magdalenax 05.08.04, 13:08 Zastanawiam sie nad zakupem rożka. Czy on jest faktycznie potrzebny? Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia_ Re: czy rożek jest potrzebny? 05.08.04, 13:39 Rożek (ale miękki) miałam tylko jeden i okazał się tak niezbędny, że po kilku dniach wysłałam rodzinkę po zakup drugiego (trochę grubszego, ale też bez usztywnienia). Odpowiedz Link Zgłoś
josik11 Re: czy rożek jest potrzebny? 05.08.04, 16:19 Ja kupilam jeden (na cale szczescie) ale w szkole rodzenia kazali kupic co najmniej dwa. Ja uzylam tylko raz i od tego momentu sluzy tylko i wylacznie jako materacyk do wozka. Nie przydal sie poniewaz byl bardzo sztywny i dzecko w nim ginelo a ja mialam problemy z karmieniem. Moje piersi nie byly az takie duze i nie moglam dosiagnac hehe. Jak byly izmne dni to robilam rozek z kocyka. Byl miekki i cieplutki. Aska Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek8 Re: czy rożek jest potrzebny? 06.08.04, 12:37 Wystarczy jak zrobisz rozek z kocyka, a w srodek polozysz flan. pieluszke. dziecko tak szybko rosnie, ze za miesiac rozek mozesz wlozyc na strych. Odpowiedz Link Zgłoś
kj74 Re: czy rożek jest potrzebny? 05.08.04, 23:27 Miałam jeden z wkładem kokosowym. Bardzo dobrze nosiło się w nim dziecko, nawet nie tyle mnie samej, ale mężowi. Poza tym jak ktos nas odwiedził i chciał małą na ręce to dostawał ją w rożku i wiedziałam, że kręgosłupkowio nic nie zgraża. Teraz wkład wyjęty i służy jako kołderka. Tak szczerze to nie używaliśmy go zbyt długo, bo już po miesięcu czy półtorej nie mieściła mi się córcia do niego, ale generalnie cieszę się, że go miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Re: czy rożek jest potrzebny? 05.08.04, 23:44 Hej, w Niemczech cos takiego jak rozek nie istnieje. Wiem, ze w Polsce to b. popularne,ale chyba co kraj, to obyczaj. Ja nie doznalam potrzeby uzywania rozka. Do spania na noc dzidek mial spiworki (roznych rozmiarow i grubosci). Odpowiedz Link Zgłoś
michalinka11 Re: czy rożek jest potrzebny? 06.08.04, 10:13 Rożek to wspaniały wynalazek, ja pierszy kupiłam jeszcze przed porodem, ale okazał się na tyle pozyteczny, że jak córcia urodziła sie kupiliśmy zaraz drugi. Oba z wkładem kokosowym, który mozna potem wyjąć. Bardzo wygodnie karmiło mi sie córcie w tym rożku, a ona tak je pokochała, że do dzisiaj, a ma już ponad 2 latka słuzą jej jako ukochane kołderki-przytulanki, z którymi nie moga konkurowac żadne pluszaki (tylko wyprułam z nich rzepy) i wszedzie je z soba zabieramy. Katastrofa jest nawet jak idą do prania, bo córa strasznie płacze jak widzi je w pralce, czy suszące się na lince, więc musimy to robic konspiracyjnie . U nas z kolei śpiworek nie sprawdził się wcale, córka go nie znosiła i lezy w szafie bezużytecznie, choc niektóre dzieci śpiworki lubią. Ja rożek bardzo polecam. Michalinka Odpowiedz Link Zgłoś
ala58 Re: czy rożek jest potrzebny? 06.08.04, 12:28 Czy dziecko po urodzeniu przez pierwsze 2,3 miesiace (dopoki nie wyrosnie) moze spac w lozeczku w rozku (ewntualnie przykryte jeszcze kocykiem)? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: czy rożek jest potrzebny? 06.08.04, 15:53 nie miałam i nie odczuwałam braku Odpowiedz Link Zgłoś
yessa Re: czy rożek jest potrzebny? 06.08.04, 22:53 Ja mam i bardzo go sobie chwalę. W pierwszych tygodniach Bartuś głównie w nim lub na nim spał. Teraz wyjęlismy już wkład kokosowy i używam go w czasie karmienia w nocy (nie kładę wtedy dziecka bezpośrednio na naszej pościeli czy puchowych poduchach). Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: czy rożek jest potrzebny? 06.08.04, 23:20 Dla mnie był zbędny. Odalam po tygodniu a drugiemu nie kupię. Kocyk dużo lepszy i milszy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatorstwo Re: czy rożek jest potrzebny? 07.08.04, 11:53 Ja miałam...i nie używałam...duzo lepiej mi się nosiło w cieniutkim kocyku (ale nie tym grubym ładnym, tylko takim polarkowym). Potem koleżanka urodziła, więc go dałam, tez nie uzywala..tez nosiła w kocyku. Moja kuzynka urodzila 2 miesiace temu blixniaki..po 2 kilo mialy jak szly do domu, wiec postanowiła kupić mimo, że jej mówiłam, ze średnio sie przydaja...kupila...dzieci w domu sa miesiac...i jedynie przywiozła je ze szpitala w rozku....też używa cienkich kocyków Takie sa moje i najblizszych doświadczenia z rozków Polecam natomiast zestaw z Glucka - taki rozek z kołedrki wyłożonej od srodka flanelką + mala podusia...Kolderki mozna na poczatek uzywać jako rozka, a potem jest to swietny zestaw do wózka, i na wszystkie wyjazdy, bo tą małą kołderka można na wakacjach dzieciatko w wózku przykryc i w łożeczku i wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś