Dodaj do ulubionych

3.dziecko-odwiedziny-co kupić?

15.12.13, 15:50
Naszym znajomym urodziło się 3.dziecko-córeczka.Mają już 5-letnią córeczkę i 3-letniego syna. O ile wcześniej nie miałam problemu co kupić jadąc w odwiedziny to teraz mam problem.Nie wiem czy ubranka bedą dobrym pomysłem bo napewno sporo ma po starszych dzieciach.No chyba,ze kupię coś większego-jakąś sukieneczkę czy coś...Grzechotki i innych zabawek też pewnie ma dużo. Pampersy czy kosmetyki chyba też nie za bardzo bo niewiadomo jakich marek używa.Jest jeszcze coś co można kupić jadąc z odwiedzinami do dziecka?
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 16:41
      wg mnie pajace w rozmiarze 74-80 zawsze się przydadzą. to samo jakieś fajne, dobrej jakości ubrania typu sztruksowe spodnie, bluza, sukieneczka.
      Zestaw dobrych kosmetyków też na pewno nie zaszkodzi: iwostin, oilan, emolium-mają fajne zestawy zwłaszcza teraz.
      możecie kupić jakiś gadżet-lusterko do samochodu na tylną kanapę żeby widzieć dziecko w nosidełku jeśli nie mają, nawilżacz do pokoju jeśli nie mają, nebulizator pewnie mają.
      z ubranek na pewno będą zadowoleni bo raczej moga mieć sprane, zwłaszcza że dziewczece sprzed 5 lat, bo potem mieli chłopca.

mozna też kupić kolorowe pudła do pokoju dzieci-to zawsze się przyda w każdym domu do zapanowania nad przestrzenią.
      zabawek bym nie kupowała, chyba że będzie to taki hit jak np. żyrafa sofia, nawet jeśli starsze ją miały to można uznać że to rzecz osobista, osobiście wylizana i wygryziona że można kupić nową.
      w grę wchodzą jeszcze rzeczy powszechnego zużycia: pieluchy rozmiar 3, chusteczki nawilżane, kremy typu bepanthen, duża paka loveli do prania ubranek itp.-zależy jak są sytuowani, jakie mają podejście do życia. można ich podpytać.
      ja też mam wsród znajomych takich którym urodziło się 3 dziecko (3 dziewczynka) i jak zapytałam to okazało się że potrzebują pościeli dla tej najmłodszejsmile
      • dorka.3 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 16:49
        Ja tez urodzilam niedawno trzecie dziecko, i jesli mam byc szczera, to najbardziej cieszy nas jak dostajemy pampersy, ciuszkow mam dużo po corce starszej (2,5 roku).
        • betty842 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 16:55
          dorka.3 napisała:

> Ja tez urodzilam niedawno trzecie dziecko, i jesli mam byc szczera, to najbar
          > dziej cieszy nas jak dostajemy pampersy,

Tylko jakiej firmy pieluchy kupić...Ja używałam pieluszek Dada i byłam bardzo zadowolona...oryginalne Pampersy też mogą uczulać wiec w sumie nie za bardzo wiem jakie pieluszki miałabym kupić...
      • betty842 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 16:58
        kondolyza napisała:
        > zabawek bym nie kupowała, chyba że będzie to taki hit jak np. żyrafa sofia

Zaraz sprawdzę co to za żyrafka sofia bo nigdy o niej nie słyszałamwink.
        Kosmetyki z dobrej firmy powinny być dobrym pomysłem...Ewentualnie kupię ubranka bo faktycznie po starszej córce niektóre mogą być sprane. Ja mam dwóch synów a i tak się cieszyłam z ubranek jak ktoś mi przyniósł bo jednak fajnie jak jednak dziecko ma coś nowego a nie tylko ciuchy po starszym rodzeństwie...
    • d.d.00 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 19:35
      Ja jak nie wiem co kupić to kupuję bon np do smyka. Zabawek pewnie ma masę, ciuszków też, pieluchy i kosmetyki mogą uczulac. Czasem pytam wzrost co potrZeba.
    • murwa.kac Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 19:45
      pampersy - niewazne jaka marka. ZAWSZE sie przydadza.
      • lidek0 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 20:46
        "pampersy - niewazne jaka marka" a mnie się wydawało, że pampers to marka
        • murwa.kac Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 20:49
          czepiasz sie.
          z nudow?
          • aniaurszula Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 21:49
            to nie czepiane podalas konkretna nazwe pieluch
            • murwa.kac Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 21:56
              nastepna sie czepia.
              ale po Ulce to sie niczego innego nie spodziewam, bo boli ja moje jednorazowe wytkniecie jej notorycznych bledow ortograficznych, skladniowych, jezykowych i wszelkich mozliwych jakie mozna zrobic, wiec szuka na wszelkie sposoby, zeby sie odgryzc.

racja, uzylam ZWYCZAJOWEJ formy okreslajacej pieluchy pampersami.
              acz mysle, ze kazdy o tym wie i sam nieraz uzywa pampersy w odniesieniu do pieluch.

skora panią Lidek i panią Ule tak to w oczy kole - pozwólcie, ze poprawie

pieluchy - niewazne jaka marka. ZAWSZE sie przydadza.
              • b.i.tumika Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 22:55
                W kierunku męża też leci uwaga, gdy mówi do dziecka "ubierz adidasy", a to akurat "adidasy" pumy?
        • betty842 pampersy 16.12.13, 09:54
          Ja również pieluszki jednorazowe określam mianem "pampersy" i kiedy o nich PISZĘ to piszę pampersy z małej litery a kiedy mam na myśli markę to piszę Pameprsy (z dużej litery). Podobnie jest z butami sportowymi.Mało kto używa określenia "buty sportowe",zazwyczaj mówi się adidasy obojęnie jakiej marki są owe buty sportowe.
      • mag1982 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 17.12.13, 09:20
        A jednak ważne...moją dada i pampersy uczulały a z rossmana i huggies były ok. Może się okazać, że dziecię wcale tego prezentu nie zużytkuje. Jeśli chodzi o prezent to może taki album maluszka gdzie się wkleja zdjęcia i wpisuje różne momenty z życia dzieciaczka.
    • lidek0 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 20:47
      Czemu nie zapytasz rodziców? Oni wiedzą czego maluszek potrzebuje najbardziej, skąd my mamy wiedzieć?
      • betty842 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 16.12.13, 10:00
        lidek0 napisała:

> Czemu nie zapytasz rodziców?

Mąż rozmawiał z ojcem dziecka i nie przyszło mu na myśl aby zapytać czego potrzebują. Z resztą nie wiem czy ojciec wiedziałby czego potrzebują...Z mamą dziecka nie jestem w jakiś bliskich stosunkach (po prostu nasi mężowie są kumplami z pracy). Podejrzewam,że gdybym zapytała mamę dziecka co potrzebują,co kupić to powiedziałaby,że nic.Są przy kasie wiec stać ich na wszystko.Wątpię że prosto z mostu powiedzą co by chcieli dostać.
        • murwa.kac Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 16.12.13, 12:39
          to jak sa przy kasie i nic im nie brakuje - kup im jakas wybajerzona zabawke.
          hand made jest masa dostepnych fajnych.
    • jugutka Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 21:36
      pampery i mokre chusteczki
    • aniaurszula Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 15.12.13, 21:48
      pieluchy zawsze sa przydatne i z takich prezentow bylam najbardziej zadowolona
    • betty842 Dzięki! 16.12.13, 10:05
      Chyba faktycznie kupię te pieluchy. Ubranka są fajne ale zawsze jak mam kupować jakiś ciuch dla nieswojego dziecka to mam mega problem-nie wiem co kupić,nie wiem jaki rozmiar itd. Zawsze w myślach liczę jaki rozmiar maluch bedzie nosił np latem czy zimą żeby nie kupić sukieneczki z krótkim rękawem która bedzie dobra w zimiewink. Pamiętam,ze ja dostałam dla syna 6 dresów w rozmiarze 80.Syn urodził się w czerwcu wiec dresy były na niego dobre rok później latem wiec prawie wogole ich nie wykorzystaliśmy...
      • kondolyza Re: Dzięki! 16.12.13, 10:34
        skoro są "przy kasie" jak napisałaś to błagam, nie kupuj pieluch.
        ja wiem że to się zawsze przyda. jakby mi to podarował ktoś z bliskich znajomych to ok, ale jakby przyszli do mnie z pracy i przynieśli paczkę pieluch to nie potraktowałalbym tego jako prezent...jakoś tak by mi sie głupio zrobiło... moi znajomi co mają trójkę dzieci z wyboru często spotykają się z odniesieniem do nich jak do "patologii" skoro 3 ie dziecko...
        wg mnie lepiej kupić sukienkę rozmiar 80 będzie na lato.
        albo zestaw kosmetyków, jak kupisz mustellę to napewno będzie to wyglądało przywoicie a i dziecka raczej nie uczuli bo to porządna marka.
        pamiętam jak kiedyś nam znajomi przywieźli pieluchy... jakoś tak łyso było. poczułam się jakby myśleli że mnie na to nie stać. jeśli ludzie są dobrze sytuowani to prezenty tego typu są trochę równaniem ich do średniej tej poniżej...
        sukieneczki, śliczne, wyjściowe, ze smyka czy mothercare to prawdziwy prezent-piękne, cieszące i dziekco i mamę i przynajmniej zapamiętają. jak moja ma fotki w sukienkach od znajomych to mam też fajną pamiątkę, wspomnienie kto jej to kupił. a pieluchy z g.nem pójdą do śmieci i tyle będzie.

ja wiem że dużo sie tego zużywa no ale jakoś mi to nie pasuje na prezent. pewnie dlatego nie kupuje się nikomu do domu w prezencie papieru toaletowego, środków czystości, worków na śmieci czy innych rzeczy które się zużywa. prezent ma być czymś dodatkowym, czymś co ucieszy, upiększy. ale to tylko moje zdanie.
        • betty842 Re: Dzięki! 16.12.13, 12:36
          kondolyza napisała:

> skoro są "przy kasie" jak napisałaś to błagam, nie kupuj pieluch.
          > ja wiem że to się zawsze przyda. jakby mi to podarował ktoś z bliskich znajomyc
          > h to ok, ale jakby przyszli do mnie z pracy i przynieśli paczkę pieluch to nie
          > potraktowałalbym tego jako prezent...

Hmmm....w sumie nie pomyślałam o tym,ze faktycznie mogą się oburzyć ,ze kupiłam pieluchy jakby ich nie było na nie stać....No chyba,ze kupię pieluchy jako dodatek np do jakiejś sukieneczki czy czegoś.Tyle tylko,ze też nie chcę szaleć z pieniędzmi i tak myśle żeby kupic coś za max 50zł.Myślę jeszcze o tych kosmetykach...No ale to co miałabym kupić? Płyn do kąpieli i balsam do ciała? Ja przy swoich dzieciach uzywałam albo samego płynu do kąpieli albo balsamu (po kąpieli bez płynu).
          • murwa.kac Re: Dzięki! 16.12.13, 12:44
            to moze po prostu wez bon ze smyka za 50 zl. i oni juz sobie sami zadecyduja co chca.
            • betty842 Re: Dzięki! 16.12.13, 13:17
              murwa.kac napisała:

> to moze po prostu wez bon ze smyka za 50 zl. i oni juz sobie sami zadecyduja co
              > chca.

Tyle,że najbliższy smyk jest 30km od nas...Wątpię,że pojadą go zrealizować tak daleko skoro 10km od siebie mają też duże miasto w którym wszystko idzie kupić. No ale musiałabym posprawdzać czy może w innym sklepie dzieciowym w pobliżu nie mają takich bonów upominkowych.
              • kondolyza Re: Dzięki! 16.12.13, 17:28
                ja bym kupila jakąs sliczną sikieniunie,akurat 50 zl wystarczy
        • murwa.kac Re: Dzięki! 16.12.13, 12:43
          ale Ci powiem, ze te paczki pieluch to niekoniecznie tak, ze znajomi maja wrazenie, ze Was nie stac.
          po prostu tak naprawde to najlatwiejszy w zakupie prezent dla takiego malucha.

bo z ciuchami - no nigdy nie wiesz czy utrafisz. czy rozmiar, czy gust.
          kosmetyki - moze dziecko uczulic, moze mama ma fantazje uzywac jednej marki, moze mama ma fantazje wychowywac dziecko w duchu eko i uzywac zwyklego mydla tylko.
          z zabawkami to samo. moze fp komus sie nie podoba, a inny sie skrzywi na handmade kroliczka.

a jezeli nie zna sie rodzicow i ich obyczajow (a autorka zaznaczyla, ze nie zna) to pieluchy sa najbezpieczniejszym i najlatwiejszym wyjsciem. jasne, tu tez marka moze nie podpasc, ale mimo wszystko.
    • kasia.k.90 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 16.12.13, 13:59
      Ja osobiście nie lubię pieluch jako prezent, bo co to za prezent, który z g*wnem do kosza ląduje... Owszem, przyda się. Ale idąc do kogoś na przyjęcie przynosisz w prezencie papier toaletowy? Przecież przyda się tongue_out według mnie na to samo wychodzi. No, ale może się czepiam.

Ja idąc do kogoś kupuję coś, czego może sama bym nie kupiła. Polecam właśnie żyrafę sophie, we Francji to legenda, każde dziecko ją ma, jest ekstra (właśnie mojej małej chcę kupić i kurczę coś szkoda mi kasy). Fajne są wszelkie sensoryczne pady z metkami, kocyki z minky, zabawki hand made. Ekstra jest dostępny w necie ekomiś wypełniony owczą wełną co pochłania zapach mamy i dziecko śpiąc samo czuje się bezpiecznie (u mnie bez sensu bo śpię z małą, ale ekstra sprawa).

Nie kupuj kosmetyków. Wymienione tu na przykład kosmetyki przez poprzedniczkę dla mnie są nic nie warte. Same pegi, parabeny, emolienty (a co jeśli dziecko nie będzie miało azs? po co wtedy emolium?!).

A najlepiej to spytać. Ja kilka rzeczy nie kupiłam specjalnie- jak rożek, grzechotki, matę po to by ktoś mógł kupić smile
      • noemi23 Re: do betty 16.12.13, 14:14
        A może coś takiego nietypowego byś kupiła, jak poniżej zalinkowany smoczek do lekarstw np.
        mamaplus.pl/products/smoczek-do-lekarstw-numimed-rozowy
        Albo coś takiego:
        mamaplus.pl/products/dzienniczek-dnia-i-nocy-maluszka-brioko-okladka-niebieska
        Ja swojemu bratankowi na pierwszy prezent kupiłam taki album, gdzie można wpisywać różne wydarzenia z życia dziecka i zdjęcia wklejać. Taka fajna pamiątka, a bardzo prawdopodobne że nikt inny takiego albumu nie podaruje. Do kupienia w każdej księgarni albo przez internet.
        • aleksandrajurek Re: do betty 16.12.13, 16:06
          ja proponuje pierwsze buciki- attipasy, wiem ze nie skorzysta z nich zaraz po urodzeniu ale dziecko szybko rosnie, kup najniejszy rozmiarek. Sa sliczne, wygodne, maja atesty, ostatnio na forum eksperckim pan Pawel je polecal. Poza tym przepieknie zapakowane w pudeleczku z kokardkasmile
          attipas.pl/sklep/corsage
          Inny pomysl to "rosnace" ubranka, znajdziesz na stronie sklepu DaWanda. Oprocz tych ubranek sa inne ciekawe wzory ubrakek dla dzieci.
          • pani_zana Re: do betty 16.12.13, 16:59
            A może zwykly album na zdjęcia tylko że wklejany smile i do tego zapas wklejek smile

allegro.pl/album-dzieciecy-na-zdjecia-wklejane-60-ecru-stron-i3765457731.html
            • betty842 Re: do betty 16.12.13, 19:42
              No właśnie też myślałam o albumie... Myślałam o takim w którym się wpisuje notatki,wkleja zdjecia,odciska stópkę itp ale może się zdażyć,że już ktoś kupi coś podobnego wiec jedno bedzie zbędne. Ale album na zdjęcia wg mnie jest dobrym pomysłem bo nawet jeśli miałaby dwa to napewno je zapełni.Ja akurat uwielbiam robić i wywoływać zdjęcia wiec mam całe mnóstwo albumów i napewno jakbym dostała album to bym się ucieszyła....
    • notalent Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 16.12.13, 17:29
      ja bym kupila tę 'zyrafę sophie ' jak kondolyza radzila - bo to rzeczywiscie trafiony prezencik. wszystkie dzieci sie nia interesuja raczej. a jesli nie to jakas ladna sukienke. ja bym pampersow nie kupowala takiej znajomej dalszej bo nie wiesz co pomysli poza tym to takie proste a lepiej jednak pomyslec.. a jakis ladny reczniczek kapielowy z imieniem? to tez sie przyda a nie pojdzie od razu do kosza z kupą tongue_out
      • betty842 Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 16.12.13, 19:48
        notalent napisała:
        a jakis
        > ladny reczniczek kapielowy z imieniem? to tez sie przyda a nie pojdzie od razu
        > do kosza z kupą

Ręcznik też jest dobrym pomysłem.Ja dostałam dwa dla pierwszego syna i jak dostałam ten drugi to pomyślałam:juz mam ręcznik.Ale potem się przydał! Bo jak jeden szedł do prania to drugi był w użyciu.Starszy syn ma 6,5 roku i nadal korzysta z ręcznika z kapturem który dostał 6 lat temusmile.
        Jeszcze luknę na tą żyrafkę ale na allegro widziałam,ze jest za 65zł,trochę drogo....
      • kangoorol Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 17.12.13, 01:57
        tez nie lubie pieluch jako prezentu bo po pierwsze pamiatka z tego zadna a po drugie mam wtedy wrazenie ze ktos po drodze do mnie zadal sobie tyle trudu by wstapic do hipermarketu i nic poza tym... dla mnie brak szacunku i zlewka totalna. zyrafy sophie mam juz trzy przez te mode ale jest tyle slicznych zabawek czy to do kapieli czy drewnianych czy edukacyjnych - akurat my zabawek nie kupowalismy prawie wcale bo bylismy skupieni na rzeczach praktycznych I potem kazda zabawka bardzo mnie cieszyla.
    • alinalen Re: 3.dziecko-odwiedziny-co kupić? 16.12.13, 20:48
      kup np oilatum do kąpieli, większość mam używa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka