18.01.12, 13:51
Od prawie roku "kupuję" pralkę.Zawsze coś wyskakuje w ostatniej chwili i zakup muszę odłożyć...Ale dziś powiedziałam DOŚĆ!!!. Bo to ,że głośna jak startujący samolot-ok,że się zacina (ostatnio b.często)-ok,że wielka -ok,ale dziś przerobiła cały program nie pobierając proszku ani płynu do płukania!!! Rupieć i tyle.Zatem proszę pięknie,możecie polecić pralkę dla 4-osobowej rodziny? Raczej z tej niższej pólki cenowej,(mam przeznaczone do 1600 zł) ,pranie co trzeci dzień.Moja ma 8 lat,pan od napraw spojrzał i "EEEE"...
Obserwuj wątek
    • opo1 Re: Pralka 19.01.12, 12:39
      Zaproponować mogę pralki Mastercooka-m.in ze względu na to, ze do końca stycznia mają promocję, gdzie dają 7 lat gwarancji na kluczowe- elementy-grzałka, bęben, zbiornik. Pomimo, że ta marka nie jest możne tak bardzo znana z produkcji pralek to mają naprawdę przyzwoite modele, produkowane u nich w Polsce nie w Chinach czy Turcji. Mają modele i otwierane od góry i od przodu do 1600 zł możesz przebierać w modelach.-mają np pralki z możliwością podłączenia do ciepłej i zimnej wody-co znacznie pozwala skrócić czas prania i a tym samym zużyciem energii potrzebnej do ogrzania wody., maja też krótkie 45 minutowe programy prania.
      • agus-ka Re: Pralka 19.01.12, 15:57
        nie wiem jak cenowo wygląda Ariston, ale ja jestem zadowolona. Mam ją 10 lat, mamy pralka ma chyba 12 i obydwie działają bez zarzutu. Od prawie 6 lat piore z podobną intensywnością co Ty. Jedyny mankamment to dość głosna jest przy wirowaniu, ale to chyba poprawiono, bo u kolezanki tak nie jest, ale ona ma młodszy model (też kupiła za moją namową i jest super zadowolona)
        • czarnybf3 Re: Pralka 19.01.12, 16:43
          Ja mam od 8 lat pralkę Boscha taką z wkładem na 6 kg, pranie robię co 2-3 dni (trójka małych dzieci).
          Pralka działa bez zarzutu mimo iż jakość wody którą sami filtrujemy jest u nas beznadziejna.

Następną pralką będzie model ze stajni Miele - lepszych pralek chyba nie ma .
          • missnooka Re: Pralka 19.01.12, 20:49
            Dzięki za podpowiedzi.O Miele słyszałam same pozytywne opinie ale cena rozkłada na łopatki...
            • czarnybf3 Re: Pralka 19.01.12, 22:18
              Właśnie ceny Miele rozkładają. Ale tak sobie pomyślałem że może przez 3 lata uzbieram smile
              To ponoć sprzęt z najwyższej półki robiony tak żeby służył lata zresztą 5 lat gwarancji mówi samo za siebie.
              Wydaje mi się że teraz te pralki są robione tak na 5 lat a później nie opłaca ich się naprawiać coś podobnego do telefonów komórkowych które starczają na 3-4 lata smile
              • patatajowa Re: Pralka 20.01.12, 12:26
                czarnybf3 napisał:
                > Wydaje mi się że teraz te pralki są robione tak na 5 lat a później nie opłaca ich się naprawiać..>
                zgadza sie, ponoc tak jest z obecnym sprzętem AGD wink
                w ubiegłym roku miałam podobny dylemat. kupiłam mało znane i "tureckie" BEKO wink
                dlatego ze jako jedyne miało 5-letnia gwarancje w cenie i duzy 8 kg bęben. klasa energetyczna A+A.cena niecałe 1500 zł.
                cicha, dobrze pierze i mam nadzieje ze najblizsze 5-lat przetrwa bezawaryjnie bądz na gwarancji. a potem...nowa pralka? wink
                • czarnybf3 Re: Pralka 20.01.12, 13:38
                  Własnie sobie przypomniałem iż też kiedyś miałem pralkę BEKO i byłem z niej bardzo zadowolony. Poszła do babci ponieważ potrzebowaliśmy pralkę z dużym bębnem smile A Beko działa tam do dzisiaj przy częstotliwości prania babci raz na tydzień.
        • agus8 Re: nie siemens 22.01.12, 16:02
          ja mam siemensa 4 letniego i juz dwa razy naprawiany.. ... najgorsza pralka pod sloncem, a za przyjazd autoryzowanego mechniaka 150 zlotych... jedna wielka porażka
    • zaba133 Re: Pralka 20.01.12, 12:04
      od 6 lat mam boscha, taki średni model ( z wyświetlaczem), działa bez zarzutu mimo twardej wody- ( nie używam żadnych calgonów itd), mimo ze nieraz ja nieco przeładowuję- niestety kupiłam 4,5 kg
      teraz wzięłabym chyba 7 kg ( przy 5 osobowej rodzinie przydałaby sie, z resztą mniej sie pranie gniecie jak pralka nie jest załadowana na full)
      BOSCHA polecam !!!!
      moja wygląda mniej więcej tak:
      www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/681833
    • missnooka Re: Pralka 20.01.12, 19:08
      A czy są jakieś pułapki,coś,na co szczególnie powinnam zwrócić uwagę,podpytać? Pan z działu z pralkami,wychwalał pod niebiosa właściwie każdy model.BOSH...wspaniały,MIELE...proszę się nawet nie zastanawiać nad zakupem,każda pralka była według słów sprzedającego ,właśnie tę jedyną.A ja kurka blaszka,naprawdę długo zbierałam tą kasę.Mam świadomość,że to,co kupię,MUSI mi starczyć przynajmniej na 6,7 lat.Ma byc cicha,ekonomiczna w zużyciu prądu i wody,ale co jeszcze?
    • ziazia17 Re: Pralka 20.01.12, 21:51
      w grudniu kupiłam pralkę: bosch maxx 7 za 1199zł w euro rtv agd. Nie ma wyświetlacza (nie chciałam), co za tym idzie nie ma funkcji opóźnionego startu; ładowana od przodu, bęben 7 kilogramowy, program wełna, jeans i inne typowe. Jestem z niej bardzo zadowolona, zastąpiła 12 letniego electroluxa. Wzięłam na raty bo było faktyczne zerowe oprocentowanie i brak marży (10 rat).
      • heca7 Re: Pralka 20.01.12, 23:10
        Mam pralkę LG. Dużą i włączam ją codziennie. Jestem bardzo zadowolona. Wcześniej miałam candy i była to taka sama porażka jak i zmywarka candywink
        • mmala6 Re: Pralka 21.01.12, 10:02
          ja 'kupuję' pralkę od dwóch latlwink i teraz też powiedziałam dość, hehe. Biorę pod uwagę tylko Bosha lub Siemensa. Dla mnie ważne: bęben 7kg i opóźniony start i klasa conajnmniej A+ a, i wirowanie do 1200obrotów. Całą resztę wszystkie pralki mają typu dodatkowe płukanie, krótki program itp
          Na razie mam taki typ:
          www.ceneo.pl/3269912
          oglądałam ją w sklepie, pralka jak pralkawink w Saturnie była za 1490zł
          • czarnybf3 Re: Pralka 21.01.12, 13:59
            Jeżeli chodzi o Siemensa to nikomu nie polece telefonów stacjonarnych mimo iż często np. w szpitalach cała sieć telefoniczna z siemensa.

W moim przypadku właśnie padła mi 3 słuchawka od telefonu bezprzewodowego sad Te telefony wytrzymują 25 miesięcy i własnie kiedy gwarancja skończyła się 13 stycznia telefon padł sad
          • missnooka Re: Pralka 21.01.12, 16:33
            Możecie mnie oświecić ,o co chodzi z tym opóźnionym startem?
            • patatajowa Re: Pralka 21.01.12, 23:01
              niektorzy korzystaja z tanszych taryf nocnego pradu wiec mozna zaladowac pralke wieczorem i ustawic zeby sie wlaczyla w nocy. albo ustawic tak jak nam pasuje zeby pranie nie lezalo odwirowane w pralce i sie nie gniotlo.
              • mmala6 Re: Pralka 22.01.12, 16:11
                ja nie mam tańszej taryfy w nocy a opóźniony start chcę np po to aby wstać w sobotę rano i od razu powiesić świeżo wyprane praniewink albo ustawić aby skończyła prać jak wracam z pracy, żeby się pranie cały dzień nie kisiło....teraz bardzo mi tej funkcji brakuje. W zmywarce też ale zmywarka (Siemens zresztą) gra i buczy więc nie będę jej z byle fanaberii wymieniaćwink
    • 1alfa1 Re: Pralka 21.01.12, 16:30
      Po miele jest bardzo polecany Bosch.
      zerknij też na forum electroda czy elektroda - tam jest sporo opinii na temat pralek
      • heca7 Re: Pralka 22.01.12, 20:38
        Mnie opóźniony start się przydaje kiedy chcę włączyć pralkę ale chodzi zmywarka. Mamy własną pompę i nie chce żeby pobierała wodę naraz do dwóch miejsc bo się ciagle włącza i ją słychać. Generalnie fajna rzecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka