Dodaj do ulubionych

Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nastolat.

15.06.14, 19:43
Witam.
We wrześniu córka rozpoczyna naukę w gimnazjum, a syn w podstawówce.
Szukam czegoś fajnego. szkolnego plecaka dla nastolatki, dla małego będzie chyba łatwiej.
Mam dobre doświadczenia z Herlitzem, z młodszych klas.
Macie może jakieś sugestie odnośnie wyboru plecaka dla takiej panny, na co zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 15.06.14, 20:29
      Plecak z VI klasy sprawdzi się w gimnazjumsmile
      • tomczynskam Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 15.06.14, 21:08
        właśnie zastanowiłam się nad taką koncepcją, tym bardziej, że wydatków i tak co niemiara.
        Ale z utęsknieniem popatrzyłam na plecaki firmy Hama-kiedyś miła taki i był suuuper, ale te ceny...smile
        • kuczynska78 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 16.06.14, 07:53
          Ja jestem fanka plecaków Dakine. Córka do gimnazjum dostanie właśnie tej marki nowy plecak. Córka do czwartej klasy też. Nam się już sprawdziły, mają wszystko co powinien mieć dobry plecak. Kupuje w Merlin.pl, albo częściej w Supersklep.pl

Pozdrawiam
          Aga
      • salma75 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 16.06.14, 09:55
        Dakine lub Deuter - wystarczą na całe gimnazjum, a może nawet i dłużej smile.
        • iwek33 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 16.06.14, 17:51
          Ja też bardzo polecałam Deutera i byłam jego wielką fanką, ale trochę się w tym roku sparzyłam. Chodzi o model Deuter Giga z zeszłorocznej kolekcji, brązowo-niebiesko-granatowy.
          Starszy syn go ma ( fajnie usztywnione plecy), ale niestety po niecałym roku tkanina brzydko się starła- na granatowym materiale pojawiły się błyszczące białawe plamki- jakby wytarte, bardzo dużo ( kiedyś miał Harvarda i ten był nie do zdarcia.) Próbowałam reklamować Deutera Giga, bo problem dotyczył jednego z kolorów,więc ewidentnie coś z tą jedną tkaniną było nie tak, jakaś słabsza była, plecak był w reklamacji 2 miesiące i w końcu jej nie uznali. Trochę się zawiodłam- plecak za 260 zł posłużył niecały rok. Fizycznie jest bardzo dobry, nic się nie popruło, plecy są świetnie usztywnione, zamki chodzą rewelacyjnie, ale estetyczne wrażenie- fatalne. Akurat ten granatowy materiał jest na samym przodzie. Wygląda jakby plecak był w tłuste, błyszczące plamy- okropnie. W tym roku postawiłam na Jansport Agave. Plecak kupiłam na allegro ( jeden sprzedawca ma teraz fajną wyprzedaż - 60 %. Plecak kosztował prawie 300 zł, a kupiłam go w cenie wyprzedażowej 149 zł. I muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jakością wykonania i wagą. Naprawdę waży 700g i jest zdecydowanie lżejszy od Deutera, a plecy ma też super usztywnione i grube wyprofilowane szelki.
          Młodszy syn od września będzie nosił Hama Coocazoo- zobaczymy jak się sprawdzi. Wizualnie jest porządny. Skusiłam się, bo wczesną wiosną znalazłam coocazoo w jednym z mało znanych sklepów internetowych za fajną cenę -warto szukać.
          • agni71 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 16.06.14, 20:53
            A może ktos mógłby mi polecić dobry plecak dla młodszej nastolatki (VI klasa), który nie będzie bardzo sportowy z wyglądu? Córce się te wszystkie Deutery i jansporty nie podobają, chciałaby torbę na ramię (po moim trupie, ja jestem krzywa m.in. od noszenia toreb), ewentualnie akceptuje plecaki tzw. vintage, cos w takim stylu:

https://imageshack.com/a/img23/1908/1b8e.jpg

ale jak widzę te kiepska jakośc i te nędzne paski, to równiez nie uśmiecha mi się, żeby córka cos takiego nosiła.

Może jest tu ktos, kto ma córkę, która nie lubi typowo sportowego designu - jaki nosi plecak do szkoły?
            • sonrisa06 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 16.06.14, 21:53
              Agni ja byłam w liceum (a było to w czasach pradawnych, kiedy jeszcze nie było gimnazjum) taka, jak Twoja córka. Sportowe plecaki były be. Miałam taką teczkę, bardzo podobną do tej w ciepłym brązowym kolorze. Można ją było nosić na ramieniu, ale ja wolałam na plecach jak tornister. Bardzo ją lubiłam i nikt takiej nie miał w całej szkole smile
              allegro.pl/torba-teczka-skorzana-tornister-na-plecy-polski-i4310708382.html
              • a-e-p Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 17.06.14, 10:20
                Nietety uległam i kupiłam mojej w Martes podobny do zalinkowanego przez agni. My mamy w stylu vintage, w drobne kwiatki. Corka powiedziała ze w przyszłym roku (w 1 kl. gimnazjum) nie załozy zadnego Topgala, ani nic sztywnego. Mam nadzieje ze bedzie nosiła mniej ksiazek niz w podstawówce. IMO lepszy taki plecak niz skórzana torba na ramie (ze sklepu mysliwskiego), ktora nosiłam od V klasy w równie 'zamierzchłych czasach'
                • agni71 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 17.06.14, 14:00
                  Miałam tez taką torbę, wiem, jakie mam skrzywienie kręgosłupa i, że to częściowo od równoważenia w drugą stronę przy noszeniu tej torby, dlatego torby chcę uniknąc za wszelka cenę. Ale te plecaki przeze mnie zalinkowane też się nie nadają, może przez wakacje cos znajdziemy?
            • agapk agni 17.06.14, 13:36
              mamy taki jak zalinkowałaś , ale granatowy w kwiatuszki
              moja córka w VI klasie nosi naprawdę dużo książek i wg mnie on się nie nadaje,
              zresztą nosi go tylko na basen i ewentualnie jakieś wyjścia luźne do szkoły typu kino, wycieczka,
              raz napchała książek i stwierdziła ze nie da się w tym nosić

do szkoły ma zwykły czarny plecak lekko sportowy - nie pamiętam jakiej firmy

do gimnazjum kupiłam jej taki:

www.3kropki.pl/p/7/4/1/la_ink_plecak_szkolny_277529.php
              dzisiaj przyjdzie zobaczymy czy jej się spodoba chociaż sama go wybrała
            • minkapinka Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 18.06.14, 11:30
              Dobrze, ze moja córka nie ma takich pomysłów, juz widzę jak taki plecak zapina smile
              • agni71 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 18.06.14, 13:43
                Tam pewnie jest zapięcie pod tymi szlufkami.

Taaaak, jak ktos nie chce sie nosic na sportowo, to ciężko znaleźć alternatywę.

stylistyka np. takich Deuterów autentycznie ją odrzuca...
                • tomczynskam Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 18.06.14, 16:42
                  oglądałam trochę modeli Dakine.
                  Ktos ma doświadczenia z ich trwałością?
                • minkapinka Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 18.06.14, 16:44
                  W tym zaklinkowanym zpięcia nie ma.
                  Te Deutry tez mi się nie podobają dlatego moja córka ma kolejny Roxy.
                  • tomczynskam a kiedy najlepiej kupować? 19.06.14, 17:21
                    Jak myślicie czy czekać do końca sierpnia, początek września.
                    jest potem z czego wybierać?
                    • a-e-p Re: a kiedy najlepiej kupować? 20.06.14, 18:03
                      My mamy pod klapa zamek, wiec nie ma problemu z zapinaniem. Sprzaczka służy tylko ozdobe, bo zapiecie ma pod spodem na magnes.
                      Corka ma od 2 lat torbe na ramie Roxy (głównie na basen) i jestem zadowolona z jakosci. Kupowałam za granica.

Minkapinka gdzie online kupowałas plecak Roxy?
                      • minkapinka Re: a kiedy najlepiej kupować? 20.06.14, 18:11
                        pierwszy nie pamiętam, drugi na allegro, na Zalano mają czasem dobre ceny
                  • lulubell Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 16:47
                    MOja teraz w 4 kl. miała Roxy,ale nie jestem z niego wcale zadowolona.Chętnie bym jej zmieniła,ale na jaki? Może ktoś poleci jakiś fajny-Z tych Dakine to który model nadaje się do szkoły ?(5klasa)
                    • agni71 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 18:04
                      jaki miałaś model Roxy i dlaczego jesteś niezadowolona? Szukam czegoś dla córki do VI klasy i wpadły mi w oko właśnie Roxy.

• lulubell Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 18:51
                        Ma ten:
                        allegro.pl/plecak-szkolny-roxy-outta-bubble-30l-i4381652634.html
                        Nie jestem zadowolona,ponieważ nie leży jak trzeba,szelki się zsuwają .Książki kupione jako nowe po roku słabo wyglądają,ponieważ mają pozaginane rogi.Myślę.że to wina plecaka.Wzory mają ładne,to prawda-ale ja już drugi raz nie kupiła bym go.Chętnie go wymienię na inny.Niestety córka nie chce tych usztywnianych,a takie miękkie jak Roxy odpadają-jednego bubla już mamysmile
                        Kupiłam w Go Sport w ofercie za 149 zł chyba.Dlatego dopytuję o te Dakine -może się lepiej sprawdza.Jak nie to polecicie coś innego?Deuter odpada...
                        • agni71 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 19:05
                          Dzięki za opinię. A wielkością był Ok, czy na styk? Bo córce podoba się model o mniejszej głębokości od Outta, i nie wiem, czy w ogóle zawracać sobie nim głowę. Z drugiej strony aktualny Topgal ma tyle samo głębokości, mierząc dno, więc pod tym względem powinno chyba być ok?
                          Taki model rozważamy:
                          https://photos6.spartoo.pl/photos/433/433183/433183_350_A.jpg

Roxy Shadow Swell
                          • lulubell Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 19:15
                            Bardzo ładny sobie wybrała.
                            Do 4 klasy był ok,mieściła wszystko bez problemu,więc i do wyższych klas będzie ok.
                            Nie wiem jak ten wybrany przez Twoją córkę,nie widziałam takiego nigdy.Do której klasy idzie?
                            • agni71 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 20:49
                              potrzebuję do VI klasy, on ma niby tylko 12 cm głębokości, ale w sumie nasz Topgal ma tyle samo, jak zmierzyłam podstawę plecaka (zakładam, że do tej głębokości nie wliczają kieszeni na przodzie).
                              • lulubell Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 21:39
                                Pewno w klasach 4-6 ilość książek jest jednakowa,więc jak wielkość była dobra w 5 kl.to i w 6 będzie ok.
    • solaris31 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 16:49
      moja ma dakine, jest wytrzymały , ładny i bardzo pojemny - kupiłam 25 l, sa tez większe, ale nam na razie większy nie jest potrzebny. kupiony na allegro.
      • lulubell Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 30.06.14, 16:51
        Wkleisz link? Najgorsze w tym Roxy jest to, że zaginają się rogi w książkach i zsuwa się z ramion sadTen Dakine się sprawdza?
        • solaris31 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 01.07.14, 21:10
          archiwum.allegro.pl/oferta/plecak-dakine-campus-25l-abyss-i4104193930.html
          mamy ten model. kupowałam w ciemno, trochę się bałam, ale nie spada z ramion, chociaż moja młoda bardzo drobna, no i jest dopiero w 4 klasie wink . szelki są dość szerokie, i ładnie się trzymają. plecak jest trochę na wyrost, ale i tak lepszy od tego, co miała poprzednio. wiadomo, nie jest super sztywny, ale mnie głównie chodziło zejście z wagi samego plecaka, a wiadomo, że te sztywne ważą więcej.

dakine ma też sztywniejsze plecy, ale są sporo droższe, no i cięższe. z materiału jestem bardzo zadowolona.
    • tol8 Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 01.07.14, 12:39
      Szukając plecaka, który nie rozpadnie się/nie popęka/nie porozdziera po roku trafiłam na posty polecające Jansporta. Udało nam się kupić na wyprzedaży plecak za 159 zł. Jako, że parę plecaków już za nami, byłam sceptycznie nastawiona, co do jakości i trwałości. Z perspektywy dwóch lat używania, przez chłopaka, rzucania na podłogę i noszenia kilku kg codziennie, powiem, że producent, dając 30-letnią gwarancję, nic a nic się nie pomylił smile. Plecak wygląda jak nowy.
      Nasz model to Jansport Beamer, jest on przeznaczony niby na laptopa, ale w tej sztywniejszej części trzymamy po prostu podręczniki - nie niszczą się. Oprócz tego jest full miejsca na zeszyty, dwa piórniki, strój na basen, worek ze strojem na w-f, śniadaniówkę i 1,5 litrowa butelkę smile

Właśnie szukam promocji na ten model dla drugiego dzieckasmile

A z opinii użytkowników wiem, że ludzie nosili go przez gimnazjum/liceum/studia i dalej im służy.
      • lulubell Re: Gdzie i kiedy:) kupić plecak solidny dla nast 01.07.14, 15:28
        Gdzie jest duży wybór tych plecaków?Jansport

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka