Dodaj do ulubionych

ZARA reklamacja - pytanie

03.08.14, 10:50
Reklamacja została rozpatrzona pozytywnie, wczoraj dostałam natomiast smsa następującej treści: voucher podarunkowy lub wymiana na inny towar.
W zgłoszeniu towaru niezgodnego z umową zaznaczone jest, że w przypadku gdy spełnienie roszczenia nie jest możliwe, konsument odstępuje od umowy (a nie : wymieni reklamowany towar na inny, bo taki był punkt B).
Nie mogą mnie chyba zmusić do tego. Kupiłam wadliwą bluzkę (jeszcze przed praniem zaczęły z niej odpadać koraliki), reklamowałam, nie chcę innej.
Pytanie - czy muszę się zgadzać na ten voucher lub inny zakup ?
Obserwuj wątek
    • nikamika Re: ZARA reklamacja - pytanie 03.08.14, 13:00
      firmy bardzo często takie rozwiązania proponują ....... aby kasa została nadal u nich
      • corrina_f1 Re: ZARA reklamacja - pytanie 03.08.14, 14:07
        Właśnie o takiej rozmowie myślałam. Ostatnio dziewczyna przy mnie oddawała ciuchy za 1000 zł, oczywiście nie reklamowane a po prostu oddawała. Kasa wróciła do niej bez mrugnięcia okiem. Nie chcę po prostu na siłę kupować czegokolwiek, ani teraz, ani później z voucherem. Nie mogą mnie do tego zmusić chyba.
        • agusia.rw Re: ZARA reklamacja - pytanie 04.08.14, 11:06
          Nie chcę tworzyć nowego posta więc zadam tu pytanie.
          Mam do reklamacji buty sportowe firmy ZARA (ala AIR-MAX), córka nałożyła jem kilka razy i rozszedł się materiał na szwie na połączeniu materiałów. Wyczyściłam podeszwę szczoteczką, ale buty z wierzchu - zamsz, materiał są przybrudzone. Czy muszę je prać. Boje się czy uznają później reklamację - wina niewłaściwego czyszczenia, prania.
          Jak postępujecie w tej sytuacji.
          • tagliatele Re: ZARA reklamacja - pytanie 04.08.14, 11:13
            Przecież reklamujesz buty, a nie oddajesz jako nienoszone, więc nie muszą być w takim stanie jak przy zakupie. Przybrudzenie nie ma tu nic do rzeczy. Absolutnie nie pierz, bo to pogorszy sprawę.
          • maggi9 Re: ZARA reklamacja - pytanie 04.08.14, 11:38
            Ale po co chcesz je prać? Absolutnie tego nie rób bo właśnie reklamacja może zostać odrzucona.

Buty do reklamacji owszem wypada oddać w stanie w miarę czystym czyli nie uwalane błotem czy kupą ale doprowadzanie ich do stanu idealnej czystości nie jest konieczne a czasem niewskazane.
        • zdzisnadzis Re: ZARA reklamacja - pytanie 04.08.14, 13:03
          To była zupełnie inna sytuacje, dziewczyna pwne zwracała w ciagu 30 dni nieużywany towar, wtedy jak najbardziej kasę oddają. W przypadku reklamacji oni maja tam maja jakis swoj wewnetrzny regulamin ale o kase możesz powalczyc .
        • patatajowa Re: ZARA reklamacja - pytanie 04.08.14, 14:12
          corrina_f1 napisała:

>Nie chcę po prostu na siłę kupować czegokolwiek, ani teraz, ani później z voucherem. Nie mogą mnie do tego zmusić chyba.>
          chyba jednak mogą. to przedsiębiorca decyduje w jaki sposób rozpatrzy twoją reklamację (od grudnia ma się to zmienić).
          z tego co znalazłam opcji zwrotu na wewnętrzną kartę sklepową nie ma na liście klauzul niedozwolonych. z tego co wyguglałam UOKiK nałożył kiedys kare na Leroy Merlin bo w przypadku reklamacji tez zwracali na swoja karte podarunkową. tylko tam zastrzezenia budził zbyt krótki czas na wykorzystanie karty (1 mies) a w zarze masz chyba rok lub dwa.

zamiast sie z nimi handryczyc teraz o zwrot gotówki co pewnie potrwa wez karte ktora ci daja,kup cos od razu i zaplac nia z dopłatą gotówka lub karta.oddaj na drugi dzień i masz zwrot całości taki jak sposób dopłaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka