Dodaj do ulubionych

Wysylka olx

16.10.16, 18:33
Zam na olx rzecz warta ok 150zl. Zapl. Za przesylka 15 zl. Paczka nie dotarla bo Pani wyslala listem zwyklym. U mnie w skrzynce nic nie ma. Wysylala inne przesylki w ten dzien i one dotarly. Napisala mi ze nie wierzy ze ta do mnie nie dotarla. Co zrobic?
Obserwuj wątek
    • okoani Re: Wysylka olx 16.10.16, 18:47
      Skoro listem zwykłym, to poproś ją o jakiś dowód nadania skoro nie wierzy, że do ciebie nie dotarła, bo ty nie wierzysz, że ona wysłała wink Jeśli z korespondencji wynikało, że płaciłaś za paczkę/list polecony, to w takim razie to wina sprzedającej, że wysłała inaczej.
      • patatajowa Re: Wysylka olx 16.10.16, 20:20
        no dokładnie, a jakie były ustalenia miedzy wami? w jaki sposób miała wysłać tę rzecz? jeśli przesyłka rejestrowaną a wysłała zwykłą to zgłaszasz sprawe na policje. jesli nie okreslałyście sposobu przesyłki to wina leży po obu stronach.
        a na przyszłość: trzeba byc kompletnym idiotą aby płacic z góry za rzecz z OLX.
        trzeba byc jeszcze wiekszym zeby nie upierac sie- i godzić - na wysyłke przesyłką nierejestrowaną.
        Ale to juz będziesz wiedzić- na przyszłość smile
    • mama.nygusa Re: Wysylka olx 16.10.16, 19:00
      Policja tylko
    • ewolajda88 Re: Wysylka olx 16.10.16, 20:44
      Wiesz co? Podejdz do siebie na pocztę. A nuż widelec leży tam? A jak nie to tylko policja pozostaje...
      • mama.nygusa Re: Wysylka olx 16.10.16, 20:45
        Daj spokojprzeciez paczka nie wyslana.
        • perspektywa13 Re: Wysylka olx 17.10.16, 06:33
          A na jaki list sie umawialas? 15 zl to rejestrowane cos musi byc.
          • blondynkapoznan Re: Wysylka olx 17.10.16, 07:44
            Ja zapl 15 zl wiec bylam pewna ze to bedzie poleconym. A paczka dlugo nie dochodzila wiec poprosilam o numer nadania. I bardzo byla zdziwiona ze to byla paczka nierejrstrowana. Dodam ze to byla bizuteria.
            • iberka Re: Wysylka olx 17.10.16, 08:12
              15 pln to nie tylko list polecony, ale i paczka i kurier mógł być w tej cenie. Wg mnie sprzedająca po prostu nic do Ciebie nie wysłała sad.
              W kwestii płacenia na olx przed wysyłką to ja w ten sposób sprzedaję jeśli w grę nie wchodzi odbiór osobisty. Sama kupuję tylko z odbiorem osobistym, bo się boję sytuacji jak wyżej
            • patatajowa Re: Wysylka olx 17.10.16, 08:34
              skąd ta pewność? jak widac nie tylko po tym wątku ludzie nie rozróżniają przesyłek, nie widza róznicy między listem zwykłym a poleconym, między paczką a listem.
              przejdz sie na poczte i zapytaj , moze coś leży i czeka na ciebie-ale szczerze mówiąc watpie...
              potem daj Pani termin na rozwiązanie tej kwestii. a potem zostaje ci tylko zgłoszenie na policje oszustwa jeśli będzie ci sie chciało zgłaszac.
              a na przyszłość zakupów na olx- jest taka ciekawa opcja na poccie- paczka pocztowa pobraniowa z mozliwośćią sprawdzenia zawartośći przy pracowniku poczty za dopłatą 5 zł. i tak kupowac jesli juz sie musi, a jak sprzedający sie nie zgadza-nie kupowac. i myslec.
              • schiraz Re: Wysylka olx 17.10.16, 17:01
                Przy ustalonej kwocie 15 zł za wysyłkę mogłaś się spodziewać, że zostanie ona nadana listem poleconym. Spokojnie udaj się na policję (po sprawdzeniu poczty) i uwierz, przyjmą zgłoszenie. Sama miałam identyczną sytuację. Zapłaciłam za wysyłkę 13 zł (wartość przedmiotu to 100zł), Pani po dwóch tygodniach oznajmiła mi, że wysłała zwykłym listem. Po krótkiej korespondencji z której nic nie wynikalo udałam się na policję. Pan policjant przyjął zgłoszenie, poinformował mnie, że to stały motyw na olx (oszukiwanie, że wysłało się zwykłym listem i ojej, nie doszło) i po miesiącu miałam zwrot kasy od Pani oszustki. Wystraszyła się jak Policja przyszła do domu. Pytanie ile danych tej osoby masz, bo ja miałam adres. Ale i bez adresu zgłoś, musisz mieć wydrukowaną korespondencję, co zabraknie to oni sobie z olx zdobędą.
                • blondynkapoznan Re: Wysylka olx 18.10.16, 07:15
                  Dzisiaj mija 10 dzien roboczy od "wyslania". Jesli dzisiaj nie dojdzie tamta Pani ma podjac decyzje co dalej..
    • marian.piastowski Re: Wysylka olx 04.01.17, 13:58
      Ale lepszy numer miałem dzisiaj.Kiedyś gościowi sprzedałem pompę do co.I dzisiaj po 4 miesiącach miałem wizytę smutnych panów.Muszę zwrócić pieniądze, inaczej będzie źle.I teraz jak ktoś kupi coś ode mnie, albo sobie to nogami podepcze, albo spali czy w inny sposób zniszczy.To ma prawo do reklamacji.Pójdzie na policję i powie że jakie mu takie zniszczone wysłałem.Sprawa jest nie do ruszenia przez ze mnie.To ja też kupię laptopa czy telefon, rozwalę go albo jeżeli to nie jest telefon czy laptop, to podmienię.Np odkurzacz czy telewizor, na mój popsuty model i pójdę na Policję i zgłoszę że mi taki wysłał.To jest chore.Nawet jak paczkę ubezpieczę, że kupujący ma wgląd w nią przy kurierze.To i tak się wymiga.Że nie miał na miejscu jak sprawdzić czy działa towar.Jest jeszcze umowa rejkojmi.Czyli kupujący na miejscu z odbiorem osobistym, może zwrócić mi towar.Podmieniony lub zniszczony, czego nie udowodnie.Rezygnuję z handlu na olx,.To bagno! Takie jak allegro Sprzedam wzmacniacz, koleś źle go podłączy spali końcówki mocy i muszę mu zwrócić kasę za niego do roku czasu!!!!!!
      • miwusia1977 Re: Wysylka olx 04.01.17, 14:12
        jest jeszcze druga strona medalu a mianowicie sprzedający. Ja jako sprzedająca nie zgadzam się na pobranie bo jeżeli druga strona paczki nie odbierz ja zostaję z ręką w nocniku i pokrywam koszty z własnej kieszeni wysyłki powrotu paczki
        • majkusia08 Re: Wysylka olx 04.01.17, 16:13
          Możesz poprosić kupującego o wpłatę kosztów przesyłki pobraniowej. Jeśli nie odbierze jesteś stratna tylko za zwrot do Ciebie.
          • miwusia1977 Re: Wysylka olx 04.01.17, 18:24
            tylko dlaczego mam być stratna z nie swojej winy?
            • majkusia08 Re: Wysylka olx 04.01.17, 20:25
              Nikogo nie zmusisz do odebrania przesyłki.Też tak miałam ze dwa razy razy i niestety jest to wkurzające ale nic z tym nie zrobisz.
              • thank_you Re: Wysylka olx 04.01.17, 20:36
                Ja wysyłam za pobraniem ale tylko w przypadku, gdy ktoś wpłaci mi kasę na ewentualny powrót paczki, a ja wtedy odpowiednio pomniejszam kwotę pobrania. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka