Dodaj do ulubionych

kolejka dla 3,5 latka-jaka?

02.02.14, 20:18
jak wtemacie? najlepiej cob to samo jednak nie jezdzilo i mozna bylo rozbudowywac smile
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 02.02.14, 20:29
      allegro.pl/drewniana-kolejka-az-100-el-2-ciuchcie-4-wagony-i3920209023.html taką kupiłam synowi. Drewniane elementy można dokupować, bo pasują do tych z innych firm i tych sprzedawanych osobno. Do Ikea też pasują.
    • turnesolka Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 02.02.14, 20:29
      albo drewniana w stylu BRIO (IKEA, TCHIBO, TESCO) etc do wyboru do koloru
      albo DUPLO

Jedna i druga jest w opcji popychania lub jeżdząca sama i wg mnie jedna i druga jest za trudna jeszcze dla dziecka w tym wieku, bo najfajniejsze w kolejkach jest układanie (wymyślanie) tras a tego mój prawie 3,5 latek za Chiny ludowe nie zrobi. Umie oczywiście łączyć tory ale nie stworzy całej trasy więc u nas przynajmniej zabawa kolejką bardzo szybko się nudzi.
      • mama_kotula Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 03.02.14, 01:17
        Cytat
        Jedna i druga jest w opcji popychania lub jeżdząca sama i wg mnie jedna i druga
        > jest za trudna jeszcze dla dziecka w tym wieku, bo najfajniejsze w kolejkach j
        > est układanie (wymyślanie) tras a tego mój prawie 3,5 latek za Chiny ludowe nie
        > zrobi. Umie oczywiście łączyć tory ale nie stworzy całej trasy więc u nas przy
        > najmniej zabawa kolejką bardzo szybko się nudzi.

To chyba zależy od dziecka, to raz, a dwa - że nie zgadzam sie, że najfajniejsze jest wymyślanie tras i układanie torów. Nie ma jednego słusznego sposobu zabawy kolejką.

Moja dwulatka bawi się kolejką drewnianą od mniej więcej pół roku.
        Na samym początku było to spuszczanie wagoników po zjeżdżalni z mostu - łączyła most z kilkoma kawałkami toru i potrafiła bardzo długo bawić się po prostu w popychanie wagoników z mostu.
        Potem doszło stawianie gotowych tuneli (tu też długo miała frajdę ze zwykłego przepychania pociągu pod tunelem), niedawno zaczęła budować stacje z klocków drewnianych.
        W tej chwili najchętniej szybko składa tory z wszystkich kawałków - zupełnie chaotycznie, na cały pokój, do tego ustawia drzewka, tunele i stacje, po czym wozi figurki ze świnki Peppy, wysadza je na stacjach, zabiera z powrotem, podnosi i opuszcza szlabany itp., mając w odwłoku wymyślanie trasy, trasa jest jak najbardziej dowolna i bez znaczenia. Bardzo lubi też "magicznie" popychać po torach wagonik innym wagonikiem, zbliżając je jednakowymi biegunami magnesów. Tak, że bawi się pociągiem na rozmaite sposoby smile.
        • mikams75 Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 03.02.14, 09:37
          synek sasiadki wlasnie tez sie w ten sposob bawi odkad skonczyl wlasnie jakos 1,5 roczku, teraz ma 3 latka i nadal ta kolejka sie swietnie bawi. I zawsze jak przyjde to mnie ciagnie do tej kolejki.
          • karolinakarolina1 Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 03.02.14, 16:56
            IKEA niby pasuje do Brio, ale tory trzeba czasem wciskać na siłę. No i kolejki z brio są często wyższe i nie mieszczą się w tunelach IKEA.
            Brio droższe, ale duuużo lepsze niż ikeowa wersja kolejki.
            U nas kolejka to hit.Bawimy się wszyscy.
    • camel_3d eichhorn? 03.02.14, 08:29
      mlody ma od 1 roku zycia..ale tak kolo 4 sie tym zainteresowal i uklada soebi smile dodatkowo kupilem mu jakis czas temu lokomotywe zdalnie sterowana do tego smile)) mouna dokupic.

wczesniej byly zwykle do jezdzenia "lapyma"..

wogole to mozna rozbudowywacv w nieskonczonosc.

https://ecx.images-amazon.com/images/I/41Buhuct-TL.jpg

• eliszka25 Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 03.02.14, 19:45
      na poczatek moim zdaniem najlepsza jest chyba drewniana. drewniane tory i pociagi sa po prostu najbardziej trudne do zniszczenia wink. moi chlopcy maja pomieszane zestawy z ikei (od tego zaczynalismy), eichhorn, brio, tchibo. wszystkie do siebie pasuja. na poczatek chyba lepsze sa pociagi do pchania, jezdzace troche pozniej. u nas 7-latek i 4-latek bawia sie kolejka tak, ze wymyslaja wspolnie, buduje starszy brat, a pociagami bawi sie mlodszy. jak juz tory zbudowane, to mlodszy potrafi zginac w pokoju i na 2 godz.

fajna jest tez kolejka lego duplo, ale drozsza od drewnianej, tzn. za porownywalna cene jest duzo mniej torow, choc w sumie na poczatek wystarczy, a potem na rozne okazje mozna kolejke rozbudowywac.

ogolnie kolejka, to bardzo fajna i wdzieczna zabawka, bo jak dziecko sie zainteresuje, to pozniej problem prezentowy z glowy na dlugo wink.
    • natalek79 Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 04.02.14, 10:50
      Zapewne pierwszy rekonesans zrobiony, więc wiadomo w czym można wybierać i za jakie kwoty.
      Mój 3,5 latek już drugi rok torami się bawi i wciąż mu mało, szkoda pytać co mu kupić, bo zawsze usłyszę o kolejnej "ciuchci" a w sklepie zatrzymuje się przy każdych torach chociaż w domu ma ich do przesady.
      Z obserwacji widzę, że drewniane fajniejsze dla tego wieku. Łatwo się łączą, a kwestia rozbudowy to temat rzeka. Plusem jest, że w zasadzie wszystkie są ze sobą kompatybilne (można doczytać o małych niedociągnięciach), są trwałe, poręczne, chociaż trzeba sobie powiedzieć, że za ceną idzie też jakość i warto polować na promocje. Obecnie np. w Tesco jest zestaw Carousel 40 el za 39,90 i chociaż jak dla mnie elementy niektóre (np. mosty czy wszelakie domki, znaki) nie powalają to zdarzało mi się kupić gorsze jakościowo tory. A z przejazdów i innych pojedynczych elementów do rozbudowy kupionych za pół ceny jestem zadowolona. Jeśli chce się zobaczyć czy dziecku w ogóle podejdzie taka zabawa to można spróbować. Przy czym trzeba na początku dziecku potowarzyszyć i pokazać, że można fajnie zbudować. Mój pomimo wieku niedużego buduje już bardzo skomplikowane acz sensowne konstrukcje, ale tak jak napisałam bawi się tym już trochę, ma 7 lat starszego brata, który jeszcze z nim chętnie do tego przysiadał i tatę, który chyba odbija sobie braki dzieciństwa big_grin W zasadzie do każdych torów można dobrać pociągi "do pchania" i takie z napędem. Do drewnianych np. pasują nam trackmastery FP i np. młody Dieslem przewozi Tomka z take-n-play big_grin Dziecięca wyobraźnia nie zna granic i to jest piękne.
      • literka5 Re: kolejka dla 3,5 latka-jaka? 09.02.14, 13:58
        najlepiej drewaniania, albo są też takie duże plastikowe, gdzie jest mozliwosc rozbudowania dokupienia elementow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka