Dodaj do ulubionych

Zalando :/

18.03.15, 14:28
Choć to raczej wina kuriera, a nie zalando.
Zamówiłam buty biegowe i wracam dziś od lekarza, a paczka z butami pod drzwiami leży big_grinbig_grinbig_grin Nosz kuźwa uncertain Poczekam aż na stronie firmy kurierskiej pojawi się info o doręczeniu przesyłki i zadzwonię z zapytaniem, gdzie jest przesyłka bo ja nic nie mam. Niech się kurier napoci z wyjaśnianiem.
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Zalando :/ 18.03.15, 14:36
      Ciekawa jestem kto podpisał odbiór paczki.......Jeśli kurier to może mieć problem za podrobiony podpis
      • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 18.03.15, 14:39
        też mnie to ciekawi. Czekam jeszcze z awanturą, bo na stronie nie ma jeszcze info o doręczeniu tylko, że paczka u kuriera. Oj będzie się tłumaczył.
        • patatajowa Re: to zmieńmy tytuł na Fedex :/ 18.03.15, 14:56
          .
          • asiaiwona_1 Re: to zmieńmy tytuł na Fedex :/ 18.03.15, 15:06
            zalando bardziej chodliwy tytuł big_grin
            • joagraba Re: to zmieńmy tytuł na Fedex :/ 18.03.15, 21:44
              No Zalando mogłoby mieć zupełnie inne zdanie na ten temat i uznać, że szkalujesz dobre imię firmy, nieprawdaż?
    • olesia301 Re: Zalando :/ 18.03.15, 16:26
      Trochę żal kuriera, ale niefajnie się zachował.
      • delphine_delphine Re: Zalando :/ 18.03.15, 17:56
        Powinien zadzwonić do Ciebie i się przyznać, przeprosić.
        Jeśli się nie odezwie, a zmieni się status w systemie, to już nieładnie i nieprofesjonalnie. A co, gdyby ktoś przed Tobą sprzątnął tę paczkę? To Ty byłabyś w plecy z kasą..... i kolejny i jeszcze kolejny klient, któremu tak dostarczono paczkę (skoro nikt się do tej pory nie skarżył).
        • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 18.03.15, 20:54
          jest status dostarczona. Niestety infolinia działa do 18, więc pytanie o paczkę musi poczekać do jutra. Aż sama jestem ciekawa jak rozwiążą sytuację. Będę się upierać ile wlezie, że żadnej paczki nie dostałam. Ewidentnie kurier musiał się podpisać za mnie na pokwitowaniu.
          • 08maja Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:12
            Naprawdę, chcesz kłamać że nie dostałaś paczki i tym się tu chwalisz? Super, może uda ci się wyłudzić gratisowo buciki
            • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:17
              a czy ja powiedziałam gdzieś, że chcę wyłudzić buty? Chcę, żeby kurier przyznał się do oszustwa. Bo jeśli podrobił mój podpis to tak się właśnie zachował.
              • joagraba Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:21
                Dziwna metoda.
                • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:27
                  ale jak to dziwna. Równie dobrze kurier mógł w ogóle do klatki nie wchodzić i rzucić pudełko przy bramie. Za taką "robotę" powinien być wywalony z pracy bo najwidoczniej nie rozumie na czym polega jego praca. A może już było kilka skarg na tego kuriera i brakuje im "gwoździa do trumny"? NIe wiem. Ale nie będę tolerowała robienia ze mnie idiotki.
                  • joagraba Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:40
                    No, można (o dziwo) powiedzieć jak było naprawdę. Dlaczego chcesz kłamać?
                    A potem powiesz - żartowałam?
              • 08maja Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:25
                Napisałaś "Będę się upierać ile wlezie, że żadnej paczki nie dostałam." Nie twierdzę że kurier zachował się prawidłowo, ale co innego reklamacja nieprawidłowego doręczenia, a co innego kłamstwo że się paczki nie dostało. Skoro ktoś się upiera że paczki nie dostał to chyba jasne że oczekuje ponownego doręczenia paczki lub zwrotu kosztów czy to od sprzedającego czy firmy kurierskiej
                • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:28
                  no nie, dla mnie to nie jest jasne. Na co mi dwie pary identycznych butów? Nawet nie wpadłam na pomysł wyłudzenia butów. Ciekawe skąd u niektórych od razu takie pomysły? suspicious
                  • 08maja Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:33
                    Nie wiem, to nie ja planuję dzwonić i kłamać że "nie dostałam paczki", jak ktoś ma takie plany i się tym chwali to wnioski nasuwają się same
                • iberka Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:32
                  Może się upierać, może również zgłosić na policję podrobienie podpisu, bo to jest oszustwo podlegające karze.
                  • 08maja Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:37
                    Podrobienie podpisu - jak najbardziej to karalne oszustwo, ale kłamstwo że się nie dostało paczki - to też oszustwo. Wg mnie należy zgłosić nieprawidłowe doręczenie i podejrzenie popełnienia przestępstwa - podrobiony podpis, ale po co przy okazji samemu popełniać przestępstwo - kłamać że się paczki nie ma
                    • joagraba Re: Zalando :/ 18.03.15, 21:42
                      Niektóre firmy kurierskie w ogóle nie biorą podpisu, byłam zdziwiona ale tak było.
                      • iberka Re: Zalando :/ 18.03.15, 22:09
                        jakie nie biorą? Ja korzystam z UPS, DHL, Siódemki ( DPD) i Kex, zawsze podpisuję. W jaki inny sposób mają potwierdzenie dostarczenia?
                        • joagraba Re: Zalando :/ 18.03.15, 22:18
                          Dwa razy mi się trafiło, że nie chcieli podpisu, ale nie pamiętam kto. GLS?
                        • 08maja Re: Zalando :/ 18.03.15, 22:21
                          Nigdy nie podpisywałam przesyłek z next dostarcza je X-press Couriers, przesyłka zagraniczna - to wyjątek z jakim się spotkałam, pozostałe firmy zawsze chcą podpis
                        • kornnella Re: Zalando :/ 19.03.15, 09:37
                          U mnie UPS nie bierze podpisu. Całe zamówienia z Orsay tak odbierałam, wręczał i odchodził.
          • atena12345 Re: Zalando :/ 19.03.15, 08:39
            A potem powiesz:
            taaa daaam! żartowałam uncertain
            idiotyczne masz metody
    • olesia301 Re: Zalando :/ 18.03.15, 22:56
      Mi jest kurierów żal.
      Wiem, że to ich praca, ale jednak niewdzięczna. Pracują w godzinach, gdy nie ma nikogo w domu. Muszą lapać klientelę, za telefony im niby nie placą.

Nie zachowal się ok, ale to było chyba jedyny raz? Ile macie mieszkań na kletce? Może spotkal sąsiada i on podpisał, może sąsiad widział Ciebie z daleka. nie wiem.
      • kornnella Re: Zalando :/ 19.03.15, 09:39
        Dokładnie może pod odbiorem machnął się sąsiad, a ze mu się nie chciało Was szukać wieczorem to zostawił paczke w ten sposób.
        Też sądze ze to dziwne twierdzić ze się nie dostało jak się dostało. Sposób doręczenia bym zdecydowanie reklamowała.
        • iberka Re: Zalando :/ 19.03.15, 10:27
          Jak sąsiad machnął i rzucił pod drzwi to jest współwinny.
          Każdy ma wykonywać pracę porządnie i zgodnie z tym co ma w umowie, a kurier ma doręczyć paczkę a nie rzucać pod drzwi.
          Denerwuje mnie przymykanie oka na to i tamto, bo za chwilę jest narzekanie.....Wymagajmy od siebie i innych.
          • areola82 Re: Zalando :/ 19.03.15, 11:00
            Zgadzam się z twoją wypowiedzią w 100%.
            Kiedyś kurier zadzwonił do mnie z pretensjami wręcz że nie ma mnie w domu i oznajmił mi że paczke zostawił mi w osiedlowym sklepie niedaleko mojego bloku. Innym razem twierdził że paczkę zostawił u sąsiadki która mieszka na tym samym piętrze, więc idę do niej, a ona na to że nie zgodziła się odebrać paczki. Dzwonię więc do kuriera z tą informacją a on upiera sie ze u niej zostawił. W końcu przyjechał osobiście i okazało się że zostawił u sąsiadki tylko 2 piętra niżej. Wtedy to już mu wygarnęłam co o tym myślę:
            po pierwsze niekoniecznie wszyscy muszą mieć dostęp do moich danych osobowych i wiedzieć gdzie robię zakupy
            po drugie nie chcę mieć jakiś "długów wdzięczności" u sąsiadów
            po trzecie gdyby paczka była za pobraniem to by takich cyrków nie robił i pewnie udałoby mu sie zastać mnie w domu.
          • olesia301 Re: Zalando :/ 19.03.15, 11:19
            Ludzie, ale co takiego się stało?
            Sprzęt ratujący życie się zawieruszył czy co?

Trzeba zapytać dlaczego tak postąpił, ale jakieś oszukiwanie ze się nie odebrało!
            Hej!

ps. Ja ZAWSZE kupuję za pobraniem, kurier mnie szuka a nie ja jego smile
            • iberka Re: Zalando :/ 19.03.15, 11:26
              a ja nigdy nie kupuję za pobraniem i zawsze sama odbieram paczki. Kurier dzwoni, mówi o której godzinie będzie. Jeśli zdarzyło się tak, ze byłam poza domem to umawiałam się z nim na drugi dzień……Zero problemów.
              A tutaj paczka na wycieraczce ? Absurd. Praca kuriera nie jest wdzięczna, ale zawsze można ją zmienić a jak nie to należy wykonywać swoje obowiązki porządnie
            • aleksandra1977 Re: Zalando :/ 19.03.15, 11:30
              Tu nie ma niczego do pytania u kuriera. Trzeba zlozyc reklamacje u przewoznika, bo praca kuriera polega na doreczaniu przesylek do odbiorcy, a nie na tym, ze rzuca sie paczke pod drzwi (czesto przypadkowe). Jezeli podrobil podpis, to jest to juz przestepstwo. Dopoki bedzie sie dawac przyzwolenie na takie zachowania, to tak bedzie. Placi sie za okreslona usluge, a w tym przypadku nie zostala ona nalezycie wykonana i kurier powienien za to odpowiedziec.
              Nieistotne, czy kupujesz za pobraniem, czy placisz z gory. To nie zmienia niczego w odniesieniu do wykonania pracy przez kuriera. Obie przesylki musza byc doreczone do odbiorcy i przez niego pokwitowane.
              • smoczy_plomien Re: Zalando :/ 19.03.15, 12:16
                Warto zrobić raban u sprzedawcy - to w końcu on jest klientem kuriera i to dużym. Bardziej się przejmą sprawą. Sprawdzone.
                • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 19.03.15, 13:58
                  rozmawiałam z kurierem. On się upiera że doręczył mi przesyłkę. Żeby była jasność nie okłamałam go że
                  nie mam tej paczki. Zapytałam go tylko w jaki sposób ją  mi doręczył, skoro nie widzieliśmy się wczoraj a w systemie wpisał, że to ja ją odebrałam. Zwalił winę na centralę big_grin i stwierdził, że to sprawdzi i oddzwoni do mnie. Oczywiście nadal czekam na jego telefon.
                  Obstawiam, że on wie, że ją zostawił pod drzwami, albo ewentualnie faktycznie nie kojarzy tej paczki bo może nie tylko u mnie paczkę tak "doręczył" i już nie pamięta komu dał do ręki, a komu rzucił pod drzwiami. Na pewno nie odebrał żaden sąsiad, bo by mi od tym powiedzieli na pewno nie są tak xxx żeby odebraną paczkę zostawiać na klatce. No nic, poczekam jeszcze trochę i sama do niego zadzwonię.
                  • doti_2 Re: Zalando :/ 19.03.15, 21:48
                    a nie wydaje ci się że fajnie byłoby szanować czyjąś pracę.... i np. zamawiać przesyłki pod taki adres, pod którym możesz je odebrać. Przecież Zalando ma informację że wysłali, to wiesz kiedy dostaniesz przesyłkę, wiec siedź w domu i czekaj, a nie kombinuj jak kurierowi dopiec. Chyba już mu wyjaśniłaś co zrobił nie tak, to może wystarczy...
                    • witka55 Re: Zalando :/ 19.03.15, 22:04
                      wybacz - ma siedzieć cały dzień w domu i czekać na kuriera??? Jak Ty sobie wyobrażasz???
                      • doti_2 Re: Zalando :/ 19.03.15, 22:27
                        nie, nie trzeba siedzieć cały dzień aby odebrać paczkę. Można podać adres do pracy, do teściowej, do domu ... do kogokolwiek kto jest dostępny i może ją odebrać w godzinach pracy kuriera i w godzinach przewidzianych dla doręczenia przesyłki. Najtańsze przesyłki mają opcję dostarczenia 8-16 za dostawę w innych godzinach, lub w wybranych godzinach płaci się extra. A jak ktoś nie płaci to i owszem, powinien się zorganizować tak aby przesyłkę odebrać.
                        Trzeba dać kurierowi szanse, a nie liczyć na to, że z uśmiechem będzie przez tydzień jeździł i szukał odbiorcy. Byłam kiedyś nadać paczkę w punkcie, ciekawa rzecz wisiała na tablicy "za nie doręczenie paczki za drugim razem - kara 50zł", przyznam że nie chciałabym tak pracować, zwłaszcza jakby moi odbiorcy mieli w nosie to, że coś zamawiali i powinni to odebrać.
                        • tres09 Re: Zalando :/ 20.03.15, 05:44
                          Gdybym miała brać urlop z powodu zamówienia czegoś przesyłką kurierską, ewentualnie zamawiać do pracy i później wieźć pakę przez pół miasta, to zupełnie nierealne - już wolałabym nic nie zamawiać.
                          Bez przesady z tym że kurierom nie zwracają za połączenia telefoniczne, teraz taki abonament że można dzwonić do wszystkich za free to koszt ok. 20-30 zł miesięcznie, jak ktoś jest kurierem to z takim kosztem działalności powienien się liczyć.
                          Co do godzin dostarczania, nie ma jakichś uniwersalnych godzin (typu 8-16) dla najtańszych przesyłek, wszystko zależy od umowy miedzy sprzedającym a firmą kurierską, kupujący nie ma na to zwykle wpływu.
                          Dzięki roszczeniowej postawie kurierów zarabia Poczta Polska, jak tylko można unikam kurierów i zamawiam pocztą i przypuszczam że nie ja jedna.
                          • tres09 Re: Zalando :/ 20.03.15, 06:00
                            Jak już zamówię coś kurierem i to jeśli nie jest to przewoźnik którego znam i wiem że dzwoni to sama dzwonię do firmy kurierskiej, pytam o nr do kuriera i dzwonię się umówić, wolę to niż czekanie cały dzień i zastanawianie się kiedy jaśnie pan raczy wpaść z paczką, nie chcę też się stresować że kurier mi zawiezie paczkę do magazynu na drugi koniec miasta. Tyle że uważam że to nie tak powinno wyglądać.
                            • carpediem30 Re: Zalando :/ 20.03.15, 08:10
                              No niestety kurierzy przez takie akcje stali się najgorszą formą wysyłki teraz. Ja również staram się unikać jak ognia dostawy kurierem, ale niestety jeszcze w wielu sklepach jest to jedyna forma wysyłki.
                              Również uważam, że podawanie adresu doręczenia do pracy (a nawet do rodziny) nie każdemu odpowiada (mi np. absolutnie nie). Po pierwsze w pracy dziwnie patrzą, że zamiast pracować pewnie bujasz po sklepach int., a po drugie tachać paczkę do domu komunikacją miejską jest średnio przyjemne. Rodziny też nie lubię obarczać, a dodatkowo nie lubię, gdy rodzina czy sąsiedzi mają podgląd na to co zamawiam, bo czuję wtedy się inwigilowana wink
                              Dla mnie najlepszą formą wysyłki są paczkomaty - szybko jak kurier, a odebrać mogę kiedy chcę i nikt mi łaski nie robi smile
                              • patatajowa Re: Zalando :/ 20.03.15, 08:18
                                jeśli temat zaczał sie o zalando to ja akurat-odpukac-mam normalnego w rejonie kuriera fedexu smile najnormalniejszy z nich wszystkich u mnie jezdzacych wink wie ze wole dostac paczke na drugi dzien niz zeby zostawial u sasiadów czy nie daj boze pod drzwiami....mam numer i zawsze rano po smsie informujacym o paczce zalando pisze czy i gdzie paczka bedzie odebranna przeze mnie.
                                i tez nie lubie jesli sklepy oferuja tylko przesyłki kurierskie, jesli mam wybór nie zamawiam tak,wole zwykłą poczte i paczkomat,bez pretensji i odbieram kiedy MI pasuje.
                                • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 20.03.15, 09:29
                                  Ponieważ nie doczekałam się telefonu od kuriera to sama do niego zadzwoniłam. Powiedział, że jeszcze nie dostał info z centrali i on jak wróci do firmy to sprawdzi ten dokument z podpisem. Zarzekał się, że NA PEWNO dał komuś do ręki tą paczkę. Na moje pytanie kto podrobił mój podpis - czy on czy ktoś inny powiedział, że nie wie, ale że on na pewno nie jest oszustem? Znowu obiecał, że zadzwoni (wczoraj to było) i oczywiście nie zadzwonił. Po takim jego zachowaniu jestem przekonana, że doskonale pamięta w jaki sposób doręczył tą paczkę i że to on podrobił mój podpis. W związku z tym składam na niego skargę.
                                  • iberka Re: Zalando :/ 20.03.15, 18:16
                                    Ja dorzuciłabym paragraf o podrobieniu podpisu
                                    • asiaiwona_1 Re: Zalando :/ 20.03.15, 19:43
                                      no właśnie napisałam w tej skardze, że proszę o dane kuriera, bo rozważam zgłoszenie sprawy podrobienia podpisu na policję.
                      • pln10 Re: Zalando :/ 19.03.15, 22:28
                        No właśnie tak, jak mój Teść: z chałupy na krok się nie rusza i w razie czego nic nikomu nie pomoże , bo przecież na PACZKĘ czeka wink smile ale to emeryt to ma czas...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka