Dodaj do ulubionych

Mam problem :( pomożcie proszę

10.04.12, 09:15
Proszę o pomoc w dobraniu marki butów dla mojego malucha - niestety jest to problem, bo mój najmłodszy synek nie ma standardowej nóżki. Mały miał podczas porodu złamaną nóżkę i teraz, mimo, że skończył 13 mcy ta nóżka po złamaniu jest inna niż ta zdrowa. Jest grubsza w podbiciu, szersza, z rotacją zewnętrzną - podczas chodzenia ustawia się lekko na zewnętrzną krawędź i mały ją bardziej ciągnie niż dostawia normalnym krokiem. Nie mogę mu dopasować butów. Potrzebuję buty, które są szerokie i łatwo się je zakłada bo przez to rotowanie na zewnątrz trudniej jest założyć but, muszą się dobrze trzymać na nóżkach, no i wiadomo - muszą się zginać gdzie trzeba, z elastyczną podeszwą, skórzane. Najlepiej takie, które nadają się na obecną porę roku i wczesną jesień, w upały nie planuję dziecku zakładać butów. Które firmy produkują szerokie buty, które zwykle na typowe stópki maluchów są za szerokie? Czy jakiś producent robi różne tęgości? Gdzie szukać takich butów? Obecnie w Trójmieście obleciałam wszystkie znane mi sklepy z butami i nic nie dopasowałam sad W grę wchodzą sklepy w Trójmieście, Warszawie, Bydgoszczy, ew. przez net ale w których nie ma problemu ze zwrotem. Cena nie ma znaczenia, jestem przygotowana na to, że najmłodszy synek będzie zawsze nosił drogie buty, ale to nie jest ważne. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • lucyna_1980 Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 09:25
      Jestem mamą chudzielca z pulchną stopą i wysokim podbiciem, ale dziewczynki, więc w kwestii konkretnego modelu nie pomogę bo za bardzo nie mam orientacji w chłopięcych butach, ale u nas zawsze strzałem w dziesiątkę są Primigi.
      Na zeszłe lato miała coś takiego tylko białe:
      www.maragakids.eu/sklep/obuwie-dzieciece/sandaly/geffry-6973200.html
      Na tę wiosne ma takie:
      www.maragakids.eu/sklep/obuwie-dzieciece/trzewiki/carola-e-6458177.html
      na zimę tez najlepiej zakładały się Primigi.
      Zawsze zamawiam z Maragi albo Mivo - nie ma problemu ze zwrotem
    • koala0405 Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 09:31
      Firma clarks ma buciki bardzo miękkie i o różnych tęgościach stopy np takie :
      www.ebuty-riccardo.pl/Katalog/42251c3cc17846b45a303599ac89e709.html
      • listopadowka2008bis Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 10:51
        Aurinka, ja mam dziecko z wada stopy i nie wiem, czy pamietasz, ale tez jestem z 3city wink Problem kupna butow nie jest wiec mi obcy.
        Moj ma jedna stope szersza, pulchna, wysokie podbicie i w dodatku krotsza od drugiej.
        My mielismy buty firm superfit softino 2 (kupione w matarni w humanic, ale na ten sezon ich nie mieli sad Te buty maja tez w Wojciku w Madisonie (mozesz zadzwonic, czy maja dany model i rozmiar)
        www.mivo.sklep.pl/product-pol-3683-Softino-2.html
        Sa bardzo szerokie i ta skora na przedzie buta jest na tyle miekka, ze wchodzi tam stopa z wysokim podbiciem. Wkladka w srodku jest skorzana i nieprofilowana (to akurat wazne w naszym przypadku).
        W etc na gorze jest sklep z obuwiem ortopedycznym. Moze tam podjedz, choc dla dzieci to tam niewiele bylo, ale w sumie masz blisko, wiec warto sprawdzic smile
        Mielismy tez Gucio (kupowane stacjonarnie w nowym dworze gdanskim) - to byly pierwsze buty Mlodego i byly swietne, bo b.szerokie i mozna bylo wszystko dopasowac. Niestety, ostatnio kupowalam przez neta i wkladka wewnatrz byla profilowana. Mozna tam sie chyba jednak z nimi umowic indywidualnie co do zamawianych butow, jakie maja miec parametry.
        Mielismy tez buty firmy emel 'roczki' i polecam. W 3city widzialam je w zeszle lato w Akpolu, ale tym w Gdynii. Tutaj sa adresy, gdzie je mozna dostac i nie ma Akpola, wiec pozostaja inne lokalizacje : www.emel.com.pl/s_sklepy.php?woj=11
        Do domu, przedszkola, zlobka etc. mielismy buty firmy tombut i daniel. Przy czym tombut jest moim zdaniem bardziej skierowany do osob wlasnie z wadami, a daniel to takie profilaktyczne.
        W sklepie ika w madisonie byly kiedys naturino, jak tam podejdziesz albo zadzwonisz, to Pani da Ci namiar na sklep w Gdyni, w ktorym teraz mozna je nabyc (ja nie pamietam). TE modele sa dosyc szerokie www.mivo.sklep.pl/product-pol-3097-Mur.html
        www.mivo.sklep.pl/product-pol-4120-311.html
        Jesli nic nie znajdziesz w sklepach, to pozostaje wlasnie w sopocie tombut i tam mozna zrobic na zamowienie trzewiki. Robia to od lat, wiec sie na tym znaja. Minus- nie mozna placic karta i obsluga jest daleka od idealuwink
        Z lekarzy ortopedow to polecam dr Drewek, ortopeda, ktory nas prowadzi od poczatku i ma ogromna wiedze i chec pracy z dzieciakami.
        Powodzenia smile
        • aurinko Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 15:36
          Listopadowka, dziekuje za dokladne wskazowki, widze, ze musze inaczej zabierac sie za szukanie butow smile
          A co do tego ortopedy to 160zl za wizyte to masakra sad dzwonilam sie dowiedziec, to nawet w tym mcu nie ma miejsc, dopiero za miesiac. Takze poczekam na NFZ termin mam za tydzien i zobacze co mi powie.
          • listopadowka2008bis Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 20:55
            No nie ma miejsc, bo jest jednym z kilku najlepszych na pomorzu. Jakby co, to mozesz pisac do mnie na priva wink Ja z moim synem odwiedzilam kilku ortopedow i conajmniej Panowie z luxmedu trafili na moja czarna liste. Twierdzili, ze chcac zrobic operacje synowi, bardziej go skrzywdze ;/ ( to akurat okazalo sie nieprawda).
            Na nfz Drewek przyjmuje w dawnym szpitalu kolejowym, czyli w pomorskim centrum traumatologii.
            Aha jeszcze co do butow to przypomnialo mi sie, ze raz udalo nam sie w smyku kupic tego typu buty(kolekcja starsza, ale kopyto to samo). Szeroki przod, duzo miejsca na paluchy, szerokie rzepy:
            www.smyk.com/trzewiki-chlopiece-rozmiar-23,p1045939669,ubranka-dla-dzieci-p
            Zycze Ci duzo cierpliwosci, bo ja zawsze w z butowych zakupow wracam mocno podlamana ;/
      • aurinko Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 15:21
        Primigi obmierzyłam, kilkanaście modeli, uwielbiam tę firmę ale niestety nie udało mi się nic dopasować. Spróbuję Clarksy jeśli dostanę gdzieś stacjonarnie.
        • hugo43 Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 15:46
          a moze elefanten,maja rozne tegosci,zobacz na stronie deichmana,mozna zamowic,odebrac w sklepie i bez problemu zwrocic.
          • aurinko Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 15:52
            Elefanteny rozne mierzylismy, nie nadaja sie, w dodatku sa sztywne i zginaja sie w zlym miejscu sad
            • nika1310 Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 17:50
              nie uwazasz ze powienien miec robione buty ortopedyczne na zamowienie dostosowane do jego wady? W Łodzi moge polecic jedno miejsce gdzie takowe buty robią
              • emma6666 Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 18:14
                trzewiki elefanten sztywne? nie wierzę, to jedne z bardziej elastycznych bucików
                • listopadowka2008bis Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 20:57
                  A ja sie zgadzam z aurinko, ze sa sztywne, a przynajmniej my w 3city tylko na takie trafilismy. I niestety na ta szerokosc najmniejsza, a sklepy wcale nie sa takie chetne do zamawiania. Ogolnie w 3city jest b.malo elefantenow, glownie modele dla dziewczynek.
                  • listopadowka2008bis Re: Mam problem :( pomożcie proszę 10.04.12, 20:58
                    aurinko - clarks ma swoj sklep w Galerii Baltyckiej.
                    My tam nic nie dobralismy, bo byly dla Syna za niskie w podbiciu.
                    • antyka Re: Mam problem :( pomożcie proszę 11.04.12, 16:22
                      Sprobuj moze z crocsami? One sa dosyc szerokie i lekkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka