Dodaj do ulubionych

Pakiet ochronny OLX

27.02.25, 21:48
Moze ktoś biegly w tych sprawach mi wyjaśni, o co w tym wszystkim chodzi.

Jakiś czas temu kupiłam automatyczne karmidło dla psa. Zalezalo mi na tym, aby było na czip. Sprzedawca zapewnił, że to dokładnie to, na czym mi zalezy. Niestety, okazuje sie, że ten gadżet jest na czujnik ruchu a nie na czip. Olx uznał reklamację i tu zaczynają sie schody. Sprzedawca miał 72 godziny na wygenerowanie etykiety do zwrotu, ale niestety tego nie zrobił więc olx dziś uruchomił przelew ze zwrotem kasy dla mnie.
Rownocześnie w regulaminie olx jest napisane, ze kupujący w takim wypadku zatrzymuje i kasę, i towar.

Nie bardzo widzi mi sie to rozwiazanie, karmidło nie jest tanie, chcialanym jednak je odesłac sprzedawcy. Czy ktos mi moze wyjasnić, na jakich zasadach działa pakiet ochronny i czy w takiej sytuacji, gdy sprzedawca nie wygeneruje etykiety, sprzedawca jest stratny?

Pierwszy raz korzystam z tej opcji i pierwszy raz widzę, aby ktoś nie był zainteresowany, aby podać adres do zwrotu towaru. Na moje pytanie, jak mam mu to odeslac, sprzedawca mi odpowiedzial jedynie "Jeśli reklamacja została uznana to środki wrócą na konto".

Telefonow nie odbiera. Dzwonilam dzis kilka razy.
Drogie Bravo, co robić?
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 21:57
      Darowanemu koniowi...
      Witamy w kapitalizmie XXI wieku. Kupujesz i jeszcze ci płacą.
      • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:07
        Pytanie, kto zaplaci za moja miskę. Jesli Janusz biznesu, to kij mu w oko. Darowanemunkoniowi w zęby sie nie patrzy. Gorzej, jeśli Janusz wartosc miski potrąci z pensji pracownikowi...

Jakos mi tak nie za fajnie z tą sytuacją.
        • danaide2.0 Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:15
          Ostatnio podczas wymiany koszulki w sklepie dostałam zwrot na kartę za jeden rozmiar, ale korekta faktury utknęła i nowy rozmiar dostałam do łapy, bez płatności. Kiedy kasa spłynęła mi na konto wróciłam dopłacić, żeby nie obciążać konta chłopaka, który załatwiał wymianę. Firma już to sobie w międzyczasie jakoś rozliczyła. Dopłaciłam i tak.

Ciekawe co więcej kosztuje - miska w hurcie czy przesyłki zwrotna...
          • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:16
            Zaproponowalam zwrot na moj koszt. Kij im w oko.
            Miska 200 zeta.
            • danaide2.0 Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:33
              Za dobra jesteś na ten świat!
              • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:35
                20 zeta to mniej, niż kawa na mieście. 200 zeta potrącone z wypłaty w Januszexie to może byc dla kogoś majątek.
                • oleo34_ol Re: Pakiet ochronny OLX 02.03.25, 07:29
                  Ty kupilas za 200. A pewnie firma kupila za 20zł na ali czy innym temu
            • eagle.eagle Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 07:08
              Może spróbuj wyszukać firmę w internecie to pozwoliłoby ustalić ich adres.
              • hrasier_2 Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 10:22
                eagle.eagle napisała:

> Może spróbuj wyszukać firmę w internecie to pozwoliłoby ustalić ich adres.
                Przecież napisała, że nie odbiera. Jego sprawa.
                • eagle.eagle Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 11:39
                  Ale napisała też że robi to dla siebie , aby ona się czuła w porządku. Ma prawo żyć tak jak chce.
                  • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 12:49
                    Ale dokladnie tak jest. Nie lubię polactwa-cwaniactwa. Dostalam zwrot kasy wiec powinnam oddac to, co nie jest moje. I tyle.
                    • bezmiesny_jez Re: Pakiet ochronny OLX 02.03.25, 08:41
                      Polactwa...? Nie wystarczyłoby napisać, że nie lubisz cwaniactwa?

Nikogo nie oszukałaś i nie okradłas. Sprzedający nie zrobił tego, co należało, nie twój problem
                      • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 02.03.25, 09:19
                        Wez jeszcze mnie opluj, bo jestem uczciwa big_grin
                        • konsta-is-me Re: Pakiet ochronny OLX 02.03.25, 09:40
                          No nie, na razie to ty opluwasz innych, brendzlujac się tym jaka to jesteś z..jebista i przy okazji robiąc z siebie ofiarę i oczekując hołdów.
                          • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 02.03.25, 15:23
                            Inaczej to widzę.
                            I jesli juz chcesz kogos obrazic, to najpierw sprawdz, czy piszesz poprawnie ten konkretny wulgaryzm.
                            Kto tu kogo opluwa?

Znasz kc? Wiesz, ze w takim wypadku powinnas zwrocic nienalezne swiadczenie, chyba, ze strony ustala inaczej bo akurat ten regulamin olx nie uchyla roszczen wynikajacych z kc?

Ustalilam sobie wszystko, dogadalam sie ze sprzedawcą na odeslanie rzeczy (jednak jest tym bardzo zainteresowany).
                            Co Cie w tym boli? Ze ktos uznal, ze nie dorabia sie takim cwaniakowaniem i jest po prostu uczciwy? Serio? To taka wada? Serio? Az trzeba sie oburzyc?
                            Tak cie boli uznanie, ze zatrzymanie drogiej rzeczy i kasy komus nie miesci sie w systemie wartosci i jednak chce postapic jak czlowiek? Serio? A dlaczego? Przeciez to nie twoja kasa.

No nie moge.

Wez idz sie tym brendzlem w czolko popukaj, jak juz sobie ustalisz, jak się pisze to slowo na literke b.
                            • konsta-is-me Re: Pakiet ochronny OLX 02.03.25, 23:46
                              Wiesz, w pierwszej chwili nawet uwierzyłam ,choć gdzieś mi coś zgrzytało.
                              I po tym jak odpisałaś że według ciebie typowy Polak to cwaniak I oszust - maska spadła...
                              Och, jakże nie doceniam twojej szlachetnosci, cudowności, ty taka cała na biało...
                              przyszłaś pokazać polaczkom cebulaczkom , jaka to jesteś uczciwa , ach, och...
                              Nie to co typowe polactwo cwaniactwo, jesteś taka ponad to, taka lepsza niż typowy polaczkowaty plebs...
                              Miały być glaski, hołdy i czczenie ,a tu ktos miał czelność zauważyć, z jaka pogarda traktujesz innych ludzi.
                              I że twoja prawdziwa motywacja wcale nie jest uczciwość , tylko pokazanie się na forum jako "ta lepsza" od "polactwa- cwaniactwa".
                              • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 03.03.25, 00:21
                                Nie. Chcialam sie dowiedziec, jak dziala pakiet ochronny i czy aby np z drugiej strony dprzedawca tez cos takiego moze wykupic, skoro ten ode mnie nie chce tej rzeczy.

Ale nie, nie moze. I tak, chcial.

Reszta to juz twoja interpretacja, prawdopodobnie przesaczasz to poprzez pryzmat wlasnych priorytetow i potrzeb, bo mnie nie znasz, masz tylko swoje wyobrazenie na moj temat. Mnie tzw uznanie forum nie rajcuje, bo tu nie mieszkam i wali mnie to, co ktos mysli na moj temat. Szczegolnie jakies randomy bez imienia, nazwiska i twarzy. Po prostu ataki na mnie mnie zirytowaly, wiec postawy pt "zostaw sobie, przeciez ci sie nalezy" tak wlasnie okreslilam. I slusznie bo cos cie zabolalo jednak i cos odnioslas do siebie.

Ajajaj...
                              • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 03.03.25, 00:30
                                I teraz ciekawe, dlaczego okreslenie "polactwo" w stosunku do cwaniakowania w postaci nieodeslania komus rzeczy tylko odsprzedania jej dalej cie tak zabolalo?
                                Zrobilabys tak, ze az tak cie to urazilo?

No to powinno urazic bo to moze byc prawdopodobnie uznane za przywlaszczenie rzeczy, jesli sprzedajacy nie wyrazil zgody, bys te rzecz zatrzymala.

I twoje emocje to juz twoj problem. Obawiam sie, ze dosc powazny.

A teraz ban. Nie wnosisz niczego wartosciowego do mojego zayebistego poczucia wlasnej wartosci i samouwielbienia forumowego big_grin Juz sie poprzegladalam w tym lusterku i nie zobaczylam nic wspanialego, co pozwoliloby mi wysypac na siebie jeszcze jedno wiaderko zaye-konsta-kiss-me-in.. brokatu :p
    • kk345 Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:01
      Teraz piłka po stronie sprzedawcy, ty zrobiłaś już wszystko, co mogłaś. Dopóki nie da adresu do wysyłki, nie masz jak odesłać.
      • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:08
        No niestety.
    • simonna Re: Pakiet ochronny OLX 27.02.25, 22:27
      Jakby mu zależało, a przegapilby regulaminowy termin, to opłaciłby sobie zwrotną przesyłkę np.inpostem.
    • trampki-w-kwiatki Re: Pakiet ochronny OLX 28.02.25, 21:25
      Eeeej, ale komu ma zależeć?
      • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 28.02.25, 21:42
        Mnie tez zależy. Potem sie obudzi i mnie pozwie z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia.
        • trampki-w-kwiatki Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 00:04
          Z pewnością. Wniesie pozew o produkt za 200 zł...
          • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 01:34
            Ludzie sadzą się o mniejsze pierdoły.
            • hrasier_2 Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 07:08
              Nawet za grosze. Masz.towar i pieniądze. Poczekasz trochę i komuś podarujesz jak się człowiek nie odezwie.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 10:16
      Chyba nie rozumiem Twojego problemu. Masz regulamin jasno napisany, dostałaś kasę, sprzedawca ma w nosie tę miskę. Wystaw ją na olx jako używaną czy też komuś podaruj.
    • aankaa Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 11:12
      schowaj miskę, zapamiętaj gdzie i poczekaj. Może za kilka tygodni/miesięcy sprzedawca się zgłosi big_grin
      • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 12:48
        Tak zrobilam.
    • ardzuna Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 15:22
      Na chip jest tylko SureFeed Microchip Pet Feeder, ew. wersja sterowana aplikacją. Nic więcej.
    • yenna_m Re: Pakiet ochronny OLX 01.03.25, 23:32
      Problem rozwiązany, sprzedawca się odezwał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka