Dodaj do ulubionych

Ranking firm kurierskich

04.03.14, 15:52
Z którymi wam się dobrze współpracuje, a z którymi macie problemy?

U mnie, jeśli coś jest wysyłane DHL lub GLS to śpię spokojna, Siódemki po jednej fatalnej wpadce unikam (wtedy paczka miała status "zwrócona do centrali", a w centrali jej nie było, a następnego dnia miała już status "zwrócona do nadawcy"). Niestety, w tej chwili znowu bujam się z Siódemką (w transakcji nie była podana nazwa firmy, bo jak jest podana i jest to Siódemka, to rezygnuję z transakcji), kurier absolutnie działa w ramach regulaminu, nie ma się do czego przyczepić, tylko że jest skrajnie nieelastyczny - zadzwonił na 5 minut przed doręczeniem o wpół do trzeciej, nie był skłonny przyjechać o wpół do czwartej ani później, bo tak ma ułożoną trasę, że nie może inaczej, a godzinę następnego doręczenia określił na czwartek między 11 a 15 i nie, nie jest w stanie doprecyzować bardziej.

Ciekawa jestem, czy to ma związek z ogólną polityką firmy, czy też zależy od lokalnego przedstawiciela. Jakie są wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Ranking firm kurierskich 04.03.14, 16:02
      zdecydowanie zalezy od lokalnego doręczyciela dlatego "ranking" nie będzie miarodajny.
      ja lubie lokalnego pana z Fedexu , dzwoni chociaz nie musi, pyta czy jestem albo kiedy bede albo u kogo ewent . zostawic. z dpd tez bardzo ok. ale jak widze tego buca w krótkich spodenkach z ups to mi sie wychodzic po paczke nie chce wink
      wiec odczucia bardziej co do konkretnych doreczycieli niz do firmy jako całosci smile
      • sylka1978 Re: Ranking firm kurierskich 04.03.14, 16:45
        Ja też sądze że to kwestia lokalna i dostawcy , u mnie zdecydowany numer 1 to Siódemka, potem GLS, DHL, ale i tak najbardziej lubie swojego listonosza wink
    • aleksandra1977 Re: Ranking firm kurierskich 04.03.14, 17:12
      wg mnie wszystko zalezy od tego, kto ta przesylke dorecza. Niezaleznie od firmy kurierskiej.
      Sa tacy kurierzy, ktorzy z wlasnej woli (tzn. jesli nadawca nie wykupi dodatkowej uslugi) dzwonia do adresata i umawiaja sie tak, zeby adresatowi bylo wygodnie, ale sa tez i tacy, ktorzy robia łaskę i nie zostawia awizo.
      Z moich dotychczasowych doswiadczen zarowno jako nadawca, jak i odbiorca paczek, najlepiej wspolpracuje mi sie z UPS. A potem DHL, GLS, DPD i daleko, daleko na koncu Siodemka.
      • gucci77 Re: Ranking firm kurierskich 04.03.14, 21:41
        u mnie najgorszy to k-ex, dwa razy skorzystałam i dwa razy zaliczona wpadka, awizo oszukane tj. niby była próba doręczenia nieudana a w praktyce jej nie było, złożyłam reklamację, ponoć kurier dostał upomnienie a tak to dla mnie dhl jest super
        • emma6666 Re: Ranking firm kurierskich 04.03.14, 21:55
          Nie ma takiego czegoś jak dobre i złe firmy kurierskie, ponieważ w każdej firmie pracuję ludzie którym się chce albo nie.
          Najbardziej lubię UPS, potem DPD i DHL, Siódemka nic mi złego nie zrobiła.
          Przejścia miałam w z Opekiem i GLS. Kurier tej ostatniej firmy uwielbia dzwonić między 6-7 rano z pytaniem czy ktoś będzie w domu o godzinie o której on będzie przejeżdżał moją ulicą, z tym że nie ma możliwości żeby potem przyjechał drugi raz, bo on tu jest tylko raz i koniec kropka.
        • minkapinka Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 20:06
          ostatnio skorzystałam z k-ex, po zamówieniu kuriera sprawdziłam opinie i byłam przerażona, przesyłka dotarła w jeden dzien i nikt nie miał tak dobrej ceny smile Gls za tę przesyłkę chciał 80zł, a k-ex 35zł.
    • listopadowka2008bis Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 08:38
      Dla mnie to te firmy powinny pracować na dwie zmiany, tak jak chyba było kiedy - dopuszczam też opcję, że to były jakieś odstępstwa od normy. Jeszcze 7-10 lat temu nie było niczym dziwnym, że kurier dostarczał mi paczkę ok. godz. 19. Teraz max do 16 jezdza.
      Ja na szczęście mam bardzo okey lokalnych kurierów, którzy dzwonią.
      Nr 1 jest jednak dla mnie listonosz, który gdy ma moja paczkę podbraniowa, a mnie nie ma, to dzwoni czy będę jakoś niedługo lub o której może jeszcze raz podjechać smile
    • joagraba Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 09:18
      Niestety, w ogóle firmy kurierskie pogorszyły się przez ostatnie lata.
      W pogoni za niską ceną przesyłki oferują pracownikom-kurierom samozatrudnienie z własnym samochodem, oklejonym znakami firmowymi. Podpisują umowy, które w gruncie rzeczy dają prawa tylko jednej ze stron.
      Nie dziwi mnie frustracja kurierów, którzy bez względu na wszystko, muszą podstawić auto z pracownikiem i doręczyć wszyskie przesyłki, bez względu na godziny pracy.
      Nie żebym ich broniła, bo wiadomo że są to różni ludzie, z różnym poziomem kultury osobistej, ale w jakimś sensie system opiera się na wyzysku. I nie jest to praca lekka i przyjemna.
      W moim osobistym rankingu absolutnie najgorsza jest firma K-EX (Kolporter), po prostu beznadzieja. Następna w kolejce - GLS.
      • asia_i_p Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 15:46
        Nie dziwi mnie frustracja kurierów, którzy bez względu na wszystko, muszą podst
        > awić auto z pracownikiem i doręczyć wszyskie przesyłki, bez względu na godziny
        > pracy.

Mój "ulubiony" kurier nie ma tego problemu. Dzwoni na 10 minut przed dostawą i żąda, żebym w przeciągu tych 10 minut była w domu - jak nie, nie jego broszka. Firma kurierska w mailu określa, że przedmiot może być dostarczony do 20-tej i żeby oczekiwać kuriera, nie określa od której, ale zakładam, że od rana, więc przesyłka przez tę firmę oznacza, że mam przez 12 godzin danego dnia siedzieć na tyłku w domu i oczekiwać.

I nie jestem do końca pewna, czy to wina tego jednego kuriera czy polityka firmy, bo firma na stronie ma następujące stany paczki - przekazana do doręczenia - w doręczeniu - doręczona, czyli informacje istotne dla nadawcy i nic nie mówiące odbiorcy - tak, jakby nastawiała się tylko na nadawcę, a odbiorca nie był brany pod uwagę.
        • patatajowa Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 16:02
          no ale tak to juz jest z przesyłkami kurierskimi, sama wybieram je w ostatecznosci, wole odebrac kiedy mi pasuje w paczkomacie albo po prostu na poczcie gdzie mam na to az 14 dni.
          zamawiajac kurierem trzeba sie liczyc z tym ze kurier przyjedzie kiedy nas nie bedzie w domu, ze ewentualnie podejmie druga próbe doreczenia i w koncu zostawi awizo.
          jesli nie pasowało ci wziecie w ten dzien wolnego, nie chciałaś prosic męża, tescia czy mamy czy sasiadki z dołu, nie zamówiłaś paczki do miejsca pracy(twojego czy meza) no to wiesz...
          albo ewentualnie dopłacić za komfort określonych godzin dostawy na przyszłość,jesli problematyczne jest dla ciebie odbieranie przesyłek kurierskich.
          • asia_i_p Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 18:43
            Toteż ja biorę kuriera wtedy, kiedy mam mieć wolne. Specjalnie zgrałam datę kupienia wózka z moimi feriami i urlopem męża.
            W tym wypadku kochani panowie sprzedający wózek "z przyczyn niezależnych" wysłali mi go półtora tygodnia po terminie, zapewniając, że z kurierem zawsze można się dogadać. No, ale nie można - z każdym innym w Trzebnicy można, z tym z Siódemki nie.

Ja naprawdę nie oczekuję, że on będzie na wyznaczoną porę, nawet w przybliżeniu - rozumiem, że układa sobie trasę i nie może dublować. Nie rozumiem natomiast dlaczego, kiedy rozmawiamy o drugim doręczeniu, skoro układa sobie tę trasę z wyprzedzeniem, to nie może mi doprecyzować z dokładnością większą niż cztery godziny, o której będzie - tajna ta trasa jest, czy co? Zwłaszcza, że nie naraża go to na koszty, to ja do niego dzwonię. Podobnie nie rozumiem, dlaczego jego firma e-mail o tym, że paczka będzie u mnie następnego dnia, wysyła o 23:40.
    • arizonadreams Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 09:24
      Z własnego doświadczenia:
      Numer jeden, nie do przebicia: K-ex - czekałam na paczkę, którą zostawił u sąsiadów 4 piętra niżej (nie poinformował o tym w żaden sposób), podpisał list moim nazwiskiem, że odebrałam i cisza. Jak zaczęłam szukać paczki, to usłyszałam, że: odebrałam, więc co się czepiam, na złożoną skargę, że paczki nie ma i proszę o kopię listu, bo ktoś sfałszował podpis, zadzwonił kurier i powiedział, że paczka leży od tygodnia u sąsiadów! Sąsiadce też się oberwało (słabo się znamy, po co odbiera czyjeś paczki i nie da znać). Firma przeprosiła i tyle. Nie miałam siły ciągnąć wątku, bo mogłoby być ciekawie uncertain
      Numer dwa: GLS z sms'ami i telefonami o 6 rano, że będzie o tej godzinie u mnie (ostatnio o 13.00) i chce doręczyć paczkę. Na moje stwierdzenie, że pracuję do 16 i nikogo nie ma w domu w tej godzinie, i czy może dostarczyć paczkę później albo podrzucić do pracy - NIE! Odebrać mogę w centrali - 60 km od miejsca zamieszkania! Podziękowałam.
    • babsee Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 09:43
      Najbardziej lubie TNT.
      Najlepszą akce mialam z DPD kiedy Pan wystawil mi na schody w pracy(gmach wielgachny pelen studentow)kserokopiarke wartą 17 tys zl i nikomu nic nie mowiąc odjechal!!!.Po 20 minutach zadzwonil pan z portierni ,ze cos stoi przed schodami w jakies skrzyni i on nie wie co to jest....
      • emma6666 Re: Ranking firm kurierskich 05.03.14, 18:49
        Ja się wypowiem z perspektywy kogoś kto w kurierce robi od kilku lat.
        Nie rozumiem gadania, że się nie da. Da się, tylko trzeba chcieć. Jak się ma w poważaniu to się nie da.
        Ja lubię swoich klientów, oni lubią mnie, bywało że dzwoniłam do stałej klientki że jest paczka, ona do mnie (bez roszczeń i pretensji bo to przemiła osoba) że będzie w domu tylko przez kwadrans. I ja się w ten kwadrans wpasowywałam. Jak się chce to można.
        • eo_wina Re: Ranking firm kurierskich 06.03.14, 10:03
          To jest oczywiste, że wszystko zależy od dobrej woli samego kuriera, a nie firmy tej czy owej. Ja generalnie nie mam jakichś swoich ulubionych firm, acz jeśli mam do wyboru kuriera i pocztex - to na pewno wybiorę to drugie, bo kurier z poczty jest fantastycznym chłopakiem, który dzwoni i dopasowuje się do klienta, czyli do mnie. Zdecydowanie wolę, kiedy kurier dzwoni i pyta, o której będzie ktoś w domu, żeby dostarczyć przesyłkę, niż telefon z pretensją, bo on stoi pod drzwiami z paczką i nikt mu nie otwiera. Denerwuje mnie jednak jedna sprawa. Rzadko który reaguje grzecznie, gdy chcę paczkę sprawdzić przy nim. Robią się wtedy mocno nerwowi i bardzo się spieszą, a przecież wiele sklepów na swoich stronach wręcz tłustymi, drukowanymi literami krzyczy, żeby przesyłki otwierać przy kurierach.
    • melancho_lia Re: Ranking firm kurierskich 06.03.14, 10:12
      GLS- zdecydowanie nie!!!
      Raz miała byc przesyłka, bylam w domu cały czas, nawet na sekundę nie wyszłam, kuriera nie było, a w systemie pojawiło sie, ze paczka zwrócona bo adresat nieobecny... Po awanturze przez telefon (pani na infolinii była mocno gburowata i usiłowała mi wmówić, ze na pewno mnie w domu nie było) łaskawie następnego dnia pojawił się kurier o umówionej wcześniej godzinie (widać można).
      Drugie doświadczenie z tą firmą- pan nie trafił do mnie z paczką, bo stwierdził że adres nieprawidłowy (nie wiem o co chodziło bo prawidłowy był).
      jakoś inne firmy kurierskie nie mają problemu, tylko z GLS zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka