z dala od Providentu innych tego typu instytucji. Lichwiarski procent.
      • lukrecja34 Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 07:31
        byłam w sytuacji bez wyjścia,poszłam do providenta,wzięłam pożyczkę w opcji przelew,nie pamiętam kwoty ale spłacałam normalnie,na czas,bez problemów.
        spłaciłam,kłopotów nie mam
        czasem naprawdę nie ma innego wyjścia-moja rodzina np.ma stado węży w kieszeni i opcja pożyczki nie wchodzi w grę-i jeszcze osłuchałabym się jak świnia grzmotów uncertain
        a banki bardzo przykręciły śrubę i zwykły kredyt wziąć to jest prawie niemożliwe
        • arwena_11 Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 08:09
          Idź do MOPSu złóż o tzw "CELÓWKĘ", czyli zasiłek na konkretny cel.

Tylko nie na gębę, a napisz pismo. Oni ci muszą wydać decyzje, od której mozna się odwołać.

Masz neta, to poszukaj ustawy o pomocy społecznej. Znajdź paragraf o zasiłkach celowych i powołaj się w piśmie na niego, dobrze by było nawet go zacytować.

Coś w stylu:

PODANIE

dot. przyznania zasiłku celowego na.......

Zgodnie z par.........pkt .... Ustawy o Pomocy Społecznej z dnia.............., proszę o przyznanie mi zasiłku Celowego na zapłacenie faktur za gaz i energię.

Tu wklejasz odpowiedni paragraf

UZASADNIENIE

tu opisujesz dokładnie swoja sytuacje ( włączenie z tym, że wynajmujesz mieszkanie czy dlaczego fv nie sa na ciebie )

W związku z powyższym wnoszę jak we wstepie.

podpis
    • to_wlasnie_cala_ja Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 10:59
      jeśli nie chcesz sobie narobić kłopotów to lepiej wybij sobie z głowy provident
    • agajjja Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 14:04
      Bez najmniejszego problemu dostaniesz ale czy chcesz spłacić 70 % więcej? bo w sumie tyle wyjdzie.
      • natkakoperku Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 15:46
        Jestem klientką providentu i jestem zadowolona w miarę.Procent lichwiarski,ale jak na ostatnią deskę ratunku może być.To jest dobre dla ludzi którzy dostają kasę w różnych terminach.Raty możesz płacić na miesiąc,dwa tygodnie z góry.
        • marysienka44 Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 16:16

Jezeli chodzi o banki i Skok-i w tej chwili nie ma pożyczek na oświadczenie czy też na dowód osobisty. Zostało to zlikwidowane już jakiś czas temu.
          Te wpływy ktore masz, niestety nie są dochodami, gdyż, gdybyś nie płaciła kredytu to komornik nie ma prawa nic z tego zająć, więc dla instytucji finansowej taki dochód ,( którego ewentualnie nie mogli by zająć) nie jest dochodem. Banko odpadają, takie osoby w bankach biora gdy maja zabezpieczenie np.hipotekę, ale wiadomo nie taka mała kwotę.

Jeżeli chodzi o Providenta, znam sporo osób ktore korzystają z jego usług. I tu nie chodzi o samo oprocentowanie (gdy jest przez internet, jest porównywalne z kredytami w "zanych' bankach) tylko trzeba się zastanowić, czy bedzie się mialo co tydzień daną kwotę.
          Dobre dla ludzi którzy mają tygodniówki, lub jakieś "zstrzyki" gotowki np. z innych prac.
          Provident bierze dużo za obsługę osobistą, i niestety teraz mają takie procedury, że pierwszą pożyczkę musisz brać wlasnie przez przedstawiciela, dopiero drugą możesz prze net.

Ja osobiście Tobie odradzam Providenta.
          Ale może babcia moglaby Tobie wziąść a Skok-u pożyczkę?
          • trinkino Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 19:52
            "Provident bierze dużo za obsługę osobistą, i niestety teraz mają takie procedury, że pierwszą pożyczkę musisz brać wlasnie przez przedstawiciela, dopiero drugą możesz prze net."

Nie zgodzę się z tym, chyba, że sie coś pozmieniało, ja jedną i jedyną, jak dotychczas, pożyczkę w providencie brałam od razu w opcji przelew.

• w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 22:45
            marysienka44 napisała:

> Te wpływy ktore masz, niestety nie są dochodami, gdyż, gdybyś nie płaciła kredy
            > tu to komornik nie ma prawa nic z tego zająć, więc dla instytucji finansowej ta
            > ki dochód ,( którego ewentualnie nie mogli by zająć) nie jest dochodem.

wlasnie dzisiaj sie dowiedzialam o tym.

> Jeżeli chodzi o Providenta, znam sporo osób ktore korzystają z jego usług. I tu
            > nie chodzi o samo oprocentowanie (gdy jest przez internet, jest porównywalne z
            > kredytami w "zanych' bankach) tylko trzeba się zastanowić, czy bedzie się mial
            > o co tydzień daną kwotę.

ponoc mozna sie umowic, ze sie nie ma np. i wtedy przedstawiciel przychodzi po kilku dniach
            no wlasnie nie wiem czy mialabym co tydzien to sianko ..

>
            > Ja osobiście Tobie odradzam Providenta.
            > Ale może babcia moglaby Tobie wziąść a Skok-u pożyczkę?
            >
            babcia próbowała z providentem z rok temu, kiedy myslalam, ze ja nie moge wziac
            dowiedziala sie wtedy przez tel, ze do 70 roku mozna, a ona ma 72 ..
            a jak jest z pozyczkami w skoku to ja nie wiem, czy tez nie biora pod uwage skoku
            • w_miare_normalna Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 22:45
              co ja pisze indifferent
              * nie wiem czy nie biora pod uwage wieku mialo byc
              • marysienka44 Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 23:01
                słuchaj, piszę do Ciebie na priva, wszystko da się, i napiszę tobie jaki skok w Poznaniu.
            • mia_siochi Re: Pytanie (provident) 22.03.11, 05:00
              w_miare_normalna napisała:

> ponoc mozna sie umowic, ze sie nie ma np. i wtedy przedstawiciel przychodzi po
              > kilku dniach
              > no wlasnie nie wiem czy mialabym co tydzien to sianko ..
              >

Słuchaj, dziewczyny Ci tłumaczą, że w wersji brz przychodzącego przedstawiciela jest dużo taniej, ale Tobie jakoś wyjątkowo na tym przedstawicielu i podwyższeniu kosztów zależy...
    • czar_bajry Re: Pytanie (provident) 21.03.11, 23:56
      Nie bierz w prowidencie, musisz oddać 2x tyle co wzięłaś.
      A odpowiedź na Twoje pytanie brzmi- jeśli masz znajomą przedstawicielkę to tak dostaniesz pożyczkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka