Dodaj do ulubionych

Gry dla starszych

04.06.14, 17:15
Dziecięce gry regularnie są tu recenzowane i polecane bądź nie, a co moglibyście polecić dla dorosłych? Jakieś szybkie gry imprezowe, albo wciągające planszówki? Moja lista "must have" jest na tyle długa, że dobrze by było poczytać różne opinie, żeby ją edytować (zmniejszyćwink)
Obserwuj wątek
    • jagodasoft2 Re: Gry dla starszych 04.06.14, 19:03
      To napisz parę pozycji z listy, co byśmy wiedziały jaki gry lubisz. Moja lista gier zliczonych też jest długa więc na pewno coś dopasuje smile
      • emily.1 Re: Gry dla starszych 05.06.14, 08:40
        Hmm... moja lista to ta "do kupienia", więc ciężko stwierdzić czy to lubię czy niewink Ale zależałoby mi na grach w które dałoby się pograć zarówno z 8 letnim synem, a jednocześnie byłyby fajną zabawą dla dorosłych, na wieczór przy piwie. Nie jesteśmy jakimiś zaawansowanymi graczamiwink Do tej pory wszystkim podobali się Osadnicy z Catanu (i to chyba nasz hit). Nie zachwyciło nas Carcassone (ale czasami grywamy), ani Pan tu nie stał (bardzo rzadko do tego wracamy). Z kolei z takich szybkich imprezowych mamy "Prawo Jungli"- ostatnio kupione i tylko raz przetestowane, ale na chwilowe granie jest ok. W większym towarzystwie fajnie nam się gra w Mafię.

Mam ochotę kupić między innymi Dobble i Dixit. Ze względów sentymentalnychwink kusi mnie Magia i miecz, ale nie wiem czy słusznie. Grę tą dobrze wspominam, ale już totalnie nie pamiętam o co chodziło i nie wiem czy była taka fajna jak mi się kojarzy z dzieciństwa, czy to była jedyna gra, więc musiała się podobaćwink Jeszcze kilka pozycji mam na oku, ale wolałabym poczytać co polecaciewink Chętnie zagrałabym w coś w stylu osadnikówwink
        • agulek.3 Re: Gry dla starszych 05.06.14, 09:27
          Talizman Magia i Miecz dość długa rozgrywka, polega głównie na turlaniu kostkami , chodzeniu po planszy i wykonywaniu tego co na kartach -dla mojego 7-latka super, dla mne nóżące. Polecam Wsiąść Do Pociągu -tu każdy dobrze się bawi i szybko ogarnia zasady, dobble -warto na pewno mieć, Fasolki - też świetne. Lubimy jeszcze Neuroshima Hex 3.0, synek z pomocą daje rade.Awanturnicy -kupiona dla syna , typowa przygodówka, ale nam dorosłym też się podoba.Cv - granny u nas dość rzadko grane. Ostatnio zamówiłam Zakazaną Wyspę -zobaczymy jak się sprawdzi. Dużo dobrego słyszałam o Sabotarzyście, 7 cudach świata, ale mam dopiero w planach ( lista nie ma końcasmile).
          • patatajowa Re: Gry dla starszych 05.06.14, 09:45
            nużące.Sabotażyście.
            • agulek.3 Re: Gry dla starszych 05.06.14, 10:06
              Jestem dyslektykiem i jak bym nie sprawdzała to i tak nie wypatrzę - takie życie smile
          • emily.1 Re: Gry dla starszych 05.06.14, 10:00
            A Wsiąść do pociągu nadaje się jako gra tylko dla starszych? Czy to raczej też gra do pogrania z dzieciakami? A którą część Wsiąść do pociągu polecasz?
            O Awanturnikach nic nie słyszałam, ale czytając opis sadzę że może się nam spodobać. Neuroshima Hex- strasznie skomplikowanie brzmiwink- da się w to grac tłumacząc nowym graczom na poczekaniu zasady?

Sabotażystę, Fasolki i 7 Cudów Świata też mam na liściesmile
            • agulek.3 Re: Gry dla starszych 05.06.14, 10:21
              Mamy Wsiąść do pociągu USA,bo zależało nam żeby dobrze chodziła na 2 osoby ,ale w 4 też jest nieźle,choć ciasno - jest to jak najbardziej gra dla dorosłych ,ale dzieciaki bez problemu ogarniają. Co do Neuroshimy to nie jest,aż tak bardzo skomplikowana,czytałam na forach,że 8-latki w to grają -pooglądaj recenzje to zobaczysz,czy ten klimat Wam odpowiada - ja bardzo lubię. Jeszcze Small World polecam,jeśli lubicie klimat fantasy.Gramy w Agrycole i zasady wcale nie są skomplikowane,choć trzeba przebrnąć przez instrukcję,rozgrywka trwa około 2h,a dla dzieci upraszczamy i gramy bez kart pomocników i usprawnień ,też polecam.
              • sylwina76 Re: Gry dla starszych 05.06.14, 10:58
                Dobble koniecznie smile Idealna na szybką rozgrzewkę przed poważniejszymi grami. podobnie jak Jungle speed/Prawo dżungli.
                Carcassone - początkowo też mnie nie zachwyciło, teraz lubię tak bardzo, że chcę dokupić rozszerzenia. Polubiłam dopiero gdy musiałam po kilka razy dziennie grać z dziećmi w Wilka i owce.
                Generalnie gram z dziećmi ( 7 i 11 lat) ale myślę że dla "starszych" świetnie się nada Geniusz (Ingenious) - gra dostała mnóstwo nagród i Qwirkle (podobne). ostatnio to nasze hity.
                • gosjana Re: Gry dla starszych 05.06.14, 23:07
                  bardzo podobna do Dobble jest ZnajZnak, z gier imprezowych polecam jeszcze 5 sekund i Duuuszki.
                  Rodzinnie lubimy grać w Carcassonne, Wsiąść do pociągu Europa, często z dziećmi gram również w Słowostwory, ostatnio ulubioną grą syna jest Drako (dla 2 osób). Podoba nam się też Timeline (gra imprezowo-edukacyjna)
                  • beataj02 Re: Gry dla starszych 30.07.14, 15:21
                    Pewnie takie klasyki, jak Cluedo, Make'n Break, Rummikub, czy różne wersje Trivial Pursuit, doskonale znacie? U nas znakomicie sprawdzają się PIraci z Egmontu, Orientuj się, Snorta i Robale. A na zbiorczych imprezach, zwłaszcza w duuużym pomieszczeniu, hitem było Santy Anno big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka