Dodaj do ulubionych

DPD- mam z nimi problem:((

05.12.16, 16:56
Nie wiem co mam zrobić. Zamówiłam dla dziecka sanki. Sprzedający wysłał je tego samego dnia. Następnego dnia tuż po 7 rano dostałam maila od kuriera, że paczka będzie dostarczona między 8, a 10. Ponieważ miałam umówioną wizytę u lekarza, zmieniłam termin dostawy na kolejny dzień roboczy - była taka opcja, wiec nie było problemu, dostałam potwierdzenie od DPD, że zmiana została zaakceptowana. Po dwóch godzinach zadzwonił do mnie kurier z pytaniem czy ktoś jest w domu. Poinformowałam Go że zmieniłam datę dostawy, bo nie ma mnie w tym momencie w domu. Miło się pożegnaliśmy.
A w dniu dzisiejszym dzwoni do mnie sprzedawca, że sanki do niego wróciły z informacją, że telefonicznie odmówiłam przyjęcia przesyłki.
Zadzwoniłam do kuriera - miałam jego numer- On mnie pamiętał po adresie, był zdziwiony. Nic takiego nie wpisywał w swoim formularzu. Na infolinii Pani powiedziała, że jedyne co mogę zrobić to złożyć reklamacje. Termin rozpatrzenia to 30 dni!!!
Sprzedający musiał ponieść dodatkowe koszty przesyłki za zwróconą paczkę, a ja ponowne koszty przesyłki, aby sanki doszły póki jest jeszcze śnieg. Pod poduszkę dziecko sanek już nie dostanieuncertain
Jestem wściekła. Reklamację złożyłam, ale nie wiem czy ktoś zwróci mi koszty przesyłki, a sprzedającemu z odesłaną paczkę. Miał ktoś kiedyś taką sytuację?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: DPD- mam z nimi problem:(( 05.12.16, 17:09
      tak, ale z inna firmą. i akurat mnie kupujacy nie obciazył kosztami tylko wysłał jeszcze raz. no ja mysle ze powinni to zwrócic sprzedajacemu a on tobie. a poki co, cóz.. zostaje czekac na rozpatrzenie reklamacji.
      a jesli chciałas na mikołaja sanki trzeba było powiedziec sprzedajacemu ze skoro na mikołaja nie dotra juz to rezygnujesz z zakupu i nie wysyłałby wtedy ponownie.
    • da_mati Re: DPD- mam z nimi problem:(( 05.12.16, 20:54
      Chyba mamy tego samego kuriera uncertain W czwartek miała być u mnie przesyłka ale kurier się spóźnił 30 minut i już mnie nie było w domu wiec zamiast zostawić awizo to napisał na liście przewozowym "odmowa odebrania przesyłki". Po moich telefonach do DPD umówiliśmy się na dostarczenie przesyłki na dzisiaj (poniedziałek), ale zamiast do mnie, jednak została odesłana do nadawcy (!?).
    • agusia.24 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 05.12.16, 20:56
      DPD się stacza odkąd połączyli się z Siódemką, mnie ostatnio kurier zgubił przesyłkę wartą 300 zł i przez 2 dni bezczelnie kłamał, innym razem paczka została mi "podrzucona" pod drzwi, a raczej rzucona w skrzynki z kwiatkami, od tej pory z daleka od DPD, a ta ich infolinia to porażka
      • yankeegirl Re: DPD- mam z nimi problem:(( 05.12.16, 22:20
        mam jak najgorsze o nich zdanie...
        3 mies temu kurier zgubił 3 ulice odemnie fotelik dziecięcy który wysyłałam i zadzwoniła do mnie pani która go znalazła. Afery nie robiłam, ok , zdarza się.
        miesięcy później wysyłałam wózek gondola i spacerówka, całość ok 20 kg, jedna paczkę zapakował a druga zostawił na chodniku... jak sąsiad zadzwonił ze coś od godziny stoi przed klatką to mu poprostu nie uwierzyłam. Aż spojrzałam przez okno. Nie chcecie wiedzieć jak się zapienilam... to było tyle moich przygód z dpd
    • feresska Re: DPD- mam z nimi problem:(( 05.12.16, 23:00
      Ja miałam kiedyś podobną sytuację - pewien pan sprzedający na allegro usilnie twierdził że towar do niego wrócił i mam ponieść koszty zwrotu paczki. Wszystko tylko dlatego że było opóźnienie z dostarczeniem przesyłki (nie było mnie w domu i kurier dostarczył paczkę dnia następnego). Tyle że ja obydwa towary od tegoż sprzedającego które zamówiłam miałam przed oczami smile Oczywiście żadnej kasy mu nie zwróciłam bo niby za co.
      Czasem mam wrażenie że to nie jest wina kurierów tylko nieuczciwych sprzedających. Dostają info od firmy przewozowej że dostarczenie paczki się opóźni nie z ich winy a taki sprzedający natychmiast to wykorzystuje i chce abyśmy mu oddawali kasę za nieodebranie paczki.
      • aurinko Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 00:13
        Jako sprzedawca wysylam DPD (ale nie tylko, takze innymi firmami kurierskimi) i wiem, ze nie ma czegos takiego jak powiadomienie nadawcy o przelozonym/opoznionym terminie doreczenia aby sprzedawca moglnpowiedziec ze paczka ma wrocic. Poza tym sprzedawca musi zaplacic za powrot paczki, w dodatku towar ma z powrotem i musi za towar oddac kase, po czym znow go sprzedac. Nie ma tu zadnego zysku dla sprzedawcy, ale jest problem z anulowaniem sprzedazy tzn robota dodatkowa. A jak wysle towar ponownie to przeciez nie wklada kasy za wysylke do kieszeni tylko musi znowu oplacic paczke. Takze twiwrdzenie, ze sprzedawca robi to specjalnie aby klient oddal kase za przesylke jest po prostu bzdura, sprzedawca nie ma z tego zadnych korzysci.
        • aurinko Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 00:18
          Dodam jeszcze, ze w ciagu ponad 6 lat wysylania paczek DPD, DHL, Shenkerem, Fedexem nie mialam ani jednej sytuacji problematycznej - jako nadawca. Natomiast raz sie zdarzylo ze wyslana umywalka przez DPD do mnie dotarla po prostu potluczona. Protokol spisany natychmiast, sprzedawca dostal odszkodowanie a ja zwrot wplaty, wszystko w tydzien zalatwione.
    • little-15 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 00:37
      Mogę tylko napisać, że miałam to samo dwa razy w jednym tygodniu ;-(

Sytuacja 1
      Kupiłam odkurzacz, który okazał się zepsuty, sprzedawca wysłał mi nowy, ale mnie o tym nie poinformował.. kurier zadzwonił, ale nie było mnie w domu, poprosiłam o dostarczenie następnego dnia.. Wieczorem sprawdzam "odmowa przyjęcia".
      Za wysyłkę nie płaciłam, bo kupowałam z wysyłką gratis. Sprzedawca oddał pieniądze za odkurzacz i kupiłam nowy w sklepie, który nie wysyła DPD.

Sytuacja 2
      Dwa dni później przesyłka z Tchibo (produkty kupione z dużym rabatem) zmieniam termin dostarczenia, wieczorem informacja "odmowa przyjęcia"
      napisałam do Tchibo i paczka została wysłana ponownie z tymi samymi cenami jak w tej pierwszej (mimo, że na stronie ceny się już zmieniły) Dziękuję Tchibo wink
      • aurinko Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 00:43
        Tchibo wysyla DPD? Do mnie Tchibo przywozi GLS.
        • leesha Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 08:35
          DPD już dawno wygryzło GLS.
          Ja DPD miło wspominam z okresu ok. 2-3 lata temu, kiedy byli raczej mało wiodąca firma kurierska.
          I byłam zadowolona kiedy jakaś paczka miała być doręczona przez nich. Potem niestety nastąpiła ich ekspansja i zmonopolizowali rynek. No i jest jak u monopolisty, co bardziej odczuwają pracownicy.
          Niedawno kurier opowiadał o pracy-różowo nie maja. Sa np. wzywani na dywanik za niedoręczenie paczki, nawet w sytuacji gdy odbiorca korzysta z uprawnienia przełożenia terminu doreczenia paczki danego przez nadawcę (Limango).
          • kochanaurwiska13 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 11:43
            Raz miałam taką sytuację:dostałam info,że w piątek dostanę przesyłkę,a na cały weekend wyjezdzałam.Dzwonię w czwartek do dpd i przekładam dostarczenie przesyłki na poniedziałek.Upewniam się u pani,czy wszystko zrozumiała i zaznaczyła sobie zmanę,pani zapewnia,że wszystko załatwione.
            W piątek gdy juz jestem na drugim końcu Polski dostaję telefon od kuriera,że ma dla mnie przesyłkę i o której będę....ręce mi opadły.
            • kobieta_jakubowa Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 12:38
              Ale to jest częste - przekładam termin dostawy czy to przez SMS czy infolinię a kurier i tak dzwoni, że czeka z paczką. Za każdym razem tłumaczy się, że system ma opóźnienia. No ale nigdy nie zdarzyło mi się, że paczka DPD wróciła do nadawcy bez mojej odmowy.
              • patatajowa Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 13:31
                Przekladam termin często.sle nie dzwonie tylko wysyłam sms zwrotny. Nie zdarzyło mi sie żeby nie dotarł a kurier czekal. Ja mysle ze to kwestia ludzi jakich akurat ma się w swojej okolicy.
          • mika_p Re: DPD- mam z nimi problem:(( 10.12.16, 14:15
            > Potem niestety nastąpiła ich ekspansja i zmonopolizowali rynek.

Leesha, ty chyba nie znasz znaczenia słowa "monopol". Mono znaczy jeden.
            DPD nie wygryzło z rynku ani UPS, ani DHL, ani GLS, ani Fedexa, ani K-ex, ani poczty. Więcej, zarówno DPD przed połączeniem z Siódemką, jak i wchlonięta Siódemka, to byly tak małe firmy, że UOKiK wydał zgodę na połączenie, bo nie widział zagrożenia konkurencji.

A kurierzy w każdej firmie narzekają, że praca cieżka, od zawsze. Takie zycie, taka praca.
            • leesha Re: DPD- mam z nimi problem:(( 10.12.16, 15:26
              Może rzeczywiście niezbyt trafnie użyłam określenia, właściwsze byłoby "zdominowali".
              Chociaż z mojej perspektywy DPD zmonopolizowalo rynek-dużo kupuje online i wszystkie sklepy z jakich zamawiam wysyłają towar za pośrednictwem DPD. Na allegro tez dominujewink.

Tylko patrzeć jak odbija Fedexowi Zalandowink.
              • anulka-am Re: DPD- mam z nimi problem:(( 13.12.16, 15:29
                Monopolista już się nie wyrabia z dostarczaniem paczek. Moja firma ma z nimi umowę i taki oto mail dostaliśmy dzisiaj:
                Szanowni Państwo,
                uprzejmie informujemy, iż DPD Polska nie przyjmuje do realizacji nowych zleceń, aby skoncentrować się na doręczeniach przesyłek i wywiązać z już podjętych wobec Klientów zobowiązań.
                W celu weryfikacji możliwości przyjęcia zleceń na kolejne dni, prosimy o ponowienie wiadomości w dniu jutrzejszym.
    • agar2208 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 11:41
      Ja mam firmę i wysyłam przesyłki kurierem DPD.
      Nigdy nie zdarzyło mi się, ze przesyłka została do na odesłana samoczynnie. Jak klient nie odbierze, to leży ona w terminalu i wysyłają do mnie zazwyczaj wiadomość ( bądź nie), ze przesyłka nie została dostarczona i co maja zrobić. Czasami nie dostaje wiadomości, wtedy na stronie jest informacja, ze przesyłka jest w terminalu.
      Nie masz chyba wyjścia, tylko musisz czekać na rozpatrzenie reklamacji.
    • lorna.doone Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 13:58
      Też mam wieczne problemy z nimi. Te godziny podane w smsach nie mają nic z rzeczywistością. Do tego ostatnio kurier do mnie dzwonił, że samochód mu się popsuł i żebym przyszła na drugi koniec osiedla sama odebrała paczki. Odmówiłam i umówiłam sie na wieczór. Przyszedł oczywiście dopiero kolejnego dnia (a w systemie info: brak odbiorcy, zostawiono awizo) ale zadzwonił z auta żebym zeszła po paczki bo "on z trzeba paczkami nie będzie przecież szedł" !!! ?
      • ursgmo Re: DPD- mam z nimi problem:(( 06.12.16, 23:58
        Kurier który wozi paczki w mojej okolicy widać w systemie że pobiera je grubo przed 7 , sms do mnie przychodzi różnie ale przeważnie po 8 . Jeśli mi nie pasuje przekładam od razu ale przypuszczam że wtedy już dawno wyjeżdża na miasto i informacji o przełożeniu nie dostaje bo dzwoni że stoi przed bramą zdziwiony że nikogo nie ma . Staram się unikać zamawiania kurierem i szukam "paczki w ruchu" lub odbiór na poczcie .
    • ladyjane Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 09:39
      Też się przekonałam, że nie należy korzystać z tej opcji w dpd. Kiedyś działało, od lata nie działa. Kurier przyjeżdża z paczką, a potem ją odsyłają.
      • agni71 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 10:05
        Wiecie co, jak dostaję maila, że DPD dostarczy mi przesyłkę, to w nim jest imie i nr telefonu kuriera. Myślę, że bezpieczniej nie korzystac z automatu przy przekładaniu terminu dostawy, tylko pewniej chyba zadzwonić bezpośrednio do kuriera, żeby uniknąc odesłania paczki.
        • agni71 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 10:10
          Ja mam za to problem z Pocztą niestety (do tej pory nie miałam większych zastrzeżeń). Paczka z Krakowa wysłana 29 listopada, 30 dotarła do WER Warszawa. I koniec, nic się dalej nie dzieje. Juz interweniowałam w sklepie (bonito), ale na razie nie mam odpowiedzi. Podejrzewam, że paczka zaginęła. Całe szczęście, że brałam pobraniową. Parę dni później (zanim wiedziałam, że tamta wisi) zrobiłam jeszcze drugie zamówienie, które właśnie wczoraj równiez dotarło do Warszawy. Ciekawa jestem, czy chociaż to do mnie dotrze?
          • aurinko Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 10:29
            Agni, ja dostałam po 10 dniach od "wer warszawa" więc szansa jest smile i zdarza się też, że na śledzeniu poczty przesyłka jest na wer warszawa a tu listonosz puka do drzwi z tą przesyłką.
            • agni71 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 10:53
              Ja mam do odbioru na poczcie, i nawet pytałam wczoraj, czy jest opcja, że system nie pokazuje a przesyłka u nich jest, ale powiedzieli, że nie (chyba nie chciało im sie szukać, w sumie nie dziwię się specjalnie). Ale trochę mnie pocieszyłaś.
              • agni71 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 17:08
                No i napisała mi księgarnia, że Poczta Polska zgubiła moje zamówienie i wysyłają ponownie, tym razem kurierem do domu.
                • magia Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 18:49
                  Agni ja informacyjnie bo może nie wiesz, ale w sąsiedniej wsi od niedawna jest punkt odbioru Ruchu. Skorzystałam jak na razie 2x -przesylka z Allegro i eobuwie i polecam.
                  • agni71 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 20:49
                    Sąsiednia wieś mi nie pasuje, bo nie jestem zmotoryzowana, latem od biedy mogę rowerem, traktując to jako trening, ale teraz to nieeee ... A w ogóle to jajcarze z tej Poczty Polskiej. Bonito dowiedziało sie od nich, że paczka zaginęła. Chyba juz mi wysłali książkę ponownie kurierem. A pół godziny temu dostałam sms z poczty, że przesyłka czeka na odbiór. Szkoda mi tylko księgarni, bo jak odbiorę z poczty, to juz tej od kuriera nie, i będa płacili za dwie przesyłki sad
                    • aurinko Re: DPD- mam z nimi problem:(( 08.12.16, 09:01
                      Bo księgarnia popełniła błąd uznając od razu że paczka zaginęła. A na bank w ciągu jednego dnia poczta im nie dała odpowiedzi na reklamację. Jeśli zgłaszali poczcie telefonicznie to nie jest to reklamacja i być może pracownik po drugiej stronie tel zasugerował, że może paczka zaginęła, ale tego nikt na pewno nie zdążył sprawdzić, bo to nie działa tak, że sklep pyta i od ręki dostaje odp "zaginione". Po prostu księgarnia woli uznać przesyłkę za zaginioną (a reklamację złożyliby w swoim trybie) i wysłać drugi raz bo tak dbają nie tylko o klienta ale przede wszystkim o swoje dobre imię.
                      A paczka tak jak pisałam, potrafi iść z WER Warszawa 10 dni, trzeba było poczekać jeszcze parę dni wink
                      • agni71 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 08.12.16, 09:14
                        Czekać, a później zostać może bez książki? W większości tanich księgarni przesyłki realizowane są trochę dłużej niż na empik.com. A przepłacać tez nie chcę. Do tego zamówienie nie jest "mainstreamowe", mogłoby się okazać, że już w ogóle nigdzie nie dostanę. No cóż, jesli kurier będzie wcześniej, to odbiorę od kuriera, a na poczcie nie. Co ciekawe, inna paczka dotarła w normalnym trybie, bo wysłana 5.12 jest juz w moim urzędzie pocztowym (aczkolwiek nie dostałam jeszcze sms, że mogę odebrać).
                        • aurinko Re: DPD- mam z nimi problem:(( 08.12.16, 11:05
                          Poczekać jeszcze 2-3, skoro paczka była w sortowni w Warszawie to do 10 dni od wejścia do sortowni można było poczekać skoro czekałaś już 7 dni smile Nie byłoby zamieszania, dublowanych wysyłek i problemu wink a przesyłki pocztą wiadomo, że różnie idą, nie ma ścisłego terminu że np. w ciągu 3 czy 5 dni muszą dojść.
                          • agni71 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 08.12.16, 11:16
                            Czyli poczekać te 2-3 dni przed zaalarmowaniem sklepu, że paczki ani widu, ani słychu? Nie mam doświadczenia z takimi reklamacjami, więc nie wiedziałam z góry, jak szybko bonito zareaguje, oraz jak (równie dobrze ONI mogli mnie kazać czekać jeszcze kilka dni, zanim zaczna procedurę reklamacyjną na PP). Nie wiedziałam też, jak sklep reaguje w przypadku faktycznego zaginięcia paczki. Ostatecznie cała procedura mogła potrwać i 2 tygodnie, a w końcu zostałabym bez prezentu. Wyszlo jak wyszło, ostatecznie ksiązkę dostanę, sklep będzie trochę stratny, ale za to zyska stałą klientkę.
                • leesha Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 19:58
                  A kurier będzie z DPD, bo oni obsługują Bonitowink
    • diamond5 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 14:20
      Tak, miałam. DPD tak naprawdę olewa te zmiany terminów. Mi również przyjechał kurier i od tak odesłał paczkę, pomimo ze tego nie zrobiłam, a tylko zmieniłam zmianę wysyłki... Teraz już wiem, ze trzeba odebrać przesyłkę od nich, bo inaczej problemy będą...
      • feresska Re: DPD- mam z nimi problem:(( 07.12.16, 21:45
        A ja o dziwo problemów nie mam oprócz jednego dziwnego incydentu o którym pisałam wcześniej. Mam bardzo miłego kuriera do którego bezpośrednio dzwonie jeśli chce się umówić na inny termin i nigdy mi nie odmówił - a czasem przekładałam odbiór nawet o 4 dni. Godzinami podanymi w smsie nigdy się nie sugeruje bo doskonale wiem o której zazwyczaj jest w mojej okolicy a jeśli zależy mi na konkretnej informacji o której będzie to też do niego dzwonię i zawsze mi tę informację udziela. Także to chyba od dobrej woli kuriera zależy i nie ma co tu obwiniać całą firmę. Jakby był jakiś zeszyt skarg i pochwał to na pewno swojego kuriera bym pochwaliła smile
        • butch_cassidy Re: DPD- mam z nimi problem:(( 08.12.16, 05:51

Mogłabym napisać dokładnie to samo. W mojej okolicy to najlepszy kurier.
    • twarz2 Re: DPD- mam z nimi problem:(( 08.12.16, 12:14
      Arghhh.. Ja tez nie znosze DPD - nie idzie sie dogadać. Zadzwnilam do kuriera, wysłałam smsa - a paczkę i tak przywiózł w miejsce w którym mnie nie było. Dobrze ze współpracownik odebrał. Masakra nimi - nie zamawiam więcej z przesyłka DPD i koniec.
      • leesha Re: DPD- mam z nimi problem:(( 08.12.16, 12:22
        Oj, to będzie trudno-zawężony rynek, bo oni sa wszędziewink
        • feresska Re: DPD- mam z nimi problem:(( 10.12.16, 13:00
          Może lepiej by było informować firmę dpd jeśli się coś ma do danego kuriera, jak dostaną odpowiednio dużo skarg to może kuriera na daną okolice zmienią i pojawi się nowy, lepszy? Ja jak wspominałam swojego kuriera po rękach mogę całować wink ostatnio nawet złotówki mi zabrakło to machnął ręką i powiedział "następnym razem, niech się Pani nie przejmuje" smile
          • feresska Re: DPD- mam z nimi problem:(( 10.12.16, 13:08
            O tu można ocenić kuriera:
            www.dpd.com.pl/klienci-biznesowi/Moje-DPD/Ocen-kuriera

Ja swojego oceniłam smile
            • iberka Re: DPD- mam z nimi problem:(( 13.12.16, 15:36
              o, zaraz odszukam numery przesyłek i ocenię smile. U mnie kurier z DPD jest genialny i mega uprzejmy. Jeśli nie ma mnie w domu to zawsze dzwoni, o której będę ( potrafi wrócić za kilka h), a jak np.wiem, że wracam dopiero wieczorem to pyta czy może zostawić u ochrony osiedla lub u sąsiadki. BA! przyjechał nawet w ubiegłą sobotę. Zawsze grzeczny, uśmiechnięty. No taki kurier to skarb i mam nadzieję,że nie zmieni rejonu lub pracy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka