Dodaj do ulubionych

Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :)

28.11.16, 11:07
Zamierzamy kupić tę sofę do pokoju dziennego.
Mam kilka pytań do użytkowników:
1. czy jest wygodna do spania i siedzenia
2. czy trzeba ściągać pokrowiec wierzchni przed rozłożeniem i czy rozkładanie jest łatwe
3. czy pokrowiec można prać w pralce
4. jak sofa się sprawuje po kilku latach użytkowania
5. jaki materac wybrać: sprężynowy czy piankowy obecnie najdroższy
Mamy nieduży salon i marzy nam się w nim łóżko sypialniane, nie wiemy jednak to ogarnąc to miejscowo - stąd pomysł z sofą Beddinge.
A może znacie coś jeszcze innego? Ma być wygodne jak łóżko z materacem i nie kosztować 15.000 (bo takie znalazłam...)

Dzięki za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • kobieta_jakubowa Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 12:20
      1. wygodna, ale zależy od materaca
      2. nie trzeba, łatwo
      3. można
      4. bdb
      5. piankowy z lateksem - havet
      • emutti Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 15:41
        Dziękuję bardzo smile
        Dotychczas myślałam, że sprężynowe materace są najlepsze i najwygodniejsze...
    • karolina33331 Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 13:39
      Użytkuję dwie sofy Beddinge.

1. Jest wygodna do spania (bardzo) i siedzenia (warto dokupić poduszki)
      2. Nie trzeba zdejmować, rozkładanie jest b.łatwe
      3. Pokrowiec można prać w pralce
      4. Jedna ma 11 lat druga 6 lat i obie super
      5. Kupić materac piankowy obecnie najdroższy
      Ja jestem bardzo zadowolona.
      • emutti Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 15:42
        Super! Dzięki za opinię... zyskuję nadzieję, że oddanie dotychczasowej sypialni synowi nie musi oznaczać spania na niewygodnej kanapie.
    • lucyjkama Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 13:42
      1. dla mnie wygodna ale niższym ludziom nie jest do końca wygodnie podczas siedzenia bo część na której się siedzi jest szersza niż w standardowej, przeciętnej sofie.
      2. ja ściągałam ale miałam sofę z przed ok 9-10 lat, możliwe że nowsze pokrycia są nieco inne i da radę bez ściągania, rozkładanie bajecznie łatwe
      3. chyba zależy od rodzaju materiału - ikea ma różne pokrycia dla każdej sofy i niektóre nadają się do prania wodnego, inne nie
      4. bardzo dobrze ale po kilku latach czasem trzeba wymienić materac
      5. ja miałam sprężynowy (wtedy to był najdroższy) i był świetny

Swoją sofę sprzedałam bo przeprowadzce mam prawdziwą sypialnię i nie potrzebuję łóżka składanego ale mój brat śpi na tej sofie już naście lat. Wymienił tylko materac bo jedna część coś mu się zdeformowała.
      • emutti Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 15:43
        Dziękuję bardzo, to dla mnie cenne informacje smile
    • onewoman Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 17:25
      Ja dołączę do wątku bo może ktoś z was wymieniał pokrycie i doradzi gdzie kupić. Czy ten z Ikei czy w jakiejś innej firmie która
      Sprzedaje te pokrycia? Widziałam np na allegro.
      Ja mam a raczej miałam biały bo teraz przykrywam duża narzuta, a przy dzieciach to nie był dobry pomysł. Wypralam ja w pralce i po tym jest jeszcze gorzej.

• tol8 Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 17:33
      1. Bardzo, ale dobrze dopasuj materac- w sklepie poleż trochę, z głową na poduszce, powierć się itp
      2.Nie trzeba zdejmować, rozkładanie proste, są dwie pozycje złożone i jedna rozłożona
      3.Tak, mieści się
      4.Super
      5.Sprężynowy
    • agnesta Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 19:05
      Mamy materac sprężynowy. Śpi się bardzo wygodnie ale jest dość miękki, dlatego chyba nie będzie odpowiedni dla cięższych osób. Materac jest połączony suwakiem - uwaga ta część na której się siedzi jest szersza niż ta stanowiąca oparcie)
      Siedzi się niezbyt wygodnie, bo siedzisko jest za głębokie ale poduszki załatwiają sprawę (kupiliśmy takie pękate 65x65 też w Ikei).
      Pokrowiec, który mamy piorę w pralce (oparcie i siedzisko są połączone suwakiem więc piorę osobno - w jednej części chyba byłby problem) schnie błyskawicznie (po wyjęciu z pralki jest prawie suchy).
      Pokrowiec jest tak dobrze dopasowany i pomyślany, że zakłada się go i zdejmuje błyskawicznie.
      My jesteśmy zadowoleni.
      • emutti Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 29.11.16, 12:43
        Agnesta - dokopałam się do Twojego starego wątku: w sklepie Ikea te stelaże nie były idealnie płaskie, miały właśnie lekki skos do środka. Myślałam, że po protu nie są dobrze rozłożone. Jak to w końcu jest? Czy to była wina materaca? Jak rozwiązałaś ten problem?
        I czy masz/użytkujesz skrzynię?
    • monikaj21 Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 19:23
      Córka jest zadowolona z sofy. Używana jakieś 8 lat - nic się nie dzieje.
      Jak dla mnie jest niezbyt wygodna jako kanapa (mimo poduszek), ale jako kompromis między kanapą a łóżkiem do spania jest ok.
    • crulotka Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 28.11.16, 22:12
      Miałam taką sofę 5 lat. Jestem niska i siedziało mi się na niej bardzo dobrze. Mnie nieco brakowało boków, ale ogólnie wygodniesmile

Miałam materac sprężynowy (wtedy najdroższy)- sam materac super, ale ! na złączeniu stworzyła sie po jakimś czasie spora dziura. Ostatnio widziałam, że ikea ma kliny i może to nieco rozwiąże problem.

Jesli trzeba kupić rozkładaną kanapę, to uważam, że beddinge to niezla opcja patrząc na stosunek jakość (materac w końcu wygodny)-cena.

• emutti Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 29.11.16, 08:47
        Dziękuję dziewczyny!
        My marzyliśmy o wstawieniu łóżka sypialnianego do saloniku. Ale pokój ma 3,5x4,5m i jakoś nie potrafię tego ogarnąć sad
        Dlatego z ogromniastym żalem zaczęłam szukać zamiennika znalazłam właśnie Beddinge.
        Teraz pozostaje wybór materaca - w Ikea widziałam tylko 3 (sprężynowego zdaje się nie było). Najdroższy był z jakiejś pianki. Miałam wątpliwości czy toto lepsze niż sprężyny, ale chyba nie ma wyjścia...
        • agnesta Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 29.11.16, 11:57
          na stronie Ikea nadal jest ten sprężynowy - nazywa się Resmo
          • emutti Re: Sofa Ikea Beddinge - kilka pytań :) 29.11.16, 12:35
            Agesta - wielkie dzięki! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka