paulina060787 31.05.12, 14:15 Witam ! Musze kupic fotelik samochodowy z funkcją nosidełka dla noworodka. Niestety na fotelik moge wydac do 200 zl. Który fotelik wybrac? Zastanawiam sie pomiedzy takim NOSIDEŁKO1 a takim NOSIDEŁKO2 Czy ktoś z was ma takie?Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meg.26 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 14:21 A zaglądałaś na forum Foteliki samochodowe? Tam napewno znajdziesz profesjonalną poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 14:46 Ja żadnego bym nie kupiła. Wolałabym używany dobrej marki i z dobrymi wynikami testów. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 15:35 zaraz sie dowiesz zapewne ze zaden z nich bo nie mają testów. ze o takich rzeczach jak fotelik mysli sie wczesniej i odkłada. zeby zarzadzic składke rodzinna i kupic drozszy-lepszy. zeby popytac po znajomych i odkupic używany z pewnego zródla-albo i nie bo uzywany sam w sobie juz nie jest bezpieczny zeby sobie darowac inne rzeczy dla dziecka a fotelik kupic lepszy. ze jestes nieodpowiedzialna matka chcac kupic to co zalinkowałaś. ze te co ci doradzą którys z tych dwoch tez sa nieodpowiedzialne nie odradzajac ci ich. ze jestes nieuświadomiona fotelikowo. ufff chyba wyczerpałam temat Odpowiedz Link Zgłoś
lilka0408 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 15:58 hehehe pomyślałam dokładnie to samo, co napisała patatajowa Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 16:12 i jeszcze po co ci dziecko skoro nie chcesz mu kupic drogiego fotelika i w ogole to wspolczuja twojemu dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 16:17 co do fotelików - oba sa podobnej klasy. rozejrzyj sie jeszcze za tymi: www.ramatti.com.pl/ kosztuja w okolicach 200 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina060787 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 16:32 Dodam ze fotelik potrzebny mi głównie do przenoszenia niz jako fotelik ,bo nie bedziemy czesto jeżdzić autem.Znowu kolezanka mowi ,ze te to są jeszcze za drogie i lepiej w komisie kupic uzywany ,ale ten pomysl mi sie nie podoba zupelnie. Więc drodzy forumowicze który z tych dwóch? Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 16:37 to w takim wypadku - bez znaczenia. wybierz ten, ktory ci sie bardziej podoba i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 17:11 Żaden. Z dwojga złego lepszy używany z testami niż to. Albo allegro.pl/fotelik-0-13-beone-lx-fisher-price-cronos-adac-i2363829828.html jest przyzwoity i ma dobre noty w testach zderzeniowych. Można jeszcze taniej, na innych aukcjach jest po 175, trzeba poszukać. W tym przedziale cenowym to w sumie jedyna alternatywa dla produktów fotelikopodobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina060787 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 17:21 emma6666 napisała: > Żaden. Z dwojga złego lepszy używany z testami niż to. > Albo allegro.pl/fotelik-0-13-beone-lx-fisher-price-cronos-adac-i2363829828.html jest przyzwoity i ma dobre noty w testach zderzeniowych. Można jeszcze taniej, na innych aukcjach jest po 175, trzeba poszukać. W tym przedziale cenowym to w sumie jedyna alternatywa dla produktów fotelikopodobnych. DZIEKI ZA ODP! Odpowiedz Link Zgłoś
paulina060787 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 17:26 emma6666 TYLKO CO WPISALAS W WYSZUKIWARCE?? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 18:01 nie masz znajomych z dziećmi około roku? Popytaj, te pierwsze foteliki użytkuje się około 10 m-cy w najlepszym przypadku, więc może ktoś chce sprzedać niezniszczony egzemplarz? Albo poszukaj na lokalnych serwisach ogłoszeniowych typu gumtree czy tablica. Zawsze będziesz mogła zobaczyć i pomacać przed zakupem. Lepszy dobry używany niż wyrób fotelikopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 19:17 fisher price wpisałam, a co by innego... allegro.pl/listing.php/search?string=fisher&category=82707 Odpowiedz Link Zgłoś
lilka0408 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 19:58 Jeżeli używany wchodziłby w grę, to polecam maxi cosi - ja byłam z niego zadowolona i po przesiadce młodszej córki do romera odsprzedałam koleżance za 1/3 ceny. Teraz jeździ w nim jej drugie dziecko (czyli trzecie z kolei w przeciągu trzech lat) i fotelik nadal wygląda całkiem dobrze a nawet bardzo dobrze Brat z bratową też kupili dla syna maxi cosi i obecnie młody ma prawie rok a fotelik pomimo dość intensywnego użytkowania (często wpinany do stelaża mutsy) nadal idealny. Myślę, że w tej cenie do 200zł kupisz z odbiorem osobistym i możliwośćią dokładnego pooglądania taki fotelik bez znacznych śladów użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 20:39 Używany musi być z pewnego źródła, żeby nie był po wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrr Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 21:11 Mam do sprzedania fotelik X-lander, używany przez dwoje moich dzieci, bez żadnych uszkodzeń ani przetarć. Kupowałam nowy. Za 50 zika, jeśli jesteś z okolic Krakowa, jeśli nie to do tego koszty przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 21:21 Po dwójce dzieci...ile lat temu był kupowany Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 21:25 Nie polecam fotelika od x-landera, jest strasznie ciasny i dziecko szybko wyrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrr Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 21:42 tak, tak, jest stary, kupiony 5 lat temu, moim zdaniem w dobrym stanie. Nie mam komu oddać, na allegro nie wystawię. Kolory ma słabe, ale chyba technologia fotelików się nie zmieniła? Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 21:56 Technologia jak technologia, materiały się starzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 23:14 Po 5-ciu latach to materiały z jakich zrobiony jest fotelik ulegają zużyciu i nie zapewniają dziecku takiego bezpieczeństwa jak potrzeba- a co dopiero "fotelik" Xlandera. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrr Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 07:42 fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_nowy_czy_uzywany,28.html Zatem fotelik idzie do śmietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 31.05.12, 23:51 po 5 latach, to materiał już jest kiepski, plastik się starzeje, a skorupa czyli najbardziej istotna część fotelika jest słaba Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 08:48 Nie strasz mnie. Kupiłam fotelik przeznaczony dla dziecka od 9miesięcy do 11 lat. Producent zapewnia ze ma być do tego czasu ok. taki: e-foteliki.pl/cybex-pallas-2-fix.html Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 08:58 znaczy-sami sobie przeczą. najpierw mówią ze fotelik na max. 5 lat bo sie zużywa a potem robia fotelik na lat 10. no chyba ze i ten trzeba wymienic po 5 latach i kupic taki sam ale nowy ???paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 09:13 nie no. mzeta co roku zmienia na przyklad. a jak ty co roku nie znieniasz i nie wywalasz tysia na fotelik, to zes patologiczna matka i ona wspolczuje twoim dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 09:15 W materiałam informacyjnych jaie dostałam razem z fotelikiem producent pisze ze fotelik ma spełniac swoja funkcję do 11 lat. Nie trzeba go wymieniac po 5. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 09:20 oj to ci zaraz światle znawczynie na forum powiedza, ze producent sie nie zna i zaczna tupac nozka, ze ONE maja racje i ich jest najmojsza Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 09:21 a tak serio - nie przejmuj sie tymi bzdurami i korzystaj z fotelika na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 09:57 no strasznie straszne....11 lat fotelik OMG Osobiście nie kupiłabym takiego fotelika, bo wychodzę z założenia, ze jak jest coś do wszystkiego, to jest do niczego i tyle...mi to lotto co kto kupuje, misji nie mam Jedyne na co zwracam uwagę, gdy moi znajomi przyjeżdżają w odwiedziny i nie mają fotelika po testach niestety, to na to jak zapinają pas, a zapinają za lekko, byle stłuczka i dziecko wyleci z pasów, więc w tym wypadku nawet superhiperextra fotel by rady nie dał. Cóż wg taty, zapina super bezpiecznie, ciaśniej nie może bo dziecko będzie miało za ciasno...OJP Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 02.06.12, 07:09 ale nie rozumiem o co ci chodzi? mozeswz wytłumaczyć? Ten fotelik w testach ADAC ma wysoką ocenę w kategorii 9-18kg i tak samo w kategorii 15-36kg Posiada osłone brzuszną dla młodszych dzieci, po zdjeciu której wygląda jak inny fotelik tej firmy który tez ma wysokie oceny w testach. Czyli ważniejsza dla ciebie jest twoja zasada "jak jest coś do wszystkiego, to jest do niczego" niż testy ADAC ? Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 02.06.12, 08:33 Hmmm, ale dlaczego mam ci cokolwiek tłumaczyć? Kupiłaś, to fajnie, ja bym nie kupiła choćby właśnie dlatego, że plastik się zużywa i nie wierzę w to by po 10 latach był tak samo super extra wytrzymały jak po 2 czy 3. Testy są robione na nowych fotelach, a nie 10 letnich. Mam swoje zasady, nie kupię i tyle, a ty rób co chcesz, twój wybór nie mój Odpowiedz Link Zgłoś
ablacim Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 10:06 Każdy producent pisze w instrukcji, przez jaki okres fotelik zachowuje swoje właściwości.Jeśli jest się jedynym właścicielem,to wiadomo, co się z nim w tym czasie działo. Niektóre komentarze są po prostu żenujące. Ja wiem,że fotelikiem się nie zaszpanuje tak jak wózkiem i dlatego można kupić byle co,byle mandatów nie płacić. Dla mnie bezpieczeństwo moich dzieci jest priorytetem i dlatego właśnie nie kupiłam im wyrobów fotelikopodobnych. Skoro dziewczyna pyta jaki fotelik kupić w tej cenie, to chyba znaczy, że jej zależy,żeby kupić coś w miarę dobrej jakości. I jeśli za tę cenę może mieć coś,co jej dziecku zapewnić może bezpieczeństwo, to dlaczego ma kupować badziew. Autorkom złośliwości proponuję przyjąć, że nie można się znać na wszystkim i najpierw poczytać co na ten temat wiedzą mądrzejsi od nas. Albo porozmawiać z kimś,kto brał udział w wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 10:18 a kto mowi o szpanowaniu? zadna z was nie pomysli, ze czasem zwyczajnie kogos moze NIE STAC na totelik za 500, 700 czy 1 tys? i nie, czasem NIE DA sie odlozyc na niego kasy nawet przez rok? ze nie kazdy ma dochod 5 tys czy wiecej? tak, wiem, zaraz jedna z druga wyskocza, ze po co w takim raziej takiej dziecko, skoro nie ma dochodu badz nie moze odlozyc iles tam kasy. jedno drugiego nie wyklucza. no ale wy macie klapki na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
ablacim Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 10:36 Proponuję czytać jednak uważniej. Nie widziałam wpisów, o których mówisz. Za tę cenę można kupić w tej kategorii przyzwoity fotelik a nie . badziew. Wystarczy odrobina dobrej woli i trochę czasu, by poszukać. A jeśli chodzi o fotelik dla większych dzieci, to też są tańsze i przyzwoitej jakości i też wystarczy poczytać. To nie boli i nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 10:46 DOKŁADNIE TAK (sorki caps) ale co tam lepiej kłapać niepotrzebnie dziobem tudzież latać paluchami po klawiaturze Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 11:13 murwa.kac napisała: > a kto mowi o szpanowaniu? > > zadna z was nie pomysli, ze czasem zwyczajnie kogos moze NIE STAC na totelik za > 500, 700 czy 1 tys? > i nie, czasem NIE DA sie odlozyc na niego kasy nawet przez rok? Ale że co, szpanowaniem nazywasz posiadanie fotelika np Maxi Cosi ? Moim zdaniem jeśli kogoś stać na odłożenie 200 zł to na 500 także. Wszystko kwestia organizacji i ekonomii. Rozwiązaniem jest także popytanie znajomych, sąsiadek itp . Ja nie kupowałam pierwszego fotelika, kolezanka sama zaoferowała że mi pożyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina060787 Re: Fotelik dla noworodka do 200 ZŁ! 01.06.12, 23:56 ok postanowilam ze kupie ten fisher price skoro w tak niskiej cenie ma dodatkowo dobry wynik w testach.dzieki za odpowiedzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Żaden 31.05.12, 23:12 Tak, tak- można się śmiać jak ktoś napisze, że "na fotelik trzeba było odłożyć wcześniej, że to wyrób fotelikopodobny, że nie ma testów zderzeniowych" etc. Ciekawe czy komuś będzie do śmiechu jak taki badziew się rozpadnie na kawałki podczas wypadku, a będzie siedziało w nim niemowlę. Nie ważne, że często nie jeździsz- wypadek to wypadek- można przejechać i 10000 km bez stłuczki, a można mieć wypadek po przejechaniu 300 metrów na uliczce osiedlowej gdzie nie każdy jeździ 20 km/h. Nie wzięłabym za darmo ani jednego ani drugiego- lepiej kupić używany, a sprawdzony pod względem crashtestów. Nie masz kasy- pożycz- dobry-bezpieczny fotelik nie kosztuje aż tak dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Żaden 01.06.12, 00:06 Niestety zgadzam się z opinią. To już nie kwestia widzimisię ale realnego spojrzenia. Taki malec jest bardziej wrażliwy na wstrząsy i uderzenia. Odkąd w wypadku zginęło 2 dorosłych ludzi [znajomymi moimi nie byli, ale sprawa się o mnie otarła, więc znam szczegóły] - przypiętych pasami, zderzenie czołowe przy prędkości ponad 100 - a kilkumiesięczniak [w foteliku z dobrym wynikiem w testach] - przeżył, nie bawię się w szukanie tańszych odpowiedników. Można kupić byle co, byle tylko przepisowo jechać, oczywiście, ale czy to ma sens? Przy używanych radzę dobrze "pomacać", zdjąć pokrowiec i dokładnie obejrzeć, czy nie ma żadnych pęknięć, bo to kluczowe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: Żaden 01.06.12, 08:30 Można kupić byle co, byle tylko przepisowo jechać, oczywiście, ale czy to ma se > ns? > Przy używanych radzę dobrze "pomacać", zdjąć pokrowiec i dokładnie obejrzeć, cz > y nie ma żadnych pęknięć, bo to kluczowe jest. > Kluczowe, ale mikrouszkodzeń nie dojrzysz, więc to też takie sprawdzę go sobie...jak z autem, gołym okiem nie widać, a ekspertyza ukazuje całą prawdę. Rozumiem doskonale ludzi, którzy pieniędzy nie mają, ale zamiast kupować złom, lepiej poszukać okazji w sklepie, prosić o rabaty, to nic nie kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Żaden 02.06.12, 17:32 pokazalabym Ci moj po wypadku. stan wizualny jak przed wypadkiem. mialam drugi, ze starego wzielam tapicerke na zmiane. ps fotelikowych ekspertyz nikt nie robi. w maxi cosi kosztuje 3000zl czyli 6 razy wiecej niz nowy fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrr Re: Żaden 01.06.12, 12:30 Tak, oczywiście. Na foteliku nie oszczędzamy - bo to kwestia bezpieczeństwa! Na jedzeniu nie oszczędzamy - bo to kwestia zdrowia! Na ubrankach nie oszczędzamy - bo to kwestia jakości i drożej znaczy taniej! Na usługach medycznych nie oszczędzamy - wiadomo. Ani na samochodzie, ani na kosmetykach. Ani na edukacji, Ani na sobie, ani na dzieciach. Czasem po prostu trzeba wybrać. I warto uszanować wybory innych. Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Żaden 01.06.12, 12:57 Moje dziecko donasza używane ubrania po synku koleżanki i żyje. Buty kupuję nowe i dobre (ecco, elefanten, superfity, primigi). Ale fotelik to fotelik, od zawsze maxi cosi. Odpowiedz Link Zgłoś
inches Re: Żaden 01.06.12, 23:06 ŻADEN Również nie stac mnie było na kupno takiego jakiego chciałam. Kupiłam używane Maxi-Cosi Cabrio z bazą isofix (EasyBase). Trafiło mi się za 300zł w super stanie. Bez bazy można dostać za ok 150-200zł w idealnym stanie. Bezpieczeństwo i wygoda najważniejsze. Starszy synek miał Peg Perego Primo Viaggo również z bazą. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Żaden 01.06.12, 13:48 ferrr napisała: > Tak, oczywiście. > Na foteliku nie oszczędzamy - bo to kwestia bezpieczeństwa! > Na jedzeniu nie oszczędzamy - bo to kwestia zdrowia! > Na ubrankach nie oszczędzamy - bo to kwestia jakości i drożej znaczy taniej! > Na usługach medycznych nie oszczędzamy - wiadomo. > Ani na samochodzie, ani na kosmetykach. Ani na edukacji, Ani na sobie, ani na d > zieciach. > > Czasem po prostu trzeba wybrać. I warto uszanować wybory innych. Warto uszanować ale i warto pokazać, że wybór używanych ciuchów [tak, nawet używanych butów] i tańszej żywności nie jest tożsamy z zagrożeniem utraty życia, bądź trwałęgo kalectwa. Porównanie od czapy. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: Żaden 02.06.12, 13:30 "Czasem po prostu trzeba wybrać. I warto uszanować wybory innych. " O ile spływa po mnie co kto je i w czym chodzi to sorki.....ale czasami ci co kupują "fotelik" po prostu nie mają pojęcia co tak na prawdę kupują- bo nie są świadomi tego, że jest coś takiego jak crash testy i jak poszczególne produkty w nich wypadają. Dziewczyna pyta radę- więc jej dopowiadam i to szczerze. p.s Do pewnego czasu też nie byłam świadoma co to "fotelik" , a fotelik. Wystarczy wejść na stronę fotelik.info pooglądać trochę filmików, poczytać i samemu wyciągnąć wnioski- ale najpierw trzeba wiedzieć, że taka strona jest i że taki problem "fotelikowy" istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Żaden 02.06.12, 22:34 Nie najeżdżajcie proszę na dziewczynę. Zdecydowała się na tańszy ale z dobrymi wynikami w crash testach fotelik fisher price. Widocznie nie ma funduszy na taki za 500 zł, nie znamy Jej sytuacji finansowej. Nie potępiam matek których nie stać na maxi cosi. Potępiam te które stać a które mimo wszystko kupują coneco czy 4baby. Potępiam te którym się daje alternatywę w postaci np fisher price za 175 zł a i tak kupują badziew no name. Autorka wątku zapytała, dostała różne odpowiedzi, podjęła rozsądną decyzję. Mogła kupić za 99 w markecie ale nie, przyszła tu, zapytała. To dobrze. Kasy mało ale jakaś świadomość została mam nadzieję zasiana. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: Żaden 03.06.12, 10:29 Emma nikt nie potępia autorki wątku, tylko Ferr która wypisuje porównania z żopy Odpowiedz Link Zgłoś