Dodaj do ulubionych

Podręczniki

17.06.14, 09:30
Koniec roku szk się zbliża a tu wątku o podręcznikach nie ma...no jak to tak... Kupujecie już? Ja przespałam w ubiegłym roku z powodu wyjazdu "przedwakacyjnego" i lipiec mnie zaskoczył a wraz z nim wyższe niż w czerwcu ceny. Na część i tak zawsze czekam do sierpnia, bo I rok nową podstawą i są wydawnictwa, które przespały lekko swój czas, ale większość potrzebnych nam podręczników już w tym roku jest. Arkusz cenowy zrobiony, będę uzupełniać zmiany cen w poszczególnych księgarniach, żeby zobaczyć czy moje spostrzeżenia co do zmian cenowych są słuszne. A księgarni mam na rozpisce okrągłe 10...
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Podręczniki 17.06.14, 09:39
      ale to chyba nie sezon jeszcze? zresztą nie wiem. ja dostałąm w szkole rozpiske podreczników tydzien temu z opcja zakupu w specjalnym programie w szkole i testowo chciałam porównac z cenami na all. i boxów do klasy 3 nasze razem w szkole było zaledwie jakies 5 pozycji...wiec czekami i chetnie skorzystam z twoich spostrzeżeń smile
      • a-e-p Re: Podręczniki 17.06.14, 09:53
        Młodsza idzie do 1 klasy, wiec mamy epodrecznik. Angielski mam, dokupie tylko ksiazke z religii.

Starsza idzie do nierejonowego gimnazjum. Jesli ja przyjmą, to dopiero na poczatku lipca poznamy rozpiske. Wiecie moze czy 1kl gimnazjum idzie stara czy nową podstawa? Nie wiem czy uda nam sie kupic jakies uzywane ksiazki, jak wczesniej w podstawówce.
        • patatajowa Re: Podręczniki 17.06.14, 10:06
          a-e-p napisała:
          > Starsza idzie do nierejonowego gimnazjum. Jesli ja przyjmą, to dopiero na poczatku lipca poznamy rozpiske.>
          9 czy siostry? wink
          • a-e-p Re: Podręczniki 17.06.14, 10:13
            9 czy siostry? wink
            szkoda, ze 9 za daleko (corka jest powaznie chora), a stres u 'sióstr' jest nam niepotrzebny, poza tym mam jeszcze inne ale smile Idzie do 1. A Wy?
          • natalek79 Re: Podręczniki 17.06.14, 13:42
            Też myślę o 9-tce i troszkę mi szkoda, że zupełnie nam nie po drodze... Z przyjęciem nie powinnyśmy mieć problemu, bo póki co nie chwaląc się córa ma średnią 6,0. Zobaczymy jak będzie wyglądał za rok sprawdzian po nowemu, ale się nie martwię na zapas. Siostrom dziękuję serdecznie - chcę mieć dziecko szczęśliwe i zdrowe na umyśle wink
      • szmytka1 Re: Podręczniki 17.06.14, 10:39
        Patatajowa, kupowałam w grudniu Razem w szkole do 3 kl i straszny problem był żeby dostać gdziekolwiek, bo następowała zmiana i stara wersja już była niedostepna, a nowej jeszcze nie było. Już czerwiec a dalej tak ich mało, dziwne.
    • inia25 Re: Podręczniki 17.06.14, 10:26
      Ja jak szlaona nakupiłam książek w czerwcu zeszlego roku. Bez sensu. W tym roku kupie jedynie te co będa w pierwszej kolejności potrzebne, a resztę kupię jak będą zaczynali przerabiać kolejne części. Bo magazynować to ja nie mam gdzie.
    • juvian Re: Podręczniki 17.06.14, 10:42
      Jestem zaskoczona, jakieś 3-4 tyg. temu sprawdzałam nasz pakiet i kosztował od 180 do 220, teraz od 240 do 280 ! Nie idzie znaleźć taniej !
      • majarzeszow juvian 17.06.14, 13:16
        musieli podneisc ceny za boxy do 2 i 3 klasy, bo na pierwszakach nie zarobią.
        • olga727 Re: juvian 17.06.14, 16:23
          majarzeszow napisała:

> musieli podneisc ceny za boxy do 2 i 3 klasy, bo na pierwszakach nie zarobią.

I na pozostałych (IV - VI,gimnazjum,ponadgimnazjalne). sad Wczoraj czytałam,że WSiP zamierza:rozdawać szkołom książki za darmo,bo szkoda im wyrzucić tych,które wyprodukowali do pierwszej klasy. wink
      • iwoniaw Przypuszczam że 17.06.14, 15:31
        teraz (tzn. od połowy czerwca do końca roku szkolnego) większość szkół dopiero poda listy podręczników i ceny zostały podniesione przez sprzedawców, by za tydzień-dwa zrobić "superpromocję" - wtedy pewnie będziesz miała swój pakiet w cenach jakie widziałaś wcześniej.
        W ubiegłym roku najlepsze ceny na podręczniki moich dzieci były właśnie na przełomie czerwca i lipca (mówię o nowych książkach oczywiście, bo używane to wiadomo, jak się trafi) i mam nadzieję na powtórkę w tym roku.
    • zana781 Re: Podręczniki 17.06.14, 13:40

Podreczniki podrozaly mocno.Ja juz nie czekam, taniej nie dostane-kupilam box w empiku, maja najlepsza cene.
      • natalek79 Re: Podręczniki 17.06.14, 13:48
        Ja właśnie dostałam pierwszy rzut podręczników dzisiaj, obstawiam że kolejne dojdą jutro lub w piątek. Zostanie jeszcze odwiedzić księgarnię językową, bo z rabatem 15% tam wyjdzie mi najtaniej i poczekać na to co jeszcze nie wyszło. Ale ceny będę śledzić pilnie i notować jak wspomniałam.
        • olga727 Re: Podręczniki 17.06.14, 16:28
          natalek79 napisała:

> Ja właśnie dostałam pierwszy rzut podręczników dzisiaj, obstawiam że kolejne do
          > jdą jutro lub w piątek. Zostanie jeszcze odwiedzić księgarnię językową, bo z ra
          > batem 15% tam wyjdzie mi najtaniej i poczekać na to co jeszcze nie wyszło. Ale
          > ceny będę śledzić pilnie i notować jak wspomniałam.

A w której księgarni int. kupowałaś ? Ja sprawdzałam ubiegłoroczną listę i najtaniej wyszło mi (dla IV kl.SP) w Bookinista.pl Listę na nowy rok szklony podadzą,pod koniec czerwca sad
          • natalek79 Re: Podręczniki 17.06.14, 22:47
            Mam dobry rabat w wydawnictwie. Zamawiałam też w matrasie.
    • salma75 Re: Podręczniki 17.06.14, 13:46
      Część dzieciaki kupują sobie na szkolnych kiermaszach (u córki w SP w przyszłym tygodniu, u syna w gimnazjum w pierwszym tygodniu września) - książki oczywiście używane. Nówki ćwiczenia kupujemy w sierpniu.
      • natalek79 Re: Podręczniki 17.06.14, 13:50
        mam córkę do 6 klasy - wszystko nówki już do końca, bo ona jest pierwszym rocznikiem nowej podstawy, więc kiermasze zostawiam innym i mus księgarnia.
        • gucci77 Re: Podręczniki 17.06.14, 14:29
          ja kupiłam wszystkie dla 4-klasistki, niestety po raz pierwszy aż tak zabolało... kupiłam na www.dobre-ksiazki.com.pl/ na szczęście były wszystkie i w niezłych cenach więc już nie będę o tym myśleć...
          • unia78 Re: Podręczniki 17.06.14, 15:52
            My nie mamy jeszcze listy, ale mam syna idaceho do 4 kl. Ile Ciebie kosztowaly ksiazki? Jaki to rzad wielkosci?
            dziekuje-Paulina
            • lucyjkama Re: Podręczniki 18.06.14, 08:37
              Do 4 klasy z dwoma językami płaciłam ok 600 zł 2 lata temu.
          • agni71 Re: Podręczniki 17.06.14, 16:26
            gucci, sprawdziłam j. ang. Treetops - jest drogo w tej twojej księgarni.

Do 3. klasy box zamówiłam we wspomnianym wyżej empiku, tam faktycznie jest w tej chwili najtaniej (dzięki za cynk), do tego część zapłaciłam punktami Payback, przesyłka gratis, i wyniosło mnie to 207 zł (trójka klasowa organizuje zakup grupowy w cenie prawie 248 zł, więc jak dla mnie różnica duża).

J. ang. do III klasy, wspomniany wyżej Treetops 3 z kolei znalazłam najtaniej na www.nieprzeczytane.pl. Ale już pakiet mają drożej niż w Empiku.

Poza empikiem pakiety w miarę tanio wypadają w arosie.

Do VI klasy muszę kupić wszystko nowe, nie mam jeszcze ze szkoły listy podręczników, podręczniki do kl. I-III to przy tym pikuś. Do V klasy może cos się nada po starszej, na pewno trzeba będzie dokupić ćwiczenia i angielski (inny podręcznik, a poza tym w podręcznikach też się pisze).

Dajcie znać, jak znajdziecie gdzies tanio angielski, z tanią przesyłką.
            • agni71 Re: Podręczniki 17.06.14, 16:38
              Jeszcze w miare tanio jest na czytam.pl czy wersalik.pl
              • gosjana Re: Podręczniki 17.06.14, 19:13
                Porównałam zestaw podręczników do V klasy na czytam.pl, gandalf, bonito i nieprzeczytane, najtaniej wyszło na czytam.pl +darmowa dostawa,
                dzisiaj udało mi się sprzedać na kiermaszu w szkole cały zestaw podręczników do klasy 4, więc do kompletu do następnej klasy muszę dołożyć niecałe 200złsmile
                • agni71 Re: Podręczniki 17.06.14, 19:56
                  A u mnie jeszcze nie ma listy podręczników do starszych klas podstawówki, nad czym ubolewam, bo tez lubie kupic wczesniej. Na razie tylko zamówiłam pakiet do III kl.
                • lucyjkama Re: Podręczniki 18.06.14, 08:35
                  Nasze najtaniej na bonito. Ceny niemal identyczne jak na czytam.pl ale do bonito mam 5 % rabatu i wychodzi kilkanaście zł mniej.
                  • lucyjkama Re: Podręczniki 18.06.14, 08:39
                    aha! Na bonito mają fajna opcję dostawy - odbiór w urzędzie pocztowym za 3,99. Świetna sprawa jak zamawia się mało i nie osiąga się do opcji darmowej dostawy.
          • fajna_myszka gucci 17.06.14, 22:27
            patrzyłam, nie mają najtaniej.....
          • natalek79 gucci 18.06.14, 09:46
            moje pozycje na dobre książki są droższe....kupiłam taniej średnio o 2 zł/pozycja
        • malowanka06 Re: Podręczniki 17.06.14, 19:47
          Natalek mam tak samo, tylko że to nie do końca bo gimnazjum i liceum idzie już nową podstawą więc jak już za rok pójdą do gimnazjum to będą mogły odkupić używane.
          • kasiadove Re: Podręczniki 18.06.14, 09:09
            A czy do Empiku jest jakiś kod? W zeszłym roku udało mi się kupić angielski w promocji -15 % (chyba jest tez taka obecnie) plus -10 PLN.
            Co do boxu moje dziecko uczy się niestety z Oto ja i jest on dostępny dopiero końcem sierpnia uncertain teraz przedsprzedaż - najtaniej znalazłam Marmag 237 PLN
            • anet77 Re: Podręczniki 18.06.14, 10:26
              Kilka dni temu kupiłam Nowe juz w szkole do 2 klasy za 203,89zł teraz cena jest 240,99zł
              • enut Re: Podręczniki 18.06.14, 21:37
                Niecale 2 tygodnie temu kupilam Elementarz XXI wieku w merlinie - wykorzystalam rabat 15% (chyba jeszcze dziala) i 10% zwrotu na mojej karcie platniczej - wyszlo 170zl za pakiet.
                Ale cena promocyjna wtedy w merlinie byla 222zl, teraz 252.
                • gucci77 Re: Podręczniki 18.06.14, 22:34
                  mnie do 4 klasy wyniosły 430 zł z przesyłką i te które mnie interesowały summa sumarum w tej księgarni co kupowałam wyszły najtaniej, w tamtym roku do 3 klasy kupiłam cały pakiet nowe już w szkole na allegro pod koniec sierpnia i rzeczywiście wyszło najtaniej ale ze względu na to że od 4 klasy już nie ma pakietu szukałam miejsca gdzie mogę się wyposażyć od razu we wszystkie podręczniki i w tej księgarni okazało się najtaniej...
            • verika Re: Podręczniki 18.06.14, 22:41
              Faktycznie "niestety".... U nas pani nie mogąc zdzierżyć tych książek, braku ich "czytelności" i błędów w nich zawartych, zdecydowała się zmienić pakiet smile i chwała panie smile))) Nowy faktycznie o NIEBO lepszy !

kasiadove napisała:
              "Co do boxu moje dziecko uczy się niestety z Oto ja........."
    • heca7 Re: Podręczniki 18.06.14, 22:42
      My kupujemy wspólnie- zamawiamy 30 kompletów w wydawnictwie już trzeci rok. Tylko klasa musi być dobrze współpracująca smile
      U syna jeszcze nic nie wiem a u drugiego będzie podręcznik państwowy wink
      • slonko1335 Re: Podręczniki 18.06.14, 22:49
        > My kupujemy wspólnie- zamawiamy 30 kompletów w wydawnictwie już trzeci rok. Tyl
        > ko klasa musi być dobrze współpracująca smile

mamy świetnie współpracującą klasę-tylko wydawnictwo zaproponowało nam wyższe ceny niż kilka księgarni internetowych....
        • heca7 Re: Podręczniki 18.06.14, 22:53
          Ja przepraszam, chodziło mi o hurtownię smile Właśnie przed chwilą dostałam maila potwierdzającego kto zbiera kasę i kiedy dostaniemy komplety. Tu także szkoła współpracuje. Bo książki odbiera się w sekretariacie. Z każdej kupki po jednej pod koniec sierpnia wink Ceny nie podam (to już rok) ale była bardzo korzystna bo kupuje także klasa równoległa.
          • slonko1335 Re: Podręczniki 18.06.14, 23:00
            Ja myślałam, że padnę jak Pan z wydawnictwa zadzwonił i z wielką łaską i stwierdził, że jak kupimy u niego(10 zeta drożej niż najtaniej jak znalazłam w księgarni internetowej) to dołoży nam ćwiczenia ortograficzne za 10 złotych...ja głupia myślałam ,że on chce nam ćwiczenia warte dychę dołożyć do tego boxu gratis ale pan po kilkunastu minutach(przejrzał ceny w księgarniach)zadzwonił, że no dobra zrobi większą promocje i sprzeda nam te ćwiczenia za piątaka przy zakupie boxu.....
      • agni71 Re: Podręczniki 18.06.14, 22:55
        U mnie tez jest organizowany wspólny zakup, do VI klasy chyba skorzystam, do III klasy pakiet wyszedł mi zdecydowanie taniej w empiku (nie wiem, czy kupuja w wydawnictwie, czy w jakiejś księgarni), do V klasy raczej indywidualnie, bo częśc będzie po starszej.
        Tylko u mnie jeszcze listy podręczników do starszych klas nie ma sad
      • heca7 Re: Podręczniki 25.06.14, 12:06
        I już jestem po zakupach u średniego syna smile Koszt całego kompletu... 80zł.
        Szkoła zdecydowała się na jednej lekcji przeprowadzić kiermasz książek. Dzieci i rodzice mogą przyjść, chodzić po klasach i kupować książki używane.
    • slonko1335 Re: Podręczniki 18.06.14, 22:46
      Pamiętam, że w zeszłym roku "nasze" najtańsze własnie były w czerwcu, potem podrożały-sprawdzałam do września i już tak tanio jak w czerwcu nie było.
      Zestaw dla mojej drugoklasistki od jakiegoś czasu(Od A do Z-box. i Incredible english2) najtaniej wychodzi mi w pdz.pl-okazało się, że mają siedzibę w moim mieście ale na jego drugim końcu więc muszę albo kogoś znaleźć do spółki(darmowa wysyłka dopiero od 400) albo zamówić kurierem bo taniej wyjdzie niż jechać tam po odbiór..
      • sonrisa06 Re: Podręczniki 21.06.14, 13:25
        Ja dziś kupiłam cały zestaw do 2 kl SP. Box + angielski + religia = 286 zł
        Posprawdzałam wszystkie znane mi księgarnie internetowe, ale najtaniej okazało się w stacjonarnej księgarni. Na box był rabat 19%, a na angielski i religię po 5%.
        I mam z głowy.
        • kamelia14 Re: Podręczniki 25.06.14, 11:00
          kupiłam wczoraj Oto ja box 2 klasa w empik.com 231 zł - dopłaciłam punktami -odbiór w salinie gratis i mamsmile
          Myślę że będzie drożej chyba i zaraz podniosą bo nie zarobią w tym roku na pierwszakachsad--
          • agni71 Re: Podręczniki 25.06.14, 11:17
            kamelia14 napisała:

> kupiłam wczoraj Oto ja box 2 klasa w empik.com 231 zł - dopłaciłam punktami -od
            > biór w salinie gratis i mamsmile

Przy tej kwocie to bys miała dostawę do domu gratis smile
            • kamelia14 Re: Podręczniki 25.06.14, 11:52

no rzeczywiście nie skapowałam się ale ja codziennie przejeżdżam obok empiku w drodze z pracy to co mi tamsmile
              • agni71 Re: Podręczniki 25.06.14, 11:55
                czasem odbiór osobisty bardziej pasuje, jak nie ma człowieka w domu w terminie dostawy.
    • rachel2011 Re: Podręczniki 08.08.14, 16:07
      W tym roku w Salonikach Prasowych i salonach Top-Press można zamawiać podręczniki do przedszkoli, zerówek i klas I-VI na rok szkolny 2014/2015. Są one w niższych cenach niż w księgarniach. Ceny podręczników zostały pomniejszone o VAT (5%) i dodatkowo każda z książek jest tańsza do 10% (cena uzależniona od wydawcy).
      Od znajomej wiem, że do zniżki upoważnia kod 204 2600 978 233. Wystarczy podczas zakupów podać go, by opust się naliczył.
      Książki można odebrać w punkcie, w którym zostały zamówione, najpóźniej w ciągu 48 godzin od daty zakupu.Z tego co wiem można książki zamawiać do 31 sierpnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka