Dodaj do ulubionych

Karcher do okien

04.10.12, 13:59
Dziewczyny wczoraj chyba tutaj czytałam o karcherze do mycia okien. I mam pytanie do posiadaczek tego sprzętu - czy warto w to zainwestować? I czy używa się tylko ten firmowy płyn, czy tez można stosować jakiś inny? Jaki ewentualnie? Dzięki z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • coconuda Re: Karcher do okien 04.10.12, 14:02
      Warto, zwłaszcza jeśli masz okna od sufitu do podłogi smile
      Można stosować zwykły płyn do mycia okien.
    • yenna_m Re: Karcher do okien 04.10.12, 14:07
      genialny smile
      ja mam taki niewielki, ręczny - i genialny jest big_grin

https://tomax.pl/7217-6838-large/urzadzenie-do-mycia-okien-wv-50-plus-karcher.jpg
    • kobieta306 Re: Karcher do okien 04.10.12, 14:14
      o wlaśnie o takie coś mi chodzi. Dzięki.
      Mam 2 okna do podłogi, reszte normalnych.
      Chyba się zatem skuszę na ten wynalazek.
      A co oprócz okien to umyje? Lustra pewnie. A jeszcze na cos się przyda?

Do paneli np jest jakiś taki wynalazek podobny?
    • kura28 Re: Karcher do okien 04.10.12, 14:36
      U mnie się kurzy w piwnicy. Mogę odsprzedać za grosze wink Tylko mam chyba trochę starszy model, coś takiego: allegro.pl/karcher-urzadzenie-do-mycia-okien-jedyne-i2680109736.html
      • e-milia1 oj, to bardzo stary model. 04.10.12, 20:46
        ja mam identyczny jak yenna. jest maly, leciutki i zwinny. zawsze mycie okien wykanczalo mnie bo mam ich duzo i mam okna panoramiczne, zawsze zostawaly zacieki. teraz mycie okien tym cudem to istna przyjemnosc. jestem bardzo szybko gotowa i efekt lepszy niz po umyciu przez fachowca. myje tym tez lustra, szyby, szybki, szyby w aucie. to fajna sprawa szczegolnie gdy ma sie male dzieci lub zwierzeta. okno w duzym pokoju i kuchni myje bardzo czesto bo co chwile jest popalcowane lub sa na nim slady lapek mojego kota. dodam tez, ze bateria dlugo trzyma.
    • etaba Re: Karcher do okien 04.10.12, 21:05
      Mam to i nie jestem zadowolona. Po umyciu zostają na szybie pasy , które muszę wycierać jeszcze papierowym ręcznikiem żeby jako tako wyglądało. Płyn szybko wysycha na szybie, co jest szczególnie upierdliwe przy dużych oknach. Mniejsze okna jeszcze w miare wygodnie się tym myje ale przy takich od podłogi do sufitu już nie bardzo. W miarę dobry efekt po umyciu jest przy użyciu wody wymieszanej ze spirytusem zamiast tego ich firmowego płynu, nie ma tylu pasów i nie wysycha tak szybko.
      Ogólnie to jest to napewno szybsze mycie niż machanie scierą ale jednak efekt nie jest taki jakby się spodziewało po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat tego urządzenia.
      • e-milia1 Re: Karcher do okien 04.10.12, 21:22
        bo ten czarny wsysacz z tego urzadzenia trzeba porzadnie umyc lub przetrzec wtedy nie robia sie zacieki. poza tym, jesli szyba jest bardzo brudna to nalezy ja najpierw przeleciec mokra szmata. ja wewnetrzne szyby myje tym od razu, zewnetrzne przelatuje mokra szmata i tym samym scieram wczesniej ten najwiekszy syf. jesli okna czysci sie w miare czesto, problemu nie ma. cos robisz zle jesli robia ci sie zacieki. ja jestem bardzo zadowolona.
        • etaba Re: Karcher do okien 04.10.12, 21:48
          Myję ten wsysacz po każdym użyciu. Okna myję dosyć często, nie są bardzo brudne i nie ma znaczenia czy myje wewnątrz czy na zewnątrz. W miarę dobry efekt uzykalam jak użyłam wody ze spirytusem, wcześniej cały czas używałam tego ich firmowego płynu bo kupiłam zapas uncertain Tak więc może to nie tyle wina maszynki co płynu, chociaż przy wodzie ze spirytusem też pasy są ale trzeba się dobrze przyjrzeć żeby je dostrzec.
          • papalaya Re: Karcher do okien 04.10.12, 22:31
            2 rolki ręcznika papierowgo; 2-3 zł

płyn do mycia szyb: 5-10 zł

karczer: ????
            • kobieta306 Re: Karcher do okien 05.10.12, 09:27
              cenowo to papier taniej wyjdzie, to na pewno. Ale to jest chyba przyjemniejsze w obsłudze i człowiek się tak przy oknach nie umęczy? Nie wiem. Zastanawiam się nad kupnem ale nie chcę miec w domu kolejnej "niezbędnej rzeczy", która wyląduje w garażu na półce.
          • yenna_m Re: Karcher do okien 04.10.12, 22:39
            a ja nie używam ich płynu tylko normalnego, mojego ulubionego do okien
            i po każdym "zmazaniu" wody przecieram gumkę

i jest o wiele lepiej niż zwykłą gumką do mycia okien
            • ivana6 Re: Karcher do okien 04.10.12, 23:43
              gdzie jest haczyk (chodzi mi o cenę) ?
              www.myjki.net/wv-50.html
              • e-milia1 tam brakuje tego drugiego-butelki na wode ze 05.10.12, 07:08
                spryskiwaczem
                • e-milia1 ivana, patrz wyzej na post yenny... 05.10.12, 07:10
                  • kobieta306 Re: ivana, patrz wyzej na post yenny... 05.10.12, 09:25
                    ale ta butelka dodatkowa nie jest konieczna? Tzn można mieć zywkłą jakąs ścierkę, przetrzeć okna i ściągnąś już tym karcherem? Dobrze rozumiem?
                    • e-milia1 teoretycznie mozna 05.10.12, 10:27
                      ale dla mnie troche bez sensu. podejrzewam, ze karcher wraz z butelka nie bedzie duzo drozszy od samego karchera. nie wiem czy zwykla scierka az tak fajnie i czysto zetrze ci szybe. tym spryskujesz a potem przejezdzasz ta szmatka, ktora umieszczona jest przy butelce, na koncu przejezdzasz karcherem a jak jest potrzeba to troszku polerujesz.
          • e-milia1 Re: Karcher do okien 05.10.12, 07:07
            ja go przecieram takze co jakis czas takze w trakcie mycia okien. uzywam tylko plynu do naczyn rozcienczonego z woda, tego oryginalnego jeszcze nie uzywalam. mysle, ze to wina plynu moze byc....
      • magdalenka117 Re: Karcher do okien 05.10.12, 11:55
        popieram totalna beznadzieja zostawia pasy i smugi potem trzeba wycierać ręcznikiem , poza tym w rożkach okien tez trzeba poprawiać,mam szklane drzwi oraz kabinę w łazience, również nie myje rewelacyjnie tych powierzchni, nie warte ceny
    • mia.12 Re: Karcher do okien 05.10.12, 12:06
      Ja polecam,zwlaszcza gdy ma sie duze okna-nie trzeba tyle machacwinkNie zostawia zadnych smug,nie uzywam specjalnego plynu tylko zwykly do okien ewentualnie gabke z plynem do naczyn i tez daje rade.
      • ivana6 Re: Karcher do okien 05.10.12, 13:36
        Czyli de facto, okna się myje tradycyjnie: trzeba psikać, potem ew. myć gąbką/szmatą/specjalną przystawką, ściągaczkę przecierać, żeby smugi nie zostały, doczyścić w rogach... i jeszcze potem umyć karcher. Myślałam, że to urządzenie ma chociaż w rączce psikadło z płynem wbudowane. Dzięki za wątek, się na początku napaliłam.
        • e-milia1 Re: Karcher do okien 05.10.12, 17:30
          ten jeden pojemnik na wode ma psikadlo i tym sie tez przeciera, drugim oczyszcza sie szybe, on tez zbiera wode dzieki czemu nic ci sie nie rozlewa i nie musisz z wiaderkiem wody nigdzie latac. ja mam jasne wykladziny wiec czesto po normalnym myciu okien musialam czyscic jeszcze wykladzine. ja nie wiem jak te panie myja tym okna, ze zostaja smugi? musza cos robic zle. ja mam karchera od roku i zadowolona jestem. zanim kupilam, przetestowalam larchera od kolezanki, nie kupowalam w ciemno.
          tu masz link, ja mam takie okna jak ta pani na poczatku filmiku smile
          www.youtube.com/watch?v=qK_8WVumx2w
          • e-milia1 poogladaj sobie reszte filmokow 05.10.12, 17:34
            jest ich wiele
            www.youtube.com/watch?v=oofITDdzFwc&feature=related
            • oni_juz_wiedza Re: poogladaj sobie reszte filmokow 11.01.13, 12:43
              Znalazłem sklep internetowy blisko w Warszawie, można odebrać. Wygląda, że warto taki sprzęt kupić.

www.mjm.com.pl/d_25_1015.phtml
    • jematkajakichmalo Re: Karcher do okien 11.01.13, 13:14
      Jak dla mnie genialne. Uzywam go od lat i jestem super zadowolona. Mam caly zestaw ze spryskiwaczem, mam tez ich plyn. Pollitrowa butelke uzywam juz chyba 3 rok, bo tego leje sie naprawde malutko. Z tego co pamietam mozna uzywac innych plynow, ale nie moga sie pienic.
      Nie mam zadnych smug, plam, czasem przetre narozniki sucha sciereczka (taka specjalna do okien) kupiona w aldim i okna wygladaja oblednie. Kazdy sie dziwi jak ja to robie. Po drugie wczesniej po myciu okien musialam myc dookola podloge, jak sciagalam guma to wsyzstko cieklo na dol, teraz jest suchutko. Kiedys mycie okien zajmowalo mi w sumie ok 6 godzin (tyle mam okien, w tym jedna prawie cala sciane domu "szklana" od podlogi po sufit wiec jest co robic), teraz potrzebuje ok 2.
      Jedyny maly minusik: na tyle okien nie wystarcza jedno ladowanie baterii, musze zrobic przerwe w trakcie i ja doladowac. Specjalnie mi to nie przeszkadza, przynajmniej w tym czasie na umytych oknach porozwieszam poprane firany wink
      Za to cudo placilam ok 50 eur, ale wlasnie niedawno stwierdzilam ze bylabym gotowa zaplacic nawet 200 smile
      • feleedia Re: Karcher do okien 11.01.13, 13:23
        Tragedia, smugi, zacieki, nie doczyszcza rogów, trzeba używać płynu antypieniącego. Po paru myciach żywotność baterii spada, trzeba co chwile ładować.
        • oni_juz_wiedza Re: Karcher do okien 11.01.13, 14:19
          Czytałem, właśnie opinie, ze bateria jest w porządku (na zagranicznych forach) Powiedz mi jak bardzo spada żywotność baterii?
          • jematkajakichmalo Re: Karcher do okien 11.01.13, 14:49
            Ja nie zauwazylam roznicy. Uzywam Karchera juz kilka lat. Tam jest podane ze bateria starcza na 20 minut CIAGLEJ pracy. Jedno normalne okno myje sie 2-3 minuty. Jak pisalam ja w polowie pracy podlaczam urzadzenie do ladowarki i czekam az sie calkiem naladuje, po pelnym naladowaniu czyszcze dalej.
            Producent podkresla, ze urzadzenia nie powinno sie doladowywac tylko naladowac calkowicie. W przeciwnym wypadku bateria szybko padnie. Przy niewielu oknach to nie problem, urzadzenie laduje sie raz i pracuje. Ja musze zrobic dwugodzinna przerwe bo tyle trwa pelne naladowanie.
    • larrisa Re: Karcher do okien 11.01.13, 13:28
      U nas okna myje mąż, bardzo sobie karchera chwali. Inna sprawa, że okna mamy w większości panoramiczne, więc o wiele łatwiej je myć. Jedyny problem to duże okno do ziemi, myjka nie dojedzie w powodu rączki, ale generalnie urządzenie polecamy. Myje się dobrze i szybko.
    • b.bujak Re: Karcher do okien 11.01.13, 18:33
      okno jest zazwyczaj zbudowane z szyby, ramy, parapety... z tego wszystkiego mycie samych szyb zajmuje mi najmniej czasu;
      więc to ustrojstwo to tylko taki półśrodek, który zrobi wrażenie, że jest czysto...
      • oni_juz_wiedza Re: Karcher do okien 14.01.13, 09:51
        W sumie jakby się postarać to i parapet można nim wyczyścić smile Widziałem u znajomej jak korzystała z WV 50 i byłem pod wrażeniem, że nie ma problemu z kapiącą wodą.

a tutaj znalazłem reklamę do innych zastosowań nie tylko okien w domu
        www.youtube.com/watch?v=8mfvFIKPIYA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka