Dodaj do ulubionych

Amazon USA

29.10.11, 16:16
Przepraszam jak powielam temat, ale chyba gapa jestem bo nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie.
Czy Amazon z USA przesyła paczki do Polski?? Jesli tak to czy jest podobnie że od jakiejś kwoty przesyłka jest free, tak jak w przypadku UK.
Obserwuj wątek
    • nelly123 Re: Amazon USA 29.10.11, 16:20
      Ok, gdzieś znalazlam że wysyłają. Ale koszt cła jest ponoc zabójczy. Od zabawek też??
      • a.j_77 Re: Amazon USA 29.10.11, 18:46
        wysylaja. ja zamawialam plyty ksiazki ( nie byly to ilosci hurtowe, pojedyncze egzemplarze)i nie placilam cla.
        • jusstinna Re: Amazon USA 29.10.11, 18:49
          Ja kupowałam czytnik e-booków i cło pokrywał Amazon.
          Z innymi produktami pewnie zależy od urzędu celnego.
          • s_mag_s Re: Amazon USA 29.10.11, 19:37
            Od sierpnia bodajże do kindle (zakładam, że jak Amazon, to o ten czytnik chodziło) cło i podatek już niestety doliczają, wcześniej przy kwocie poniżej 200$ nie naliczali. W przypadku pozostałych nie wiem, ale łatwo to sprawdzić, bo przed ostateczną akceptacją zamówienia podawana jest łączna kwota i tam ewentualna zaliczka na poczet cła i podatku jest naliczana.
        • patatajowa Re: Amazon USA 29.10.11, 18:51
          tym nie mniej zamawiając z USA należy sie liczyć z mozliwościa jego zapłaty. nie ma znaczenia czy kupujesz zabawki, ciuchy czy płyty.
          • patatajowa Re: Amazon USA 29.10.11, 18:54
            wygooglane:
            Kwota zwolniona z cła i VAT

Przesyłki o wartości do 45 Euro (ok 60 USD), mogą zostać w Polsce zwolnione z cła i VAT. Dotyczy to przesyłek zawierających towary w małych ilościach o charakterze niehandlowym. Za przywóz o charakterze niehandlowym uważa się przesyłki, które maja charakter okazjonalny np. raz w miesiącu i zawierają towary wyłącznie na własny użytek odbiorcy lub jego rodziny. Decyzja należy do urzędu celnego. W praktyce wiele drobnych przesyłek jest zwalnianych z opłat celnych.

Kwota zwolniona z cła, tylko VAT

Przesyłki o wartości powyżej 45 Euro ale nie więcej niż 150 Euro (ok 200 USD) mogą zostać w Polsce zwolnione z cła. Jest natomiast doliczany podatek VAT.

Sposób kalkulacji cła i VAT
            Koszt zakupu $900
            Koszt wysyłki $100
            Wartość celna $1000 (suma kosztu przesyłki oraz zakupu)
            Cło 5% $50 (5% wartości celnej)
            Wartość z cłem $1050 (suma wartości celnej oraz cła)
            VAT 23% $241,5 (23% wartości z cłem)
            Razem $1291,5
            • coco_rosie Re: Amazon USA 29.10.11, 20:17
              podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html
            • paliwodaj Re: Amazon USA 29.10.11, 21:30
              dodam jeszcze ze Urzad Celny zazwyczaj oddaje pobieranie oplat agencjom celnym, ktore licza swobie swoje oplaty za usluge, nie pamietam ile ( dosc dlugo nie mialam przyjemnosci) ale 2 lata temu to bylo chyba 200zl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka