Dodaj do ulubionych

PINIK, proszę o pomoc!

31.10.04, 01:00
Twoja wiedza na temat wózków jest tak ogromna, że zaczynasz być znana i na
innych forach, gdzie to również uważają Cię za eksperta!
A tak na marginesie, to ile wózeczków już miałaś? Chyba jakąś straszną ilość.
Ale do rzeczy. Moja córeczka ma już prawie pół roku. Teraz jeździmy wózkiem
Roan Marita, ale szczerze powiem,ze mi zbytnio nie odpowiada. Cięzki, a
przede wszystkim mało zwrotny. Do tego skrzypi i już się zepsuł hamulec. Tak
więc nie wydaje mi się, że pojeździmy spacerówką, chyba, że stanie się cud i
spacerówka jest dużo lepsza (w co wątpię...).
Pinik, zwracam się więc z prośbą do Ciebie, proszę, poradź mi jaki wybrać
wózek spacerowy, biorąc pod uwagę następujące kryteria:
1. mieszkam poza miastem, gdzie nie ma chodnika, tylko droga z wybojami (tak,
wiem, o Atlantico mogę tylko pomarzyć!)
2. często przemieszczam się samochodem, więc musi być w miarę poręczny
3. żeby był jakiś taki zwrotny i fajny w prowadzeniu
4. żeby wystarczył na trochę dłużej...
5. nie muszę go w zasadzie wnosić, tylko parę schodków
6. żeby był komfortowy dla dzidzi
7. cena nie musi być najmniejsza, ale też bez przesady, nie marzę, żeby wydać
na spacerówkę 2 tys. pln
To chyba tyle. Proszę Cię o odpowiedź, choć wiem, że jesteś już pewnie
znudzona tymi wołaniami o pomoc w sprawie wózków. No ale do kogo się zwrócić
jak nie do Ciebie?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pinik Re: PINIK, proszę o pomoc! 31.10.04, 14:24
      hej mmu!

Chetnie ci cos doradze, ale sama musze sie chwile zastanowic, co takiego jest
      na rynku, co by ci moglo pasowac.
      Odpowiem ci wiec wieczorem, bo sadze, ze zaraz obudzi sie moj synek...

Dziekuje za wszysktie komplementy! Milo mi to czytac smile

Przynajmniej komus sie przydaje moje dosc glupawe hobby...

POzdrawiam!

I do wieczora!
      • mmu Re: PINIK, proszę o pomoc! 31.10.04, 14:59
        Fajnie, może Ty coś wymyślisz, bo ja już nie mam pomysłu!
        A co do hobby...jeden zbiera figurki, drugi kapsle a Ty wózki. No cóż, trochę
        tylko kosztowne to hobby, ale moglabyś przecież kolekcjonować np. nowe modele
        BMW!
        Pozdrawiam.
    • pinik Re: PINIK, proszę o pomoc! 31.10.04, 19:59
      hej,

pomyslalam, ze moze dobry bylby trojkolowiec (mozna kupic jako sama
      spacerowke). Fajnie wygladaja jako spacerowki i sa dobre na dziury, bo maja
      spore kolka. Z modeli sredniej klady polecalabym ABC Design Novus 3 (mialam i
      bylam dosc zadowolona), lub Quinny Fashion 3. Innych Quinny mimo fajnego
      wygladu nie polecam, poniewaz nie da sie ustawic zupelnie pionowo siedzonka
      (koszmar dla starszych dzieci!) i nie maja palaka.

Jesli myslisz o drugim dziecku i chcesz sprzedac roana, to moim absolutnym
      faworytem bylaby emmaljunga. To drogie, ale bardzo wytrzymale i wygodne wozki
      (niestety spore po zlozeniu, ale moze na wyjazdy i tak kupisz sobie kiedys
      parasolke). Czasem lepiej jest odrazu kupic taki dobry wozek. Sama widzisz, ze
      kupilas roana, i juz chcesz wymieniac. A pewnie za dwa wozki moglabys miec
      emmaljunge. I mysle, ze po dwojce dzieci emmaljunge mozna jeszcze za przyzwoita
      cene sprzedac.

Napisz mi co myslisz o propozycjach. Jesli nie wchodza w gre, bede myslec
      dalej. Mam jeszcze kilka pomyslow, ale tych wozkow nie ma na polskim rynku (np.
      Hartan Skater).
      • mamami Re: PINIK, proszę o pomoc! 31.10.04, 20:08
        hihi pisałysmy rowno z Pinik i na dodatek otym samym myslimy tylko ja nie
        chcialam trojkolowac proponowac smile a Racer to wlasnie podobny to Skatera
        czterokolowiec.
    • mamami Re: PINIK, proszę o pomoc! 31.10.04, 20:05
      Hej zanim Pinik odpisze to może i ja coś zaproponuje smile
      Przyszedł mi do głowy Harian Racer tylko nie wiem czy toto w Polsce można kupić.
      tu go mozesz zobaczyc:
      cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=23626&item=3758358712&rd=1
      A jak nie to moze jakas teutonia?
      • pinik Re: PINIK, proszę o pomoc! 31.10.04, 20:07
        Hej,

ale hartan racer ma zwotne kolka z przodu, ktore na dziry moga nie byc
        najlepsze. Oprocz tego to super wozek (zwrotny) tylko spory w bagazniku.

Z teutoni radzilabym obejrzec model mistral (z przekladana raczka). Super!
        choc... troche ciezki...
    • mmu Re: PINIK, proszę o pomoc! 01.11.04, 16:43
      Dziewczyny, dzięki za odzew.
      No więc tak. Wózki trójkołowe odpadają, bom ja jest chyba tradycjonalistka i
      wydaje mi się, że przerobili je z taczki...No takie skojarzenie i nic na to nie
      poradzę. Rzeczywiście Emmaljunga jest fajna, nawet są same spacerówki, EC Sport
      i Classic sport. Przy drugim dziecku zawsze można by dokupić wkładkę dla
      noworodka. Czy też, Pinik, myślałaś raczej o wózku dwufunkcyjnym? Różnią się te
      spacerówki jakoś od siebie?
      Teutonia mistral wydaje mi się na oko bardzo podobna, prawda? Tylko parę kg.
      cięższa...Ciekawe, jak te wózki po złożeniu, czy tak samo wielkie?
      A teraz wpadłam na jeszcze jeden pomysł. Może tak zostawić tego Roana na naszą
      wieś, a na spacery do miasta kupić np. Atlantico(u mnie nie ma żadnych dzieci
      prawie, więc i tak pewnie będziemy jeździć np. co drugi dzień na plac zabaw!)?
      Myślicie, że takie rozwiązanie jest lepsze? Bo boję się, że po pewnym czasie
      będę miała dość tych ciężkich wózków...
      A co do tej ostatniej firmy, którą mi proponowałyście, to w Polsce nie ma tych
      wóżków, a szkoda!
      Pozdrawiam.
      • pinik Re: PINIK, proszę o pomoc! 01.11.04, 19:34
        Hej,

> No więc tak. Wózki trójkołowe odpadają, bom ja jest chyba tradycjonalistka i
        > wydaje mi się, że przerobili je z taczki...

Smieszne skojarzenie smile Takiego nie mialam.

> poradzę. Rzeczywiście Emmaljunga jest fajna, nawet są same spacerówki, EC
        Sport
        >
        > i Classic sport.

Wozek EC sport jest beznadziejny! Ciezki, wielki po zlozoniu, wogole zupelnie
        bez sensu (to jedyny model emmaljungi, ktory jest beznadziejny).
        Classic jest ok.

Przy drugim dziecku zawsze można by dokupić wkładkę dla
        > noworodka. Czy też, Pinik, myślałaś raczej o wózku dwufunkcyjnym? Różnią się
        te
        >
        > spacerówki jakoś od siebie?

Tak, mozna do spacerowki dokupic wkladke. Ja wlasnie myslalam o modelu classic.
        NIe rozumiem co masz na mysli w pytaniu, czy te spacerowki sie od siebie
        roznia. Ktore?

> Teutonia mistral wydaje mi się na oko bardzo podobna, prawda? Tylko parę kg.
        > cięższa...Ciekawe, jak te wózki po złożeniu, czy tak samo wielkie?

Teutonia ma przekladana raczke, ktorej classic nie ma i chyba troche twardsze
        zawieszenie. Po zlozeniu mysle, ze sa porownywalne (choc w emmaljundze mozna
        odczepic siedzonko, a w teutonii mistralu nie).

> A teraz wpadłam na jeszcze jeden pomysł. Może tak zostawić tego Roana na
        naszą
        > wieś, a na spacery do miasta kupić np. Atlantico(u mnie nie ma żadnych dzieci
        > prawie, więc i tak pewnie będziemy jeździć np. co drugi dzień na plac zabaw!)?
        > Myślicie, że takie rozwiązanie jest lepsze? Bo boję się, że po pewnym czasie
        > będę miała dość tych ciężkich wózków...

MOze to i lepsze rozwiazanie? Jesli czesto wyjezdzasz do miasta, to chyba i tak
        bedziesz kiedys bardzo pragnela lekkiego wozeczka (wtedy kupilabym parasolke
        np. Pliko P3).

> A co do tej ostatniej firmy, którą mi proponowałyście, to w Polsce nie ma
        tych
        > wóżków, a szkoda!

Mozna je dostac na niemieckim ebayu i sprowadzic smile

napisz, co zdecydujesz
        • jl101 Re: PINIK, proszę o pomoc! 01.11.04, 20:29
          czesc, ja mialam ec sport i bylam baaardzo zadowolona. fakt, ze jest wielki po
          jak i przed zlozeniem, ale moj syn bardzo go lubil. sprzedalam go i nowi
          nabywcy tez sa super zadowoleni. z tym ze to nie koniecznie jest wozek dla
          malego dziecka. my mielismy bodaj od 4 go miesica, ale ci, ktorzy od nas go
          odkupili, maja synka 1,5 roku, bardzo duzy chlopiec i do innych wozkow sie nie
          miescil a do ec sport tak. dostalam od nich niedawno maila i nadal sa
          zachwyceni. takze duzo zalezy od tego, czego od wozka oczekujesz. na bezdroza
          byl swietny, pod gubalowke nim podjezdzalismy, wozi wieeelkie ciezary i mi sie
          bardziej podobal niz te normalne spacerowki emmaljungi. ale wszystko kwestia
          gustu, jak wiadomo.
          pozdr
          justyna
        • mmu Re: PINIK, proszę o pomoc! 04.11.04, 09:37
          Sorry, że dopiero teraz piszę, ale moja 5-cio miesięczna Haneczka czasami nie
          daje dużo wytchnienia...
          Jeżeli chodzi o Emmaljungę i o spacerówki, to chodziło mi o to, czym i czy w
          ogóle różnią się samodzielne spacerówki od tych z wózeczków dwufunkcyjnych.
          Piszesz o Pliko P3? A czym on się różni od Atlantico? I od kiedy można
          przewozić dziecko w takiej parasolce?
          Moja Hania jest jeszcze mała, więc jak zdecyduję się na lżejszy, miejski
          wózeczek, to raczej na wiosnę, bo na śnieg to i tak się nie nadają, prawda?
          Pozdrawiam i dzięki za pomoc! Twoja wiedza mnie zadziwia!
          • mmu Re: PINIK, proszę o pomoc! 06.11.04, 21:10
            podciągam, bo pewnie nie zauważyłaś moich nowych pytań
          • mamami Re: PINIK, proszę o pomoc! 07.11.04, 23:31
            Znowu moze ja troszkę pomoge. Peg Perego P3 od Atlantico różni sie przede
            wszystkim tym że Atlantico to spacerówka składająca się ksiązkowo a P3 to
            parasolka, składa się teleskopowo, sama stoi po złozeniu.
            Atlantico ma wieksze siedzisko i wieksze kółka.
            Mój synek ma 4,5 miesiąca i od kilku tygodni jezdzi w Pilko z tym że starszym
            modelu Maitc (niewiele różni się od P3) jednak nie jest to mój jedyny wózek.
            Jeżeli chciałabyś miec jeden tylko to rzeczywiście Pilko lepiej kupić po zimie.
            Typowa spacerówka różni sie od wózka dwufunkcjnego tym ze ma tylko siedzonko
            spacerowe (nie ma gondoli). Czesto takie siedzisko rozkłada się supełnie na
            płasko i mozna do niego włazyć taka wkładke dla noworodka (ale dla twojej Hani
            nie ma juz takiej koniecznosci)
            Mam nadzieje ze o to ci chodziło.
            • mmu Re: PINIK, proszę o pomoc! 08.11.04, 08:17
              Dzięki, mamami, rozjaśniłaś mi w główce. Chyba w końcu zdecyduję się na
              Atlantico, ale to dopiero po zimie, a narazie będę jeździć Roanem. Tak w ogóle
              to żałuję, że nie kupiłam wcześniej Emmaljungi, byłoby z głowy. A może
              zastanowię się nad używaną. W końcu na pewno niektóre wózki są w bardzo dobrym
              stanie.
              Kurcze, wybór wózka, to strasznie trudna sprawa.
              A Ty nie boisz się wozić synka w tej parasolce? Haneczka jeździ jeszcze w
              gondoli, choć 20 kończy 6 miesięcy, a ja cały czas nie wiem, kiedy
              przeprowadzka do spacerówki!
              • mamami Re: PINIK, proszę o pomoc! 08.11.04, 16:40
                mje dzieciątko od urodzenie jeżdzi w spacerówce. Jest rozkładana zupełnie na
                p[łasko. Jak miał trzy miesiące to zaczęłam mu podnosić oparcie bo inaczej nie
                chciał jeżdzić teraz juz nie opuszczam nigdy do zupełnie płaskiej, śpi na tej
                podwyższonej. On juz właściwie samodzielnie siedzi dlatego nie widze
                przeciwskazań do wożenia go w spacerówce. Dla mnie bez sensu jest podkładanie
                dziecku poduszek w gondoli żeby mógł usiąśc, preciez o wiele wygodniej podnieś
                po prostu oparcie.
                Zdecydowanie namawiam do kupna wózka uzywanego. Dla mnie zakup nowego to po
                prostu strata kasy smile Ja mam wszystkie uzywane smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka