Dodaj do ulubionych

Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy

03.01.05, 10:07
Dziewczyny, czy 6 zestawow body z dlugim rekawkiem + pajacyk (w tym dwa
cieple) wystarczy dla noworodka? Kupilam tak, bo tak jest dla nas mniej
skomplikowanie (bedziemy sie dopiero uczyc smile). W prawie kazdej wyprawce sa
jeszcze kaftaniki i spioszki ale zastanawiam sie czy sa one potrzebne i co
daja? Czy maluchowi w spiochach i kaftaniku jest lepiej/wygodniej? Czy
kaftanik np. chroni ubranko przed zabrudzeniem gdy maluchowi sie ulewa a
spiochy latwiej "obslugiwac" niedoswiadczonym rodzicom?
Obserwuj wątek
    • lolalilu Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 03.01.05, 11:52
      pajacyków powinno Ci wystarczyć. Ja kupiłam jeden zestaw: śpiochy + kaftanik i
      użyałm dwa razy smile. Natomisat dokupiłabym jeszcze kilka body (bardzo fajne są
      zestawy w sieci Mothercare (teraz mają przecenę) - po 7 sztuk, te na 0-3misiące
      używałam przez ponad pół roku, a teraz w 13 miesiącu nadal używam rozmiaru na 6-
      9 miesięcy - moje dziecko nie jest małe, ani opóźnione w rozwoju wink w siatkach
      centylowych mieści się między 50 a 75 centylem). Natomiast na wyjścia bardzo
      nam się sprawdził dresik (spodenki i bluza rozpinana z kapturem - świetne są w
      H&M - też starczają na długo). Zakadałam go na pajacyk (bo urodziłam zimą) i
      nie musiałam się martwić o to, że moje dziecko zmarznie w mniej nagrzanych
      mieszkaniach znajomych i rodziny. Natomiast najlepiej jest znaleźć coś i
      poczekać aż sie dziecko urodzi. Wtedy będziesz wiedziała co Ci się najlepiej
      sprawdza i czego ewentualnie masz za mało

pozdrawiam
      Lola
    • klubiale1 Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 03.01.05, 12:05
      Pajacyki małe rozm 62 miałam 2 i zakładałam głównie do spania (same bez niczego
      pod spodem oprócz pieluchy oczywiście).
      W dzień najlepiej mi było zakładać śpiochy (bez rękawów) i body (najlpiej
      rozpinane z przodu przez całą długość). Miałam wrażenie,że wtedy dziecku jest
      cieplej, bo na brzuszku ma 2 warstwy materaiłu i nie podwiewa mu dziurami jak w
      pajacach.
      Kaftanik zakłada się na ciało pod śpiochy, więc zastępują body, ale są mniej
      wygodne bo podciągają się do góry i wałkują na plecach. Kaftaniki można też
      zakładać zamiast sweterka na wierzch, gdy uważamy że maluchowi może być za
      zimno.
      Nie kupuj kaftaników i koszulek wiązanych na tasiemki. Jak już to tylko na
      zatrzaski.
      Pozdr
    • ewitak25 Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 04.01.05, 09:33

Może przydałoby się dokupić jeszcze ze trzy zestawy bo noworodki ulewają,
      często siusiają i robią kupkę i ubranka trzeba zmieniać czasem nawet kilka razy
      dziennie. Ja miałam 11 zestawów i pralka i tak była codziennie włączana. Ale
      moja mała bardzo ulewała i robiła kupy, które "szły" bokiem. Później było
      lepiej. Ja uważam, że na pierwsze miesiące, zwłaszcza dla dziecka urodzonego
      zimą, zestaw pajac + body jest najlepszy. Body najlepsze są rozpinane na całej
      długości albo kopertowo bo wtedy po prostu układa się bobasa na ubranku i
      zapina. Pajac też powinien być rozpinany na całej długości z tych samych
      powodów. A co do "dziur" w pajacu, o których pisze koleżanka, to nie wiem o co
      jej chodzi. Moje pajace dziur nie miały.
      • lolalilu Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 04.01.05, 09:53
        ja w kwestii dziur w pajacykach - też nie do końca rozumiem, bo takowych niegdy
        nie miałam. A używaliśmy wyłącznie pajacyków (dobre są w Mothercare). A body
        zapinane na 3 zatrzaski na dole też są OK - tylko trzeba się nauczyć jak je
        szybko zakładać. Ale może najlepiej na początek łatwiejsze do zapinania -
        kopertowe - tak jak piszesz. Nie wiem, bo nie używałam takich...
        • klubiale1 Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 04.01.05, 10:09
          "Dziury w pajacykach" to spore odstępy między zatrzaskami. Niektóre firmy mają
          spore odstępy między zatrzaskami na brzuszku lub w nogawkach - mój maluch
          potrafił wystawić przez nie całą nogę.
          Co do kopertowych body to nie polecam. Miałam kilka i po praniu dekolt tak się
          rozciągnął,że zjeżdżały z ramion. Najlepsze są rozpinane po środku.
          W rozm 56 miałam 4 komplety, w rozm 62 5 kompletów i bez problemu starczyło.
          pozdr
    • natta24 Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 04.01.05, 12:18
      Dokup jeszcze ze 2 komplety. Bo dzidziusia trzeba bedzie czesto przebierac, a
      to uleje, a to siknie bokiem. Ja mialam tyle co ty i bylo malo, chociaz pralam
      codziennie i bylo lato wiec szybko schlo. Acha bardzo wazne sa dobre pieluszki-
      najlepsze sa orginalne pampersy - wiem bo przerabialam juz rozne rodzaje,
      jezeli chcesz uzywac tetry to wiecej ciuszkow.
      Pozdrawiam serdecznie
      Renata - mama Paulinki 1,5 roku
      PS. Acha kaftaniki sie nie sprawdzaja bo sie walkuja i sciagaja. Bardzo dobre
      ubranka - body np. gatunkowo swietne ma firma Sofia czy Sophia czy jakis tak.
    • olcia1 Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 04.01.05, 15:23
      Dzieki Dziewczyny,

A sliniaczki? Czy sliniaczki dla noworodka sa na cos potrzebne (tez byly na
      liscie, ktora dostalismy w szkole rodzenia)? Bo z jednej strony mowia, zeby
      uzywac pieluch tetrowych do ochrony przed zabrudzeniem, z drugiej na liscie
      wymieniaja sliniaczki...
      ?

Ola
      • klubiale1 Re: Ciuszki dla noworodka - czy to wystarczy 04.01.05, 20:04
        Śliniaczki zaczęłam używać dopiero przy pierwszym karmieniu zaupką lub
        jabłuszkiem. Wcześniej rozkładałam pieluchy tetrowe (pod głowę czy na swoje
        ramię).
        pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka