Dodaj do ulubionych

Rowerek biegowy jeszcze raz

05.03.12, 16:10
Ponieważ sezon niedługo się zacznie, a mój synek już do tego myślę dorósł, postanowiłam zafundować mu rowerek biegowy. Zmierzyłam mu krok i ma 34cm, znalazłam rowerek kettelera od 31cm w kroku, ale znalazłam też fajne co mają 35cm i teraz pytanie: czy ten 35cm będzie dużo za duży? Synek jest wysoki - ma 90cm (20m-cy), ale czy jako początkujący da sobie na nim radę? Drugie pytanie: czy na początku nauki dużo będzie upadków? Kupować kask? Jak to wyglądało u Was? A to linki do propozycji, które mi się podobają:

allegro.pl/rowerek-biegowy-hudora-seven-super-oferta-i2166438571.html
allegro.pl/rowerek-biegowy-laufrad-wysylka-gratis-i2175886974.html
allegro.pl/rowerek-biegowy-odpychacz-do-nauki-jazdy-i2173189811.html
allegro.pl/kettler-rowerek-biegowy-speedy-10-wiek-2-i2161842379.html
Co o nich myślicie?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 17:25
      Kup ten od 35. W tym wieku dziecku wydłużają się głównie nogi, więc centymetr więcej będzie miał za moment. Poza tym 20 miesięcy to trochę mało (ale nie za mało) na laufrada. Za jakieś 2 miesiące będzie jak znalazł.
      Co do kasku - obowiązkowo! U nas praktycznie nie było upadków (to znaczy w ogóle nie było... dopiero jak młody zjeżdżał z górki po raz pierwszy to się wywrócił, ale dodatkowo był tam lód... dzieci na laufradzie są stabilne) Ale warto budować takie skojarzenie: rower= kask.
    • klubgogo Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 18:06
      Nie wiem jak to jest z tym odmierzaniem, bo moja córka sama przymierzyła się do rowerka koleżanki, był dobry, więc kupiłam taki sam. Jeśli chodzi o naukę, to na początku to wygląda śmiesznie, bo dziecko idzie i prowadzi rowerek między nogami nie siadając, po tygodniu śmiga jak szalone. Kask powinien być, córka nie zaliczyła żadnego żadnego upadku.
      • gag-nes Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 18:58
        My też mamy zamiar kupić. Wybraliśmy taki:
        allegro.pl/rower-rowerek-biegowy-laufrad-easygo-biker-gratisy-i2164482557.html
        No i kask obowiązkowo.
    • luthien79 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 18:55
      To zależy.
      Rowerek MUSI mieć siodełko niżej, niż krok, bo dziecko ma na nim dosięgać do ziemi nogami STABILNIE. I najlepiej, jeśli na siodełko dziecko nieco przysiada. Poza tym na początku dzieci czują się odrobinę niepewnie i na pierwszych parę tygodni (do miesięcy) siodełko powinno być ze 3-4 cm niżej, niż krok (obserwowałam kilkoro dzieciaków na laufradach, moja dwójka jeździ już b. sprawnie).
      Rowerek ma regulację, więc jeśli jest od 31, to spokojnie wystarczy do czasu, kiedy dziecku się znudzi.
      Moim zdaniem, jeśli chcesz, żeby dziecko jeździło i miało frajdę, kup mniejszy i przede wszystkim LEKKI rowerek. Jeśli chcesz, żeby po 1-2 wyjściach się zraziło, kup mu za duży. Zrazi się na początku, resztę sezonu go nie wsadzisz wink

Kask koniecznie. Obowiązkowo. Bez tego dziecko nie powinno jeździć, wywrotki na laufradzie to norma, dzieci szybko zaczynają eksperymentować - a nie chcesz raczej, żeby zarył głową w asfalt..

Kettlery są całkiem ok.
    • aniasa1 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 18:59
      A probowalas go posadzic na takim rowerku? Czy On bedzie chcial? Nie wszystkie dzieci tak szybko zaczynaja............ Moj mial 2,2 jak kupilismy laufrada, przestal cale lato stal i dpiero w listopadzie mu sie spodobalo czyli 2,9. Wiec dopiero teraz zacznie tak naprawde jezdzic jako 3-latek. wim ze sa dzieci sprawniejsze ale moze warto to sprawdzic.
    • luthien79 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 18:59
      Aha, co do upadków - na początku praktycznie nie ma, bo dziecko się uczy, powoli oswaja z rowerkiem i trochę boi ryzykować. Ale jak poczuje o co cho z tą równowagą, to kask jest akcesorium pierwszej potrzeby wink

Doczytałam, że Twój synek ma 20 miesięcy - zdecydowanie doradzałabym mniejszy rower. Mój, b. sprawny fizycznie, zachęcił się dopiero w okolicy 2 latek - a kupiłam mu najmniejszy na rynku (od 28 cm siodełko).
    • betty842 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 19:33
      Jesli chodzi o rowerki to nie doradze ale chce tylko napisać,że podczas nauki mój syn (wtedy 2-letni) nie wywrócił sie ani razu.Troche później był mały wypadek bo jakoś tak źle skręcił kierowonicą (na drodze żużlowej) i sie przewrócił ale nie groźnie-podparł sie ręką.
      • ma_niusia Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 19:45
        Mojego nie mierzyłam, poszliśmy do sklepu i "na żywo" spawdzaliśmy - tak najlepiej! Miał wtedy jakieś 87cm wzrostu, równe dwa latka. Wcześniej pomykał na wypożyczonym z wypożyczalni na póbę PUKYm. Teraz mamy Kettlera Speedy i Młody zachwycony, ja też. Jeździ na nim od 9 miesięcy, upadł raz. I to włąśnie nie na początku bo na początku to dzieciaki ostrożnie podchodzą, najpierw się wlókł na tym niemiłosiernie, dopiero jak zaczaił i się rozbrykał to teraz pędzi jak szalony wink
        • mysz1978 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 20:46
          moj ma za 2 tygodnie urodziny i dostanie taki allegro.pl/rowerek-biegowy-hudora-odpychacz-lekki-solidny-i2182071311.html - z trudem przychodzimi m izmierzenie mu nog i wyszlo okolo 33-34cm. Wiem ze ten rowerek jest od 35 ale do wiosny jeszcze troche czasu jest, wiec mam nadzieje ze dorosnie.
          Nie wiem czy rowerek jest fajny bo jeszcze nie rozpakowalam paczki. Ale tez bralam pod uwage ten Hudora Seven niebieski. Jednak zdecydowalam sie na ten moj bo jest lzejszy a to jest wazne smile
    • fasol-inka Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 21:52
      Kask OBOWIĄZKOWO
      i wiek jest ok, choc to osobnicze na pewno
      Ale mój synek dostał laufrada w okolicy 17 miesiąca, miesiąc go oglądał, potem ze dwa tygodnie próbował siadać, a potem przed 19 miesiącem pojechał
      ma Puky'ego LRM
    • beliska Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 05.03.12, 22:53
      Laufrad dla malego dziecka powinien byc lekki i jest to wg. mnie najwazniejsze.
      Dobrze jak ma blokadę ograniczającą przednie koło-to dobre dla poczatkującego malucha.
      Regulowane siodełko i w zasadzie to wszystko, co istotne. Hamulec tez powienien być, bo sie przydaje jak juz dziecko szaleje. Waga numerem 1 wg. mnie.
      Córka ma first bike i uważam, ze jest to rewelacyjny laufrad, bo lekki wlasnie.
      Gdybym raz jeszcze kupowała to albo ten, albo równie lekki . Stalowych nie brałabym nawet pod uwagę, bo mojej silnej i sporej babeczce trudno było sobie poradzić z takim kolegi.
      A spod swojego sama wstawała od razu, brała nawet w rękę i niosła, nigdy tez nie narzekała, ze ją cos boli, jak sie o niego udrzyła. Tak cudownie już nie było na rowerku kolegi. Ma 3,5 roku i nadal laufrad jest i będzie w użyciu. chyba, ze rower w tym sezonie bardziej jej będzie odpowiadał.
    • mikams75 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 06.03.12, 08:54
      dlaczego dla duzych dzieci to ma byc?
      Normalne wamiary.
    • mikams75 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 06.03.12, 09:03
      mierzylas w butach? Bo buty tez maja min. 1 cm.

Wg mnie najlepiej sprobowac i zobaczyc jak sie dziecku prowadzi. Bo poza wysokoscia siodelka trzeba wziac pod uwage wysokosc a raczej ulozenie kierownicy i odleglosc od siodelka. Nie wiem jak to wyjasnic, ale sadzalam moje dziecko na roznych i nie na wszystkich siedzialo jej sie tak samo komfortowo.
      Na Puky siedzialo jej sie dobrze, ale byl za ciezki i ja sciagal do dolu i nie potrafila w pionie utrzymac. Na jakims strasznie drogim siedzialo jej sie najlepiej wink
      Na szczescie w jeszcze innym sklepie dosyc dobrze jej bylo na jd bug i ten kupilam.

Moje dziecko jest ostrozne, upadkow nie ma. Tym bardziej na poczatku, jak dziecko drepcze powoli z rowerkiem miedzy nogami. Ale kask miala od samego poczatku, dla zasady. Zreszta i tak miala i byla przezwyczajona, bo jezdzi w foteliku rowerowym na moim rowerze.
      Kask kup koniecznie. Nie musi byc duzo upadkow - wystarczy jeden np. przy jakims niskim murku, zebys zalowala, ze kasku nie kupilas.

Poszukaj sklepu, gdzie mozesz te rowerki wyprobowac. Moja dwulatka w sklepie wywalila sie z takim rowerkiem (nic powaznego, po prostu rowerek fiknal) i nawet patrzec pozniej na rowerki nie chciala. Dopiero za pol roku wykazala zainteresowanie, wiec dobrze, ze poczekalam z zakupem, bo sporo urosla przez ten czas.
      I mimo, ze kupilam wiekszy, to i tak szybko wyrosla i majac 3,5 roku byl dla niej przymaly a do pedalowania nie dojrzala.
    • aisa1981 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 06.03.12, 09:52
      Ja polecam ten rowerek dla dziecka 2 letniego big-shop.pl/wyjatkowe-zabawki-rowerki-rowerek-biegowy-balance-bike-original-7600-o_l_630_2716.html
      Ma on fajny zakres regulacji siodełka i na pewno będzie pasował 2 latkowi,a potem zawsze siodełko można podnieść.
      • mikams75 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz 06.03.12, 10:49
        zawsze dziwi mnie, jak pisza o rowerku biegowym, ze jest do 5 lat a siodelko zaledwie 42 cm.
        Nic szczegolnego w tym zakresie regulacji a dodatkowo brakuje bezstopniowej regulacji.
        Macie ten rowerek, ze polecasz?
        Ile wazy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka