Dodaj do ulubionych

mapy, atlasy, a może globus? 6-latek

09.11.12, 01:46
Syn obejrzał reklame map dumel i prosi.
moim zdaniem szybko mu się znudzi, ale chciałabym kupić coś w temacie
Znalazłam genialne Mapy Mizielińskich w dwóch siostrach, młody bardzo lubi ich twórzczość
ryms.pl/ksiazka_szczegoly/1264/mapy-obrazkowa-podroz-po-ladach-morzach-i-kulturach-swiata.html
Może polecić coś jeszcze? Tu mi się podoba mnóstwo szczegółów, młody będzie mógł do tej książki wracać.
Obserwuj wątek
    • bentley31 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 06:33
      U nas od roku jest globus - taki duże, podświetlany i nasza 6latka używa go non-stop.
      Od Mikołaja pojawi się też Mapa Dumela właśnie i Mapy Mizielińskich, tym bardziej, że w ciągłym użyciu jest taki atlas IKEI, który z pięc lat temu kupiliśmy, on się nazywa Atlas dla wszystkich dzieci:
      ikea.k2.pl/staticProd/KSIAZKI_Atlas.html
      idea atlasu bardzo podobna jak u Mizielińskich, tylko dużo mniej map krajów.
      G.
    • koralik12 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 06:34
      Dla 6 latka mapy z linka bym nie kupiła. Dla 4 latka tak. Jakbys kupiła 2 lata temu to faktycznie by do tego wracał.
    • mariken Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 07:54
      Wlasnie zastanawialam sie nad mapami Mizielinskich dla mojej szesciolatki ale po dokladniejszym obejrzeniu zakup odlozylam. Za duzo szczegolow, takie mam wrazenie. Dam im jeszcze troche czasu smile. Poki co ma globus, mape Europy i swiata z national geographic, chyba kupie jeszcze ta mape z dumela.
    • leneczkaz Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 08:13
      Książka ta jest CUDOWNA!
      Polecam jeszcze mapę interaktywną Dumel .. świetna jest (dziś będę opis wstawiała na bloga, także jak masz ochotę to zajrzyj wieczorem).
      Globus mieliśmy i dla 3-latka był prosty edukacyjnie i nie do przeskoczenia nawigacyjnie (nawet ja nie umiałam kierować tym drążkiem).
    • slonko1335 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 08:33
      Mapy Mizielińskich już do nas idą pocztą. Są genialne. Dzieciaki?(6,5 i 4) będą zachwycone na pewno.
      Odnośnie map Dummel sporo ostatnio o nich na forum(aż za dużo żeby to był przypadek według mnie....) przejrzyj wyszukiwarkę...
      • leneczkaz Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 09:22
        Bo ja cały czas o nich piszę tongue_out
        Mąż kupił przez przypadek w sklepie siostry i u nas mega hit ostatniego m-ca ..
        Dlatego wciąż o niej paplam bo Maks codziennie z godzinkę się w nią bawi (to ze mną to z dziadkiem, bo jednak za trudna do samodzielnej zabawy)..
        • slonko1335 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 09:42
          Nie Lenka Ciebie akurat o szeptaną reklamę nie podejrzewam. Właśnie nie tylko Ty o tym piszesz a z doświadczenia wiem, że jak nagle w kółko czytam o jakimś cudownym produkcie i przewija się to na kilku forach i w wielu wątkach, to nie jest to zazwyczaj przypadek...
      • ireland1 Re: slonko 09.11.12, 10:37
        A gdzie kupiłaś w Merlinie? Fajna ta mapa, może by się spodobała mojemu 6 latkowi. Zastanawiam się nad tą n... dumel,ale nie jestem do końca przekonana...
        • aga_sama Re: slonko 09.11.12, 11:46
          No właśnie dumel wydaje mi się dziecinny, w sensie że młody bardzo szybko zapamięta nazwy i fakty i zaraz mu się znudzi. On ma Aspergera i pamięć prawie doskonałą. A szukanie kolejnych szczegółów i snucie opowieści na podstawie obrazków z "Map" Mizielińskich wydaje mi się bardziej długofalowe...
          • leneczkaz Re: slonko 09.11.12, 12:18
            No właśnie piszę, że nie ma szans się znudzić bo jest tak trudna, że ja często nie znam odpowiedzi. Masa quizów itp. Najprostsza funkcja to zgadywanie państw i w to gra mój 4-latek. Dzięki mapie zna już ze 20-30 państw z całego świata. Natomiast dla starszaków są "jakim językiem mówi się" albo jakieś porównania.
            Nie ma szans się 'po chwili znudzić'. No chyba, że jako 6-latek zna wszytkie kraje, stolice, flagi, języki i narzecza big_grin...
        • slonko1335 Re: slonko 09.11.12, 19:07
          Mapy zamówiłam w Weltbildzie, ze zniżką wyszły mi po 44 zeta, wiec taniocha. Oglądałam je w sklepie i są fantastyczne moim zdaniem. Moje dzieciaki uwielbiają książki Mizielińskich oraz wszelkie mapy wiec będą zachwycone, poluję jeszcze na Mamoko3000 dla młodego bo on kocha Mamoka ale w Weltbildzie póki co nie ma a ja chcę kupić ze zniżką oczywiście....
    • melka133 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 19:05
      kurcze, ja sama nie wiem. tez sie przymierzalam do tego dumela, poczatkowo do mapy zwierzat (dla 5latka) ale teraz nie wiem już sama uncertain czy ta mapa jest podobna w sensie udzielanych informacji do tego globusa vtech? ten globus jakos do mnie nie przemawia uncertain
      • leneczkaz Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 20:06
        No właśnie nie.
        Globus to było 'tadż machal' i 'brama isztar' do znudzenia..

A z mapy uczy się dziecko państw, języków, flag, stolic itp.

Więcej w notce na blogu, bo już czuję, że się powtarzać zaczynam smile

Fajna jest serio.. Może jakieś promocje będą, ale warta stanowczo tych 100zł.
        • slonko1335 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 20:31
          a właśnie w zeszłym roku w tym okresie czasu było podobnie z wątkami zachwycającymi się tym globusem.....
          • leneczkaz Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 21:39
            Bo on jest fajny.. Na chwilę. Ale ja już enty raz słyszysz to samo, a młode nawiuje rękoma pchając 'oczko' to się jednak rozczarowujesz wink

Zabawka jak każda inna. Ale fajna.

U nas na tapecie teraz smart games (przyszły ze smyka tongue_out) i wyparły mapę wink
            • slonko1335 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 09.11.12, 21:50
              Właśnie po Świętach już większość to pisze a przed świętami miał być szał pał i zabawka na dłuuugo...moim zdaniem sztucznie ktoś to podkręca...

Któe Smart Gamesy macie na tapecie? u nas kilka czeka w szafie na święta-zdobyłam w carrefourze w zeszłym roku za 20zeta chyba z 5 różnych...Szymek teraz męczy Auta i na zmianę z Zamkiem, ALka Kota i Mysz. Na święta 3traki dostanie i club2%(to nie smart ale ponoć fajne), a młoda Kolorowy kod chyba...
              • aga_sama Co to smart games? 09.11.12, 22:48
                piszczie smile
                • slonko1335 Re: Co to smart games? 09.11.12, 22:51
                  www.granna.pl/katalog-gier,gry-z-serii-smart
              • leneczkaz Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 10.11.12, 08:26
                20zł? jeeej..
                Nie, to ja już tylko 1 kod miałam i 3 gry za 140 wink

Kupiłam '3 traki', 'kamelot' (właśnie ja jem a chłopaki obok układają.. tzn. tata się jara, że jest 'ekspertem' czy 'masterem' tongue_out) i 'dzień i noc'.
                Ten ostatni najłatwiejszy i Maks siedzi i sam się bawi. 3 traki już trudniejsze, bo nie tylko trzeba być bystrym, ale i w opanowany sposób układać klocki, ale do zrobienia, natomiast kamelot jest trudny bardzo i pierwsze poziomy młody ułoży ale szybko wymięka. Nie rozumie 'dlaczego rycerz nie może skoczyć troszkę.. przecież to rycerz!' tongue_out
                Ale podoba mu się bardzo każda gra. Chyba traki najmniej ale on niesamochodowy a ostatnio 'zamkowy' wink
                • mmala6 leneczkaz 10.11.12, 10:49
                  który smart games byłby lepszy dla prawie 3 latka? Noc i dzień czy trzy traki? zakładam, że starszy brat (8 lat) by pomagał trochęwink Jest jeszcze Auto, też od 3 lat.
                  • 18buzka Re: leneczkaz 10.11.12, 16:59
                    hej
                    ja mojego 6 latkowi kupiłam jakis czas temu porzadny (okolo250 PLN) podswietlany globus, z drewnianą noga i metalową miarą szerokości geosgraficznej, właskiej firmy.ksiażka Mapy choc fajna ma sporo błedów np Rosja przynależy dp Azjisad
                    pzdr
                    m
                    • mmala6 Re: leneczkaz 10.11.12, 19:19
                      nie jestem pewna czy to błąd w końcu Rosja leży na dwóch kontynentach a w zdecydowanej większości właśnie w Azji. Na mapie Europy jest pokazana część europejska wraz z Moskwą, cała mapa Rosji jest pokazana w części Azja, co wydaje mi się normalne. Dziwne byłoby gdyby w części Europa pokazali całą Rosję aż po Kamczatkęwink
                      • leneczkaz Re: leneczkaz 11.11.12, 14:56
                        Z tych które mam SG to najprostszy dzień i noc. Z dniem sobie młody poradzi na pewno. Z nocą to i 4-latek ma kłopoty wink
                        Reszta trudniejsza. Kamelot to już zaawansowany. 3 traki także..
                      • 18buzka Re: leneczkaz 11.11.12, 16:54
                        kochaniutka z geografii 2 ci sie nalezy.
                        jest kilka krajów leżących na 2 kontynetach.
                        kraj przynależy do tego kontynentu, w którym leży stolica (1 kryterium) lub do tej czesci gdzie mieszka wieksza liczba obywateli (2 kryterium). Moskwa lezy przed Uralem, w czesci europejskiej Rosji mieszka ponad 70% smile
                        Rosja choć leży w Eurazji, przynależy do Europysmile
                        18buzka
                        • mmala6 Re: leneczkaz 11.11.12, 18:56
                          18buzka napisała:

> kochaniutka z geografii 2 ci sie nalezy.
                          kochaniutka, nie bądź taka sroga, oj tam od razu dwójawink jeśli chodzi o mapę demograficzną i polityczną to masz rację. W 'Mapach' są mapy geograficzne a geograficznie Rosja leży w Eurazji, w większość na terenie Azji i takie są fakty.
                          Ja wiem, że Rosja politycznie należy do Europy, aż tak tępa z geografii nie jestemwink
                          Wydaje mi się też to łatwe i logiczne do wytłumaczenia dziecku, właśnie dlatego, że w Europie jest pokazana część do Uralu.

> jest kilka krajów leżących na 2 kontynetach.
                          > kraj przynależy do tego kontynentu, w którym leży stolica (1 kryterium) lub do
                          > tej czesci gdzie mieszka wieksza liczba obywateli (2 kryterium). Moskwa lezy pr
                          > zed Uralem, w czesci europejskiej Rosji mieszka ponad 70% smile
                          > Rosja choć leży w Eurazji, przynależy do Europysmile
                          > 18buzka
                  • alkara Re: leneczkaz 11.11.12, 16:17
                    Jest jeszcze mądry zamek, który moim zdaniem jest tak pomiędzy Dniem i Nocą a Kamelotem.
                    • slonko1335 Re: leneczkaz 11.11.12, 16:32
                      Oj auta są zdecydowanie przed Mądrym Zamkiem, nie wiem jak 3traki jeszcze bo młody dostanie dopiero ale Auta na pewno są prostsze od zamku.
    • lilipop Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 11.11.12, 16:05
      Ago, kup zwykła dużą mapę na scianę, taką z flagami państw najlepiej. Nie znudzi się, będzie długo służycsmile Młody ma , i ciągle biega, zeby coś sprawdzić. Globus podswietlany też mamy ale znacznie rzadziej z niego korzysta. A mapy zalinkowane przez Ciebie pod choinką sie też u nas znajdą.
      --
      "Diplozoon paradoxum - to jedyny znany mi gatunek, u którego występuje stuprocentowa monogamia."
    • rosa112 Re: mapy, atlasy, a może globus? 6-latek 11.11.12, 17:42
      Polecam Wam również tę książeczkę bonito.pl/k-90181982-poznajemy-kontynenty-i-flagi-panstw . Mój sześcioletni syn nie może sie od niej oderwać. Jest tam masa ćwiczeń - kolorowanki, naklejanie flag i inne. Syn nie potrafi jeszcze czytać więc polecenia trzeba mu czytać ale dla dzieci które już samodzielnie czytają bardzo fajna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka