Dodaj do ulubionych

reklamacja _stan obecny

23.07.15, 21:26
Czy dobrze rozumiem, że nie ma już określonego terminu 14 dni, w jakim sprzedawca musi ustosunkować się co do żądań klienta? czeka mnie reklamacja walizki w tkmaxx, walizka kupiona 7 dni temu, puszczają szwy na rączce. Poczytałam, że tkmaxx ogólnie reklamacji " nie lubi " i nie wiem jak przygotować się do rozmowy jutro smile
Obserwuj wątek
    • iberka p.s. i jeszcze.... 23.07.15, 21:28
      reklamować czy korzystać z prawa rękojmi żeby to sklep musiał ewentualnie udowodnić, iż np. dźwigałam w tej walizce cegły wink ?
      • corrina_f1 Re: p.s. i jeszcze.... 23.07.15, 22:07
        Co do przepisów, to nie pomogę, ale z reklamacja w tkmaxx mam dobre doświadczenie. Reklamacja byla rozpatrzona negatywnie (wg nich źle użytkowany garnek tajine, z którego po wyjęciu z piekarnika odpadło dno) i już pani poszła po garnek, żeby mi go oddać, a tymczasem po chwili wrócila...z kasą. Dodam, ze reklamacja była składana bez paragonu, a płatność była gotówką, więc bardzo miło wyszło smile
        • iberka Re: p.s. i jeszcze.... 23.07.15, 22:22
          pocieszające smile zwłaszcza, że mam też od nich patelnię super hiper coś tam i owa patelnia przypala.......a jak ją namoczyłam to zardzewiała wink....taki teflon
          • a-e-p Re: p.s. i jeszcze.... 23.07.15, 22:48
            konsumentwsieci.pl/pierwsza-reklamacja-na-podstawie-rekojmi-procedura/
            • a-e-p Re: p.s. i jeszcze.... 23.07.15, 22:50
              ezakupy.uokik.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/reklamacje/
              8. W jakim terminie przedsiębiorca powinien rozpatrzyć reklamację konsumenta?
              Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji. Jeżeli tego nie zrobi, można przyjąć, iż uznał żądanie konsumenta za uzasadnione (uwaga – nie dotyczy to żądania odstąpienia od umowy). Co ważne, terminowe odniesienie się sprzedawcy do reklamacji, nie oznacza że musi on w tym czasie przywrócić towar do stanu zgodnego z umową (czyli np. go naprawić).
              Co ważne, przez rozpatrzenie reklamacji należy rozumieć możliwość zapoznania się konsumenta ze stanowiskiem przedsiębiorcy. Nie jest więc wystarczające wysłanie przez sprzedawcę odpowiedzi na reklamację przed upływem 14 dni, jeżeli dojdzie ona do konsumenta po upływie tego terminu.
              (podstawa prawna: art. 5615 Kodeksu cywilnego)
    • atena12345 Re: reklamacja _stan obecny 24.07.15, 08:57
      skorzystaj z ustawy, nie z gwarancji
      • iberka Re: reklamacja _stan obecny 24.07.15, 09:24
        czyli rękojmia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka