Dodaj do ulubionych

Markowe kosmetyki sieciówkach

15.02.13, 08:03
Czy kupujecie markowe kosmetyki w sieciówkach (TESCO, BIEDRONKA, LIDL,itp.)? Wielokrotnie słyszałam, że niższa cena takich produktów jak na przykład "Dove" , "MayBelline", "Adidas" czy "Garnier", w tychże sklepach wiąże z ich gorszą jakością (są podobne dwie taśmy produkcyjne w fabrykach i jedne są produkowane dla normalnych sklepów w normalnych cenach, a drugie dla sieciówek gorszej jakości w niższej cenie) , ale zawsze były to tylko plotki i nie spotkałam się z artykułem na ten temat (nie chce rozsiewać fałszywych plotek).
Obserwuj wątek
    • natalek79 Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 08:39
      Zacznijmy od tego jakie kosmetyki uważasz za markowe, bo dla mnie nie są to te dostępne w marketach wink
      Mało kiedy zdarza mi się nabywać coś z tych rzeczy w markecie, jak już to płyn do kąpieli Luksja lub Dove, żel do golenia Gillette (nigdy małzon nie stwierdził, że jakiś gorszy a skórę ma wybredną wink ) - zakupy robię w Real. Takie "proste" kosmetyki kupuję zwykle w Rossmanie, bo tam czesto są promocje a i normalnie cena nie jest jakaś tragiczna. Natomiast kosmetyki, które uważam za "markowe" to typu Chanel, Dior, Cliniqe i te kupuję w Sephora i Douglas.
    • kinas3 Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 08:39
      Kupuje, żyje, i nie widzę różnicy pomiędzy zakupem drogeryjnym a marketowym.
    • natalek79 Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 08:41
      Nie wiem czy Adidas, Garnier, Dove i Maybelline nazwałabym markowe, może raczej "markowe", ale każdy ma tu swoje zdanie i opinię wink
      • aga_sama Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 09:15
        Gdyby koncerny sprzedawały swoje produkty w supermarketach, obniżając ich jakość, to strzelałyby sobie w stopę. Sklepy wielkopowierzchniowe to ich główny kanał sprzedaży, "normalne" drogerie odchodzą do lamusa.
        Ja kupuję kosmetyki różnie - czasem supermarket, czasem rossmann.
    • aluka82 Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 09:51
      po pierwsze to strasznie czepiacie się stwierdzenia "markowe" dla każdego to znaczy co innego, więc po co oceniać, nie o tym miało być w tym temacie
      po drugie moja mama właśnsie wróciła ze szpitala i razem z nią na sali leżała kobieta, której córka pracuje w firmie produkującej "markową" kiełbasę do biedronki i ta córka potwierdziła, ze rzeczywiście kiełbasa dla biedronki jest trochę gorsza niż dla zwykłych sklepów, tak samo jest z jogurtami- mają np mniej owoców, śmietana ma mniejszą pojemność i dlatego jest tańsza. Czytałam kiedyś gdzieś w necie, że ktoś chciał kupić jakiś sprzęt agd zastanawiał sie czy w małym sklepie czy w jakimś typu media markt czy euro bo taniej, więc zadzwonił do jakiegoś producenta i tam mu podobno potwierdzili, ze te do sieciówek są gorszej jakość bo np poszczególne części są tańsze, stosują gorszej jakości zamienniki. Nie wiem jak to jest w rossmanie, bo w nim też jest znacznie taniej. Podejrzewam, ze we wszystkich jest tak samo, wiadomo, ze producentom zależy na tym żeby zrobić a nie stracić, niby dlaczego mieliby mieć mniejszy zysk.
      • tres09 Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 10:51
        Mnie tylko ciekawi jakie to są te "normalne" sklepy dla których producenci mają osobną linię do produkcji wyrobów lepszej jakości.
        • syka7 Re: To wszystko ściema 15.02.13, 16:29
          Powiem tak pracowałam pod marką Wawel 5 lat.
          W sklepie firmowym Wawel.
          www.wawel.com.pl/web/pl/sklepy-firmowe/adresy-sklepow/sosnowiec.html
          Wszystkie sklepy tak samo urządzone, ciemne stylowe meble na miejscu robiona czekolada na gorąco. Cenny z kosmosu - w stosunku do marketów np:
          w 2010 roku czekolada w Tesco Mleczna Jagiellońska 1,80zł a u mnie w sklepie firmowym 2,90zł tak naprawdę to ta sama czekolada gramatura skład, opakowanie.
          Menagerka kazała klientom tą wysoką cenę tłumaczyć tym że mamy towar bezpośrednio z produkcji który idzie na eksport, świeży, że mamy w sklepie klimatyzację i jest dobrze przechowywana -same kity -
          Ha ha taki świeży że w lipcu sprzedawaliśmy czekolady z opakowaniem bożonarodzeniowym za 1,20zł 100g a 200g za 3,99 były to zwroty z Tesco Real itp. a w listopadzie z kurczaczkami w podobnych cenach smile

Natomiast dla biedronki - są to te same towary tylko pod marką magnetic
          sklad gorzkiej się różnił w zawartości kakao %
          śliwki w czekoladzie puszka i kuferki na gramaturze się rózniły 350g dla biedronki 400g dla marketów i na eksport i sklepy firmowe smile
          Ciekawe który sklep teraz w dobie kryzysu pozwoli sobie na trzy linie produkcyjne
          - na eksport i sklep firmowy
          - pod markety
          - i dla np biedronki magnetic
          tylko gramatury i opakowania są inne.
        • hoow Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 19:14
          Kaercher np. produkuje niektóre myjki typowo pod markety i są tam gorszej jakości części np. jakiś element jest z tworzywa sztucznego zamiast z metalu i nie jest to plotka, wiem z pierwszej ręki smile a cena dużo niższa niż u dealera.
    • maggi9 Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 15.02.13, 17:54
      Po pierwsze te "marki" to żadne wielkie marki i rarytasy.Raczej niska półka markowych kosmetyków więc komu by się chciało bawić w gorszą jakość skoro ona i tak wysoka nie jest?
      Zaraz ktoś powie, że lakiery do paznokci Bell z biedronki są gorszej jakości.Litości.

Po drugie co to są "normalne sklepy"?Nie sieciowe?Bo teraz to wszystko jest sieciowe-Tesco, Rossmann, SuperPharm etc.
      To znaczy chodzi Ci o takie małe osiedlowe sklepy?Czy co?Bo ja na przykład nie wiem gdzie jeszcze można kupić kosmetyki.Albo sieciówki albo osiedlowe szaraczki, które często mają niezłą przebitkę a kosmetyki potrafią leżeć tam miesiącami jak nie latami.
      I naprawdę myslisz, że tacy giganci w branży kosmetyczno chemicznej sprzedadzą gorszy towar do Tesco, który zapewne zostawia u nich wielgachne sumy czy sklepikowi pani Krysi, która kupuje 5 mascar i 5 żeli pod prysznic?
      • ta_jagoda Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 16.02.13, 08:44
        tak do rzucę a propos rzeczy dla marketów i sklepów firmowych. Farby dekorala do Castoramy i innych takich sklepów idą gorszej jakości niż te co trafiają do firmowego sklepu. Cena oczywiście też nieporównywalna.
    • big-smoczyca Re: Markowe kosmetyki sieciówkach 17.02.13, 11:56
      nie wiem jak z kiełbasą z biedronki, ale często kupuję tam parówki - odpowiednik berlinek, różnica na kg kilka zł, czy opakowanie jest mniejsze, czy większe nie wiem, bo zawsze patrzę na cene kg
      skład na obu parówach taki sam, wartość odżywcza też
      to jakim cudem te biedronkowe są produkowane z gorszych składników?

utrzymanie dwóch linii produkcyjnych, albo przestawianie jednej to duże koszty, wątpię zeby się to komuś opłacało, dla kilku groszy róznicy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka