Dodaj do ulubionych

Odkurzacz samobieżny

31.05.17, 08:59
Potrzebuję porady co do modelu. Co się wam najbardziej przydaje, co można olać, co się psuje i oczywiście jaki model. Cena jest drugorzędna. Ktoś, coś? Zaraz utonę w kocich kłakach!
Zwykły mam niezły, ale nie mam siły latać codziennie lub co dwa dni po każdym kącie.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 09:29
      Żeby się sam opróżniał. To było obowiązkowe. I szczoteczki do wybierania kłaków z rogu (mamy kłaczącego psa...).
    • dyzurny_troll_forum Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 09:30
      bialeem napisała:

> Potrzebuję porady co do modelu. Co się wam najbardziej przydaje, co można olać,
      > co się psuje i oczywiście jaki model. Cena jest drugorzędna.

Jeżeli cena jest drugorzędna to jest tylko jeden producent do wyboru!
      • bialeem Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 09:51
        Jaki?
        • dyzurny_troll_forum Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 09:57
          bialeem napisała:

> Jaki?

iRobot
    • tyggrysio Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 09:45
      Ja widze, ze to zalezy od testu:
      - www.testfakta.se/tester/hem-och-hushåll/robotdammsugare-–-så-bra-städar-de - tutaj wygral Electrolux
      - www.bäst-i-test.se/robotdammsugare - a tutaj Neato
      To, co maja wspolnego, to ksztalt, ktory pozwala dobrze sprzatac w naroznikach.
      Ja bym radzila patrzec na typ powierzchni - masz wiecej twardych podlog czy dywanow? Jesli dywany to grube czy cienkie? Jak wysokie masz progi? Jesli chcesz, zeby robot sprzatal tylko jeden pokoj, to bedziesz zamykac drzwi czy wolisz postawic wirtualna bariere, ktorej robot nie przekroczy?
      • bialeem Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 09:56
        Płaskie, drewniane podłogi. Bariera by była tylko przy kociej misce, bo podobno te cholery wjeżdżają z dużym impetem i mogą wszystko porozlewać. Żadnych schodów. 80 metrów, trochę stołów i foteli pod które by trzeba było wjechać. Chciałabym ustawić na sprzątanie jak mnie nie ma, ale one wszystkie jeżdżą tylko godzinę, więc pewnie musiałabym jakoś dzielić mieszkanie na strefy np rzeczywiście zamykając drzwi. Jak sprawdzałam, to takie startujące znów po ładowaniu kosztują ponad 4k, a to ciut dużo jak za odkłacaczsmile Chyba, że ktoś kojarzy taki model do 2,5-3k.
        • tyggrysio Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 10:26
          Nie wszystkie wjezdzaja rozpedzone w przeszkody, chyba ze przeszkoda jest stalowa i mocno odbija swiatlo.
          Jesli nie masz progow ani dywanow, to masz wiekszy wybor, bo roboty maja problem z puszystymi dywanami (problematyczne sa tez powierzchnie w czarno-biala szachownice i takie z mocnym oswietleniem, np. przy drzwiach balkonowych od poludnia).
          Jesli chcesz, zeby robot wjechal pod stol/krzesla/kanape, to sprawdz ile tam jest miejsca na wysokosc o szerokosc. Nie wystarczy, ze jest tyle miejsca, ze robot sie tam zmiesci - producent powinien podac, ile robot potrzebuje miejsca, zeby gdzies wjechac.

Konkretnego modelu niestety nie polece. Radzilabym jeszcze sprawdzic, jak trwala jest szczotka (ta glowna i ew. boczna, jesli jest). Niektore modele maja problem i szczotki sie moga szybko zuzywac. Warto tez sprawdzic dostepnosc i cene takiej szczotki, jesli by trzeba bylo wymienic i kupic nowa.
          Jest tez kwestia silnika - na ile godzin jest przewidziany (oczekiwany czas zycia). I ile czasu jest w stanie robot sprzatac na jednym ladowaniu - moze byc tak, ze robot niekontynuuje sprzatania, ale ma na tyle pojemne baterie, ze posprzata wiekszy obszar bez ladowania.
    • patr77 Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 10:53
      Mam podobną powierzchnię mieszkania 75 m i kota. Od jakiegoś czasu mamy irobot 866. Koszt ok 2400, sprząta ok. 1,5 godziny. Plusem jest dolna gumowa szczotka, w którą nie wkręca się sierść i jest łatwa do czyszczenia. Włączam ją mniej więcej co dwa dni, dość dobrze pokonuje progi, jak nie uda jej się np. za pierwszym razem, to pod innym kątem wjedzie za drugim. Jak mam czas zestawiam krzesła na stół, jak nie to rozsuwam, żeby odkurzacz swobodnie wjechał i zostawiam. Generalnie jestem zadowolona, bo odpada częste latanie z odkurzaczem.
      • bialeem Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 12:45
        Właśnie widzę, że modele różnią się tą szczotką. Ja też gubię kłaki i taki mix kot+moje, to pewnie wymaga właśnie czegoś takiego.
    • heca7 Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 13:01
      Nam polecili Vorwerk Kobold VR200.
    • princesswhitewolf Re: Odkurzacz samobieżny 31.05.17, 14:30
      ja nie bylam zachwycona Neanto i odeslalam go

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka