Dodaj do ulubionych

Używana kołdra puchowa

10.11.12, 17:46
Mam cienką kołdrę puchową i marznę w nocy. Nie stać mnie na zakup nowej i zastanawiałam się nad kupnem używanej. Oczywiście wypiorę ją w profesjonalnej pralni ale mąż mi odradza. Ale przecież jak jeździmy na wczasy to nie bierzemy swojej kołdry tylko śpimy pod taką jaką nam dadzą a nie wiadomo jak często ją piorą. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 18:06
      kupiłam kiedys na ciuchach koldrę puchowa z Ikei-ktora kosztuje 499zł,ja za nia zaplaciłam 30zł,ale koldry z ikei-mozna samemu prac w pralce,więc ja wypralam ją sobie dwa razy- i jest super wink
      Acha-po jakims czasie dokupilam za 12 zł (tez na ciuchach)posciel,tez z Ikei(która nowa kosztuje 100zl)
      Ale takiej koldry ktorej nie mogłabym sama wyprac-nie kupilabym.
      • olinkaokraglinkamama Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 18:42
        Z tym spaniem na wczasach niby masz racje, ale za żadne skarby nie kupiłabym używanej kołdry, pościeli nie jest to dla mnie całkowicei odrażające. Dlaczego?
        Kiedyś oglądałam program o tym co siedzi w kołdrze i oprócz tych wszystkich robaczków dla człowieka niewidocznych zostaja w niej kawałki ludzkiej skóry bleeeeeeeeee
        Może jak Ci zimno to odkrec kaloryfer kup kilka kocy nie wiem ale za nic nie kupuj używanej kołdy
        • malazabka.de Re: Używana kołdra puchowa 13.11.12, 10:37
          ja to wogole mam schize dotyczaca uzywanych lozek, kolder, poscieli, etc. zawsze mi sie wydaje, ze ktos w tym umarl i ciarki mnie przechdza ;-P
    • alcea3 Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 18:42
      Zdecydowanie nie. POd kołdrą pocimy się, dotykamy, przykrywamy.
      Moim zdaniem lepiej poczekać, dozbierac i kupić nową.
      Jaką kwote chciałąbyś przeznaczyc?
      Czasami wystarczy dobra kołdra sztucza, by grzała tak samo jak puch.
    • thea19 uzywane bleeee 10.11.12, 19:45
      jak marzniesz to kup sobie koc z merynosa czy jak tam sie zwie. trzyma cieplo, nie poci sie cialo i jest ok niezaleznie od temp pomieszczenia. troche szorstkie w dotyku
      • mariannamm Re: uzywane bleeee 10.11.12, 20:12
        Takie rzeczy jak bielizna czy posciel to zdecydowanie nowe.
    • ula_19 Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 20:22
      W jakiej temperaturze musiałabyś ją prać, aby wytępić to "wszystko" co w niej siedzi.. W profesjonalne pralnie tez nie wierze, a to przecież jak bielizna osobista. Kupiłabym zdecydowanie NOWĄ i jak piszą poprzedniczki wcale nie musi być puchowa.
    • grandcentral Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 20:23
      Pranie puchu nie jest tanie. Koldra z ikei 500 zl a prawdziwa koldra z polskich gesi 200 na 220 kosztuje 1800. Ciekawe dlaczego.
      Popytaj moze ktos w rodzinie ma jakas pierzyne, ktora na koldre przerobisz, ale koszt przerobki to 600 zl.
    • syka7 Re: koala 0405 10.11.12, 20:36
      A nie chcesz pierzyny z gęsich piór smile
      dostałam od ulubionej teściowej brrrr i jest na zbyciu smile
      podobno ciepła , ale nie mam zamiaru jej wypróbować
    • beata_17 Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 20:57
      Ja w tym roku gdzies w okolicach wiosny zamowilam koldre puchowa w Tchibo, byla akurat przeceniona o 50% i jest rewelacyjna, moze w tym roku znow cos przecenia.
      Uzywanej bym nie kupila.
    • koala0405 Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 22:05
      Chyba jednak kupię nową. Żałuję, bo ostatnio na limango były za 300 zł. Przegapiłam okazję.
      • magma_pl Re: Używana kołdra puchowa 10.11.12, 23:34
        a co z dezynfekującymi płynami do pranie .można by wyprać kilka razy zanim użyjesz.
        ja co prawda nad używaną się nie zastanawiałam ale coś muszę kupić. sama marzne w nocy i kupiłam w jysku w zeszłym roku niby super kołdre ze sztucznym puchem ale takich cudów nie polecam.po 2 miesiącach cienizna się zrobiła. teraz tylko naturalną puchową biorę pod uwagę . nad ikeą się zastanawiam, bo znowóż kiedyś na all synowi kupiłam niby puchową ,a tam raczej pól na pól puch z pierzem bo ciężkawa i przemieszcza się wkład bardzo.też jest do niczego.
      • patatajowa Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 09:45
        w tej cenie polecam z ikea kołdre mysa:
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80131479/
        mam,polecam.ciepluteńka jest w tej wersji złączonej.
        czysto puchowej kołdry w ikea nie ma.
        zreszta taka kołdra to juz zupełnie inna półka cenowa.
        • patatajowa Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 09:47
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20196567/
          ta ma 90% puchu.
          • koala0405 Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 10:31
            Dzięki za namiary, oglądałam ją w ikea. Wydaje się porządna ale ja potrzebuję w rozmiarze 135x200 a ikea takich nie ma.
            Znalazłam na allegro jeszcze takie:
            -
            allegro.pl/140x200-koldra-puchowa-puch-i2774216801.html-
            allegro.pl/140x200-koldra-puchowa-puch-delux-i2776896680.html
            Ale one różnią się nie tylko ceną ale też rodzajem puchu i wsypu.
            • fantomka44 Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 11:40
              Kupiłabym gdyby to był puch syntetyczny, który można potraktować 60 stopniami prania. Inaczej nie.
              • patatajowa Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 13:07
                buty ze skóry ekologicznej to nie buty skórzane a koldra z puchu syntetycznego to nie kołdra puchowa...
                ja swoje puchowe prałam wiosną po raz pierwszy gdy kupiłam suszarke.
                pranie w 60 st, suszenie dwukrotne i kołdra jest czysciutka i puszysta.
            • alcea3 Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 14:50
              Zgadzam się z patatajową, sztuczny puch to nie to samo.

Ponawiam pytanie ile chcesz przeznaczyć?
              • grandcentral Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 18:22
                zgadzam sie patatojowa. pani ktora szyla mo koldre powiedziala ze z ikei jest badziew.
                • grandcentral Re: Używana kołdra puchowa 11.11.12, 18:27
                  dobry artykul na temat niby puchowych kolder

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100206/DOM/937319731
                  • anyx27 Ile macie stopnii w domu? 11.11.12, 18:41
                    Jak to jest możliwe, że pod kołdrą marzniecie? Czy naprawdę macie taką dużą róznicę temperatur zimą i wiosną czy latem w domu? Czasem mam wrażenie, czytając te dyskusje, że piszecie o spaniu pod gołym niebem. Logiczne, że na zewnątrz róznica jest duża, ale w domu? Ja mam zwykle w sypialni ok. 20 st i cały rok śpię pod taką samą cieniutką, lekką kołdrą. Nie zauważam róznicy.
                    • koala0405 Re: Ile macie stopnii w domu? 11.11.12, 18:53
                      W lecie używam kołdry puchowej z wypełnieniem 200 g a teraz w zimie mam kołdrę z wypełnieniem 400 g puchu. W sypialni mamy 18-19 stopni więc idealnie. Mąż i synek śpią pod taką samą kołdrą jak moja i nieraz są spoceni. Ja, może przez problemy z tarczycą zaczęłam marznąć. Jeszcze dwa lata temu pod tą samą kołdrą było mi ciepło. W dzień, gdy synek śpi a ja mam chwilę wolną to nieraz się położę na 15 minut i przykrywam się dwoma kocami. Chyba coś jest nie tak ze mną bo np na spacerze muszę mieć kurtkę oddychającą bo mam mokre plecy jak pcham przed sobą wózek dziecięcy.
                      Kołdrę kupię nową z lepszym gatunkowo puchem a nie "ze śmieciami" a od wczoraj śpię pod syntetyczną kołdrą z Ikea z tych najcieplejszych. Niby ciepła, ale bardzo ciężka no i nie jest ...puchowa.
    • koala0405 Re: Używana kołdra puchowa 13.11.12, 10:00
      No i kupiłam.... hmmm
      Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale kupiłam nową kołdrę puchową 200x200 jakiejś nieznanej mi firmy YVES DELORME.
      Mąż widział jak mnie męczy temat kołder i podjął za mnie decyzję.
      Mam nadzieję, że będę zadowolona.
      • grandcentral Re: Używana kołdra puchowa 13.11.12, 11:36
        Ile dalas za te koldre. Za pol roku napisz czy jest nadal taka "puchowa" jak teraz.
        • koala0405 Re: Używana kołdra puchowa 13.11.12, 13:09
          Jeszcze kołdry nie mam. Jak ją dostanę to napiszę swoją opinię.
          Te niemieckie kołdry, które obecnie mam w domu mają po 5 lat i pomimo, że używane co noc nadal są puszyste, lekkie i nic się z nich nie sypie. Tylko jak dla mnie ta z 400 g wsadem puchowym nie nadaje się na nasze zimy. Myślę, że gdyby miała 800 g byłaby idealna.
          • grandcentral Re: Używana kołdra puchowa 13.11.12, 16:57
            ile wsadu???Moja koldra ma prawie 4 kg wsadu.
            • koala0405 Re: Używana kołdra puchowa 13.11.12, 20:33
              Ja szukałam kołdry puchowej lekkiej i ciepłej a nie ...pierzyny.
              Takie mam od babci ale są zbyt ciężkie.
              • grandcentral Re: Używana kołdra puchowa 13.11.12, 22:37
                No tak, przerobilam babcina pierzyne na super koldre. 80 gram wsadu to nie wiem czy da jakies cieplo. Trzebabylo babci pierzyne na 4 koldry przerobic. Jeszcze bys na tym zarobila.
    • koala0405 Re: Używana kołdra puchowa 15.11.12, 12:00
      Dostałam przed chwilą zakupioną nową kołdrę Yves Delorme i muszę przyznać że jest zajefajna. Lekka /łącznie 2 kg/, ciepła i puszysta. Nie wiem jak będzie się sprawować bo niestety nie znam produktów tej firmy. Może ktoś się zna?
      • cortinka Re: Używana kołdra puchowa 15.11.12, 18:25
        A jaki to puch? Gęsi czy kaczy? Słyszałam, że gęsi jest zdecydowanie lepszy, ale nie wiem dlaczego.
        • magma_pl do koala 15.11.12, 18:38
          napisz gdzie ją kupiłaś i ile kosztowała
          • grandcentral Re: do koala 15.11.12, 19:11
            kaczy puch jest z chin i zaczyna smierdziec. a moze nawet pochodzi z golebi bo kolor ten sam.
          • koala0405 Re: do koala 15.11.12, 19:37
            Kupiłam okazyjnie na allegro nową za 800 zł /200x200cm/ z puchu gęsiego
            Taką samą: www.salliehome.com/Yves-Delorme-Prestige-Down-Comforters-p/420340.htm
            • 7marika Re: do koala 23.11.12, 08:23
              Jeśli Pani kupiła oryginalną kołdrę Yves Delorme, to rzeczywiście była okazja, bo wiem, że takie kołdry kosztują majątek.
              • koala0405 Re: do koala 23.11.12, 08:49
                Kołdra jest oryginalna a osoba sprzedająca pilnie potrzebowała pieniędzy więc się skusiłam.
                Nawet po zakończonej transakcji otrzymywałam maile czy nie chcę czasem odsprzedać drożej.
                Teraz problem z poszewkami bo w normalnych sklepach nie ma w tym rozmiarze ale zamówiłam już na limango tyle, że wysyłka w grudniu.
            • patatajowa Re: do koala 23.11.12, 08:49
              czytam opis do kołdry za 2880 $ i ona jest z gesi Mazurian ! tongue_out naszych swojskich.oskubią je a potem taka przebitka za granicami ... wink
              • koala0405 Re: do koala 23.11.12, 08:52
                Wszyscy za granicami chwalą nasz puch z gęsi...
                Nie wiem co ja ostatnio mam z tym puchem. Zaczęło się od kupna pierwszej kurtki puchowej, później dokupiłam dwie a teraz taaką kołdrę. Jednak puch grzeje lepiej niż sztuczne wypełnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka