Dodaj do ulubionych

pościel do łóżeczka

19.06.12, 13:58
szukam pościeli do łóżeczka dla mojej Hani. Podoba mi się ta zoe-kids.pl/pl/posciel-dziecieca-esprit-uroczy-4-czesciowy-komplet-petite-romance.html ale troszkę drogo. Możecie mi coś polecić w tym stylu, bo od przeglądania tych stron oczopląsu dostaję
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 14:08
      ja wszyskie pościele dla dzieci kupuje w IKEA
      moje dzieci uwielbiają ich kolorystyke a ja sama nie przepadam za poscielami we wzoru typu księznickzi barbie czy inni bohaterowie bajek
      lubie kolory wyraziste od nich i cenie sobie jakość bardzo
      najbardzije lubię tę
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10107784/
      i tę
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00161328/
      a dla starszej mam tę
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60112877/
      starsza ( 3 latka) uwielia te postacie
      • aanula5 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 15:08
        Ja osobiscie mam komplet Gluck i jeszcze ogromny wybór jest na allegro pościeli Mamo Tato.
    • hela_mela Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 15:11
      Może głupie pytanie, ale po co Ci pościel. Noworodki i niemowlaki używają raczej śpiworków. Ja zakupiłam tylko prześcieradła. No chyba, że Twoje dziecko jest już większe.
      • eliszka25 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 16:54
        do lozeczka nie mialam zadnej poscieli dla zadnego synka. mialam tylko 2 przescieradla z gumka i spiworki. po roku kazdy dostal tez plaska poduszeczke. w spiworkach spali od urodzenia do mniej wiecej 2,5 roku.
        • purp-ura Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 19:33
          no tak, spiworek już mam
          ale tu nie chodzi o samą pościel, ptrzebuję też baldachimu z bawełny (łóżeczko stoi przy oknie) - zabezpieczenie przed przeciągiem oraz ochraniacza do łóżeczka.
          Wydaje mi się, że komplet jest najlepszy tzn. najładniej wygląda smile
          • dorocik833 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 20:28
            Ja polecam Feretti. Jest śliczna i najlepsza jakość jaką miałam ale też nie jest zbyt tania. Mam 2 zestawy. Mi pościel bardzo podpasowała nie było mowy żeby córka chciała spać w rożku czy śpiworku. Każde dziecko jest inne. Moja córeczka ma ponad 2 lata i nadal śpi pod swoją kołderką smile zaznaczam, że pościel wygląda nadal jak nowa
            • magdalenca78 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 21:55
              Baldachim to zbędny łapacz kurzu, daruj sobie wink

Na początek najlepszy śpiworek (chyba, że lato takie jak teraz, to wtedy nic albo pielucha flanelowa -można zszyć np 4, żeby powstał cieniutki kocyk).
              Mój młody miał w sumie 2 komplety - plaska poduszka (używana po roku), ochraniacze, śpiworek i kołderka oraz poszewki z firmy Blanca, pościel z bawełny francuskiej. Miła, dobrze się prała, kolory nie blakły. Jak ją kupowałam ponad 3 lata temu były piękne wzory (mamy z wielorybem oraz z chłopcem-marynarzem, lódką i rybami). Teraz weszłam na stronę producenta i niestety wzornictwo się trochę pogorszyło sad
              www.blanca.com.pl/oferta/komplety/
    • monikaa13 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 20:41
      Ja kupiłam ochraniacz i prześcieradło z Ikea, reszty nie kupuję, bo nie ma sensu na razie, dopiero jak podrośnie.

Moja córka spała chyba z 1,5 roku jak nie dwa w śpiworku, różnego rodzaju. Jako noworodek w zawiniętym kocyku, potem śpiworki najlepsze.

Jak kołdra będzie potrzebna to już ochraniacz nie będzie smile
      • eliszka25 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 21:15
        tez mialam ochraniacz z ikea, a przescieradla z tchibo. sluzyly obu synom. ochraniacz niedawno schowalam do szafy po 5 latach uzytkowania, a przescieradla nadal w uzyciu, bo mlodszy synek spi w swoim lozeczku szczebelkowym przerobionym na tapczanik.

moim zdaniem te wszystkie baldachimy, to tylko zbieracze kurzu i nic wiecej. ladnie to wyglada moze (rzecz gustu), ale niczemu tak naprawde nie sluzy raczej.
        • afroddytta Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 21:45
          A ja od początku używałam kołderek dla synów, ewentualnie jak byli malutcy to na noc takie pajacyki-śpiworki (z rękawkami) zamiast zwykłego pajaca. Moje dzieci od małego same usypiają w łóżeczkach i śpiworki miałyby dla mnie sens tylko do ok 6mies. ponieważ potem dzieciaki zaczynały wstawać w łóżeczkach i w takich śpiworkach po prostu by nie dawały rady, a w pajacu +kołdra, mogą się poruszać, powstawać itd. zanim zasną, a potem jak zasną to ich kołderką nakryję i ok.
          Ochraniacz mam z ikea, bo niewiele jest takich długich dookoła łóżka. Baldachimów nigdy nie używałam.
          • fantomka44 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 21:55
            Takie zestawy to porażka. Jak Ci się ze trzy razy dziennie dziecko przesika albo uleje albo obślini na te piękne falbanki to szybko zamienisz na zwykły śpiworek i prześcieradełko. (poduszek dziecko nie powinno używać do 3 roku życia, a kołdra to jest dobra chyba dopiero dla 4 latka, który w nocy sam się przykryje, bo inaczej dziecko będzie się wiecznie rozkrywać, a ty będziesz wiecznie sprawdzać czy nie zimno mu wink
            • magdalenca78 Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 21:58
              No proszę, a mój młody "dorosłą" kołdrę (140*200) dostał po 2 urodzinach - i potrafi się w razie czego i odkryć i przykryć. Rozkopywał się wcześniej pod małą i to właśnie przez tą małą kołderkę musiałam po 2 razy w nocy wstawać bo się budził.
              • patatajowa Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 22:17
                tak jak ktos tu pisał wyzej-spiworek fajna? rzecz tak gdzies dopoki dziecko nie nauczy sie wstawac. jesli urodzi sie teraz w lecie to nie bardzo sobie wyobrazam spanie w lecie w spiworku, potem tak. moj syn nie mogac sie ruszyc w spiworku dostawał takiego "nerwa" wink ze szybko poszedł w odstawke -Spiworek oczywiscie tongue_out. jak ci sie podobaja baldachimy i całe komplety to kup jeden na poczatek-potem sama zobaczysz czy warto. co do poduszki to ja miałam tzw.kliny gąbkowe-rewelacyjna rzecz moim zdaniem zwłaszcza dla dziecka z dużą skłonnoscią do ulewania.
            • patatajowa Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 22:27
              fantomka44 napisała:

> Takie zestawy to porażka. Jak Ci się ze trzy razy dziennie dziecko przesika albo uleje albo obślini na te piękne falbanki to szybko zamienisz na zwykły śpiworek i prześcieradełko. >

ale co? na spiworek sie dziecku nie ulewa i go nie przesikuje?tyle samo prania a taniej miec wiecej kompletow poscieli z ikea niż spiworków.swoja droga jak sie uzywa takich pieluch ze 3 razy dziennie trzeba by zmieniac posciel to najpierw trzeba zmienic pieluchy wink

> (poduszek dziecko nie powinno używać do 3 roku życia,
              sa takie teorie,wg innych to 1 rok.

> a kołdra to jest dobra chyba dopiero dla 4 latka, który w nocy sam się przykryje, bo inaczej dziecko będzie się wiecznie rozkrywać, a ty będziesz wiecznie sprawdzać czy nie zimno mu wink>
              mam nadzieje ze kiedys poznam jakiegs 2latka nie mowiac juz o 4-latku który daje sie zapakowac na noc w spiworek wink a jak wyglada kwestia wstania w nocy na siku w takim spiworze albo ogolnie kiedy dziecko w nocy chce przyjsc do łóżka rodziców? zawsze musi wołac czy potrafi sam z niego wyjsc a potem sie zapiąć?
              • afroddytta Re: pościel do łóżeczka 19.06.12, 23:10
                Ja tam wieczorem przykryję dzieciaki i w nocy nie sprawdzam czy się poodkrywali i jakoś żyją (i nie chorują), ale u mnie to ogólnie raczej zimny wychów wink
                Tak jak patatajowa pisała moi jak zaczęli siadać, wstawać itd (w zależności od syna 5-8 mies.) to śpiworek to był istny koszmar, też nie chciałam aby się poobijali w tym łóżeczku z nogami zaplątanymi w śpiworek.
                Poduszki nie używam dopóki się nie upomną, że starszy brat ma, tym bardziej, że jako maluchy się wiercą więc i tak pewnie w poduszkę głową by nie trafili.
                • eliszka25 Re: pościel do łóżeczka 20.06.12, 14:38
                  latem w spiworku za goraco, a pod koldra chlodniej? to bardzo ciekawe, bo zaden ze spiworkow, ktorych uzywalam nie byl tak gruby jak koldra. poza tym sa tez spiworki letnie, bawelniane i latem moi chlopcy w takich spali. jak bylo naprawde goraco, to spali bez niczego.

moi chlopcy spali w spiworkach do ponad 2 lat. spiworek zadnemu nie przeszkadzal ani we wstawaniu w lozeczku, ani w siadaniu, a mlodszy, to potrafil nawet z lozeczka wyjsc (mial zdjety jeden bok) i po pokoju chodzic w spiworku. powiedzialabym nawet, ze wlasnie wtedy, kiedy dziecko zamienia sie w ruchliwego niemowlaka, ktory raz spi z glowa w jedna strone, a za chwile ma nogi dokladnie tam, gdzie wczesniej byla glowa, chwile pozniej spi w poprzek lozeczka itp. spiworek sie najlepiej sprawdza. obojetnie ile razy by sie w nocy nie przekrecil i jaka pozycje by nie przyjal, jest w spiworku.

nie wiem tez, co niby dzieci moga sobie powykrecac w czasie spania w spiworkach. moi obaj spali w szczebelkowym, drewnianym lozeczku, w spiworkach do mniej wiecej 2,5 roku i patrz pani, zyja. cud jakis chyba, bo nawet zaden kaleka nie zostal.
                  • eszulczewska Re: pościel do łóżeczka 20.06.12, 19:19
                    Ja mysle, ze wszystko zalezy od dziecka.
                    Moje dzieci tez z tych nie-spiworkowych big_grin Nie znosily miec przegrzanych stopek - spod kolderki zawsze nozke dali rade wystawic, w spiworkach budzili sie non stop.

Wiec nie badzmy tacy radykalni w opiniach.

Skoro autorka watku szuka poscieli to jej podpowiedzcie, a nie przekonujcie do spiworka smile
    • kudlata1 Re: pościel do łóżeczka 20.06.12, 19:33
      mi akurat też podoba się wzornictwo Ikei
      dziś akurat nabyłam taką pościel:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40194789/
      i pierwszą kołdrę (córka ma prawie 2 lata)
      wcześniej spała w śpiworkach (zimowym i letnim-cieniutkim) albo pod kocykiem w lecie
      Ale zaczyna wyrastać ze śpiworków, więc zapadła decyzja o 'dorosłej' pościeli
      • eszulczewska Re: pościel do łóżeczka 20.06.12, 20:53
        Fajne posciele ma Ikea, tylko rozmiarowka jak zwykle inna.
        Tradycyjne komplety kolderka+poduszka te dzieciece maja inne rozmiary...
        • eliszka25 Re: pościel do łóżeczka 20.06.12, 21:34
          oczywiscie, ze jak moje dzieci zaczely protestowac przeciwko spiworkom, to dostaly koldre. jednak spaly w spiworkach ponad 2 lata, czyli zle im chyba nie bylo. poza tym niczego innego nie znali, wiec nie protestowali, bo byli przyzwyczajeni do spania w spiworku od pierwszych dni zycia. jak sie chce zapakowac w spiworek nawet kilkumiesiecznego niemowlaka, to juz szanse powodzenia moga byc niewielkie.

posciel ikeowa tez mi sie podoba, ale wlasnie rozmiarowka jest do d...., bo zupelnie inna, niz standardowych kolder i poduszek. trzeba by bylo kupowac u nich wszystko od a do z, a ja wolalam kupic inne koldry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka