Dodaj do ulubionych

książki "pouczające" dla 5-latki

10.01.14, 10:34
Szukam ciekawych książek dla dziewczynki 5-letniej, znajoma poleciła "Dziewczynka, która przestała się uśmiechać", ale to za ciężka sprawa jeszcze, czytałąm zresztą, że to książka typowo terapeutyczna.
W jakiejś kobiecej gazecie typu Claudia (z listopada chyba, albo grudnia) widziałam kilka książek tego typu, ostrzegających przed obcymi, uczących swojej intymności (na zasadzie, że nie pozwalamy się całować w usta itp.) niestety tytułów książek nie pamiętam.
Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • pucaluta Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 10:44
      Trochę nie bardzo wiem, jaka tematyka Cię interesuje, bo "pouczające" mogą być bardzo różne książki - rozwijające wiedzę lub uczące prawidłowych zachowań społecznych albo chroniące przed niebezpieczeństwami, tak jak wspomniałaś.

Na szybko przychodzą mi do głowy takie:
      "Dzielna Emilka" - o dziewczynce, która się przeciwstawiła przemocy
      ksiegarniawarszawa.pl/produkt/92907
      "Nie pójdę z nieznajomym" - bardzo fajna z zaskakującym końcem i czytelna dla młodszych
      www.empik.com/nie-pojde-z-nieznajomym-geisler-dagmar,prod26200142,ksiazka-p
      "Zuzia się zgubiła" z serii Mądrej Myszy o Zuzi
      ksiegarniawarszawa.pl/produkt/3262

• pln10 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 10:47
        W nowościach "Mądrej Myszy" jest teraz"Maks nie rozmawia z obcymi".
        • agnieszka77_11 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 19.02.14, 10:18
          pln10 napisała:

> W nowościach "Mądrej Myszy" jest teraz"Maks nie rozmawia z obcymi".

oraz Zuzia nie korzysta z pomocy nieznajomego.
      • kabug7 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 10:58
        Bardziej chodziło mi właśnie o te chroniące przed niebezpieczeństwem, ale w sumie dużo czytamy, więc wszystkie pomysły wezmę pod uwagę wink
        Ta konkretna o której myślę była o całowaniu - żeby nie pozwalać ciotkom całować się w usta, że zupełnie obcym osobom trzeba wyznaczać bariery cielesno/intymne. Nosz kurde bardzo żałuję, że nie zapisałam tytułu uncertain
        • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 11:06
          Nie dziękujwink
          aros.pl/ksiazka/tylko-bez-calowania-czyli-jak-sobie-radzic-z-niektorymi-emocjami-3
    • lee_a Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 11:10
      ja wczoraj znalazłam w bibliotece Kasdepke, "Tylko bez całowania." Jest świetna, napisana fajnym językiem, moim dzieciakom bardzo się spodobała,
      • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 11:19
        lee_a napisała:

> ja wczoraj znalazłam w bibliotece Kasdepke, "Tylko bez całowania." Jest świetna
        > , napisana fajnym językiem, moim dzieciakom bardzo się spodobała,

ja do "twórczości" kasdepke podchodzę z pewnym dystansem...a to od czasu kiedy moja 5,5 latka "wysłuchała(audiobook) "horroru, czyli skąd się niorą dzieci". o ile rzeczywiście autor dość przystępnie wyjaśnił dzieciom tą kwestie, tak szczegóły typu że tatusiowi penis twardnieje, mógłby sobie darować....
        i tak zanim odszukałam pilota od wieży, moja córka została wzbogacona o nowe, nieznane jej dotąd fakty dotyczące prokreacjiwink
        i dlatego właśnie przestałam "lubić" audiobooki....tam trudno jest ominąć niepożądane treści, co da się zrobić czytając normalnie książkę.
        • lee_a Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 11:26
          jeżeli chodzi o audiobooki to ja się tak nacięłam na książce o Zuźce D. Zołzik. Puściłam dziewczynom wieczorem i wyszłam a potem dziwiłam się, skąd tyle nowych głupawych tekstów mają.
          A ten "Horror!" to nawet chciałam kupić, ale na pewno w wersji do czytania, nie do słuchania, żeby jednak te kwestie kontrolować.
          "Tylko bez całowania" zaczęłyśmy wczoraj, pierwszy rozdział ujął mnie właśnie bardzo fajnym językiem i taką fajną atmosferą w książkowym przedszkolu.
          • kabug7 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 11:30
            Dziękuję, dziękuję bardzo smile
            • kabug7 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 11:38
              domówiłam jeszcze:
              Dobre i złe sekrety
              Zuzia nie korzysta w pomocy nieznajomego
              Mała książka o przemocy
              i Laszlo boi się ciemności
              • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 12:05
                Mała książka o przemocy nie jest dla 5 latka. Książki tej serii są dość...kontrowersyjne....Ne kupuj jej.
                -
                - Pachniesz...
                - Czym pachnę?
                - Mamusiąsmile
                • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 12:18
                  Kup dziecku te pozycje: aros.pl/ksiazka/prawda-wedlug-niny-filozofia-dla-dzieci-2
                  aros.pl/ksiazka/dobro-i-zlo-co-to-takiego
                  • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 12:21
                    i tą:
                    aros.pl/ksiazka/prawda-wedlug-niny-filozofia-dla-dzieci-2
                • ilonsa Re: książki "pouczające" dla 5-latki 11.01.14, 20:42
                  moja 5 latka ma kilka książek z serii "mała książka o...". Również część o przemocy i uważam, że jak najbardziej się nadaje tylko nie wystarczy przeczytać i odłożyć ale również rozmawiać z dzieckiem na ten temat. U nas się sprawdziło. Ale jak wiadomo dzieci są różne i najlepiej samemu najpierw przeczytać i ocenić czy dane dziecko jest gotowe na taką treść.
    • karinaxy80 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 22:21
      Chętnie podepnę się pod wątek, bo sama mam 5 letnią córkę i jestem na etapie powiększania naszej bibliotekismile
      Czy zamawiacie właśnie z Arosa czy wolicie Bonito?
      • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 11.01.14, 10:49
        Ja zamawiam wyłącznie w Arosie, jest najtańszy.
        Mam 5,5 latkę, wymieniłam jej całą biblioteczkę, nawet nie chcę szacować kwoty jaką wydałam na książki.
        Już mi się nie chce po raz kolejny pisać tytułów, zresztą dopiero zaczynamy czytać te książki:

Mamy m.in. takie książki:
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3575856,2,6,IMG-6930.html
        Tyle że to mieszanka książek o holokauście, wyliczanek, książek psychologicznych, dydaktycznych, przygodowych, wierszów i wyliczanek
        • karinaxy80 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 11.01.14, 22:27
          Saszanasza a pisałaś w jakimś wątku już tytuły? Bo chętnie poczytam...Ale napisz mi proszę chociaż 5 bestsellerówsmile
          P.S. Fajny pokój córcismile
          • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 11.01.14, 22:47
            Właśnie pisałam, tylko wątku nie mogę znaleźć, bo bym wkleiłasad
            Dla mnie świetną książką jest: "Dzieciaki świata" Martyny Wojciechowskiej. O ile z jakiegoś nieznanego mi powodu za Martyną nie przepadam, tak książka moim zdaniem świetna. Pisana językiem typowym i zrozumiałym dla dzieci.
            Z książek o holokauście polecam "XY" o dwóch dziewczynkach bliźniaczkach rozdzielonych we wczesnym dzieciństwie, jedna wychowana w rodzinie żydowskiej, druga w katolickiej.
            "Prawda według Niny" dość ciekawie napisana i zilustrowana książka dotycząca prawdy i kłamstwa.
            Moja córka zachwyca się również tą książką: www.wydawnictwobona.pl/katalog/52/Dom/
            W sumie z niewiadomych mi powodów. Owszem, kupiłam ją z myślą o córce, ale po przejrzeniu uznałam że to raczej książka dla dorosłych (treść, choć jej niewiele, pisana językiem szekspirowskim), natomiast ilustracje przepiękne, książka traktuje o przemijaniu.
            Bardzo fajną książką jest również "Dobre uczynki Cecylki Kredelek", czyli o tym dlaczego warto pomagać innym.
            Teraz czytam młodej "Zwierzaki cudaki", dość niekonwencjonalnie napisany i zilustrowany atlas osobliwych zwierząt, zawierający również informacje o ich rozmnażaniu.
            W kolejce czekają "niebieska niedźwiedzica", "mała czarownica", "Diabełek", "wielka księga uczuć", "asiunia"
            • saszanasza Re: książki "pouczające" dla 5-latki 11.01.14, 22:48

o...koleżanka poniżej pomogła:

forum.gazeta.pl/forum/w,583,148317166,148326705,Re_Jakie_ksiazki_dla_przedszkolakow_pod_choinke.html
            • agnieszka77_11 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 12.01.14, 00:27
              Ja też wydaję majątek na książki i co najgorsze nie umiem przestać. A lista tego co chciałabym jeszcze kupić jest długa.

Tak poleciłaś tą Martynę Wojciechowską i .... musiałam ją kupić, zwłaszcza, że Merlin kusił ceną. Taniej niż w Arosie, taniej niż w Bonito wink Mój synek uwielbia takie książki i czuję, że u nas też to będzie hit.

merlin.pl/Dzieciaki-swiata_Martyna-Wojciechowska/browse/product/1,1242821.html
              Zwierzaki też są w dobrej cenie merlin.pl/Zwierzaki-swiata_Martyna-Wojciechowska/browse/product/1,1242822.html , ale muszę chyba przystopować, bo parę dni temu kupiłam Małego Duszka Wierciuszka, którego zresztą polecam dla 5 latków.
              • femme111 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 15.01.14, 23:17
                Buuu ale ze mnie gapa, znów są droższe sad
                • agnieszka77_11 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 15.01.14, 23:33
                  W dobrej cenie jest za to Kotek Splotek. Może nie jest to książka, gdzie jest dużo do czytania, ale mój syn uwielbia te ilustracje i humor. A cena bardzo okazyjna.

merlin.pl/Kotek-Splotek_Rob-Scotton/browse/product/1,808663.html
            • agnieszka77_11 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 13.01.14, 23:20
              Saszanasza, Dzieciaki świata są świetne. Bardzo przystępny język, dużo zdjęć i ciekawych dla dzieci informacji. Mój syn siedział zasłuchany i z zaciekawieniem oglądał wszystkie zdjęcia.

Czy Zwierzaki świata też polecasz? W sumie mamy sporo atlasów o zwierzętach, ale jak są tam jakieś ciekawe rzeczy to może się na nie skuszę.
      • agnieszka77_11 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 11.01.14, 21:15
        Zamawiam w zależności od rabatów jakie oferują w danej chwili. Czasem jest to Aros czasem Bonito. Obecnie taniej na Bonito - 30%.
    • ivaz Re: książki "pouczające" dla 5-latki 10.01.14, 23:20
      A ja polecam Niebieską Niedźwiedzicę piekna ksiązka o telerancj, akceptacji inności
      juliaorzech.blogspot.com/2013/01/niebieska-niedzwiedzica-joanna-m.html
      • mieeke saszanasza priv :) 11.01.14, 21:14

• agnieszka77_11 Wątek o książkach dla 5 latków 11.01.14, 22:46
      Wymienionych jest wiele ciekawych pozycji

forum.gazeta.pl/forum/w,583,148317166,,Jakie_ksiazki_dla_przedszkolakow_pod_choinke.html?v=2
    • karinaxy80 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 12.01.14, 23:43
      A więc zamówiłam w bonito:
      1.Opowieść o Błękitnym Psie, czyli o rzeczach trudnych dla dzieci
      2.Dziadek na huśtawce
      3.Dzieciaki świata
      4. Magiczne drzewo. Czerwone krzesło.To dla 8-latki.

Dziękuję Wam dziewczyny za doradztwo. Oczywiście jeśli się Wam jeszcze coś przypomni napiszciesmile

• 0515mama Re: książki "pouczające" dla 5-latki 13.01.14, 08:43
      a ja poszukuję ksiązki, która w łatywy i przystępny sposób opowiada o różnicach płci - dla 6latka, który zadaje trudne pytania o anatomię...
      • pasik Re: książki "pouczające" dla 5-latki 13.01.14, 09:17
        dla kogo te pytanie są trudnesmile
    • crazymum1683 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 13.01.14, 18:12
      heja, moim zdaniem Franklin jest calkiem fajny i tupci chrupcio. pozdr
      • agnieszka77_11 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 13.01.14, 18:33
        crazymum1683 napisał(a):

> heja, moim zdaniem Franklin jest calkiem fajny i tupci chrupcio. pozdr

Tupcio Chrupcio moim zdaniem dla młodszych dzieci.
    • agnieszka77_11 Jak Jeżyk z Jerzykiem odkryli Afrykę 18.02.14, 22:09
      Do bardzo mądrych książek dorzucę "Jak Jeżyk z Jerzykiem odkryli Afrykę". Książka o wielkiej przyjaźni, przyjaźni ponad wszystko.

czytajki.blogspot.com/2012/02/jak-jezyk-z-jerzykiem-odkryli-afryke.html
      szelestksiazek.blogspot.com/2012/01/jak-jezyk-z-jerzykiem-odkryli-afryke.html
      Książka jest obecnie w bardzo dobrej cenie w Bonito i Arosie (13zł). Warto.
      bonito.pl/k-486033-jak-jezyk-z-jerzykiem-odkryli-afryke
      aros.pl/ksiazka/jak-jezyk-z-jerzykiem-odkryli-afryke-2
      • bbeti80 Re: Jak Jeżyk z Jerzykiem odkryli Afrykę 19.02.14, 08:13
        ciekawe są książeczki aros.pl/autor/Ewa+Ostrowska/0 no i na dodatek w bardzo przystępnej cenie
        • agnieszka77_11 Re: Jak Jeżyk z Jerzykiem odkryli Afrykę 24.02.14, 10:18
          Całkiem ciekawy jest też "Smoczek Marian z Drakosławic".
    • silje78 Re: książki "pouczające" dla 5-latki 24.02.14, 10:56
      dobre i złe sekrety czytałam córce (ówczesnej sześciolatce), ale jakoś nie zauważyłam żeby do niej trafiło sedno książki, choć o tym rozmawiałyśmy.
      bardzo lubiła i nadal lubi mini kolekcję o myszce precelce, oczywiście wszystkie książeczki o zuzi, filomena i... (najpiękniejszy rysunek, bajka na dobranoc). książek kasdepke przeczytałam jej kilka, ale zachwycona nie była. podobały się jej przygody kostki i bruna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka