Dodaj do ulubionych

Komunia-prezent

27.02.13, 09:08
Chciałam się dowiedzieć jaki prezent (za jaką kwotę) oczekiwalibyście od chrzestnej na komunię? Ewentualnie jakie minimum wypada dać?
Obserwuj wątek
    • olga727 Re: Komunia-prezent 27.02.13, 09:22
      am217 napisała:

> Chciałam się dowiedzieć jaki prezent (za jaką kwotę) oczekiwalibyście od chrzes
      > tnej na komunię? Ewentualnie jakie minimum wypada dać?

To jest trudne pytanie,bo odpowiedź zależy od stanu majątkowego chrzestnego. smile Nie można oczekiwać nie wiadomo jakiego prezentu.od kogoś kto ledwo "zipie" z kasą.Nie mówię tu o jakichś obłędnie drogich prezentach.Zresztą ja też mam ten problem co Ty.smile Tez mamy komunię w tym roku.
      • partisan76 Re: Komunia-prezent 19.01.14, 13:12
        NIe polecam fantasy tab – nie współpracuje praktycznie z google play – kiedy udało mi się “wejsc” kombinując naookoło i cos zainstalowac – nie wyswietla tego w dostepnych programach. Koszmar jakiś, obsługa nie jest intuicyjna, jakiś sklep opera z aplikacjami – fatalny – po tym doświadczeniu będziemy trzymać się z dala od polskiej mysli technicznej. Tablet jest koszmarny. A drugi – edutab – po trzech dniach przestał się włączać. Lepiej kupic normalny tablet i poinstalowac programy dla dzieci samodzielnie.
    • ewelcia01 Re: Komunia-prezent 27.02.13, 11:52
      a mi się wydaje, że nie o kasę tu chodzi. nie ważne za ile będzie prezent tylko jaki będzie. ja bym dała coś co przede wszystkim mogłoby być trwałą pamiątką z tego dnia. i do tego albo symbolicznie kasa, albo np jakiś łańcuszek z medalikiem.
    • iwoniaw Re: Komunia-prezent 27.02.13, 12:08
      Nigdy nie oczekuję, że prezent na dowolną okazję powinien być za "minimum jakąś kwotę", natomiast od chrzestnej oczekiwała(by)m przede wszystkim prezentu świadczącego o zainteresowaniu chrześniakiem i próbie wpasowania się w jego gusta/marzenia/zainteresowania.
      • olga727 Re: Komunia-prezent 27.02.13, 15:33
        iwoniaw napisała:

> Nigdy nie oczekuję, że prezent na dowolną okazję powinien być za "minimum jakąś
        > kwotę", natomiast od chrzestnej oczekiwała(by)m przede wszystkim prezentu świa
        > dczącego o zainteresowaniu chrześniakiem i próbie wpasowania się w jego gusta/m
        > arzenia/zainteresowania.
        >
        Córce na komunię marzy się nowy rower bez przerzutek shimano-(bo ze starego wyrosła) Nic innego smile,ale to jest trudne jak się dogadać z chrzestnymi,aby nie pomyśleli,że chcemy ich "naciągnąć" wink
        • sth1 Re: Komunia-prezent 27.02.13, 20:57
          Mój syn sobie wymarzył i się uparł - stary zegar najlepiej z kukułką albo ostatecznie z wahadłem... Myślę, że żeby prezent był w porządku przede wszystkim musi być dobrany do zainteresowań dziecka. Co z tego, ze prezent będzie drogi skoro nie bedzie zegarem smile
        • iwoniaw Re: Komunia-prezent 28.02.13, 11:40
          No, w takiej sytuacji jeśliby zapytali, to powiedziałabym wprost, że córka zbiera na "jedyny wymarzony rower" i jeśli się zechcą dorzucić po parę złotych, to kupicie go jako prezent wspólny od nich i od was-rodziców, ew. innych gości preferujących prezent w gotówce (żeby się nie czuli zobligowani do wyłożenia całej kwoty - nie wiem, ile kosztuje model wymarzony przez córkę, ale może to nie ten najdroższy akurat?) Gdyby nie pytali, to oczywiście bym niczego nie sugerowała, ale gdyby pojawiło się pytanie wprost, to chyba trudno uznać taką odpowiedź za chęć naciągania kogoś na cokolwiek?
    • bramanka Re: Komunia-prezent 27.02.13, 22:44
      oj, nie daj sie wmanewrowac w "wypada".
      ja dalam mojej chrześnicy jak bylam jeszcze na studiach ksiązki.
      mój syn dostał zegarek i biblie.
      moja corka w tym roku od chrzestnych dostanie coś podobnego- akurat mi zależy, że nie o to chodzi w tej zabawie
    • natalek79 Re: Komunia-prezent 28.02.13, 11:04
      z tymi prezentami ciężka sprawa...co kraj to obyczaj, co rodzina to inaczej...najgorzej gdy wie się, że są "oczekiwania"...Mamy w tym roku komunię małżowego chrześniaka, który sam zagadał wujka o rower. Problem w tym, że w dyskusję wdała się mama chrześniaka absolutnie "odradzając" nabywanie czegokolwiek, czyli...koperta...Z doświadczenia wiemy, że solidna ma być i dylemat jest jak zrobic żeby wilk był syty i owca cała, bo i pokaźnej koperty i fajnego roweru się nie da zorganizować, bo w rodzinie brak chęci na składkowe duże prezenty - liczy się ilość.
      Z doświadczenia po własnych dzieciach mogę powiedzieć, że dziecko bardziej się cieszy z rzeczowych prezentów, bo te mu zostają...no chyba że jest powiedziane, że chce np. uzbierać na komputer i później faktycznie jest on zakupiony.
      • jagabaga92 Re: Komunia-prezent 28.02.13, 11:20
        Choćbym miała być na językach całej rodziny i wszystkich ich sąsiadów, to nie wypruwałabym żył swojemu budżetowi rodzinnemu tylko dlatego, żeby koperta dla chrześniaka była solidna!!! Daję tyle, na ile mnie stać i ile uważam za stosowne dać z danej okazji. Mam szczerze gdzieś jęzory innych!!! Szkoda, że inni przejmują się "osądem" innych, dlatego jest jak jest i dlatego apetyty w rodzinkach rosnąsad.

Mój syn w tym roku idzie do komunii, ale wcale nie łaszczę się na koperty. Co i ile dostanie, to dostanie. A jeśli nie dostanie ni, tez będzie dobrze.
        • iwoniaw Re: Komunia-prezent 28.02.13, 11:35
          Mam wrażenie, że część ludzi sama nakręca się, że ktoś ich "osądzi", a często obdarowany po prostu cieszy się z prezentu - skromniejszego czy okazalszego i tyle, nic złego by nie powiedział/pomyślał, gdyby dostał coś tańszego. Też uważam, że każdy powinien sam ocenić, na co go stać i co jest stosowne na daną okazję i tym się kierować - ja tak w każdym razie robię i nie dotarły do mnie nigdy żadne krytyczne komentarze co do prezentu, a już tym bardziej pod kątem jego ceny (gdyby coś takiego się zdarzyło, bardzo źle bym pomyślała o obdarowanym).
        • przeciwcialo Re: Komunia-prezent 03.04.13, 16:36
          Mój dostanie zegarek, tak staromodnie.
    • jagodasoft2 Re: Komunia-prezent 28.02.13, 11:28
      A nie łatwiej spytać chrześniaka o czym marzy. Toż to już duze dziecko i jakieś sprecyzowane życzenia ma. Mój chrześniak chciał PSP, marzył o niej cały rok i kupiliśmy mu ją, sprawiając mu wielką radość. Jakby mnie nie było stać to poprosiłabym chrześniaka o wymyślenie czegoś mniej kosztownego.
    • dorotakatarzyna Re: Komunia-prezent 28.02.13, 11:28
      Mój syn od chrzestnej dostał 1000 zł - zbierał na komputer. Od chrzestnego - klawiaturę i myszkę do tego komputera.
      Strasza córka od chrzestnej dostał rolki - chyba droższe, bo firmy K2.
      Najmłodszej chrzestna wcale nie przyszła, bo od kilku lat udaje że nas nie zna, a my nawet nie mamy jej adresu.
      Dwa lata temu chrześniaczce męża kupiliśmy yorka - dość trwały prezent smile
      W tym roku mojej chrześniaczce mam zamiar dać 500 zł i jakiś drobiazg na pamiątkę. Nie mogę dać więcej - dziecko jest z bliźniąt, chrzestną drugiego jest moja siostra, i musimy dać po tyle samo, żeby było sprawiedliwie. Wiem, że te dzieciaki marzą o laptopie, telefonach dotykowych czy yorku - niestety, nie dostaną.
    • slonko1335 Re: Komunia-prezent 28.02.13, 11:32
      Męża chrześniaczka(8 lat) zamówiła tablet. Nie planuję wydać na niego więcej niż 500 złotych.
      • tititu Re: Komunia-prezent 28.02.13, 12:04
        Ja chyba kupię jakieś lego... Mam też pomysł na religijny prezent. W sumie nie wiem który zrealizuję. Zapytam dziecko na uroczystości rodzinnej...
        Czy można podwiesić ten wątek, żeby zaraz się nie rozmnożyły?
      • joanna_poz Re: Komunia-prezent 01.03.13, 13:25
        > Męża chrześniaczka(8 lat) zamówiła tablet. Nie planuję wydać na niego więcej ni
        > ż 500 złotych

słonko, do 500 zl to raczej kupisz cos tabletopodobnego, a nie dobry tablet.
        • slonko1335 Re: Komunia-prezent 01.03.13, 13:57
          Uważam, że dla ośmiolatki całkowicie wystarczy...
          • kamire12 Re: Komunia-prezent 01.03.13, 14:22
            to już lepiej nie kupuj wcale, tylko daj pieniądze. Tablet za 500zł to badziew i tyle. Co ma do tego czy to 8 lat. Na tym się ogląda bajki i gra, więc jakość i parametry musi mieć, żeby dziecko mogło z tego skorzystać. no chyba, że liczy sie tylko to ze to tablet, a nie jakość. żal...
            • slonko1335 Re: Komunia-prezent 01.03.13, 14:39
              Dziecko zachwycone edutabem i chce właśnie taki, kupię go spokojnie do 500 zeta.Widać taki badziew jej wystarczy i wiem, że będzie z niego zadowolona. Tak wiec nie martw się, tobie go nie kupuję a n najwidoczniej ty masz z tym problem a nie sama zainteresowanasmile
              • iwoniaw Obejrzałam ten edutab 01.03.13, 15:38
                i wygląda z opisu bardzo fajnie; ciekawa jestem, jakie modele tabletów wobec powyższego forumka powyżej uważa za "nie badziew", znacznie lepiej odpowiadający potrzebom dziecka w użytkowaniu ww sprzętu big_grin
                • olga727 Re: Obejrzałam ten edutab 01.03.13, 16:22
                  iwoniaw napisała:

> i wygląda z opisu bardzo fajnie; ciekawa jestem, jakie modele tabletów wobec po
                  > wyższego forumka powyżej uważa za "nie badziew", znacznie lepiej odpowiadający
                  > potrzebom dziecka w użytkowaniu ww sprzętu big_grin
                  >
                  na jakiej stronie można go zobaczyć ? smile
                  • iwoniaw Re: Obejrzałam ten edutab 01.03.13, 16:36
                    Nie wiem, czy słonko ma akurat ten model na myśli, ja znalazłam przez szybkie góglanie taką specyfikację:
                    www.overmania.pl/0-135-nowosc_tablet_dla_dzieci_overmax_edutab_aplikacje_wi_fi_android-produkt.html
                    • olga727 Re: Obejrzałam ten edutab 01.03.13, 16:49
                      iwoniaw napisała:

> Nie wiem, czy słonko ma akurat ten model na myśli, ja znalazłam przez szybkie g
                      > óglanie taką specyfikację:
                      > www.overmania.pl/0-135-nowosc_tablet_dla_dzieci_overmax_edutab_aplikacje_wi_fi_android-produkt.html

Dzięki za link, smile fajna "zabaweczka" smile
                    • slonko1335 Re: Obejrzałam ten edutab 01.03.13, 18:08
                      Nie wiem jaki model mam na myśli jeszcze, bo do maja trochę czasu, może coś nowego wymyślą. Póki co młodej marzy się taki tablet, ten badziewny zalinkowany właśniewink Widziała u jakiejś koleżanki i jest super, ekstra, fantastyczny wbrew temu co sądzą niektórzy a to jej zdanie mnie najbardziej interesuje w tej kwestiiwink. Pomyśleliśmy więc, że jej na Komunię kupimy jak tak bardzo chce. Rodzice stwierdzili, że według nich tablet dla ośmiolatki to zbędny gadżet całkowicie i nie widzą powodu żeby wywalać na takie coś pieniądze ale jak my mamy ochotę kupić ten właśnie to Komunistka będzie zachwycona.
                      Myśleliśmy o aparacie fotograficznym ale z tego ponoć bardziej się ucieszy.
                      • olga727 Re: Obejrzałam ten edutab 01.03.13, 18:58
                        slonko1335 napisała:

> Nie wiem jaki model mam na myśli jeszcze, bo do maja trochę czasu, może coś now
                        > ego wymyślą. Póki co młodej marzy się taki tablet, ten badziewny zalinkowany wł
                        > aśniewink Widziała u jakiejś koleżanki i jest super, ekstra, fantastyczny wbrew t
                        > emu co sądzą niektórzy a to jej zdanie mnie najbardziej interesuje w tej kwesti
                        > iwink. Pomyśleliśmy więc, że jej na Komunię kupimy jak tak bardzo chce. Rodzice s
                        > twierdzili, że według nich tablet dla ośmiolatki to zbędny gadżet całkowicie i
                        > nie widzą powodu żeby wywalać na takie coś pieniądze ale jak my mamy ochotę ku
                        > pić ten właśnie to Komunistka będzie zachwycona.
                        > Myśleliśmy o aparacie fotograficznym ale z tego ponoć bardziej się ucieszy.

Jak pisałam:fajna zabaweczka smile mała powinna być zadowolona. Nie pokazuję mojej,bo jeszcze jej się "marzenia"zmienią wink
                        • slonko1335 Re: Obejrzałam ten edutab 16.04.13, 16:44
                          Mąż dzisiaj kupił w Tesco w promocji (349 zeta) edutab2(nie znam się, więc nie wiem czym się różnią, rozdzielczośc ma dwójka lepszą na pewno, mąż orzekł że jest lepszy niz jedynka) w niebieskiej obudowie-dokładnie tak jak komunistka sobie zamarzyła.
                          Wieczorem się pewnie pobawimy....
                          • slonko1335 Re: Obejrzałam ten edutab 12.05.13, 21:05
                            Młoda dzisiaj oszalała. Stwierdziła, że to najlepszy prezent jaki w życiu dostała...jak widać nie zawsze trzeba wydawać grube tysiące by zadowolić ośmiolatka.
                            Moja córka oczywiście też takiego edutaba teraz chce....
                        • patria5 Re: Obejrzałam ten edutab 23.04.13, 13:30
                          własnie zakupiłam Edutab jako prezent na komunię
                          moja opinia jest taka - fajny gadżet dla dziecka w wieku ok.8lat, ale rozczarowana jestem tym szeroko opisywanym oprogramowaniem edukacyjnym; książki wgram we własnym zakresie bo w standardzie nic nie ma ( mimo , ze piszą o 10 książkach...)
                          • patria5 Re: Obejrzałam ten edutab 29.04.13, 08:32
                            musze napisac jeszcze komentarz do EduTab - znalazłam te "brakujące" książki więc cofam poprzednią wypowiedź; rzeczywiscie jest kilka pozycji książek dla dzieci
                            • ruby-fi Re: Obejrzałam ten edutab 29.04.13, 21:16
                              Gdyby mogła mi Pani powiedzieć, gdzie znalazła te książki? Kupiłam dziś ten tablet i to jest "golas" uncertain Gdzie te wszystkie super aplikacje, którymi kusi producent? Albo te, rzekomo, wbudowane gry? Bardzo proszę o pomoc, bo w chwili obecnej mam "goły" tablet i wyjątkowo rozczarowane dziecko.
                              • patria5 Re: Obejrzałam ten edutab 30.04.13, 08:23
                                książki znalazłam w folderze e-book, a nie w books gdzie szukałam pierwotnie
                                a co do opragramowania - niestety nie zmieniłam zdania - też jestem rozczarowana jakością gier i "super programów edukacyjnych"
            • miss_california123 Re: Komunia-prezent 03.04.13, 14:06
              Popieram, ostatnio teśc sobie takiego kupił i po tygodniu oddał dzieciom do zabawy, a po kolejnych 2 tygodniach oddaliśmy go do utylizacji bo się rozpadł, a bateria trzymała około 15 minut. Po prostu szkoda tych pieniędzy.
    • ewelcia01 Re: Komunia-prezent 01.03.13, 13:14
      O no i bardzo dobry pomysł! Popieram.
      • iss-ola Re: Komunia-prezent 01.03.13, 16:30
        Myślę, że " spełnianie marzeń" dzieci przy okazji komunii świętej ... to jakieś nieporozumienie.
        Tak właśnie myślę.
        Zawsze uważam, że na miejscu jest koperta , nawet z minimalną ilością gotówki, plus ewentualnie coś religijnego, tylko nie te tuby itp śmiecie...
        a pismo święte z dedykacją, łańcuszek z medalikiem, gra religijna

Odnośnie kwot, świat upadł na głowę, nie mogę pojąć dlaczego dziecku ośmioletniemu koniecznie trzeba dać 1000zł( 1 tysiąc zł), a wiem , że takie kwoty są praktykowane, uważam że 500zł jest dość wysoka sumą.
        Na wesele dwoje dorosłuch ludzi, którzy naprawdę mają potrzeby, 12 h zabawy i dobrego jedzenia i też tyle się daje a czasem i mniej...

Nie goście i nie chrześni odpowiadają za zbytnio rozbudzony konsupcjonizm "komunisty"
        Doceniam normalne prezenty typu rower, rolki... ale wszystko w jakiś normalnych granicach

Ogólnie nic na siłę, chyba lepiej cos kupić ze składkowych pieniędzy , ewentualnie dozbierać
        niż obłożyć się masą rzeczy takich sobie...

• maderta Re: Komunia-prezent 01.03.13, 22:23
      My niczego nie oczekujemy, zresztą nikt nawet jeszcze nie dopytywał, co kupić. Córka marzy o własnym tablecie. Jak dostanie tylko pieniądze, to sobie sama kupi smile.
      • rybalon1 Re: Komunia-prezent 02.03.13, 21:19
        u nas też komunia w tym roku dostanie pewnie zegarek bo nie ma , jakiś prosty aparat fotograficzny aby mógł zabierać na szkolne wycieczki (tez nie ma ) , chciałby konsole PS ale tu nie wiem , jesli dostanie jakąś kasę to najwyżej dołożymy ile brakuje i mu kupimy, - nic więcej nie planujemy ( roweru nie chce bo woli swoją hulajnogę jak do tej pory -a ona prawie jak rower , tableta dostał pod choinkę)
        Jesli chodzi o tableta to dla 8-latka moge polecić MyTab te co były np w Biedronce za 230 zl kupiliśmy 7 cali i jest naprawdę fajny ..nic a nic mu nie brakuje, sprawdza sie fantastycznie , ostatnio nawet przeżył upadek na podłogę , także 500 zł (w poście gdzieś powyżej pojawila sie ta kwota) to jak na tableta dla 8-latki az nadto.
        Z tableta czasem nawet my korzystamy.
    • ga-ti Re: Komunia-prezent 07.03.13, 22:55
      U nas też Komunia w tym roku i ja mam problem, gdy rodzina pyta, co kupić, zresztą syn też nie bardzo wie. Jego potrzeba to kolejne klocki lego, ale tego ma tyle, że uważamy, że chyba szkoda kasy na kolejne zestawy.
      Rower ma, hulajnogę ma, typ małosportowy, więc o rolkach, łyżwach, wszelkich rakietkach, piłkach itp. nie marzy. Biżuteria odpada (dostał łańcuszek z medalikiem na chrzest, wystarczy).
      Przydałaby się komórka (nie ma, a z czasem planujemy samodzielne powroty z zajęć i jako kontrola komórka by sie sprawdziła), ale tania i prosta, by spokojnie do szkoły mógł zabierać, nie martwiąc się, że zgubi, zniszczy. Podobnie rzecz się ma z zegarkiem, potrzebujemy zwykłego ze wskazówkami, ale też takiego do codziennego noszenia. Wszelkie gierki, typu psp i inne jakoś go nie kręcą (i bardzo dobrze, aby jak najdłużej). Z komputera korzysta 'domowego' i to wystarczy jeszcze na kilka lat.
      No i co dla takiego typka?
      O, może mikroskop taki prawdziwy?

I żeby nie było, znam zainteresowania mojego dziecka i wiem, co mu sprawia radość, ale że tak powiem, jest to mało wartościowe i jakoś na standardy komunijnych prezentów mało odpowiednie smile
      • slonko1335 Re: Komunia-prezent 08.03.13, 09:29
        Może teleskop też by się sprawdził? albo lornetka taka porządna? walkie-talkie? helikopter sterowany? może w takim kierunku.
        • ga-ti Re: Komunia-prezent 09.03.13, 13:31
          Lornetka - to jest myśl!
          Teleskop mamy, używany co prawda dostaliśmy, ale porządny, helikopter ma taki mały i na razie uczy się sterować wink

Szkoda, że "wymyślono" tak bardzo kosztowne prezenty na Komunię. Moim zdaniem część z nich nie nadaje się dla 8-9 latka, bo albo za bardzo skomplikowane i nie będą wykorzystane ich możliwości, albo za drogie do codziennego użytkowania.
    • iwoniaw Statuetka :-D Nie mogę :-D 08.03.13, 13:52
      Ponieważ durnostoje wszelkie to ten typ rzeczy, na które zdecydowanie NIE widzę miejsca w mojej przestrzeni domowej, szczerze wolałabym, żeby potencjalny ofiarodawca już lepiej NIC nie przynosił, nawet najdrobniejszego, niż miałby przynieść taki koszmarek. Mówię to całkowicie serio.
      Pomysł, że ktokolwiek chciałby na coś takiego spoglądać "przez całe życie" jest wyjątkowo kuriozalny.
      • olga727 Re: Statuetka :-D Nie mogę :-D 08.03.13, 16:46
        iwoniaw napisała:

> Ponieważ durnostoje wszelkie to ten typ rzeczy, na które zdecydowanie NIE widzę
        > miejsca w mojej przestrzeni domowej, szczerze wolałabym, żeby potencjalny ofia
        > rodawca już lepiej NIC nie przynosił, nawet najdrobniejszego, niż miałby przyni
        > eść taki koszmarek. Mówię to całkowicie serio.
        > Pomysł, że ktokolwiek chciałby na coś takiego spoglądać "przez całe życie" jest
        > wyjątkowo kuriozalny.
        >
        Podobną statuetkę,z wygrawerowanymi imionami i nazwiskami dzieci dostała wychowawczyni starszej córki w przedszkolu.smile
        • przeciwcialo Re: Statuetka :-D Nie mogę :-D 03.04.13, 16:49
          Ja na swoją osobista komunię dostałam taką pamiątkę do powieszenia na ścianie, do dzis wisi u rodziców.
    • mojemieszkanie24 Re: Komunia-prezent 08.03.13, 13:53
      ja bym poszła w stronę ,,sportową" czyli rower, rolki, porządną hulajnogę ( nie taką za 50 zł) lub cokolwiek, by dziecko nie siedziało przed komputerem. tablet dla dziecka 8 letniego ? To chyba żart....Rozumiem komputer, bo to się przyda do szkołyale np PSP ? Ja wychodzę z założenia, ze dziecko powinno wychodzic na dwór a nie siedzieć i grać. Obok bloku mam plac zabaw i bardzo mało widzę dzieci- a ostatni tydzień był bardzo ciepły. Ewentualnie chodzą z komórkami lub siedzą zgarbieni na ławce.....
    • iss-ola Re: Komunia-prezent 08.03.13, 13:56
      czy Ty jesteś producentem tego cuda?
      wątpię czy jakiekolwiek dziecko już o rodzicu nie wspomnę, cieszyłoby się z takiej"durno stojki" o wartościach estetycznych nie wspominam, bo takie coś może się niektórym podobać i mają do tego prawo
      przykro mi ale uważam , że to zwyczajna strata pieniędzy
    • alin9 Re: Komunia-prezent 08.03.13, 18:27
      Moje zdanie jest niemodne ale takie jest.Komunia to nie dzień pt."Dostanę masę prezentów".Nie oczekiwałam niczego materialnego.Liczyła się dla mnie i dzieci obecność.Kwestia drobiazgu(kolczyki,album itp.)to była wolna wola.Prezent później był(taki jak chciało dziecko)ale bez okazji i wspólnymi kosztami.
      • przeciwcialo Re: Komunia-prezent 03.04.13, 16:51
        U nas tak jest, w dniu komunii drobiazgi pamiątkowe, słodycz. Prezent po białym tygodniu finansowany przez nas.
        Kwoty o których tu czyam to jakias pomyłka.
    • ga-ti Re: Komunia-prezent 09.03.13, 13:37
      Nie wiem, czy dziecko faktycznie się ucieszy... Ja bym miała problem, gdzie to postawić, bo w pokoju dzieciaków miejsca brak albo zostało by to obłożone zabawkami, musiałabym gdzieś u siebie "w salonie" postawić...
      To już chyba lepiej obrazek jakiś z aniołem, czy Maryją, książkę-album.
    • joanna29 Re: Komunia-prezent 10.03.13, 05:35
      Ja mam I Komunie za 2 lata, ale juz w trakcie rozmow ustalilismy, ze syn dostaje Stary (od chrzestnej) i Nowy ( chrzestnego) Testament z dedykacja. Pamiatka na zawsze i zwiazana z uroczystoscia. Zabawki i inne wynalazki dostaje z okazji urodzin, swiat, dnia dziecka. U nas chrzestni to nie ludzie przypadkowi od prezentow, to najblizsza rodzina i wazne jesg aby dziec mial kontakt i sam zadzwonil do chrzestnych pochwalic sie jakim osiagnieciem, porozmawial o pogodzie, czy cieszyl sie z wspolnego zakupu loda.
    • miss_california123 Re: Komunia-prezent 03.04.13, 14:01
      Ja mojemu chrześniakowi 2 lata temu kupiłam plecak Nike, piłkę do nogi, zegarek Casio, łańcuszek srebrny z krzyżykiem i 200 zeta w kopertę to razem było około 650 zeta jak się nie mylę. To jest fajny chłopak, matka samotnie wychowuje ich trójkę, on jest najmłodszy, więc cieszył się z tego co dostał. Fajnym prezentem jest e-book o ile leży w zakresie twoich możliwości finansowych.
    • camel_3d za zerowa 03.04.13, 15:42
      serio. Bo wedlug mnie nie ma to znaczenia..szczegolnei slowo oczekilwal bym. Dla mnei najwazniejsze byloby zeby chrzestna przyszla na komunie i byla z dzeickiem.

No i zalezy jak jest wychowane dzeicko, jezeli juz ma zrobone prane mozgu, ze na komunie sa wielgachne prezenty to bedzie ciezko...ale ja bym po prostu pogadal z cala rodzina i zamiast 100 dupereli woabym jeden porzadny np rower, na ktory zrzucillby sie wszyscy po drobnej kwocie.

pogadaj z rodzicami... czego oni oczekuja.. wink
      • annabetka A ja z takim pytaniem:) 04.04.13, 02:12
        W wyższym poście przeczytałam o Yorku...U mnie córka marzy o Yorku, błaga o pieska(jedynaczka)ja jestem skłonna się nim zajmować w razie spadku jej zainteresowania bo różnie może być...,mąż troszkę kręci nosem ale co tam.Nie stać mnie na rasową psinę(musi być rasowa co by mi z Yorka jamnik nie wyrósł) Chrzestny się napalił na taki prezent...Ale moje pytanie brzmi Czy to wypada? dawać żywe zwierzę w prezencie? tak jak rower,zegarek? No mam jakieś moralne oporysad
        A wracając do tematu smile Chrześniak mojej szwagierki zażyczył sobie kłada...za oj tam oj tam ok 50 tysibig_grinbig_grin a ona mu laptopa chciała kupić....(oczywiście że kłada mu nie kupi)
        Ja mam troje chrześniaków,chłopaki dostali rowery ,dziewczynka dostała kolczyki złote i kasę.
        • olga727 Re: A ja z takim pytaniem:) 04.04.13, 07:16
          annabetka napisała:

> W wyższym poście przeczytałam o Yorku...U mnie córka marzy o Yorku, błaga o pie
          > ska(jedynaczka)ja jestem skłonna się nim zajmować w razie spadku jej zaintereso
          > wania bo różnie może być...,mąż troszkę kręci nosem ale co tam.Nie stać mnie na
          > rasową psinę(musi być rasowa co by mi z Yorka jamnik nie wyrósł) Chrzestny się
          > napalił na taki prezent...Ale moje pytanie brzmi Czy to wypada? dawać żywe zwi
          > erzę w prezencie? tak jak rower,zegarek? No mam jakieś moralne oporysad
          > A wracając do tematu smile Chrześniak mojej szwagierki zażyczył sobie kłada...za o
          > j tam oj tam ok 50 tysibig_grinbig_grin a ona mu laptopa chciała kupić....(oczywiście że kł
          > ada mu nie kupi)
          > Ja mam troje chrześniaków,chłopaki dostali rowery ,dziewczynka dostała kolczyki
          > złote i kasę.

Miał chłopak "gest" co do życzenia big_grin Ale skoro niektórzy dają dzieciom takie drogie prezenty jak quad,to czemu nie psa (skoro dziecko o nim marzy).Ale skoro masz opory moralne,to niech chrzestny da kasę na psa,a wy kupicie go(psa oczywiście) PO komunii. smile Będzie "wilk syty i owca cała" wink
        • camel_3d Re: A ja z takim pytaniem:) 04.04.13, 10:46
          ja bym z psem byl ostrozny. To jednak nie jest zabawka. I z obserwacji wiem, ze dzieci po pierwszym zachwycie szybko sie psami nudza.. moze nei tyle psami ile koniezcnoscia wychodzenia z nimi na spacer, szczegolnie kiedy nagle ma sie ochote do koleznki pobiec, do kina...trzeba rano wstawac i na spacer isc..wrocic ze szkoly i na spacer isc.. wiele dzeicakow nie ma juz pozniej na to ochoty.

A co do laptopa i quada.. nie kupilbym dziecku ani jednego, ani drugiego. Laptop nie jest potrzebny 7-8 latkowi...
          • iss-ola Re: A ja z takim pytaniem:) 14.04.13, 15:53
            dokładnie i jak to się ma w ogóle do dnia i sakramentu pierwszej komunii świętej
          • aurita Re: A ja z takim pytaniem:) 17.04.13, 08:14
            > A co do laptopa i quada.. nie kupilbym dziecku ani jednego, ani drugiego. Lapto
            > p nie jest potrzebny 7-8 latkowi...

7 latki w szkole ucza sie obslugi komputera
            • camel_3d Re: A ja z takim pytaniem:) 20.04.13, 23:22
              Taa.. I? Musza miec swoj? Programuja jakies aplokacje czy cos? Nie zartuj..moga korzystac z komputera rodzicow.
    • camel_3d ale nagrobek... 04.04.13, 11:19
      ja pitole..ty na prawde dziecku cos takiego kupilas????

raczej na grobie bym to postawil... a juz wogol enie wyobrazam sobie, ze to mogloby stac cale zycie gdziessmile neeeeeee..zdecydowanie nie...

• amy33 Re: Komunia-prezent 14.04.13, 14:49
      Świat oszalał z tymi prezentami....
      Mam dwie komunie rok po roku - dwaj bracia: tegoroczny Komunista nie jest chrześniakiem, przyszłoroczny jest.
      Na wspólną rodzinną zrzutę na większy prezent nie ma szans, a kasa do ręki nie wchodzi w grę.
      Oczekiwania są zapewne ogromne, ale nie chcemy przesadzić. Więc teraz prezent będzie za ok. 300, a za rok dla chrześniaka za 500 zł.

Co myślicie?
      • iwonasg Re: Komunia-prezent 18.04.13, 22:56
        Moj syn na pytanie co chce dostać na prezent komunijny odpowiedział cyt"chciałbym to czego nie mam czyli medalik z Panem Jezusem wiecej nic nie potrzebuje". Jestem z niego dumna, bo z tego co się nasłuchałam w szkole o quadach, komputerach itp on obstaje przy swoim i zdania nie zmienia.
    • mati.pati Re: Komunia-prezent 19.04.13, 19:54
      Ja sugerowałam prezenty typu: rower, zegarek, encyklopedia ulubionych Star Wars, kolekcję Harrego Potera smile i więcej pomysłów nie mam... Zdecydowanie odradzałam koperty- 7 latek nie ma jeszcze pojęcia o wartości pieniądza.
      Mój syn w tym roku na I Komunię dostanie:
      Biblię- wszystkie dzieci dostają, rodzice składają się na ten prezent; zegarek ; rower; przeprowadzkę do własnego pokoju smile z czego chyba się najbardziej cieszy.
      Medalik i święty obrazek na ścianę moje dzieci dostały z okazji chrztu.

• literka5 Re: Komunia-prezent 19.01.14, 14:12
      Modnym prezentem teraz na komunię chyba jest tablet, do 300-400 zł mozna już takowy kupić. Dziecko na bank będzie zadowolone, jesli jeszcze nie posiada... czasami mozna też trafić na fajne promocje.
      • mmala6 Re: Komunia-prezent 19.01.14, 15:04
        mój syn bardzo chce tablet. Mimo że mamy w domu tablet i może z niego do woli korzystać, to chce mieć swój. Póki co staramy mu się to wyperswadować ale może jednak zmiękniemy, zwłaszcza że ojciec chrzestny (mój brat) ma gest. Poza tym zbiera kasę na Legoland już pd długiego czasu, więc na pewno to też, niewiele mu brakuje więc w tym roku chyba w końcu pojedziemy. Nic więcej nie chce, choć nakręca się jak chłopaki w szkole opowiadają co dostaną. Rozmawiamy z nim dużo o tym czym jest Komunia i o co w tym chodzi, zapytałam nawet czy pani katechetka rozmawiała z nimi o Komunii i prezentach a syn powiedział, że 'tak, powiedziała, że na pewno dostaniemy wspaniałe prezenty....'.

• prakseda_ka Re: Komunia-prezent 19.01.14, 19:00
      mój syn w ogóle nie kojarzy komunii z prezentami, może dlatego że pierwszy komunista w rodzinie od chyba 10 lat? wink ale dziadkowie i rodzicie dopytują, więc - bramka piłkarska duża i porządna - pragnie jej chyba do 2 lat już, i aparat fotograficzny - mała, prosta lustrzanka, bo ma chłopak oko do pstrykania i tatusia żeby go pasją zaraził. Jeżeli ktoś da pieniądze - wrzucamy na konto dziecięce i czekają sobie na jakiś duży wydatek - porządnego kompa, może ekstra wyjazd na obóz zagraniczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka