Dodaj do ulubionych

Wózek głęboki lekki - jaki?

04.04.05, 16:38
Chodzi o to, że jestem raczej małą osóbką a będę musiała taszczyć wózek na 1
piętro ( i do tego jeszcze w miesiącach listopad-marzec). Patrzyłam trochę na
wózki i wszystkie były ciężki (15-17kg).

Więc dla mnie powinien być wózek:

lekki
pokrycie łatwe do zdejmowania (do prania)
wkładka posiadać możliwość regulowania pozycji.

Jeśli macie jakieś pomysły/doświadzcenia deajcie proszę znac.

Pozdrawiam
ianna
Obserwuj wątek
    • johnnybegood Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 04.04.05, 22:10
      Zbyt mało, jak dla mnie, sprecyzowane info na temat wymarzonego wózka. Biorąc
      pod uwagę miesiące jakie podałaś, uwierz mi, nie będiesz wychodzić z dzieckiem
      na spacery, nie te temperatury!! Zakładając, że termin porodu przypada na
      październik-listopad (gratuluję!!!), dziecko będzie zbytnio narażone na
      działanie niskiej temperatury. Ewentualne spacery będziesz miała do lekarza,
      więc czy warto kupować wózek z nosidłem??
      Określ więcej parametrów, może wtedy coś zaradzimy. smile
      • lucy01 Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 05.04.05, 10:18
        to przez całą zimę dziecko ma nie wychodzić na dwór???!!!! oczywiście nie od
        razu ale za jakiś miesiąc!
        a co do wózka, ja mam Polaka Oriona ale nie polecam!- po pierwsze za ciężki!
        Moja koleżanka ma Inglesinę Magnum- bardzo sobie chwali, poczytaj na forum na
        pewno coś znajdziesz; ja się cieszę, że nie kupiłam drogiego wózka, bo mój mały
        to tylko w nim spał, a na spacerach nie bardzo chciał jeździć w wózku.
        pozdrawiam
    • ianna Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 05.04.05, 10:48
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
      Co do kryteriów to tak naprawdę nie mam wielkich wymagań. Dla mnie właśnie te,
      które podałam są najwazniejsze (kolor, rączka przekładana czy nie,czy gondola
      ma specjalne uchwyty do podróżowania w samochodzie itd) to sprawa dla mnie
      drugorzędna.

Jeśli chodzi o miesiące zimowe to co prawda nie będę spacerowała godzinami z
      maluchem ale mam zamiar na te przysłowiowe 15 minut wychodzić z Nim; zresztą
      kto wie jak będzie pogoda i temperatura?

Jak jeszcze będziecie miały jakies pomysły na lekki wózek dajcie proszę znać, a
      może polecicie jakieś sklepy z wózkami.
    • ethomas Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 05.04.05, 11:02
      jeżeli nie masz również ograniczeń cenowych to zainwestuj np w wózki tego typu:

www.baby.com.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=919104&pwd[1]=%2F1%2F100792%2F100817%2F915754&grp=&sortuj=kod
      www.baby.com.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=127278&pwd[1]=%2F1%2F100792%2F100816%2F126873&grp=&sortuj=kod

jest ich znacznie więcej, różnych firm
    • lucy01 Re: adresy sklepów z wózkami 05.04.05, 11:02
      WÓZKI

www.maxi-cosi.com
      www.bebejouquinny.pl
      www.inglesina.pl
      www.mini-maxi.pl
      www.akord.poznan.pl
      www.chicco.pl
      www.godex.com.pl
      www.graco.euro-trade.pl
      www.implast.com.pl
      www.itc-gdansk.com.pl
      www.polak.com.pl
      www.poltrade.a4.pl
      www.roan.pl
      www.wozki.mikado.pl
      www.prampol.pl
      www.babydreams.pl/
      www.adbor.pl/
      www.pegperego.it/
      www.tutek.pl/
      www.promex.bis.top.pl
      www.retrus.pl
      www.roan.pl
      www.roland.pl
      www.strollers.scout.pl
      www.sojan.com.pl
      www.toma.krosno.net.pl
      www.wampol.com.pl
      www.wozkal.win.pl
      www.wozkoland.com.pl
      www.anmar.bis.top.pl
      www.aro.czest.pl
      www.arti.pl
      www.carbocar.alpha.pl
      www.implast.com.pl
      www.jedroch.com.pl
      www.kajtex.com.pl
      takie znalazłam, pozdrawiam gorąco
      • ingga Re: adresy sklepów z wózkami 05.04.05, 11:57
        Lekki byłby Peg Perego Atlantico lub Plico + gondolka Navetta i do używania do
        końca wożenia dziecka w wózku. Potem sprzedajesz gondolę i używasz samej
        spacerówy.
        Dla pierwszego dziecka miałam Inglesinę Magnum, i mimo że wspomniany nawet w
        tym wątku był jako extra wózek to mimo wszystko jest duży, ciężki i niewygodny,
        bez skrętnych kół.
        Dla drugiego (planowanego jeszcze) właśnie dokupię do mojego Atlantico gondolkę
        Navetta. Atlantico to najlepszy wózek świata i innym jeździć nie będę.
        wink

A jak byś sprzedawała Navettę to chętnie kupię.
        wink

Życzę udanego wyboru.
    • lmama Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 05.04.05, 15:36
      Ja rodziłam w połowie września - miałam wiec podobny dylemat.
      Wybrałam Inglesinę Magnum - super! Gondolę można odpinać od stelaża, ale ja
      dokupiłam pasujące nosidło. Pełen komfort. Na spacery oczywiście jeździałm.
      Co najmniej godzinę dziennie za wyjątkiem dni bardzo mroźnych.
      Wadą tego wózka jest tylko cena około 1200 PLN, ale potem służy jeszcze jako
      spacerowka - lekka w dodatku.

Pozdrawiam

mama Natalki
      • ingga Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 05.04.05, 21:33
        Magnum lekkie? Waga 14 kg!!!!!
    • marzena72 Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 11.04.05, 00:34
      Nie ma lekkich wózków głębokich - po prostu...

Ja urodziłam córeczkę pod koniec października ub.r., więc spacery zimą jak
      najbardziej wchodziły w grę - i to raczej codzienne i nawet kilkugodzinne (3h) -
      jak dziecko jest dobrze ubrane, to gondola (najlepiej plastikowa!) bardzo
      dobrze chroni od wiatru i mrozu.

Ja mieszkam na 2p. bez windy i radzę sobie tak, że najpierw znoszę stelaż, a
      potem dzidzię w gondoli, a bywa i tak, że po stelażu znoszę gondolę, a potem
      idę z dzidzią. Owszem chodzę po dwa, trzy razy, ale nie noszę ciężarów (bo tego
      nie znoszę!), a "spacery" po schodach traktuję po prostu jak... gimnastykę smile))

A jak cosik jeszcze kupię po drodze, to wchodzenie zaczynam od zakupów big_grin,
      potem dzidzia w gondoli, a na końcu stelaż.

Nie zauważyłam, żeby tak sobie ktoś radził jak ja, ale... nie ma siły - wózka w
      całości nawet nie podniosę haha!

Pozdrawiam i życzę wspaniałego porodu, zdrowego i kochanego Dzidziusia!
      No i doradzam oczywiście codzienne spacerki (ale bez przesady - jak się czasami
      nie da wyjść, nic się takiego złego nie stanie)- zwłaszcza jak jest mrozik
      (mróz bakterie zabija i nie szerzą się choróbska) - śnieg skrzypi, dzidzia śpi
      i można wtedy odpocząć smile))

Marzena
      • baziaczek inglesina magnum alum 14.04.05, 00:50
        Ja kupiłam Magnum, ale na tym lżejszym podwoziu "alum" ze skrętnymi kółkami.
        Waga całości 11,3 kg. Jak na wózek głęboko-spacerowy jest lekki,
        przejeździliśmy całą zimę i było cieplutko (jest bardzo zabudowany, na spacerze
        byliśmy na drugi tydzień od narodzin - a to był koniec listopada, po kilku
        dniach werandowania, spacerki po 3 godzinki). Jak patrzę jak synek szybko
        rośnie, to w ostatecznym rozrachunku cieszę się, że wybraliśmy ten wózek, bo
        gondola (tzn siedzisko rozłożone na płasko i zabudowane osłonką) jeszcze
        wystarcza dla takiego długaśnego mężczyzny, jakim jest mój synek. W
        ostateczności (bo z reguły spacery kończę razem z mężem i to on wnosi wózek)
        rozkładam sobie drogę na dwa razy i idę z młodym w gondoli, a potem stelaż.
        Jeśli bym miała jeszcze raz wybierać, pewnie wybór byłby ten sam, ewentualnie
        wybrałabym od razu jakąś lekką spacerówkę pegperego z navetką (tylko małe
        kółeczka nie są zbyt wygodne, a poza tym navetka jest dość mała, więc juz teraz
        synek nie zmieściłby się do niej).

Z zalet modelu magnum alum mogę wymienić:
        -obszerna gondola, prosto przerabiana na spacerówkę,
        -podnoszone oparcie jedną ręką be zpotrzeby wyjmowania dziecka (to ważne bo
        wiele dzieci juz jak zbiera się do siadania - tak gdzieś koło 4 mies. chce
        lezeć w pozycji półleżącej, bo na płasko sie nudzi, a jak zaśnie to szybciutko
        opuszcza sie oparcie i znów jest płasko),
        -fajna, nieplamiąca tapicerka, którą można odpiąć i wyprać,
        -fajna wentylacja w budzie (odpina się zamek i część budy to taka czarna
        siateczka - chroni przed słońcem a zarazem jest przewiewna),
        -fajna kieszonka na drobiazki,
        -dość obszerny koszyk (pomieścił megapakę pampersów, duże opakowanie proszku i
        resztę zakupów...)
        -skrętne, dość duże kółka, bardzo lekko się prowadzi
        -regulowana rączka, nadaje sie dla wysokich rodziców
        -możliwość rozłączenia gondoli ze stelażem, możliwość zamontowania fotelika
        bezpośrednio na stelażu
        -całkiem miło się prezentuje ogólnie (ale to juz rzecz gustu)

A teraz wady sad((
        -pałąk nieodpinany, tylko trzeba go w całości wysunąć
        -szeroki rozstaw tylnich kółek (nie do każdej bramy wjedziesz bez otwierania
        drugiego skrzydła)
        -amortyzacja sprężynowa (więć dość twarda w porównaniu z paskami - nie można
        bujać)
        -nieprzekładana/niedzielona budka (powinien być taki "myk" jak w pegperego czy
        graco delux, żeby budkę dało się rozłączyć i przełożyć w razie potrzeby do
        przodu, osłaniając dzidziusia od słońca)
        -teoretycznie po jakimś czasie wózek będzie za wysoki i dziecko może mieć
        problemy z samodzielnym wchodzeniem/wychodzeniem (na początku wysokość wózka
        jest zaletą, bo nie trzeba się bardzo schylać do dziecka, ale potem może być
        problemem i tu znów powróci problem zakupu typowej parasolki lub spacerówki)
        -po jakimś czasie wraz z rosnącym dzidziusiem wózek staje się coraz cięższy (i
        znów patrz punkt wyżej, ewentualnie można temu zaradzić wnosząc wózek na 2 razy)

W ostateczości i tak za jakiś czas czeka nas zakup jakiejś superlekkiej
        spacerówki, bo żaden wózek nie jest lekki z 8-kilogramowym bobasem, w
        szczególności jeśli mam do pokonania 60 schodów.
        • kretka27 Re: 14.04.05, 09:04
          podpisuję się pod Marzeną

tez mieszkam na 2 p. i sobie jakoś radzę, a jestem na dodatek po cc, dziecko
          urodziło się na koniec września i może ze 4 dni były takie, że nie
          wychodziłysmy na spacer. Uśmiałam się szczerze z tego, że całą zimę masz
          siedzieć w domu. Jak jest mróz do -10 to można spędzać 1 h na spacerze i tak
          robiłam. Córeczka do tej pory nie chorowała.

Ale wracając do wozków: nie ma takiego lekkiego, żebyś go wniosła razem z
          dzieckiem.
          My mamy Peg Perego, zimowa gondola Piumotta na stelażu Classe (lane koła, nie
          pompowane, bo lane lżejsze). Gondolka ma uszy do dźwigania, stelaż jest lekki,
          lżejszy zdecydowanie od gondoli z dzieckiem i kocem smile
    • dzudi1 Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 14.04.05, 16:07
      WITAM! MAM DO SPRZEDANIA TAKI WOZEK- SPACEROWKA + NOSIDLO DLA NOWORODKA. WAGA
      TYLKO 11 KG! NAPRAWDE! SAMA GO WNOSILAM NA 2 PIETRO! STAN DOBRY +.WIECEJ INF. NA
      MAILA:VIOLETTE@OP.PL-POLECAM ALBO POD NR TEL. 4534862.DUZO PISANIA A MAM 2
      DZIECI I MALO CZASU DLATEGO LEPIEJ KONTAKTOWAC SIE PRZEZ TEL. LUB MAILA. POZDRAWIAM
      • dzudi1 Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 14.04.05, 16:08
        KIERUNEK 91-JESTEM ZE SZCZECINA.
    • ianna Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 14.04.05, 16:45
      BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ za wszystkie odpowiedzi. Na pewno będę chciała
      zobaczyć w sklepie wózki, które mi polecałyście i pewnie, opierając się na
      Waszych doświadczeniach w końcu coś wybiorę.

Pytanie zadałam bo poprzednim razem miałam wózek Bebe Comfort i był, jak dla
      mnie bardzo ciężki i trudny do manewrowania - no ale było to lat temu kilka.
      Synek był duży i ciężki a z biegiem miesięcy jeszcze większy i jeszcze
      cięższy smile. Efekt był taki, że w wieku 5 miesięcy nie mieścił się do gondoli (
      a wydawała mi się duża) no i w wieku 3 miesięcy znudziło mu się leżeć więc tu
      sprawdziła się opcja podnoszenia podparcia ( nie wiem jak to się fachowo
      nazywa). Po nastepnych 3 miesiącach zdecydowaliśmy się kupić spacerówkę Graco (
      strzał w dziesiątkę).

Bazując na poprzednich swoich doświadczeniach wiem, że będę szukała w wózka
      głębokiego właśnie lekkiego. Wiem, że można wnosić na raty wózek ale nie
      chciałabym za każdym razem odpinać gondoli i wnosić do góry najpierw
      dziecko,potem gondolę, potem stelaż, potem ew zakupy (lub w innej dowolnej
      kolejności) a potem wszystko od nowa montować.Mój kręgosłup już i tak woła do
      mnie, że przydałaby mu się rehabilitacja.

Pozdrawiam
      ianna
      • kika_kika Re: Wózek głęboki lekki - jaki? 14.04.05, 21:36
        www.deltim.com.pl/fokus.htm a ja duzo dobrego wyczytałam o tym wózku i
        najprawdopodobniej we wrześniu jak urodzi się mój synek to kupimy właśnie ten
        lub ten www.mikrus.com.pl/oferta_pol1.htm
        dla mnie ważna jest też cena. A tu oba wózki z nosidłem/fotelikiem do samochodu
        mozna kupic za mniej niż 1000zł. Ważne by wózek miał duże koła - wtedy wózek
        mozna wciągnąć po schodach (sposób kilku moich koleżanek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka