Dodaj do ulubionych

polski prezent dla obcokrajowca

15.05.12, 12:06
chodzi o coś typowo polskiego dla Brytyjczyka (ale nie mieszka w Wielkiej Brytanii) lat około 65 i jego żony (lat ok.40). Co można kupić? poza polską wódkątongue_out
Obserwuj wątek
    • donnasanta Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:16
      Nie wysmiej mnie, ale z tegfo co sie orientuje, to doceniala polskie krysztaly, np jakas GUSTOWNA karafke z kieliszkami skoro o wodce mowa..
      ladny lniany obrus (spory koszt....)
      albo dla niej cos z bursztynem
      Oklepane to ale cudzoziemcy to lubia..
      • tabakierka2 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:20
        ale myślisz, że to będzie takie 'typowo' polskie?
        • donnasanta Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:28
          tabakierka2 napisała:

> ale myślisz, że to będzie takie 'typowo' polskie?
          Jak najbardziej....Polska takze jest producentem krysztalów i zarowno Chechy i my sie z tym kojazrymy, lniane, moga byc haftowane obrusy to czesc folkloru, bursztyny, coz..chyba bardziej z Polska nie moga sie kojarzyc, toz to nasz kamien, morz polnocnych...
        • princy-mincy Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:34
          To prawda, obcokrajowcom (wiekszosci) podobaja sie bursztyny i krysztaly.
          Wg mnie przedmowczyni podala bardzo fajne pomysly.
    • adellante12 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:22
      bigos i kaszankę....I płyte z Koko Spoko.....
      • tabakierka2 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:31
        adellante12 napisał:

> bigos i kaszankę....I płyte z Koko Spoko.....

prezent nie ma być żenującytongue_out
        a w dobry gust obdarowywanych nie wątpięwink
    • xyxzza Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:34
      Większość znajomych w podobnym wieku (Włosi, Maltańczycy, Duńczycy) zawsze bardzo doceniała (czasem wręcz prosili) wszelkie rodzaje polskiej wódki właśnie, wspomniane już kryształy, woziłam też albumowe wydawnictwa w języku angielskim/włoskim. Na Malcie (ale to już pewna specyfika kraju) tzw szał wink robiło wszystko, co związane z myślistwem/dzikimi zwierzętami,choć to już niekoniecznie "typowo polskie".
    • sta-fraszka Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 12:50
      obrusy, bursztyny, krysztaly - jak najbardziej
      "inna" wodka - gorzka zoladkowa, zubrowka (w zubranku dla dodatkowej atrakcji)
      pierniki torunskie w ladnym opakowaniu
      "kuchnie polska" po angielsku (moj tesc zachwycony)
    • anek130 ceramika z Bolesławca!!!!!!!!!!/bt 15.05.12, 13:09
    • marghe_72 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 13:27
      figurkę z Ćmielowa.. O ile lubi tego typu rzeczy

www.google.pl/search?hl=pl&cp=2&gs_id=7&xhr=t&q=%C4%87miel%C3%B3w&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1366&bih=667&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=fz2yT_aWFcuL4gSUpoWmCQ#um=1&hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=%C4%87miel%C3%B3w+figurki&oq=%C4%87miel%C3%B3w+fi&aq=0&aqi=g1g-S2&aql=&gs_l=img.3.0.0j0i24l2.1428.2220.0.3937.3.2.0.1.1.0.116.216.0j2.2.0...0.0.AE6rvy6_WVA&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=f87557fbded91487&biw=1366&bih=667
    • mancipi Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 13:31
      powtórzę to co było: ceramika bolesławie lub ćmielów, lokalnie obstawiam bolesławiec smile jeszcze furorę robią bombki choinkowe, ponownie lokalnie polecam Złotoryje, ale teraz nie jest na nie sezon. ewentualnie coś spożywczego poza wódką-czyli klasyka: dobre wędliny, oscypki i miody z borów dolnośląskich
      • eliszka25 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 13:59
        kiedy jedziemy na jakies dluzsze wakacje (dluzej niz tydzien), to klucze do mieszkania dostaje nasza sasiadka-szwajcarka. podlewa nam kwiaty, wybiera ze skrzynki itp. zawsze przywozimy jej za to jakis drobiazg w podziekowaniu. jak jedziemy do rodziny w polsce, to oczywiscie cos, co kojarzy sie z polska. dostali od nas m.in. miod pitny, torcik wedlowski, wedlowskie ptasie mleczko w ozdobnej puszce, zubrowke w zubranku, maselniczke z boleslawca, a ostatnio puzzle z wiodokiem poznania z logo euro 2012 smile. w ramach podziekowania za opieke nad mieszkaniem w okresie bozego narodzenia podarowalam tez piernik staropolski wlasnorecznie pieczony, a raz oplatek z instrukcja, co to jest i co sie z tym robi (dostali, zanim wyjechalismy, zeby w wigilie mogli wykorzystac).

poza tym wodka z polski, to niekoniecznie pollitrowka wyborowej, tylko moze byc wlasnie miod pitny w eleganckiej butelce, zoladkowa gorzka, krupnik, lubelska zurawinowka itd. czy tez kosz jakichs lokalnych produktow typu olej lniany, konfitura z mirabelek, zurawina do mies itp. raz sasiedzi po posmakowaniu u nas ogorkowej, poprosili o sloik ogorkow kiszonych smile
    • aleksandra1977 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 13:53
      slodycze Wedla - hurtowo woze je do Niemiec i zawsze, niezaleznie od tego, czy jest to Ptasie Mleczko, czy czekoladki, wzbudzaja zachwyt. No i wodka np. Debowa w charakterystycznym opakowaniu - beczce
      • aleksandra1977 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 13:57
        i jeszcze ceramika z Wloclawka
        • chipsi Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:01
          I sztućce Gerlach (moje osobiste zboczenie). Ja znajomą Włoszkę obdarowałam bursztynowym wisiorkiem.
    • gaskama a może płyta z dobrą polską muzyką? 15.05.12, 14:13
      Co tam kto lubi. Smolik? Myslovitz? Brodka?
      • kamunyak Re: a może płyta z dobrą polską muzyką? 15.05.12, 14:40
        No, Brodka dla 65 latka...zastanowiłabym się jednak.
        Raczej Chopin, oni pewnie nawet nie wiedzą, że byl Poakiem.
        • tabakierka2 Re: a może płyta z dobrą polską muzyką? 15.05.12, 14:46
          kamunyak napisała:

> Raczej Chopin, oni pewnie nawet nie wiedzą, że byl Poakiem.

mogą wiedzieć, bo był na Majorce z George Sandtongue_out przed klasztorem w Valldemossie jest jego popiersiewink ale nie wiem, czy muzyczne zakupy są dobrym pomysłem, bo nie znam ich muzycznych gustów.
        • gaskama Re: a może płyta z dobrą polską muzyką? 15.05.12, 14:50
          To był przykład. A poza tym pisała, że żona ma 40 lat. Ja też mam 40 lat i ostatnia płyta Brodki bardzo mi się podoba. Wole jednak Myslowitz, Anię Dąbrowską, Edytę Bartosiewicz. Gusta są różne. Ja np. nie znoszę skorup i prezent typu ... nie pamiętam, w wątku była mowa o jakimś Biskupcu czy Bolesławcu ... to takie niebieckie coś ... wylądowałby u mnie w śmietniku.
    • sadosia75 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:18
      Miód jest towarem dla naszych znajomych o wartości najwyższej. Miód z podlaskiej pasieki ( inny nie przejdzie big_grin ) ich rodzice bardzo sobie cenią polskie nalewki wiśniowe w ładnych karafkach.
      Ostatnio nasi znajomi poprosili o pierożki z żubra. No cóż tego prezentu im nie podarujemy ale podobno jest wielkie zainteresowanie pierożkami ew mięsem z żubra albo innymi produktami " ubocznymi"
      • donnasanta Sadosia 15.05.12, 14:23
        Ilekroc patrze na twoja sygnaturke, to zastanawiam sie co ten kotek robi......jakos zawsze z jednym mi sie kojarzy, na pewno nie z tancem.....
        • sadosia75 Re: Sadosia 15.05.12, 14:30
          Tańczy smile na pewno nie robi niczego brzydkiego smile ten koteczek tańcuje smile
          • donnasanta Re: Sadosia 15.05.12, 14:33
            sadosia75 napisała:

> Tańczy smile na pewno nie robi niczego brzydkiego smile ten koteczek tańcuje smile
            wink Dla mnie to on by mogl w filmie o milosci zagrac wink A jaki zwinny, zmienia pozycje, ze hej ..
            • sadosia75 Re: Sadosia 15.05.12, 14:36
              Bo to jest wysportowany i zwinny kotek a nie byle jaki. I nie tylko do filmów o miłości się nadaje wink
      • tabakierka2 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:23
        sadosia75 napisała:

> Ostatnio nasi znajomi poprosili o pierożki z żubra.

o matkotongue_out

dzięki za miliony propozycji!!!
        a miodu za zagranicą nie mają?suspicious
        ja kupię chyba coś z ceramiki bolesławieckiej dla niej, a mąż niech wybiera co dla niegowink
        • sadosia75 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:31
          Może i mają miód ale nie taki podlaski. A ten faktycznie ma swój wyjątkowy smak.
        • olena.s Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:50
          Mają, ale inne smaki - lawendowy, pomarańczowy, sidrowy (bueeeeeee). Ja często daję dublet - miód lipowy i gryczany, z opisem z jakiej to rośliny. Tylko sprawdź drobny druk na opakowaniu, czy chińskiego nie dodają...
    • kocianna Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:23
      Miód pitny i zwykły, żubrówka, wiśnie w spirytusie, Cepelia, Bolesławiec, bursztyny w srebrze, Śliwka Nałęczowska, Wedel w pudełku z Chopinem, lniany obrus albo serweta (tylko że faktycznie, drogie). Tutaj jeszcze furorę robią kabanosy i... kosmetyki, zarówno do pielęgnacji, jak i kolorowe.
      • kocianna Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:23
        Bombki też smile
      • tabakierka2 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:25
        kocianna napisała:

> ... kosmetyki, zarówno do pielęgnacji, jak i kolorowe.

kosmetyki?suspicious
        ale takie zwykłe najzwyklejsze? typu Ziaja np.?

facet mieszka na Majorce, oni mają śliczne obrusy lniane, więc chyba drewna do lasu wwozić nie będęsuspicious ale te bursztyny? może jego żona nawet nie wiedzieć co to, bo to Kubanka jest ponoćwink
        • olena.s Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:51
          A toś zabawnie strzeliła - obecnie Bałtyk jest ponoć wypłukany z bursztynu, za to wciąż wydobywa się kopalny - podobno między innymi na Dominikanie, żabi skok z Kuby...
          • tabakierka2 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:53
            olena.s napisała:

> A toś zabawnie strzeliła - obecnie Bałtyk jest ponoć wypłukany z bursztynu, za
            > to wciąż wydobywa się kopalny - podobno między innymi na Dominikanie, żabi skok
            > z Kuby...

ale oni na Majorce mieszkają, nie wiem, czy na Kubę jeżdżą/latajątongue_out
        • gaskama Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 14:52
          Musisz trochę znać ludzi i ich upodobania. Znam kilka bogatych cudzoziemek, które z Polski sprowadzają kosmetyki Erisowej, wolą je od Diora. Ja tam wolę Diora. Może kompeks Polki.
          • azjaodkuchni Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 15:04
            Postawiłabym na słodycze ( ptasie mleczko, krówki ) miod pitny coś z ceramiki z Bolesławca coś z Euro choćby puzzle.
      • nanuk24 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 15:02
        To w innych krajach lnianych obrusow nie ma?
        • aleksandra1977 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 15:14
          zapewne sa. Podobnie jak slodycze, czy alkohole.
        • eliszka25 Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 15:59
          obrusy lniane sa, ale raczej nie sa we wzory np. kurpiowskie.
    • sueellen Re: polski prezent dla obcokrajowca 15.05.12, 17:04
      1. Nasze polskie słodycze typu krówki, sliwki w czekoladzie
      2. Coś praktycznego z polskim ludowym akcentem. Może być np zakałdka do książki, kubek, poduszeczka na igły, torba na zakupy.
      3. Darowałabym sobie typowe kurzołapy do postawienia na półce

https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQIiZQGqLDjxYCUQggjvTCHAxUEOoVAo-VJziAJOwl-9LQqp9s93w
      https://img.pakamera.pl/i1/5/918/ludowe-100012_5821053918.img
      https://u.fashiocdn.com/images/entities/0/4/j/W/j/0.365x365.jpg

pudełko na husteczki:
      https://www.ludowomi.pl/upload/produkty/4367/800-600-101_3634.jpg

zakładki do książek:
      https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGGLVZ6yfBarWcnX4RFFxI-Noz4SbKpootVRAlzcMFD4O4SZstTQ

etui na okulary:
      https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQsGG6jcr2ppth6y16oKIqqm_SOCaAnYQUpw5Xk2KWJRDTFRlxn
      • tabakierka2 Re: polski prezent dla obcokrajowca 16.05.12, 09:11
        sueellen napisała:

> 1. Nasze polskie słodycze typu krówki, sliwki w czekoladzie
        > 2. Coś praktycznego z polskim ludowym akcentem. Może być np zakałdka do książki
        > , kubek, poduszeczka na igły, torba na zakupy.
        > 3. Darowałabym sobie typowe kurzołapy do postawienia na półce
        >

pomysły super, ale my jesteśmy z Wielkopolskitongue_out to może jakiś motyw poznański?
        jedzenie (typu śliwki w czekoladzie) raczej odrzucam, bo nie wiem, ile łącznie zajmie nam przelot+ odprawy+ dojazd na miejsce, a nie chciałabym dowieźć miazgitongue_out
        • tabakierka2 Re: polski prezent dla obcokrajowca 16.05.12, 09:17
          a co myślicie np. o torbie z motywem Poznania?
          https://www.poznan.pl/mim/bm/pictures/fot-m-malinowski,pic1,1202,48752,64060,show2.jpg
      • honoka Re: polski prezent dla obcokrajowca 03.10.13, 11:52
        Podnoszę temat!!
        Wybieram sie do Hongkongu i nie mam pojęcia co wziąć znajomej stamtąd. Jak myślicie co mogłoby się spodobać Chince?
        • tuya Re: polski prezent dla obcokrajowca 03.10.13, 13:19
          poszukaj czegoś tutaj, ja się zakochałam w tym sklepie: www.kokofolk.pl/index.php
          • honoka Re: polski prezent dla obcokrajowca 03.10.13, 14:16
            Dzięki...boska strona!! Ale jak przeglądam te rzeczy to mam ochotę sobie coś kupić zamiast znajomej wink Choć zastanawia mnie czemu chusty są w cenie 30-40 zł gdy obecnie widywałam takie za ok 200zł. Kupowałaś może coś z tej strony?
    • hobla Re: polski prezent dla obcokrajowca 03.10.13, 15:11
      Wódkę nie, ale Brytyjczykowi w podobnym wieku kupowaliśmy nalewki z Kredensu Krakowskiego (mają pojemność 200 ml), żonie Bolesławiec, obrus, mile widziane słodycze polskie - krówki, trufle - praktycznie wszystko co wymieniałyście. Widziałam gdzieś ładne torby - szmacianki z bocianami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka