Dodaj do ulubionych

Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodzi?

28.09.11, 21:17
Dziewczyny, może wiecie o co chodzi z dołączaniem przez Sprzedawców gratisów o których nie ma mowy w aukcji? Ostatnio coraz częściej mi się to zdarza (przy zamawianiu uzywanych rzeczy) np. zamawiam książkę a przychodzą dwie w tym jedna nijak powiązana z zamawianą, licytuję kurtkę a z nią przychodzi czapka. Dziś dostałam paczkę ze strojem do baletu i dołożona była torebeczka z jakimis gadżetami w środku. Nie bardzo rozumiem co to ma na celu, tym bardziej że niektóre z tych rzeczy nadają się do kosza w takim są stanie. Czy to ma mnie przyciągnąć do Sprzedawcy czy też może uznał on że wysyłana rzecz jednak nie jest tak idealna jak pisał w aukcji i dorzucając gratisa uniknie negatywa??
Czy Wam też zdarzają się takie bonusy a może same też dajecie takie niezapowiedziane dodatki? Rozumiem wspomnieć o tym w aukcji zeby zachęcić do licytacji ale żeby tak tajemniczo i niezapowiedzianie??
Obserwuj wątek
    • marta-zs Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 21:23
      Raz mi się tylko zdarzyło, że dostałam gratis do przesylki, ale to tylko dlatego, ze na kupione spodnie dla córki czekałam 2 tygodnie, bo pracownik pomylił adres. Gratis dostalam koszulkę, nową.
    • jowitka345 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 21:33
      Ja czasem daje gratisy ale to zależy do wielu czynników. np jaki mam kontakt z kupującym, jak szybko zapłacił... dodaje rzeczy które mi już nie są potrzebne ale przydadzą się kupującemu..np właśnie czapka do kurtki lub rękawiczki, nie daję szmat tylko normalne pełnowartościowe i w stanie użytecznym rzeczy. Zawsze dostaje podziękowania w formie maila lub komentarza z zaznaczeniem, że był gratis.
      Do opisu aukcji wpisuje gratis w przypadku takim, gdy rzeczy którą sprzedaję nie spodziewam się atrakcyjnie sprzedać i chcę zachęcić potencjalnych kupujących w innych przypadkach jest to gratis niespodzianka smile
    • babajaga-only Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 21:42
      Ja dokładam gratisy w takich przypadkach :

- jest to moja stała klientka, która często u mnie kupuje
      - cena sprzedaży jest wyższa niż się spodziewałam
      - ktoś kupuje na kilku moich aukcjach
      - sympatyczny kontakt smile
      • krasulas Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 21:50
        podobnie...
        dodaję za miły kontakt meilowy, wysoko kwotową sprzedaż bądź zakup na kilku aukcjach
        i lubię je dawać (a nie wystawiłam tegoż gratisu na osobnej aukcji, bo o nim zapomniałam, bo jest to czapka/bluzeczka... i nie bardzo chciało mi się bawić w tą drobną sprzedaż)
        np. dzisiaj dodałam spodnie Next ocieplane do dwóch par innych spodni zakupionych na 2 aukcjach za wysoką kwotę - wszystko na tą samą płeć i w tym samym rozmiarze (kupująca jeszcze o tym nie wie)

poza tym dodaję w ramach aukcji... w celach zachęcająco-licytującychsmile

• pasik Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 22:45
        dokładnie robię tak samo
        zawsze w zapasie mam odłożone jakieś gratisy które wcale nie są zniszczone.
    • kornnella Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 21:45
      Zdażyło mi sie wysłać gratis ale był on nowy najczesciej jakas zabawka drobna, spineczki,itp. I podobnie dostawałam podziękowania w mailu miłą uwage w komentarzu.
      Podobnie jak kupowałam to czasem przychodziły jakies drobne rzeczy właśnie bardziej dla dziecka.
      • aaola Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 21:54
        ostatnio dostałam gratis.........używane majtki (dla dziecka) ...........
    • magata.d Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 28.09.11, 21:55
      Jak sprzedawałam kołyskę (do wózka tez coś fajnego dołożyłam), to dołożyłam śliczny niezniszczony dresik po moim synku i super spodenki Gap. Nie pisałam o tym w opisie, po prostu pomyślałam, że nowemu użytkownikowi kołyski i mamie będzie miło i tyle. I było, bo otrzymałam maila z podziekowaniami i wyrazem radości (szczególnie ze spodenek), zaznaczono to tez w komentarzu (na czym mi wcale nie zależało). Ja nie sprzedaje rzeczy po synku przede wszystkim z trzech powodów. Po pierwsze nie mam czasu na tą cała zabawę ze zdjęciami, miarami,opisem, wysyłaniem itp., po drugie córka przyjaciół ma młodsze od mojego dziecko i kiepską sytuacje finansową (wiec jej oddaję). A po trzecie albo sa to ubranka "mniej chodliwych marek" (ale jak nowe), albo znanych firm, ale zakupione przez moja mamę w tzw. "lumpeksach", w bardzo dobrym stanie.
    • india78 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 09:33
      Ktoś chce żeby było miło. A druga strona knuje w tym podstęp. Przykre niestety...
      • olusiek81 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 02.10.11, 00:57
        a po co sie doszukujesz podstępu ? dali coś to fajnie a jak sie nie przyda to poprostu wyrzuć , ja też dostaję czasami gratisy tak bez powodu i zdarza się że sie lepiej sprawdzają niż to za co zamówiłam smile
    • slonko1335 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 10:11
      Zamówiłam ostatnio w księgarni internetowej trzy małe książeczki dla córki-koszt 20 zeta.
      Wczoraj przyszły. Zapakowane w karton do wysyłki, rozdzieram karton a tam w środku, książki zapakowane w piękny papier, dołączona własnoręcznie wypisana przez właścicielkę sklepu karteczka z podziękowaniem za zamówienie i życzeniami miłej lektury. Mi tam w tym momencie zrobiło się bardzo przyjemnie i postanowiłam, że nie będzie to raczej jednorazowy zakup w tym miejscu, zwłaszca że ceny atrakcyjne często gęsto niższe niż na Merlinie czy w empiku gdzie najczęściej kupuję. Za chwilę syn wyciąga z kartonu jeszcze fakturkę, a do niej doczepione cukiereczki dla dzieciaków-moim zdaniem to bardzo miłe. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że to właśnie w tym celu zrobione i mam tam wrócić ale zrobię to z przyjemnością bo widzę, że właściciel a raczej właścicielka też robi to co robi z przyjemnością.
      • monia19722 do slonko1335 29.09.11, 14:17
        a możesz zdradzić adres tej ksiegarnismile czy mają tylko książeczki dla dzieci czy dla mam również??
        • slonko1335 Re: do slonko1335 29.09.11, 14:27
          jasne, że mogę zwłaszcza, że polecam jako zadowolony z obsługi klient a nie właściciel. Księgarni internetowa kumiko.pl
          Nie przeglądałam prawdę mówiąc całej oferty bo szukałam konkretnych trzech książek, wrzuciłam w wyszukiwarkę najniższych cen i tam mi znalazło najtaniej z dostawą do paczkomatu, który mam niedaleko domu a więc i tania przesyłka. Wczoraj sprawdziłam jeszcze kilka pozycji które mam w przechowalni w merlinie i są u nich nieco taniej niż w merlinie a że obsługa mi się podobała to oczywiście zamówię w kumikosmile acha sprawdzałam tylko pozycje dziecięce, mają i dla dorosłych ale cen już nie porównywałam.
    • aleksandra1977 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 10:56
      mam sklep i bez wzgledu na to, czy ktos kupuje w sklepie czy na Allegro, to staram sie zawsze dolozyc jakis drobiazg. Gratis dodaje np. czekolade, misie haribo, m&m's... , albo pakuje w papier ozdobny, a wiec robie to, o czym pisze Slonko.
      Czasami sprzedaje uzywane buty moich dzieci, ale tu nigdy nie przyszlo mi do glowy, by dodac do nich np. skarpetki, czy inna uzywana rzecz. Sama nie chcialabym dostac czegos, czego nie zamawialam, albo czegos, co nie nadaje sie do odsprzedazy i wlasciciel chce sie tego pozbyc. Do swoich zamowien, jako prywatna osoba, za transkacje z prywatnego konta Allegro, dorzucam rowniez jakas slodka przekaske.

"Griechischer Wein ist so wie das Blut der Erde.
      Komm', schenk dir ein und wenn ich dann traurig werde,
      liegt es daran, daß ich immer träume von daheim; du mußt verzeih'n."
      • duszka30 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 14:38
        Zawsze do sprzedanej kawy dokładam słodycz...w lecie ciasteczko, w zimie czekoladki. W komentarzu zdarzyło mi się może trzy razy, że ktoś to docenił....ale i tak to robięsmile A do zabawek dokładam katalog danego produktusmile
        • alpepe Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 15:20
          to ty handlujesz kawą?
          • duszka30 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 15:32
            A to Ty nie wiesz?smile
    • maggi9 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 14:45
      Jako sprzedająca nie dołączam gratisów(sprzedaje głownie własne używane rzeczy na allegro) jakoś zupełnie nie mam do tego głowy, nie wiem co by to mogło być i sie w ogóle zastanawiam czy kupujący by był chętny na takie coś.A jak nie trafię?
      Jako kupująca.Zdarzyło mi sie dostac gratis i w sklepie internetowym i na allegro.Czasami jest to przydatne a czasami ląduje w koszu.Fakt miły to gest chociaż troche mnie serce boli jak gratisem jest straszliwy bubel a ja musze go wywalać.
    • lucyna_1980 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 16:18
      A ja dostałam dzisiaj smile Zamówiłam rzeczy dla corki H&M'a (nowe) i sprzedajacy nie doczytał, ze za pobraniem ma być i czekał aż wpłacę pieniądze.. Zniecerpliwiona napisałam maila pt. gdzie ta paczka? a on na to że przeoczył sposób zapłaty i wysle mi w ramach przeprosin gratis. Spodziewałam się jakiejś drobnostki typu spinka a dostałam świetny T-shirt z Hello Kitty wart 40 zł. To jest gest.... wink Przeprosiny przyjęłam smile
      • heca7 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 17:02
        To ja tak kiedyś czekałam na pocztówkę. Był okres świąteczny więc bałam się, że zaginęła ale okazało się, że pani zapomniała wysłać. Jak sobie przypomniała to zamiast listem ekonomicznym wysłała priorytetem wink Może to nie gratis ale musiała dopłacić od siebie. Innym razem dostałam bańki mydlane, które wylały się w paczceuncertain Nie pamiętam co wtedy kupiłam ale gówny zakup się uratował. Za to kiedyś kupiłam matce krem na Allegro i pan dołożył płyn micelarny , płyn się wylał, przesiąkł przez paczkę, rozmoczył opakowanie. Szkoda bo kosztuje ok 30zł. Paczka przyszła dziwnie opakowana, teściowa odbierała i nie zwróciła na to uwagi. Okazuje się, że na poczcie dokonano komisyjnego otwarcia paczkibig_grin i ponownego jej zapakowania a do wszystkiego dołożony był protokół otwarciawink Dobrze , że to nie Ameryka jeszcze poszłabym siedzieć za terroryzm.
    • heca7 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 17:07
      Aha , trochę mnie śmieszy jak ktoś sprzedaje np: lego i w opisie podaje , że będzie gratis po czym okazuje się nim katalog lego do dostania za darmo w każdym sklepie z zabawkami ( mam ze cztery) lub żółta, foliowa torebka z napisem legowink
      • jowitka345 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 17:11
        albo balon firmowy big_grin
        • vanilka89 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 17:20
          Dostałam kiedys w gratisie, 2 śrubki i zaslepki do zjeżdzalni ogrodowej big_grin
          a oprócz tego, kiedys do spódniczki była bluzeczka cała poplamiona, od razu był kosz, do kurteczki dla syna były 2 czapeczki, dziurawe, poplamione, smierdzace. Masakra!
      • duszka30 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 17:25
        Ja nie pisze, że daje gratis, tylko go poprostu dajęsmile
        • duszka30 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 17:29
          A katalogu niemieckiego Playmobil to raczej w polskim sklepie nie znajdziesz...nawet za darmosmile
          • kugorki [...] 29.09.11, 18:37
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • sylki Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 19:54
              kugorki napisała:

> jak sprzedałam zabawki fisher price za niezłą cenę, paczkę żeby zabezpieczyć mu
              > siałam czymś uzupełnić. zamiast to zrobić gazetami, zrobiłam to maskotkami (upr
              > ane, w dobrym stanie), Kupujący to docenił smile

O cholerka big_grin
              A ja się zastanawiam co zrobić z toną zalegających maskotek big_grin
              Może zabezpiecze wózek w kartonie big_grin
              • lucyna_1980 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 20:00
                Ooo a ja mam zalegającą kołdrę (nówka) - moglam Ci ja wrzucić do paczki big_grin
                • sylki lucy :D 30.09.11, 00:32
                  Dawaj jeszcze nie zakleiłam big_grin
                  Bee będzie miał mięciutko big_grin

a szczerze, to cholera, oni tak mają ten karton zrobiony, że nie potrzeba wypełniaczy sad
                  ale i tak coś wrzice suspicious
    • hoow Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 20:05
      Czasem klientkom daję gratis rajstopy (przy zakupie 2 ubran), z drugiego konta sprzedaję rzeczy ogrodnicze i dajemy nasiona gratis. Nie pisze o tym w aukcji i nie czekam na komentarz, liczę tylko, że klienci się ucieszą. Sama kiedyś kupiłam domek z przedsionkiem za 1 tyś i dostałam dla młodej bujak plastikowy, przy zakupie ślizgawki 5 cm drewnianą żyrafę smile Córka się ucieszyła.
      • amy77 Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 22:25
        "Zazdroszczę" Wam tych fajnych gratisów (i tych które dajecie i dostajecie), bo to co ja dostaję wypada przy tym kiepsko wink dlatego zadałam to pytanie. Naprawdę byłam ciekawa po co sprzedający dorzucił mi kiedyś pobrudzony breloczek (notabene gratis z jajek niespodzianek), używaną gumkę do włosów i odrapaną figurkę plastikową nakładaną na ołówek smile
        • magata.d Re: Allegro i gratisy "niespodzianki"- o co chodz 29.09.11, 22:39
          ""Zazdroszczę" Wam tych fajnych gratisów (i tych które dajecie i dostajecie), bo to co ja dostaję wypada przy tym kiepsko dlatego zadałam to pytanie. Naprawdę byłam ciekawa po co sprzedający dorzucił mi kiedyś pobrudzony breloczek (notabene gratis z jajek niespodzianek), używaną gumkę do włosów i odrapaną figurkę plastikową nakładaną na ołówek "

No nie, ludzie to mają tupet. Ja bym chyba taką gumkę do włosów czy brudną zabawkę odesłała. Już nie istotne, ile by mnie poświęcenia i groszy kosztowała ta przesyłka, ale dla własnej satysfakcji. Ciekawe, czy by się choć troch zawstydził i zastanowił?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka