Dodaj do ulubionych

OT - old vs new

25.06.25, 08:42
Tak se paczam na tego naszego kosmonaute... na kombinezony "by Prada", na te fotele z tymi smiesznymi podnkami i powiem Wam...

Te stare kombinezony, fotele w promach, itd... to wszystko jakos tak fajniej i profesjonalniej wygladalo....

A ci siedza w w strojach jak "szury" i tylko z butami nie bylo pomyslu wiec maja zwykle kalosze.... A fotele wygladaja troche jak z tramwaju a torche jak z karuzel z lunaparku....

Teraz to wszystko fajki... kiedys to faktycznie ludzie latali w kosmos... ale teraz to tylko filmiki , zeby mozna bylo Muskowi kase przelać....

Na takich fotelikach i w takich kombinezonach sie nie da w kosmos 😂
Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: OT - old vs new 25.06.25, 09:00
      Podejrzewam, że na te "kalosze" musiałbyś pracować kilka lat.

A ze podoba ci się moda i profesjonalizm a'la Gagarin, to już kwesta gustu :D

W Star Treku Picard czy Kirk siedzą w opiętych wdziankach na obrotowych fotelach gamingowych.
      • galtomone Re: OT - old vs new 25.06.25, 09:04
        Star Trek to jednak inny poziom. Tam to wyglada wszystko tez na profesjonalne, prawdziwe i z przyszlosci.

Takie to jednak wiecej zaufania wzbudza.... Jakbym mial sie w kosmosie ubrac to bardziej w takie: i.pinimg.com/originals/c7/f1/af/c7f1af343ad9f7eb2f961876502f8117.jpg

Grube to i cieplej na pewno
        • marecky81 Re: OT - old vs new 25.06.25, 09:16
          Tak, tak, technologia sprzed 50 lat :)
          • galtomone Re: OT - old vs new 25.06.25, 09:22
            Ja tez jestem z przed 50 lat i jak sie okazuje, to te wszystkie nowoczesne wynalazki i kreatywne dzieci z ktorymi pracuje nadal wiekszosci rzeczy co choc ciut wykraczaja poza ich waskie specjalizacje i zainteresowania wykraczaja to juz nie ogarniaja.

Ergo kazdy robi po swjemu a jak cos trzeba razem i polaczyc to sie nie da bo nie umio.
            • marecky81 Re: OT - old vs new 25.06.25, 09:39
              Tak, tak, ograniczone dzieci i wybitni dziadersi :D
              • galtomone Re: OT - old vs new 25.06.25, 09:53
                Czy wybitni to nie sadze, ale rzeczy ktore widze budza we mnie szczere zdziwienie.

A stare kafandry byly i tak bardziej kosmiczne... Zreszta rakiety i wahadlowce tez.

BA! Stacja na ktora polecial to tez stara rzecz.
                • hrasier_2 Re: OT - old vs new 25.06.25, 10:04
                  galtomone napisał:

> Czy wybitni to nie sadze, ale rzeczy ktore widze budza we mnie szczere zdziwien
                  > ie.
                  >
                  > A stare kafandry byly i tak bardziej kosmiczne... Zreszta rakiety i wahadlowce
                  > tez.
                  >
                  > BA! Stacja na ktora polecial to tez stara rzecz.
                  Żyjesz w Polsce i wszystko negujesz. Nie ma u ciebie żadnej radości. Zgredzik z ciebie kolego. I to bardzo.
                  • galtomone Re: OT - old vs new 25.06.25, 10:09
                    Wcale, ze nie wszystko, ale z tym co napisales sie nie zgadzam. xD
              • vogon.jeltz Re: OT - old vs new 25.06.25, 11:04
                > Tak, tak, ograniczone dzieci i wybitni dziadersi :D

Śmiej się śmiej, a ci dziadersi wymyślili to wszystko od zera. Na kalkulatorach. I nawet lądowanie na Księżycu potrafili sfingować ;-)
          • vogon.jeltz Re: OT - old vs new 25.06.25, 11:02
            Latasz czasem B737?
            • marecky81 Re: OT - old vs new 26.06.25, 06:55
              Latam. Wersje 800/900 i MAX. Z wersjami 100/200 mają wspólny z grubsza kształt. Materiały i technologie zupełnie inne.
    • wislok1 Re: OT - old vs new 25.06.25, 13:49
      Kalosze fajne, lepsze te kombinezony od tych ruskich za Hermaszewskiego...

Ten pierwszy kosmonauta mial brata, generala lotnictwa, wiec wygral casting na kosmonaute
      • galtomone Re: OT - old vs new 25.06.25, 13:59
        Od ruskich tak.. ale te ostatnie hamerykanskie to takich filmowych kolorkow maily wiecej... a te kurła szare, smutne...

Za jarka mi sie to jak kiedys z niczym radosnym nie kojarzy.
      • waga170 Re: OT - old vs new 26.06.25, 06:03
        wislok1 napisał:

> Ten pierwszy kosmonauta mial brata, generala lotnictwa, wiec wygral casting na
        > kosmonaute

Przypomniales mi kawal.
        Co dal Polakom lot Hermaszewskiego?
        To samo co psom lot Lajki.

Apropos, Strielka i Bielka, myslimy ze to Strzalka i Bialka. Tymczasem to tak, Strzalka, ale Bielka to Wiewiorka.
        • trypel Re: OT - old vs new 26.06.25, 06:31
          A Szarik to jeszcze gorzej
        • wislok1 Re: OT - old vs new 26.06.25, 13:55
          Pierwszy w ramach programu Interkosmos mial leciec Niemiec z NRD, ale reszta poszla do Brezniewa i go przekonali, ze to jednak ch.. by wygladalo,
          gdyby odznaczony Krzyzem Zelaznym przez Hitlera dawny podoficer Wehrmachtu wital 1 niemieckiego kosmonaute...
          Stanelo, ze 1 Czech, 2 Polak, 3 Niemiec...
          A szefem kazdego lotu i tak bedzie ruski ( w przypadku Hermaszewskiego bialoruski )
    • bolo2002 Re: OT - old vs new 26.06.25, 09:03
      Misja przekładana chyba 5 razy w czasie i jeszcze na ruską stację lecą. Pewnie pamięta czasy Breżniewa. Strach- ja bym podziekował. Jak ja tyle czasu naprawiali i tyle to trwało - to jakie to musi byc kacapskie gówno. Strach i tyle.
      • marecky81 Re: OT - old vs new 26.06.25, 09:23
        ISS składa 16 modułów. Tylko 4 z nich sfinansowanych jest przez Roskosmos. Wyniesienie pierwszego modułu nastąpiło w 1998 roku. 17 lat po śmierci Breżniewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka