Dodaj do ulubionych

buty na -20 stopni

05.02.12, 21:05
Byliśmy dzisiaj na sankach z córką, raptem pół godziny. Wróciliśmy, gdyż mówiła, że jej zimno w stopy. Ma buty firmy Ricosta. W tamtym roku miała Ecco Snowride i mówiła to samo. Szukam butów w których nie będzie zimno - przystosowanych do bardzo niskich temperatur. Przychodzą mi na myśl buty firmy Viking, Reima, może Ecco Husky. Jakich firm buty byście mi poleciły?
Obserwuj wątek
    • iberka Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 21:07
      sorel i keen. W obu firmach widzłam inf,że na -20 są ciepłe smile

Iza
      • witka55 Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 21:28
        oglądałam Sorele, ale jakoś nie podoba mi się, że te buty mają tyle gumy.
    • mielin Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 21:40
      A czy córka miała skarpetki typu narciarskiego w tych butach? Bo normą do butów z Gore jest zakładanie skarpetki nie w 100% bawełnianej czyli z dodatkiem poliestru lub nylonu najlepiej ok 25%, a na mrozy dobre są skarpety wyłożone od wewnątrz frotte. Moja córcia ma Winter queen z Ecco+ średnie rajstopki+ długie frotowe narciarskie skarpetki (z nylonem właśnie) i nic jej nie marzną stopysmile (bez tych skarpet marznie już nawet przy lekko minusowej temperaturze). Ja mam podobnie.
      • witka55 Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 21:41
        jutro tak wypróbuję wink
        • patatajowa Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 21:55
          zasadniczo przy temperaturze powyzej -10 stopni C nie zaleca sie wychodzenia dzieciom i starszym na dwór bez wyraźnej potrzeby i dłuższego tam przebywania. mysle wiec ze zwyczajne kozaki i jedna skarpetka dodatkowa wystarcza. w przedszkolach sa zalecenia bhp co do przebywania dzieci na dworze do temp.-7stopni C.
          no ale jak lubicie spacery przy -20 to polecam uggi.oryginalne.
          • janka39 Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 22:05
            ja mam rubber ducki - idealne
            dzieciece tez sa
            • lachkasia Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 22:17
              Moje chłopaki mają starszy ecco dragonaut i młodszy - Bartki, ja mam Vemont.
              Stopy po półgodzinnych szaleństwach maja ciepłe, nie skarżą sie na zimno. Na przyszły rok kupię Vemonty - znacznie tańsze, a po sobie wiem, że cieplusiesmile
          • alkara Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 22:26
            Niby z tą temperaturą -10 to racja, ale zależy to moim zdaniem od tego czy jest słonecznie, czy wietrznie bo zawsze inaczej odczuwa się te -10.Ja dziś z dzieciakami zaliczyłam 3 godzinne sanki na stoku a było -15 i pełne słońce. Dzieciaki nie zmarzły - ja w końcu też bo odszukałam swoje spodnie narciarskie. Apropo butów to zauważyłam, że w butach z goretexem trzeba przede wszystkim chodzić a nie siedzieć - od siedzenia nie robi się w nich ciepło (ameryki nie odkryłam) W tym roku kupiłam sobie Ecco terrain te białe i gdzieś tak dopiero po 15 -20 minutach chodzenia po śniegu czułam w pełni komfort cieplny w nich i potem było już ok, tak samo z dziećmi, jak cały czas biegają to jest im ciepło a mają Ecco Winter Quin i Snowboarder, a jak posadziłam ich na sanki i ciągnęłam do knajpy przez 15 minut to im się stopy wychłodziły od siedzenia. No i nie mieli skarpet narciarskich, być może było by jeszcze lepiej
            .
    • abigail83 Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 22:22
      Sniegowce Demar maja dwa razy tyle welny,co moje emu stinger. Moja 2latka ma w nich zawsze stopy cieple. Ale nie wiem,do ilu maja rozmiarowke.
      • aga_sama Re: buty na -20 stopni 05.02.12, 23:00
        ja śmigam w chłopięcych timberlandach. Pomimo notorycznego czekania na autobus jeszcze mi w tym roku stopy nie zmarzły
    • koza_w_rajtuzach Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 07:10
      Mój syn miał w tamtym roku buty Mrugała i zawsze miał cieplutkie stópki, nawet w największe mrozy. Teraz ma niemal identyczny model butów z tej samej firmy, tylko kolor się różni i tu zdarza się, że mu stopy marzną sad. Chyba nie ma reguły. Córka ma śniegowce Bartek, o takie, niezbyt ładne allegro.pl/bartek-kozaki-sniegowce-r-34-nowosc-i2096524348.html ale nóżka jest zawsze ciepła, a dodam, że nosi normalnie pojedynczą, niezbyt grubą skarpetkę.
      • robin81 Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 07:29
        Córce kupiliśmy w tym sezonie kozaki Columbia - coś w tym stylu(tylko inna kolorystyka):
        www.spartoo.pl/Columbia-HEATHER-CANYON-x96109.php?sx=B&track_id=lgd
        Pierwsze buty w których ma ciepłe stopy
        • aneta-0011 Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 08:01
          Dla młodszych dzieciaków nie ma nic lepszego niż śniegowce DEMAR z owczą wełną. Moje dzieciaki są codziennie na dworze ok 2 godz. i jeszcze się nie zdażyło żeby nóżki im zmarzły. Kiedy ściągam buciki nóżka zawsze jest cieplutka.
          • koza_w_rajtuzach Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 09:34
            a które dokładnie Demary mają Twoi synowie?
            • aneta-0011 Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 12:15
              córka i syn smile
              synek ma dokladnie ten model: allegro.pl/snow-ride-kozaki-sniegowce-ocieplane-demar-26-27-i2043215934.html, w zeszłym roku też miał takie same tylko inny kolor, a córka już wypadła z tej rozmiarówki i ma takie: allegro.pl/sniegowce-demar-kozaki-kozaczki-3915-r-35-i2077450618.html,- te już niestety nie są takie ciepłe jak te malutkie, ale w połączeniu z grubszą skarpetką też są b.dobre. To są buty typowo do zabaw na śniegu i u mnie się sprawdzają smile
    • viki711 Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 08:00
      Witam, moim zdaniem oprócz dobrych butów wiele zależy od dziecka, starsza córka badziej marznie, co roku ma dobre buty, najczęściej Ecco, w zeszłym roku miała Columbie do - 30 st. wełniane lub naciarskie skarpety i zawsze marzła w nogi, młodsza jest od uodzenia z "tych cieplejszych", ma kozaki Ecco Husky i Elefanteny z wełną w środku i chyba Elefanteny cieplejsze, nie nosi dodatkowej skapety, ważne żeby w bucie było sporo luzu, wtedy jest cieplej.
      • koza_w_rajtuzach Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 09:30
        > ważne żeby w bucie było sporo luzu, wtedy jest cieplej.

i to chyba prawda. Mój syn ma kozaki na styk i ostatnio niestety zmarzły mu stópki crying(, ale w tamtym roku miał takie same kozaczki, trochę więcej luzu i nóżki były cały czas cieplutkie, nawet w największe mrozy, także to ważne, aby kozaki nie były na styk.
        • blaszany_dzwoneczek Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 10:57
          I ja jestem zdania, że musi być sporo luzu w bucie. W zeszłym roku córka miała elefanteny z owczą wełną takie same jak dwa lata temu. Dwa lata temu miała dużo luzu - stopy nie marzły. W zeszłym roku buty były z bardzo niewielkim luzem, tak, że nie wchodziła dodatkowa frotowa skarpeta - strasznie się skarżyła, 20 minut na mrozie rzędu -10 i płakała, że bolą nóżki z zimna. W tym roku chodzi w kozaczkach z lidla za 50 zł, żadna tam owcza wełna czy cuś, w bucie ma luźno (kupowałam z zapasem 1,5cm), skarpetki dodatkowej nie zakłada, choć by spokojnie weszła, i nogi nie marzną przy -20.
    • agni71 Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 08:16
      Moim zdaniem duzo zalezy tez od samego dziecka. Moje starsze mają Ecco (Winter Queen i starszy model Snowdrop) z goreteksem. Nie chodzimy teraz na spacery czy sanki (na to drugie jest u nas za mało śniegu), ale ze szkoły wracają pieszo (ok. 1 km). Nogi w zwykłych bawełnianych, cienkich skarpetkach mają ciepłe. Najmłodsza ma Elefanteny, teoretycznie grubsze, bardziej ocieplone, a to jej zdarzają się chłodne stopy (z przedszkola wraca pieszo, również ok. 1 km). To równiez kwestia wieku - zauważyłam, ze im dzieci były młodsze tym częściej zdarzały się zimne stopy, a im są starsze, tym rzadziej się to zdarza. Na pewno ważny tez jest ciągły ruch, nawet chwila bezruchu (podczas zjazdu na sankach czy kiedy rodzic ciągnie) powoduje wychłodzenie stóp.
      Widzę po sobie, bo tez mam Ecco z goreteksem, model dziecięcy, i kiedy chodzę jest wszystko dobrze, ale jakbym miała postać w miejscu 10 min., to zaczęłabym czuc dyskomfort.
    • kotka.szrotka Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 08:37
      U mnie w Ecco mały ma zawsze zimne stopy. Zdecydowanie cieplejsze miał w Superfitach kiedyś, takich z wełnianym kożuszkiem w środku. Teraz ma Primigi i chociaż wyglądają na cieńsze to też jest lepiej niż w Ecco. Próbowałam mu zakładać jakieś narciarskie skarpety ale to nic nie dało. Tyle tylko, że te skarpety były bez dodatku wełny, a takie podobno grzeją najbardziej. W ogóle to nawet zwykły, cienki sweter z bardzo niewielkim dodatkiem wełny grzeje bardziej niż wszystko inne.
      • eo_wina Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 10:23
        W ogóle to nawet zwykły,
        > cienki sweter z bardzo niewielkim dodatkiem wełny grzeje bardziej niż wszystko
        > inne.

Ale jak gryzie piorunsko!!!! smile
        No, chyba, ze te welniane skarpety zaklada sie na na rajstopy na przyklad, choc po sobie i swoich dzieciach wiem, ze milion warstw w bucie wcale nie daje uczucia ciepla.
        W kwestii butow.
        Do pewnego momentu moi chlopcy nosilii wylacznie buty marki Cool Club - byly super i stopka zawsze ciepla mimo samych rajstop w bucie. Potem starszakowi kupowalam Antylopy. Nie narzekal, ale z racji faktu, ze nie mialy przyszywanego jezyka - bywalo, ze dostawal sie do butow snieg. W tym roku postanowilam obu kupic buty dosc mlodej firmy polskiej GASPAR. Wydawaly mi sie fantastyczne, z membrana, w srodku mila ocieplina, fajny design, na zewnatrz skorzane. I juz wiecej ich nie kupie. Maly po powrocie z krotkiego spaceru ma lodowate stopy, a starszakowi po pierwszej zabawie na sniegu przemiekly i mial mokre stopy sad
        Te Vemonty wydaja mi sie sensowne i cena bardzo przystepna.
        Ja pomykam w Alpinusach Radial Lady - w zyciu nie mialam cieplejszych i wygodniejszych butow zimowych smile
        • milka781 Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 13:23
          ja synkowi kupiłam vemonty ale przetrwały tylko miesiąc bo pękły na materiale nad podeszwą w miejscu gdzie się zginają buty przy chodzeniu. A poza tym były całe wilgotne w środku po chodzeniu i to od samego poczatku. Kupiłam mu drugie ,te zalinkowane wyżej śniegowe bartka i są super .nic się nie dzieje z nimi. Kiedys miał sniegowce demar i też się sprawdziły
    • lula_p Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 15:20
      w zeszłym roku syn miał demary z owczą wełną, ale jednak kilka razy stopy mu zmarzły, czasem też były mokre od potu. Ale generalnie za tę cenę fajne. W tym roku ma śniegowce merrella i są rewelacyjne, stopy zawsze suche, ani razu mu nie zmarzły, nawet po 2 godzinach przy kilkunastostopniowym mrozie. Skarpetka zwykła, bawełniana, w środku ma sporo miejsca (są ciut przyduże).
      • krasulas Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 15:45
        ubiegły tydzień - temp. ok. -20
        dzieci dwukrotnie w ciągu dnia ok. 2 godzin poza domem (na wyciągach temp. rosła i było słońce, syn niejeżdżący więc zawsze kozaczki na stópkach)

syn - Ecco Snowride + skarpeta odpowiednia - zawsze nóżki zmarznięte
        córka - Ecco Husky + skarpeta narciarska - zawsze ciepło
        ja - chłopięce Timberlandy z kożuchem wewnątrz - zawsze ciepło
        ja + mąż - Merrell z adnotacją do -20st.
        moje:
        www.merrell.pl/produkt.php?b=80&k=1&p=1
        urokliwie tak sobie, ale piekielnie ciepłe i wygodne
        mam też Columbia w podobnym stylu i do -15st. - kiepskawe w stosunku do jakości Merrell'a
        • eo_wina Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 17:21
          E, no fajne te Merrele, takze wygladowo smile
    • gosjana Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 20:03
      Córce w tym roku kupiłam okazyjnie buty Columbia - podobne do butów Sorel, myślałam, że nie będzie chciała ich nosić, ale bardzo je lubi smile
      Oprócz śniegowców Columbia mamy również kozaczki Primigi, zauważyłam, że od kiedy zaczęły się porządne mrozy córka zakłada tylko i wyłącznie Columbia.
      Na przyszły rok mam zamiar kupić podobne buty i córce i synowi, mam już nawet upatrzone wink
    • night_irbis Re: buty na -20 stopni 06.02.12, 21:59
      Ja już trzeci rok mam The North Face Chilkat alpinsklep.iai-shop.com/product-pol-1390-Buty-The-North-Face-Chilkat-II-Grey-Women-s.html
      Buty genialne - bardzo cieple (nawet w najcięższe mrozy stopa mi nie zmarzła), bardzo dobra przyczepnosc na sniegu i błocie. Zresztą wg producenta są przeznaczone do -32C.

Jak najbardziej istnieją też modele dziecięce - sama zresztą mam model chłopięcy bo był tańszy wink
      Tu na Merlinie widzę, że mają bardzo dobre ceny - ale rozmiarówka przetrzepana merlin.pl/North-Face-Chilkats/sport/search/220,,1.html?phrase=North+Face+Chilkats&prices=20%2C50%2C100%2C200%2C300%2C500%2C1000&brand=&x=46&y=12&place=220+simple&offershock&category=&sort=rank
    • silje78 Re: buty na -20 stopni 07.02.12, 11:19
      ja ecco winterqueen zakładam córce do temperatury nieco poniżej zera. na niższe kupiłam jej elefanetn'y z owczą wełną. na sanki i spacer pod spodniami ma legginsy i do tego skarpety trekkingowe z wełną z merinosa. stopy ciepłe i suche. rok temu miała tylko ecco i marzła, w tym roku powtórzyłam patent sprzed dwóch lat i jest ok.
    • my-alena Re: buty na -20 stopni 07.02.12, 14:25
      Kamik, Sorel, Columbia, The North Face itp.
    • beakarp Re: buty na -20 stopni 07.02.12, 21:16
      Ja sama mam w tym roku 2 pary Emu, i nareszcie jest mi ciepło. Na przyszły rok kupię też młodemu...
      • sylaluk1 Merrelle 07.02.12, 22:10

Czy ktos moze napisac jak z jakoscia tych butow: www.amazon.co.uk/Merrell-Junior-Toggle-Winberry-J85454Y/dp/B0050GJWYE/ref=lh_ni_t

Sa teraz w dobrej cenie (okolo 19 funtow z przesylka) na Amazonie angielskim ale boje sie ze sa dosc sztywne...Jesli ktos ma, prosze o opinie
        Pozdrawiam
        Sylwia i Hubi (24.09.2003)
    • luiza765 Re: buty na -20 stopni 07.02.12, 22:21
      ten sam problem ma moje dziecko , w dodtaku wyjatkowy zmarzluch. ECCO nie zdały egzaminu.
      Ale kupiłam tez na allegro w śmiesznej cenie nowe RENBUTY na zapas, jako drugie. W tych też nie narzeka na zimno. Sa z owczą wełną w środku. Kiedys byly tez jakieś bartki też z owczą wełna.

Podsumowując; na mrozy chyba jednak wszelkie nieprzemakalne goretexy nie sprawdzają się (chyba, że solidnie ocieplone, są takie?).

na morzach sprawdziły się RENBUTY z owczą wełną i BARTKI z owczą welną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka