Dodaj do ulubionych

łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane?

02.05.12, 19:33
Debiutuję zarówno na forum jak i w temacie zakupów dla malucha. Nie znalazłam podobnego aktualnego tematu, więc pozwolę sobie założyć nowy wątek.
Zastanawiam się nad zakupem łóżeczka. Ze względu na małe mieszkanie byłabym prawie przekonana do łóżeczka turystycznego, bo oprócz standardu 120x60 i 140x70 można kupić je niestandardowych wymiarach np. 105x80 czy 110x70. I genralnie słyszałam same pozytywy na temat łóżeczek turystycznych. Jednakże pojawia się jeden problem - materacyk. To, co pełni rolę materacyka w łóżeczkach turystycznych nazwane jest nim chyba na wyrost. Należałoby więc dokupić materacyk osobno. I tu wracamy do punktu wyjścia - dostępne materacyki są w wymiarach standardowych 120x60 i 140x70.

Czyli może łóżeczko drewniane? Mam mętlik w głowie. Standardowe wymiary to trochę za dużo, jak na wielkość moich apartamentów. Słyszałam też głosy o potłuczonych główkach, nóżkach i rączkach powkręcanych pomiędzy szczebelki... Ale z drugiej strony ja w takim spałam - bo innych nie było - i żyję.
Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • starobrno Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 02.05.12, 19:55
      A dlaczego chesz kupic turystyczne? Dlatego, ze masz wizje, ze na dzien je mozna zlozyc czy dlatego, ze jest odrobine krotsze? W przypadku noworodka lozeczko bedzie rozlozone praktycznie caly czas. Mamy i drewniane i turystyczne (uzywane przy wyjazdach do rodziny) - turystyczne duzo gorsze - i to nie tylko kwestia materaca, ale tez duzo gorszego stelaza. Nie mozwiac o tym, ze jest bardzo nisko i bola plecy jak sie schylasz, zeby wyciagnac dziecko lub cos poprawic.
      • nglka Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 02.05.12, 20:08
        Turystyczne są i takie, które mają kilka poziomów - jak klasyczne łóżeczka. Niektóre modele są wizualnie ładniejsze [kwestia gustu] a przy okazji poręczne, bo możesz ze sobą zabrać.

Moje uwagi do autorki:
        - zwrócić uwagę na opinię użytkowników, tj niektóre łóżeczka są mniej stabilne, inne bardziej
        - zwrócić uwagę do jakiej wagi dziecka może malec spać w łóżeczku; moja córa w wieku roku ważyła 12 czy 13 kg a łóżeczka niektóre mają wagę maksymalną do 15 kg [!!!]
        - materac normalny dokupić do łóżeczka
        - dla mnie dodatkowym bonusem była możliwość odpinania wejścia do łóżeczka [żeby starsze dziecko, już chodzące, mogło wchodzić i wychodzić w bezpieczny sposób

Ja miałam i jedno i drugie. Drewniane z funkcją kołyski w domu i turystyczne u rodziców [przebywałam tam do 1 miesiąca po porodzie i potem sporadycznie przyjeżdżałam na kilka dni do tygodnia. Oba łóżeczka sprawdziły się bardzo dobrze.
        • fakrona Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 02.05.12, 20:47
          Starobrno – myślę o turystycznym nie ze względu na składanie (zdaję sobie sprawę, że przy małym dziecku będzie stale rozłożone). Tak jak napisałam – chodzi mi o mniejszy gabaryt.
          Poza tym, jak napisała nglka – łóżeczka turystyczne mają często 2 poziomy.

Sugestie biorę oczywiście pod uwagę.
          Możecie polecić jakieś konkretne łóżeczka? Co do materacyków – też chciałabym prosić o jakieś namiary – bo nie spotkałam się z innymi niż standardowe – 140x70 i 120x60. Chyba, że były cieniutkie piankowe albo kosmicznie drogie na zamówienie.
    • paulasto Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 02.05.12, 21:02
      Drewniane mają zazwyczaj 3 poziomy, wyjmowane szczebelki żeby starsze dziecko mogło samo wychodzić, są stabilniejsze i dziecko uczy się wstawać przy szczebelkach dużo łatwiej i szybciej niż przy dopinanych "chwytnikach". Mój 11 miesięczniak ma jedno i drugie, turystyczne używam na wyjazdach i też jest ok ale muszę wkładać koc na dno. Moim zdaniem lepsze jest drewniane, nie miałam problemów z powykręcanymi rączkami i guzami. Rozumiem że chodzi Ci o mały metraż ale czy uda Ci się znaleźć mniejsze niż standardowe łóżeczko, które będzie stabilne i kilku poziomowe a pamiętaj że dziecko rośnie i w końcu z łóżeczka wyrasta więc czy warto kupować mniejsze?
      • patatajowa Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 02.05.12, 23:09
        turystyczne maja takie same wymiary jak drewniane -no moze niektóre 5 cm mniejsze-urzadza cie to?
        miałam i takie i takie i nigdy nie uzywałam turystycznego poza jednym wyjazdem 2-tyg.
        -material szelesci co moze byc denerwujące dla rodziców i budzić dziecko.
        drewniane latwo utrzymac w czystości, w turystycznym nie sciągniesz materiału zeby uprac-tylko gąbka i piana.
        gdy dziecko zaczyna sie przygladac swiatu z łożeczka-patrzenie przez drobna siatke bardziej meczy oczy.
        jesli planujesz czeste wyjazdu na poczatku zycia dziecka a nie chcesz kupowac dwóch łożeczek to pewnie moze byc i turystyczne.
        • patatajowa Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 02.05.12, 23:16
          zajrzałam z ciekawosci na allegro i 99% łożecek ma takie same wymiary jak zwykłe drewniane.
          tylko chyba Graco jest ciut mniejsze no ale na krócej starczy i bedzie problem z zakupem pasujacego nietypowego materaca.
          • nglka Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 03.05.12, 00:21
            Z materacem, owszem, problem - my zamawialiśmy na wymiar do Graco.

Autorko, pytasz jakie łóżeczko turystyczne - ja polecam serię Graco, tę beczkowatą. Łóżeczko jest bardzo stabilne - choć faktem jest że należy przemyśleć kwestię długości spania. Moi rodzice kupili młodej łóżko, gdy ta skończyła 2 lata, więc nie było problemu, ale w domu, drewnianym spała do 3 r.ż. i mogłaby dłużej, gdyby się deski pod materacem nie połamały [a i tak łóżeczko obiecałam już wtedy siostrze].
            Musisz mieć ok 20 cm zapasu. My mamy / używaliśmy u rodziców Graco Deluxe Lexington, ma wg opisu 101 cm długości [w rzeczywistości bliżej 105]. Do 2 r.ż. dziecko da radę, jeśli nie wyjdzie wzrostem ponad siatki centylowe wink
            • nglka Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 03.05.12, 00:23
              Trudno znaleźć zdjęcie w necie, to wrzucam fotkę:

https://www.ssb4.net/users/57867/lexington_1_1203312981.jpg
        • boo-boo Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 08.05.12, 19:49
          W naszym nic nie szeleści- kwestia tego co się kupi, za to w drewnianym, które sporadycznie używamy u moich rodziców doskonale farba odeszła po tym jak młody dziąsła sobie masował o nie- łóżeczko tanie nie było i z atestami. Utrzymanie turystycznego w czystości prosta sprawa- gąbka mokra z odrobiną mydła- 10 minut roboty. No i biedne te dzieci co w łóżeczkach siedzą cały czas i muszą świat obserwować z łóżeczka- jakie by to łóżeczko nie było. Są inne sposoby na obserwowanie świata.
    • katriel Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 03.05.12, 01:15
      Materac można zamówić na wymiar i to nie jest ani szczególnie skomplikowane,
      ani szczególnie drogie.
      Na pierwsze parę miesięcy zamiast łóżeczka może być kołyska albo wiklinowy
      kosz - są jeszcze mniejsze, a kłopot z materacem (i jego rozwiązanie) taki sam.

Można też nie kupować łóżeczka w ogóle - mnóstwo niemowląt sypia w dużym łóżku
      z rodzicami (i zazwyczaj wszyscy są wtedy bardziej wyspani).
      • paliwodaj Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 03.05.12, 01:48
        byly takie watki. Ogolnie lozeczko turystyczne jest do uzywania w celach turystycznych, jak latwo sie domyslec, nie wyobrazam sobie aby w nim spalo dziecko na codzien. Nawet jak zmiescisz jakis konkretny materac, to nie ma on wsparcia od dolu. Jezeli nie uzyjesz innego niz zalaczony materac, ten szybko sie zdeformuje, razem z kregoslupem dziecka.
        Przewiewnosc to jeszcze jeden argument przeciwko uzytkowaniu tego lozeczka caly czas. No i sprobuj sobie spedzac czas za tymi siateczkami, obledu mozna dostac.
        • boo-boo Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 08.05.12, 19:46
          No patrz pani- a nasze turystyczne ma super "wsparcie" od dołu i nic się nie deformuje- ani materac kupiony do niego, a tym bardziej dziecko.
          I o czym ty piszesz wspominając o "przewiewności" ?
          No tak- spędzanie czasu za szczebelkami pewnie jest lepsze- zwłaszcza jak sobie można niezłego guza nabić albo wkręcić rączkę lub nóżkę. Łóżeczko jest do spania więc dziecko mało widzi czy to siateczka czy szczebelki- no chyba, że ty dziecko kisisz 24/7 w łóżeczku.
          Płytką masz wyobraźnię, oj płytką......
      • jagnaborynowa Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 07.05.12, 13:22
        katriel napisała:

> Można też nie kupować łóżeczka w ogóle - mnóstwo niemowląt sypia w dużym łóżku
        > z rodzicami (i zazwyczaj wszyscy są wtedy bardziej wyspani).
        >
        No właśnie... Łóżeczko kupione dla synka stoi puste, chociaż niezupełnie, bo sypia w nim nasz kot smile a mały śpi z nami. Też trochę się pośpieszyłam z kupnem łóżeczka, bo już nie pamiętałam, że starsza córka też odmówiła spania w swoim łóżeczku. Wiesz, noworodki, a potem niemowlęta są różne - jedne spokojnie śpią sobie w łóżeczku, a inne za nic w świecie nie dają się tam odłożyć i po pięciu minutach jest wrzask. A i wstawać nawet do dziecka, które ładnie śpi, żeby go nakarmić, a potem jeszcze odłożyć, jest dla mamy po porodzie naprawdę ciężkie.
    • koza_w_rajtuzach Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 03.05.12, 07:42
      wg mnie lepsze jest jednak łóżeczko drewniane, chociaż mi kiedyś one źle się kojarzyły z więzieniem wink). A tak pomyślałam, że może jeszcze kołyska byłaby dobrym rozwiązaniem? Ona chyba są mniejsze niż normalne łóżeczka, a kołysanie można chyba zablokować.
    • eo_wina Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 03.05.12, 17:06
      Do mieszkania - tylko i wylacznie lozeczko drewniane, szczebelkowe. Na krotkie wyjazdy - moze byc turystyczne. My mielismy oba, gdy chlopcy byli mali. W turystycznym meczyli sie i oni i my.
      Wszystkie pozytywy drewnianych napisano juz wyzej.
      U nas lozeczko stalo najpierw w sypialni, potem przenieslismy do pokoju dzieci. Kiedy chcialam miec szkraba przy sobie, gdy np. gotowalam - zdejmowalam gondolke z wozka i tam sobie maluch lezal. Naprawde nie wyobrazam sobie trzymac dziecia w turystycznym ortalionie na tym powyginanym "materacyku".
    • kutitu Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 03.05.12, 22:34
      Mam łóżeczko drewniane i turystyczne GRACO. Mój syn spał w turystycznym i teraz córka też w nim śpi i jestem bardzo zadowolona. Jest bardzo stabilne. Kupowałam do niego na zamówienie materacyk kokosowy (nie pamiętam dokładnie ile dałam, ale nie była to kwota powalająca), nie jest w ogóle zdeformowany (jak niektórzy tu sugerują). Zakupiony materacyk leży na tym oryginalnym. Łóżeczko ma regulowaną wysokość poziomów spania. Szeleszczenie moim pociechą nie przeszkadza. Jak moje dzieci zaczynały w nim wstawać, to pomimo licznych wywrotek nie nabiły sobie guza. Bardzo łatwo utrzymać je w czystości, wkładam do wanny i piorę szczoteczką, materiał bardzo szybko wysycha. Łóżeczko ma wiszącą półkę na pieluch i kremiki, co nam się przydało, akcesoria pod ręką. W komplecie jest przewijak nakładany na łóżeczko, co również jest duzym plusem.
      Jak kupowałam je przy pierwszym dziecku, napaliłam się na model z graniem, odgłosami natury, wibracjami i baldachimem z wiszącymi misiami. Teraz wiem, że to zbędne gadżety w przypadku moich dzieci.
      Łózeczko drewniane stoi poskładane w piwnicy. Było w użyciu bardzo krótko przy pierwszym dziecku, przy drugim nie mam zamiaru go rozkładać.
      • aliana81 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 08:19
        Zgadzam się z powyższym. W okresie noworodkowym drewniane było ok, ale jak dziecko zaczęło się ruszać, wstawać itd. to ciągle budziło się w nocy bo a to rączka zaklinowana, a to uderzyło się w szczebelki. Zmieniliśmy na turystyczne i odetchnęliśmy z ulgą. Nocki znowu przespane po 12-13 godzin smile bez krzyków. Mam Coneco Apollo. Nic nie szeleści, jest super. Jest głębsze od drewnianego więc dziecko nie próbuje póki co wychodzić, a drewniane poszło na sporadyczne noclegi do babci.
        • agulag76 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 08:46
          U nas tak samo - póki dzieci były malutkie drewniane było ok, ale jak zaczeły "wędrować" w nocy i uderzać głową o szczebelki to materac przełożyliśmy do turystycznego i jest ok - starsza córka ma już normalne łóżeczko, a młodsza dalej w turystycznym. Drewniane poszło do komisu wink
          • ywonkaa Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 10:50
            Miałam oba łożeczka i dzieci wolały to turystyczne, potrafili we dwójkę w tym turystycznym szaleć i nic sie nie stało. Wtedy mieli 2 i 4 lata. Miałam ARTI, takie większe 130 x 70 (chyba) z podwieszanym drugim dnem dla noworodka i przewijakiem. Przewijak był genialny. Kosztowało ponad 500 złotych (ponad 7 lat temu) i bylo b. porządne. Teraz widziałam, że łóżeczka tej firmy sa poniżej , 300 zł, więc chyba jakośc spadła. Łóżeczko jeszcze jest przez nas używane okazjonalnie na wyjazdach.
    • lafiorka2 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 11:40
      to dokupisz materacyk zwykły i będzie dobrze.Ja też miałam chwilę łóżeczko turystyczne i nie narzekam.I dokupiłam własnie materac.
    • kaku79 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 11:50
      dzięki temu, że mam dużą rodzinę miałam okazję testować praktycznie wszystko: kołyskę-koszyk, drewniane i turystyczne. Koszyk super i do małego i do dużego mieszkania - może posłużyć 4-6 miesięcy (zależy od dziecka i to nie od wielkości a ruchliwości), więc zbędny wydatek, ale jak można pożyczyć od kogoś to super (koszyk, który mam obecnie pożyczony właśnie używa 11-te dziecko wink Córka jak podrosła przenieśliśmy ją do drewnianego - również pożyczone i całe szczęście - tak waliła głową w szczebelki (ochraniacze nie pomogły), że ciągle wybudzała się w nocy. do tego ciągle nóżka czy rączka powykręcana utknęła jej w szczebelkach - więc kupiliśmy turystyczne. Była już duża, więc nie potrzebowaliśmy regulowanego spodu i mieliśmy chicco. dokupiliśmy materac, nic nie trzeczczało (a rzeczywiście niektóre szczeleszczą), dzieciaku tam nieraz skakały i to w kilkoro i nic się sie stało, a mała zaczęła chodzić jak miała 9 miesięcy i nie mniała żadnych problemów z wstawaniem w tym łóżeczku. Ważne jest, aby był odpinany tył lub bok (teraz wiem, że tył odpinany jest lepszy, bo można zostawić dziecku na nie oc odpięty, a bok już jest niebezpiecznie). Nam łóżeczko posłużyło do 2 r.ż., a później kupiliśmy większe, więc można pomyśleć od razu o większym łóżeczku (70x140), gdyż mają funkcję rozkładania na łóżko dla większego dziecka, ekonomicznie i wygodnie, a dużo więcej miejsca nie zajmuje.
    • kamelia04.08.2007 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 11:51
      zdecydowanie zwykłe łózeczko, albo spanie razem z dzieckiem.
      • eo_wina Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 16:01
        Jesli dziecko wali glowka w szczebelki albo wklada przez nie konczyny - warto zainwestowac w dobry, miekki ochraniacz. Dla mnie oprocz wymienianych juz minusow turystycznego nie do pomyslenia wydawalo sie kisic dzieciaka na dnie ortalionowego loczeczka non stop - no ale co kto lubi, prawda?
        • aliana81 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 17:06
          Dziecka nie kładzie się na ortalionie tylko na normalnym porządnym materacu - to raz. A po drugie to taki ochraniacz przy ruchliwym dziecku jest bardzo niebezpieczny, można się świetnie po nim wspinać.
          • fakrona Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 19:16
            Dziękuję za wszystkie opinie.
            Jakiej grubości powinien być materacyk (materacyki o niestandardowych wymiarach, które znalazałam w sklepach internetowych miały 3 cm - a to chyba mało) ? I czy dajmy na to do takiego GRACO można dokupić materacyk o odpowiadających łóżeczku wymiarach?
            • kutitu Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 20:07
              mój materac ma 10 cm grubości a wymiary 67x91 do graco
          • eo_wina Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 20:03
            Dziecko wokol siebie ma sciany z ortalionu, a jesli porzadnym materacem nazywasz te pozginana, cienka podkladke - to Twoja sprawa. No, chyba, ze sie dokupi materac do zwyklego lozeczka, ale wtedy on opierajac sie na stelazu w lozeczku turystycznym, ktory zazwyczaj stanowia jedynie metalowe rurki w ksztalcie litery "X" odksztalca sie, co nie jest korzystne dla kregoslupa dziecka. Po drugie - piszac "ochraniacz" nie mialam na mysli konstrukcji z plastiku, po ktorej dziecko mogloby sie wspinac, lecz tkanine koldropodobna, pikowana, a wspiac sie po niej to juz nie lada wyczyn. Juz predzej dzieciak grzmotnie razem z cala konstrukcja lozka turystycznego gdy sie porzadnie przechyli.
            Tak jak wspomnialam - jestem matka uzytkownikow obu typow lozeczek, wiec wiem jak wyglada korzystanie z obu opcji. I tyle.
          • patatajowa Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 05.05.12, 00:03
            u nas ochraniacz na poczatku swietnie sie sprawdzał,zadnych nóg ani rak powykręcanych nie mają wink ani głow rozbitych.
            jak podrosły to sie wyjmowało 3 szczebelki w nogach łóżeczka.
            po wyjezdzie sprzedałam turystyczne chicco .do głowy mi nie przyszło zeby je postawic zamiast drewnianego.
            przewijak na tych turystycznych malutki i mało higieniczny.przewijak lepszy wiekszy i stabilniejszy taki dodatkowy nakładany. kieszenie na pieluchy tez mozna zawiescic i karuzele doczepic.
            ja nie widze takich zalet turystycznego które przewazałyby nad tymi drewnianego.
            • patatajowa Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 05.05.12, 00:07
              a koszyczek wiklinowy na kółkach tez miałam i uzywałam przez pierwsze 5 -6 mies
              .fajna rzecz polecam,łatwo "wozić" nim dziecko po mieszkaniu jak ktos nie ma(nie chce mieć) w domu wózka.
              na krotko starcza ale ułatwia zycie smile
    • ula2689 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 04.05.12, 20:38
      sa jeszcze takie dostawki do lóżka rodziców ale nie wie do jakiego wieku to wystarcza.Na poczatku dziecko może też spać w wózku
      • eliszka25 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 06.05.12, 15:12
        ja bym polecala lozeczko drewniane i to najlepiej wlasnie wieksze niz mniejsze. moze to dziwnie zabrzmi, ale wlasnie dla moich chlopakow mam lozeczko 140x70 i dla mnie to strzal w przyslowiowa 10. na samym poczatku wydaje sie moze wielkie, ale za to starcza na ladnych kilka lat. moj obecnie prawie 3-latek spi w swoim szczebelkowym lozeczku z odkreconym jednym bokiem, wiec ma w sumie tapczanik i to lozko starczy mu pewnie jeszcze na 2 lata, jak nie dluzej. odpada kupowanie lozka co 2 lata, bo gdyby lozeczko bylo mniejsze, to juz dawno byloby mu ciasno.

co do guzow i powykrecanych raczek i nozek, to nie wiem skad sie takie mity biora. w naszym lozeczku spi juz drugi moj syn i nigdy zaden nie zaplatal sie niebezpiecznie w szczebelki ani nie walnal niebezpiecznie glowa. sa bardzo ruchliwi i obaj spali w najprzerozniejszych pozycjach, skakali i szaleli w lozeczku, czesto we dwoch i nic sie nigdy zadnemu nie stalo. zeby niemowlak nie uderzal glowa o szczebelki podcza snu wystarczy zalozyc na lozeczko pikowany ochraniacz. zeby dziecko moglo samodzielnie wychodzic z lozeczka, wystarczy wyjac 2 szczebelki, a jak juz z lozka nie spada, odkrecic boki i ma tapczanik. nasze lozeczko mozna przerobic na tapczanik i jestem bardzo zadowolona, ze wybralismy wtedy takie wlasnie lozeczko.

wole lozeczko drewniane, choc mamy tez turystyczne. w domu sluzylo nam za kojec, na wyjazdach jako lozeczko. owszem, lozeczko ma dwa poziomy, ale jak sie podniesie, to materac wisi na ortalionie i nawet polozenie oryginalnego materaca z lozeczka nic nie daje, bo on jest skladany i calosc wygina sie po prostu, bo nie ma stabilnego podparcia. na kilka nocy na wyjezdzie moze byc, ale nie wyobrazam sobie, zeby dziecko mialo tak spac przez kilka miesiecy non stop. a noworodek moze spac nawet i 20 godz. na dobe.

dla mnie bezapelacyjnie lepsze jest drewniane lozeczko.
        • kaku79 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 07.05.12, 09:58
          mimo, że jako jednorazowy wydatek polecam też drewniane 140x70 (starcza na długo), to jednak nie jest mitem obijanie głową o szczebelki i wykręcanie rączek i nóżek - żaden ochraniacz nie pomagał, a moja mała potrafiła przez sen się nieźle "wkręcić" w ten ochraniach - ale nie wszystkie dzieci tak mają , syn jest zupełnie inny. jeśli podobają ci się łóżeczka turystyczne (a te z graco są rzeczywiście fajne) to po prostu wybierz to co chcech - dowiedz się u producenta-dystrybutora o materace - często mają w ofercie. plusem turystycznego jest to, że wyjeżdzając możesz dziecku zabrać łóżeczko ze sobą i czuje się jak w domu smile nie sądz, że będziesz je w domu składać jak przez chwilę nie będziesz używać - to jest mit bo jak nie używać łóżeczka przy niemowlaku. znam przypadki, że dzieci nawet nie leżały w swoich lóżeczkach - od razu wylądowały w łóżkach rodzoców - jeśli oboje się na to zgadzacie to też tak możecie, ale pamiętajcie, że tak łatwo szkraba się nie pozbędziecie (kuzyni mają obecnie po 5 i 7 lat i nadal się nie wyprowadzili do swoich łóżek).
    • veoxeu Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 06.05.12, 18:19
      Jeżeli masz problem z miejscem w mieszkaniu to polecam Ci turystyczne łóżeczko, uważam że to najlepszy wybór. Jak nie potrzebne możesz je złożyć. A jak dziecko dorasta to możesz go wykorzystać nawet jako kojec. Kup coś z wyższej półki zobacz jakie fajne ma berber łóżeczka i kojce zarazem na przykład taki kojec dla dziecka Leon Duo
      • listopad2009 turystyczne 07.05.12, 11:08
        Przy Synu zakupiłam zwykłe i turystyczne (na wyjazdy), szybko turystyczne okazało się głównym, w tamtym ze szczebelkami obijał się (mimo ochraniacza kupionego wraz z pościelą), wkladał rękę czy nogę i nie mógł wyjąć.

Od 9 miesiąca spał w turystycznym.

Córka od razu w turystycznym (z dwoma poziomami, na początku na tym górnym).

Ale od początku do spania stałego był materac - zwykły piankowy - ten kokosowo-gryczany nam się nie sprawdził wcale.

Mam (nadal wink bo córcia śpi jeszcze w domu, a to drugie na wyjazdy jest wink firmy ARTI (łóżeczka ma fajne, choć samej firmy nie polecam, bo na innych rzeczach się nacięłam) i 4BABY, widziałam u znajomych Caretero też fajne.

Przydaje się:
        - dwa poziomy (przy małym dziecku)
        - przewijak (ale na chwilkę, bo potem dziecko za duże jest, więc można odpuśćić)
        - uchwyty do nauki wstawania
        - torba na łóżeczko (ale to chyba już wszystkie w standardzie mają)
        - wyjście odpinane z łóżeczka

Zupełnie nie sprawdziły się
        - lampka z pozytywką (jakiś szmelc, i we wszystkich łóżeczkach tak jest)
        - kółka z blokadą (nie przenosiliśmy je z miejsca na miejsce)
        - moskitiera (o ile na wyjazdy do lasu czy nad jezioro będzie używane)
        - płozy do bujania
        - pałąk z zabawkami (badziewny, lepsze są Tiny Love)
        Ale materace są w standardowych wymiarach 120x60 - weź pod uwagę, że łóżeczko samow sobie ma większe wymiary
        • mycha79 Re: turystyczne 07.05.12, 19:46
          Ja polecam tez turystyczne. Na początku sprawdzało się drewniane, ale bardzo szybko córka zaczęła uderzać się w nocy o szczeble, wszystko jedno czy był ochraniacz czy go nie było. Mieliśmy turystyczne więc przełożyliśmy materac ze zwykłego i problemy się skończyły. Przy synku mieliśmy już tylko turystyczne. Co do gabarytów to może na początek pomyślcie o koszyku lub kołysce.
    • afroddytta Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 07.05.12, 20:36
      Jeśli zależy Ci bardzo na jak najmniejszym zajęciu przestrzeni to proponuję kołyskę. Ja bardzo chciałam kołyskę (nie ze względu na wymiary pokoju) i kupiłam taką tradycyjną na płozach używaną na allegro za grosze, już z materacykiem i używałam przez pierwsze miesiące (w zależności od dziecka do 5-8 m.ż) i faktycznie zajmowało to zdecydowanie mniej miejsca, łatwiej też było tę kołyskę przestawić, mam podobną do tej
      Co do drewniane-turystyczne to moim zdaniem rób jak chcesz, oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Ja z turystycznego korzystałam przy starszych dzieciach praktycznie jedynie podczas wyjazdów, teraz przy najmłodszym mam je rozłożone na stałe w sypialni z dodatkowym materacykiem (mały śpi tam w ciągu dnia, aby można było normalnie korzystać z pozostałych pokoi) i nie jest to jakieś markowe łóżeczko a jest normalnie stabilne, nic się z nim nie dzieje mimo iż cała moja trójka często w nim urzęduje (łóżeczko ma dwa poziomy, moskitierę, przewijak itd.)
    • patatajowa Re: fajne turystyczne 08.05.12, 16:31
      wszystko kupujesz tylko w tym sklepie??? wink
      wykup sobie aneczko reklame u góry strony....
    • marika012 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 08.05.12, 19:57
      Żadne. To zbędny grat. Syn przespał w łóżeczku w sumie może z 50 godzin, córka ani jednej. Przy karmieniu piersią znacznie wygodniej spać z dzieckiem.
      • afroddytta Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 08.05.12, 21:01
        Nie komentuje kwestii spania z dzieckiem czy nie, bo to sprawa rodziców, ale ile czasu można nie mieć łóżka dla dziecka, przecież prędzej czy później trzeba chyba dziecku jednak łóżko kupić i gdzie ona sypia w ciągu dnia? (kilkumiesięcznego dziecka nie kładę w swoim łóżku samego bo może spaść). Moim zdaniem dopiero ok. 2latek nadaje się na normalne łóżko (bez szczebelków), a nie wyobrażam sobie (przynajmniej ja) przez 2lata co noc spać z dzieckiem.
        Pytam z ciekawości to kiedy i jakie radzisz kupić łóżeczko dla dziecka?
        • marika012 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 08.05.12, 23:01
          Moja córa dostała takie.
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10073977/
          miała wtedy 2 lata.
          Wcześniej spała na moim łóżku a gdy stała się nieco mobilna na materacu z tegoż łóżka na podłodze. Także stresu że spadnie nie było. Spadła z łóżka raz ale to już w wieku przeszło 3 lat jak się w dzień wygłupiała.
          Przez rok spanie z dzieckiem to najlepsze wyjście, daje spokojne nocki. Jak mała miała już ponad rok i ssała pierś raz w nocy to zwykle spała sama na jednym materacu 140x200 a ja z mężem na drugim. Blisko było do niej, wygodnie, można było z nią przysnąć podczas karmienie a jednocześnie bez lokatora w małżeńskim łożu (wspólny pokój z maluchem nigdy nie był dla mnie problemem).
          Łóżeczko mieliśmy, żeby nie było wink Wypasione i śliczne. Co z tego jak się okazało niepraktyczne.
          Ha, tak mi się przypomniała koleżanka z pracy. Zarzekała się że dzieć w łóżeczku będzie spał. Wstawała nocami, karmiła w fotelu i odkładała. Po 8 miesiącach tej męki, wzięła córę do siebie. I tak sobie śpią razem nadal choć dziecię trzyletnie aktualnie i od 2 lat nie piersiowe. I ciągle ta koleżanka powtarza że głupia była, że się tak męczyła.
    • natalek79 Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 25.06.12, 10:24
      Chyba reklamę robisz, bo autorka wątku zapewne łóżeczko już nabyła wink
    • fakrona Re: łóżeczko turystyczne czy tradycyjne drewniane 25.06.12, 16:31
      Nabyła, nabyła... Jest drewniane, tradycyjne ze szczebelkami dookoła i jak najbardziej standardowym materacem 120x60. (Tyle, że jeszcze nie było testowane.)
      Po prostu wielkie biurko wylądowało w piwnicy i wszystko się zmieściło.

A sklep jak sklep wink. Wdzięczna jestem za wszystkie rady i opinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka