Dodaj do ulubionych

na jaki wzrost/wiek plecaki Street Hit 802 / 148 ?

07.04.13, 13:56
zastanawiam się który plecak wybrać dla syna 10 lat, możecie napisać jak sprawują się te plecaki i na jaki wiek/wzrost polecacie?

www.topgal-plecaki.pl/plecaki/mlodziezowe/hit-802/?p---grey
www.topgal-plecaki.pl/plecaki/mlodziezowe/hit-148/?a---black
Obserwuj wątek
    • iwek33 Re: na jaki wzrost/wiek plecaki Street Hit 802 / 07.04.13, 15:43
      Na fotkach plecaki Topgal i Deuter Harvard. Wzrost chłopaka ok 160-165 cm ( nie pamiętam dokładnie-stare fotki).
      Syn woli Deutera. Świetnie się sprawdza- mnie też ogromnie się podoba- zwłaszcza wykonanie pleców i szelek- rewelacyjnie dopasowany. Ceny chyba podobne. Deuter kosztował ok 230 zł.
      Niestety kolorystyka tego modelu Deutera ( Harvard) uboga bardzo. Tylko czarno-szare i czarno-brązowe. Ale plecak genialny- sprawdza się w gimnazjum, myślę, że posłuży długo.
      Muszę przymierzyć młodszemu- może do 4 lub 5 klasy kupię tego Deutera.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/tgBgzH7GDkDQCoW7vX.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/akeL2P20HRgZ4tZPLX.jpg
      explore.pl/img/produkt/1808/730x730,airstripes_2008.jpg
      • gosjana Re: na jaki wzrost/wiek plecaki Street Hit 802 / 07.04.13, 15:58
        porównałam plecaki które zalinkowałam z plecakiem z silnikiem, niby różnica w wysokości tylko 5cm, boję się czy StritHitnie nie będzie za duzy, w innym wątku dziewczyna zachwalała model 148 ale jej syn też ma 160cm, mój młodzieniec stanął w miejscu, nie ma jeszcze 150cm wink

że kolorystyka czarno-szara to fajnie, mój syn tylko takie wybiera, gdzie kupowałaś Deutera? nie znam tej firmy
        • iwek33 Re: na jaki wzrost/wiek plecaki Street Hit 802 / 07.04.13, 16:17
          Deutera kupowałam na allegro. To firma produkująca m.in plecaki, drogie, ale najwyższej jakości. Takie profesjonalne-sportowe głównie. Kilka modeli ma miejskich.

Opis z internetu
          "Deuter to firma-legenda istniejąca od 1898 roku. Obecnie Deuter jest niekwestionowanym światowym liderem w produkcji plecaków rowerowych, turystycznych i wspinaczkowych, nosidełek dla dzieci, śpiworów oraz licznych akcesoriów podróżnych (m.in. kosmetyczki, saszetki, pokrowce) przydatnych we wszelkiego typu aktywnościach turystycznych. Wysoka jakość produktów marki Deuter była wielokrotnie wyróżniana prestiżowymi nagrodami przyznawanymi przez branżę outdoor na całym świecie, m.in. tytuł „Gear of the Year” Outdoor Magazine czy też „Best Brand” MountainBike Magazine."
          • iwek33 Re: na jaki wzrost/wiek plecaki Street Hit 802 / 07.04.13, 16:30
            Kiedyś tu na forum ktoś polecał bardzo model chyba Giga Office lub Gigant jako świetny plecak do gimnazjum. Stąd moje poszukiwania. Wybór padł na Harvarda - najtańszy z tych trzech. Bałam się, czy Harvard pomieści wszystko do gimnazjum, ale bez problemu. Rewelacyjna jest kieszeń całkiem z przodu- na gumie. Naciąga się i mieści "pół świata".
            Wkleję linki z allegro ( przypadkowi sprzedawcy) modele chcę pokazać:
            allegro.pl/plecak-na-laptopa-deuter-giga-office-i3132495504.html
            allegro.pl/plecak-deuter-gigant-kurier-gratis-i3135156660.html
            allegro.pl/plecak-deuter-harvard-kurier-gratis-i3135155806.html
            • gosjana Re: na jaki wzrost/wiek plecaki Street Hit 802 / 07.04.13, 19:28
              zapisałam sobie wątek w ulubionych, dzięki temu będę mogła zawsze wrócić do nazwy plecaków,
              powiedz ile wzrostu ma Twój młodszy syn? mierzyłaś mu te plecaki pokazane wyżej? jaki plecak wybrałaś synowi do 4 klasy?
              • iwek33 Re: na jaki wzrost/wiek plecaki Street Hit 802 / 07.04.13, 19:44
                Jutro poprzymierzamy i pstryknę fotki. Dla młodszego mam Topgala, ale z bardzo starej kolekcji (kupiony 3 lata temu- miał być prezentem dla dziecka z rodziny, ale w końcu prezent był inny, a plecak zostawiliśmy.) I dobrze, bo stare wzornictwo i modele były fajniejsze wg nas. Syn ma 152 cm wzrostu
                • iwek33 Re: gosjano- obiecane fotki 08.04.13, 16:55
                  Tak jak pisałam wyżej. Syn ma 152 cm wzrostu. Wklejam fotki z plecakami na plecach. Po kolei: Topgal Hit 148, Deuter Harvard, Topgal Chi 129 R ( w obecnej kolekcji ten model plecaka to wzory: CHI 656, CHI 607, CHI 189)
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/jKN8vlsjpreCkg7JnB.jpg
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/J6oJltSbQCbD3fvuPB.jpg
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/E9bhC0n42E0p1ebNpB.jpg
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/y8CzA0cDjWWiMCLwLB.jpg
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/9p1UQ56RFQaE5zKNbB.jpg
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/sb6hbRRonaYJfjjuIB.jpg

• gosjana Re: gosjano- obiecane fotki 08.04.13, 18:13
                    Dziękuję Ci bardzo smile

z dwóch pierwszych bardziej widzi mi się Deuter - jest zgrabniejszy, i z tego co widzę Topgal SH będzie na mojego syna dużo za duży
                    z innych topgali dla większych chłopców nie ma co wybrać crying

wczoraj trochę poczytałam o plecakach Deuter, znalazłam fajny model - Ypsilon-typowo szkolny:
                    www.youtube.com/watch?v=sdVLM7f0rxc
                    niestety w Polsce chyba nie do zdobycia, znalazłam tylko na niemieckich stronach, w promocji wychodzą w cenie topgalowych, więc nie tak tragicznie
                    np taki:
                    https://www.taschenkaufhaus.de/uploads/thumbnails/single/main/color_uid_23211.jpg

inny model Deutera, który zalinkowałaś - chyba GIGA tez można zobaczyć na takiej prezentacji smile

dzięki za podsunięcie tematu, będę dalej szukać, fajne plecaki ma też Tatonka i Jack Wolfskin...

a i jeszcze jedno pytanie, ten ostatni topgal ma chyba identyczne wymiary co plecak z motywem silnika lub koparek, co?
                    • iwek33 Re: gosjano- obiecane fotki 08.04.13, 18:30
                      Ten Ypsilon jest świetny, już w zeszłym roku go oglądałam, ale tak jak piszesz- w Polsce nie do zdobycia. No i on chyba ma jedną komorę główną? Ale jakby tak kupić w promocyjnych cenach, koszt przesyłki podzielić na pół..... może by faktycznie nie wyszło to sporo więcej niż Topgal...
                      Tatoonki też znam- ale nie znalazłam modelu fajnego dla klas 4-6, no i cenowo- drooogie. O Jack Wolfskin nie wspomnę. Sporo kosztują.
                      Ten Topgal na fotce może na wysokość jest zbliżony do plecaka z koparkami, czy silnikiem ( może ciut wyższy) , ale jest zdecydowanie głębszy- ma dwie wielkie komory główne i dwie bardzo duże kieszenie- prawie jak komory, tak więc jest zdecydowanie bardziej pojemny, dlatego bardziej nadaje się do klas 4-6- tam niestety przybywa książek do noszenia.
                      Zgadzam się: wzornictwo Topgali CHI dla starszych chłopaków- aktualnie zbyt dziecinne i pstrokate. Chłopcy w klasach 4-6 takich wzorów już nie akceptują.
                      • iwek33 Re: gosjano- obiecane fotki 08.04.13, 18:38
                        A jeszcze muszę dopisać, że ten Deuter Harvard na zdjęciu ( na chłopaku o wzroście 152) jest niedopasowany, tzn szelki są "ustawione" na wzrost 172 (plecak starszego syna, młodszy szybko ubrał do zdjęcia, nie dopasowywaliśmy) więc gdyby dopasować, siedziałby lepiej.
                      • gosjana Re: Ypsilon 08.04.13, 18:40
                        on ma 2 komory+2 małe z przodu
                        www.taschenkaufhaus.de/article/deuter-ypsilon-314.6780.html
                        na ebayu jest wystawiony nowy od 1E, tylko kolor nie ten smile
                        www.ebay.de/itm/Deuter-Ypsilon-Schulrucksack-44-cm-ocean-skate-NEU-Noch-verpackt-/290893624105?pt=Schule&hash=item43ba9c7329
                        napaliłam się na ten model smile zaraz pogadam ze znajomymi i się dowiem jak wyjdzie cenowo z przesyłką do Polski i napiszę wink
                        • iwek33 Re: Ypsilon 08.04.13, 18:45
                          Super! Proszę dowiedz się i napisz.smile
                          • gosjana Re: Ypsilon 08.04.13, 21:02
                            to tak, plecak kosztuje 49,90E koszt przesyłki na terenie Niemiec jest gratis, transport do Polski tez mam zapewniony gratis-znajomy w czerwcu przyjeżdża więc by mi przywiózł, jeśli jesteś zainteresowana pisz na gazetowego, jutro będziemy zamawiać smile
                            • gosjana Re: Ypsilon 08.04.13, 21:03
                              ta cena dotyczy tylko czarnego plecaka-zdjęcie wkleiłam powyżej lub czerwonego w krateczkę sad
                              • iwek33 Re: Ypsilon do gosjany 08.04.13, 22:46
                                Napisałam jakiś czas temu na gazetowego, nie wiem, czy dotarło...więc jeszcze tu się dopiszę.
                                Gosjano- dziękuję Ci serdecznie, w pierwszym momencie też się napaliłam, ale jednak po przemyśleniu nie będę zamawiać tego Ypsilona ( i jeszcze Cię fatygować)
                                Młody ma bardzo dobry ten plecak Topgala, wymiary też mi bardziej pasują, bo jest głębszy ( Topgal 24cm, Ypsilon 20 cm) no i waga - ten Ypsilon ma 1,30 kg ( tak podają). No ale przede wszystkim rozsądek: mamy już plecak, jak się zniszczy pomyślę może o Ypsilonie.
                                Dzięki serdeczne za chęci, jeśli zamówisz, to bardzo proszę o fotkę na Twoim dziecięciu, gdy już plecak dotrze smile
                                pozdrawiam
                                • gosjana Re: Ypsilon do gosjany 08.04.13, 23:13
                                  nic nie doszło,
                                  ja jestem na 99% przekonana do zakupu, jak plecak się sprawdzi będę wiedziała co kupić córce za 2 lata,
                                  dzięki za podpowiedź i za wszystkie zdjęcia, podziękuj modelowismile
                                  jak uda się pozytywnie załatwić zakup odezwę się smile
                                  pozdr,
                                  • iwek33 Ypsilon na żywo 09.07.13, 14:18
                                    Wróciłam z letniej wyprawy, miałam możliwość pooglądania na żywo, podotykania i najważniejsze poprzymierzania różnych plecaków mojemu 10 latkowi. Przymierzaliśmy też owego Ypsilona. Plecak ( jak wszystkie Deutery) perfekcyjnie porządnie wykonany, cały czarny nie zrobił aż takiego super wrażenia jak inne, np czarny z granatem, czy bordo ( och śliczny! ) Plecak z tych większych, naprawdę spory, pakowny, na pewno nadaje się i dla młodzieży i dla dorosłego. No i jednak dość duży. Na moim szczupłym synku trochę źle leżał, sięgał mu aż do pupy- widać było, że jest na niego zbyt wielki. Za to na moim 14 latku leżał genialnie. Ale mój 14 latek ma swojego Deutera Harvard, więc Ypsilon pozostał na wieszaku w sklepiesmile Niestety Ypsilon nie był w wyprzedażowej cenie i po przeliczeniu jego cena wynosiła ok 400 zł.
                                    No dalej szukałam dla 10 latka i znalazłam. Jestem tak mega zadowolona, że aż chyba bardziej, niż sam zainteresowany. Plecak, który wybraliśmy jest idealny, zarówno pod względem bardzo porządnego wykonania ( świetnie usztywnione plecy, miękkie szelki, pas piersiowy, możliwość założenia pasa biodrowego) jak i ergonomii- super przegrody w środku na książki, liczne kieszonki, schowki. Nazwa i firma mało znana ( mnie w ogóle do tej pory nieznana) - firma NITRO model Bandid. Nasz jest w czarno-grafitowym kolorze z niebieskimi wykończeniami- praktyczny, lekki, pakowny. Niestety cena "Deuterowa" ale moim zdaniem było warto- leży jak ulal, jest leciuteńki, praktyczny.
                                    • iwek33 Re Ypsilon dostępny już w Polsce 10.07.13, 14:34
                                      www.domenasportowa.pl/product-pol-31720-Plecak-Deuter-Ypsilon-.html
                                      • 71gosik Re: Re Ypsilon dostępny już w Polsce 10.07.13, 15:00
                                        iwek33 napisałam do Ciebie na priv
                                        • iwek33 Re: Nitro plecak- do 71gosik 10.07.13, 15:54
                                          Odpisałam, posłałam fotki. Pozdrawiam
                                    • gosjana Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 15:53
                                      Cześć Iwek, dzięki za opis, ja swojego ypsilona jeszcze nie mam, znajomy przyjeżdża pod koniec tego miesiąca i dopiero będę mogła go zobaczyć na żywo, dałam za niego 202zł, więc jak będzie za duży mogę go sprzedać, zainteresował mnie ten plecak nitro, mogłabyś podesłać linka albo fotkę na gazetowego, może i ja się skuszę wink
                                      pozdrawiam
                                      • gosjana Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 16:05
                                        znalazłam na ebayu, czy o ten chodzi?
                                        www.ebay.de/itm/4er-SET-NITRO-Bandit-Schulrucksack-Rucksack-Sporttasche-Mappchen-NEU-BLUR-/130750314582?pt=Schule&hash=item1e71537856
                                        fajny, wagowo jak Ypsilon
                                        • iwek33 Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 16:24
                                          Dokładnie to ten. Czarny w grafitową kosteczkę i niebieskie lamówki.
                                          • iwek33 Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 16:29
                                            A jeśli chodzi o wagę, to podają 1300g. Jednak jak go podnoszę, to jest lżejszy niż nasz Topgal Chi , gdzie podają wagę 1000g.
                                            Ypsilona też mierzyliśmy, jest leciutki. Nie sugerowałabym się tak bardzo wagą podawaną na stronach, nie wiadomo, co wliczają w tę wagę, bo naprawdę na żywo i Ypsilon i Nitro są lżejsze niż nasz Topgal.
                                            • gosjana Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 18:31
                                              Iwek, jeszcze Cię pomęczę wink
                                              z tego co widzę, to plecak Nitro ma tylko 1 komorę, nie za mało? gdzie zmieścić jedzenie? wejdzie śniadaniówka normalnej wielkości do bocznej kieszeni?
                                              porównałam także rozmiary obu plecaków, są niemal identyczne, a wyżej pisałaś, że ypsilon jest wielki, za wielki na 10latka? noi ten Nitro wydaje się na zdjęciu taki beczułkowaty, jak to wygląda w rzeczywistości?
                                              • iwek33 Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 19:59
                                                No to odpowiadamsmile
                                                Tak, Nitro ma jedną wielką komorę, w niej osobną kieszeń na laptopa- taką gąbkową, kilka przegródek takich sztywnych. Kieszenie z boku są dość duże, ta z przodu ma 23x21 cm. Byłby beczułkowaty, gdyby był sztywny, ale on jest miękki, sztywne ma tylko plecy. No i jest jednak mniejszy niż Ypsilon- Deuter ma 46 cm wysokości, ten nasz ( zmierzyłam ) 41 cm. Niby tylko 5 cm, ale jednak leży lepiej. Syn po przymierzeniu wybrał ten, zobaczymy, jak będzie mu służył. Mamy zamiar pakować książki i zeszyty między przegródki, strój na wf do kieszeni na laptopa, bidon do bocznej kieszeni, piórnik do drugiej bocznej kieszeni. Wzięłam pod uwagę fakt, że mój syn nie musi nosić wszystkich podręczników, mają w szkole "banki podręczników" i części książek nie nosi. Ypsilon jest zdecydowanie bardziej pojemny, ma osobne dwie komory, to bardzo uniwersalny, porządny plecak no i firma znana z genialnej jakości produktów. Pewnie gdybym była sama w sklepie wzięłabym Deutera, ale syn zobaczył tego Nitro i spodobał mu się bardziej ( nie bez znaczenia był wpływ kuzyneczki, która była z nami i pomagała wybierać)
                                                Myślę, że o tym, czy to był dobry wybór przekonam się około października, jak trochę poużywamy plecaka- ( może będziemy zmieniać big_grin big_grin )
                                                na szczęście ten Nitro został synowi podarowany ( mnie przeraziła ta cena, jak przeliczyłam Euro na złotówki). Myślę, że będziesz zadowolona z Ypsilona, jeśli przypasuje się Twojemu synkowi to będzie miał świetny plecak- na pewno długo mu posłuży.
                                                Mój mąż kupił Deutera Giga Flat na laptopa- taki model, w którym można zasłonić plecy z szelkami dodatkową osłoną, że ich nie widać i zrobić torbę przenośną- o jak wychwala ten plecak!! Jest naprawdę zachwycony jakością, funkcjonalnością, wykonaniem.
                                                Jak dostaniesz Ypsilonka to napisz jakie wrażenia- ale sądzę, że będą baardzo pozytywne.
                                                Czekam na Twoją opinię, pozdrawiam smile
                                                • gosjana Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 20:12
                                                  Dzięki raz jeszcze smile napiszę na pewno, najbardziej cieszy mnie, że plecaki są leciutkie smile

• iwek33 Re: Ypsilon na żywo 10.07.13, 22:34
                                                    No leciutkie to one są, ale puste sad
                                                    Załadowałam Nitro prawie wszystkimi książkami, dodałam kilka zeszytów, piórnik, śniadaniówkę i ..lekki to on nie jest.....
                                                    plecak załadowany:
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/4Wnjb5vWjwoAxM03bA.jpg
                                                    załadowany na plecach:
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/AZEvfUZzWoOOfxJRMA.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka