Dodaj do ulubionych

Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie

07.04.05, 11:42
Jak wyzej, czy spenia wasze oczekiwania, a przede wszestkim czy dziecku jest
wygodnie?? poradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • ulaaaaa Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 07.04.05, 13:30
      Mam fotelik Ramatti od kilku miesięcy,jest wygodny,łatwo się zapina, dziecko
      może być w pozycji siedzącej (pionowej)jaki i leżącej, co jest wygodne jak
      zaśnie.Polecam.
    • mloda.mamuska Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 07.04.05, 13:49
      Polecam! U nas sie sprawdza rewelacyjnie. Synek chętnie w nim siedzi, śpi smile
    • gregorian102 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 07.04.05, 14:20
      Nie wierzę w cuda. Za ceną kryją się udogodnienia i zabezpieczenia, których nie
      widać na pierwszy rzut oka.Porównywaliśmy w sklepie ten fotelik z dwoma
      modelami Priori/Maxi-Cosi.Uczciwy sprzedawca zwrócił nam uwagę na te różnice.
      Jak sie okazało -diabeł tkwi w szczegółach.Priori: nie obciera mi tapicerki
      fotela samochodowego, podczas jazdy jednym ruchem ręki zmieniam nachylenie
      fotelika nie zatrzymując auta, solidna tapicerka i wykończenie... Wychowujemy
      drugie dziecko na tym foteliku. Mamy średnie dochody.Wolimy inwestować w
      solidne i pewne sprzęty.
      • kasik111 Re: a my jesteśmy zadowoleni 07.04.05, 14:24
        Bardzo solidny fotelik za przystępną cenę. Pierwszy fotelik 0-13kg miałam
        Chicco i mimo wysokiej ceny nie był rewelacyjny. Natomiast Ramatti Venus jest
        naprawdę Super fotelikiem i moje dziecko uwielbia w nim podróżować. Polecam
        • filonek2004 Re: a my jesteśmy zadowoleni 08.04.05, 19:04
          siwetny - zwlaszcza wygodna regulacja pasow - polecam
      • sandra75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 12.04.05, 13:32
        Za ceną kryją sie również ogromne koszty promocji i reklamy, oraz koszty
        nagradzania sprzedawców za każdorazową sprzedaż produktu danej firmy (większość
        firm stosuje system punktów jakie sprzedawca zbiera a potem wymienia na
        nagrody, ale niektóre dają sprzedawcom specjalne karty płatnicze -zasilone
        odpowiednio do wyników sprzedaży). Dwa razy droższy fotelik nie musi więc być
        dwa razy lepszy.
    • thrier Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 08.04.05, 20:18
      Używamy od zeszłorocznych wakacji (córka miała 10 mcy) i jest bez zarzutu. Nie
      jestem pewna czy sprzedawcy są uczciwi, bo często walczą o sprzedaż droższych
      rzeczy niż tańszych. Moja znajoma właścicielka sklepu z art. dziecięcymi długo
      wraz ze mną doszukiwała się różnic tłumaczących ponad dwukrotnie wyższą cenę
      Priori i nie znalazłyśmy. Dlatego zdecydowałam się na Ramatti. Córeczce w nim
      wygodnie, łatwa regulacja długości pasów i zapięcie, dość stabilny po
      prawidłowym zamocowaniu i zablokowaniu pasów bezp.U nas NIE obciera tapicerki
      (chyba bym zauważyła na welurowym obiciu...).
      Acha, znajomi używają przy malutkim dziecku z zastosowaniem wkładki redukującej
      i są bardzo zadowoleni, choć wg nich mógłby mieć lepszą ochrona główki (bardzej
      wyprofilowaną wkładkę ku górze). Ale w Twoim przypadku to już nie będzie chyba
      potrzebne.
      Uważam, że to świetny produkt choć mniej znany.
    • compiter Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 09.04.05, 15:45
      Bylem zainteresowany ramatti, dopoki nie podnioslem go i nie porownalem z maxi
      cosi. Roznica w wadze jest duza, ramatti jest leciutki. Nie wiem, czy to ma
      przelozenie na bezpieczenstwo, bo nie widzialem testu ramatti. Czy ktos widzial
      crashtest tego fotelika, lub Deltima modelu Maly podroznik?
      • polly6 ~info o testach Ramatti 09.04.05, 22:07
        proszę, oto link:
        www.tato.pl/info.php?page=products&group=3&product=3
      • ines-af Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 20.04.05, 00:15
        Proszę zajżeć na tą stronę: fotelik.info/testy/szukaj5-0.php?
        search=&sortuj_foteliki=ocena
        • purzyki Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 20.04.05, 11:40
          ines-af napisała:

> Proszę zajżeć na tą stronę: fotelik.info/testy/szukaj5-0.php?
          > search=&sortuj_foteliki=ocena

Hmmmm, z tego co widze na tej stronie to skala ocen od 1 do 5. A ramatti ma 0,
          więc chyba nie był testowany?
          • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 18.05.05, 09:57
            Jeszcze nie podjęłam decyzji fotelikowej, ale jeśli chodzi o testy Adac, to
            Ramatti Venus Comfort a i owszem przeszedł testy Adac. Wyniki nie bedą
            zamieszczane w zestawieniach Adac, gdyż jest to organizacja konsumencka i
            wyniki które publikuje to wyniki testów, które robią na własną rękę. Zaś testy
            fotelików Ramatti zostały wykonane na zlecenie tejże firmy (ramatti).
    • jakasik Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 18.05.05, 10:17
      Mam, polecam. Też chcialam kupić maxi-cosi ale po namyslach zrezygnowalam.
      • syla27 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 18.05.05, 12:13
        Dziewczyny - kupiłam ten fotelik, wczoraj mi go rzywieźli i zaraz ruszyliśmy w
        drogę. Po pierwszych testach mogę powiedzieć - ten fotelik jest SUPER. Mała
        ciekawie rozglądała się dookola i wydawała się być zadowolona. Nie mam
        porównania z innymi, ale z tego jestem bardzo zadowolona, no i kolor mam
        superasty Sport-red
        • pamap Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 19.05.05, 14:49
          też zastanawiam sie nad jego zakupem. Oglądałam Trimaxa Concorda i oczywiście
          Maxi Cosi Priori XP. Potem dowiedziałam sie że Ramatti to podobno został
          stworzony na wzór maxi cosi. Stwierdziłam że wybiorę maxi cosi ale gdy
          dokładniej sobie o nim poczytałam to okazało sie że ochraniacze na pasy pod
          spodem są podgumowane żeby sie nie ślizgały podobno po ubraniu!! Nie wiem kto
          to wymyślił ale przecież jak można przypiąć takimi pasami dziecko w lato kiedy
          nie jest grubo ubrane a bardziej rozebrane , taką gumą do ciała?? Wieć
          pominełam jego inne zalety i z tego powodu odrzuciłam. Dlatego właśńie bardziej
          zaczełam sie przyglądac Ramatti jest bardzo podobny do Maxi cosi jedynie nie
          bardzo mi odpowiada welurkowa tapicerka, ale może jeszcze wypuszczą jakieś inne
          zanim nasza mała bedzie miała 9 kgsmile) bo tak bardzo mi sie spodobał
          • syla27 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 19.05.05, 14:57
            a mnie właśnie ta welurowa się podobała, ale wydaje mi się, że są też
            bawełniane. Musisz dokładnie sprawdzić
    • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 21.05.05, 20:17
      Właśnie kupiłam. Jestem zachwyconasmile)) Solidny, ekstra zapięcie pasów,
      specjalny zacisk przy mocowaniu pasa samochodowego. Duży i wygodny.
      Przymierzyłam i córkę (bo to dla niej) i syna (którego właśnie wyprowadzamy z
      chicco transit jet) i oboje "pasowali" do fotelika jak ulał. Czyli na pewno na
      całą rozpiętość kilogramową się nadajesmile)

Raz jeszcze w zakresie bezpieczeństwa - zapięcie pasów fotelika jest identyczne
      jak w drogich, markowych fotelikach to raz, testy zderzeniowe w adac przeszedł
      pomyślnie to dwa, ma bardzo dobre zabezpieczenie głowy to trzy.

Cena promocyjna w sklepie w Sosnowcu - 239zł. Taniej niż na allegro. Na razie
      ten fotelik nie ma dla mnie wad. Jak jakąś znajdę na pewno poinformujęsmile)
    • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 21.05.05, 20:19
      Aha, Compiter wejdź na stronę www.ramatti.com.pl i tam w zakładce
      bezpieczeństwo są filmy z crash testów obu fotelików oferowanych przez tę
      firmę.
    • foxterier Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 22.05.05, 22:23
      witam,
      wiekszosc opinii porownuje ramatti z maxi cosi. nie bede ocenial, ktory z nich
      jest lepszy - choc nasz synek podrozowal i w jednym i w drugim. zwracam tylko
      uwage, ze mimo sporych podobienstw roznia sie sposobem mocowania w samochodzie.
      w maxi cosi do fotela mocowana jest baza fotelika, w ramatti pasy przechodza
      zarowno przez baze jak i oparcie fotelika.
      mimo dobrych wynikow testow daleko obu fotelikom do kiddy life plus. (opierajac
      sie na testach)

przypomne takze, ze w opinii pediatrow dziecko tak dlugo jak sie da powinno
      podrozowac tylem do kierunku jazdy ze wzgledu na wrazliwosc kregow szyjnych na
      przeciazenia.
      • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 23.05.05, 12:10
        Foxterier - masz rację. Sposób mocowania jest inny. Cena równieżsmile) Nie należy
        tego czynnika lekceważyć. Większość rodziców podejmujących decyzję o foteliku
        to laicy. W sumie ocenę komfortu, ceny i praktyczności fotelika mogą dokonać
        sami. W zakresie bezpieczeństwa zdają się na profesjonalistów. Przynajmniej ja
        nie będę z siebie robić mądrzejszej niż jestem. Maxi cosi priori xp w testach
        Adac ma 3 w tym zakresie. Ramatti - 4. Mnie w sumie bardziej przekonuje
        mocowanie na płytce - fotelik nie lata. Ale sposób blokowania pasa w przypadku
        Ramatti jest też dość mądrze rozwiązany.

Kiddy Life plus jest najlepszy ponieważ wykorzystuje wyłącznie pasy samochodowe
        i to nimi jest zabezpieczone dziecko. To daje maksymalne bezpieczeństwo w
        samochodzie jakie można mieć. Jego cena to jednorazowy wydatek 800-900 zł. To
        może zniechęcaćsmile))

Dziecko powinno jak najdłużej jeździć w gondoli. To też jasne jak słońce. Tylko
        po osiągnięciu 9 kg nie wolno już chyba dziecka przewozić tyłem do kierunku
        jazdy, czyż nie?
        • mira31 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 23.05.05, 12:54
          nie wiem skąd wzięłaś, że powyżej 9 kg dziecko powinno jeździć przodem. powinno
          jeździć tyłem jak najdłużej ze względu na możliwość uszkodzenia kręgów
          szyjnych. przesadziłam córkę przodem jak miała rok i ważyła prawie 13 kg i to
          wydawało mi się wcześnie.
          • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 24.05.05, 21:21
            Mira - z instrukcji obsługi fotelikasmile
        • foxterier Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 23.05.05, 17:11
          po osiągnięciu 9 kg nie wolno już chyba dziecka przewozić tyłem do kierunku
          > jazdy, czyż nie?
          no wlasnie nie. dziecko zgodnie z zaleceniami powinno jezdzic tylem do
          kierunku jazdy przynajmniej do 3 roku zycia. wiekszosc samochodow nie ma jednak
          wystarczajaco duzo miejsca na takie foteliki. w zachodniej europie sa one
          powszechnie dostepne (polecam strony britaxa i jego wersji niemieckiej romera)
          i w testach wypadaja zdecydowanie najlepiej.
          nie ma sie co oszukiwac - foteliki z grupy 9-18 to duzy kompromis niezaleznie
          od producenta i wynikow testow.

jezeli uzywanie fotelika 0-13 korzytsajcie z niego tak dlugo jak sie da.

pozdrawiam
          • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 24.05.05, 21:19
            Foxterier - römery to chyba jedne z niewielu fotelików, które są przeznaczone
            to montowaniu tyłem do kierunku jazdy po 9kg. W większości wypadków instrukcja
            na to nie pozwala. Hmm, a jak ma się ilość miejsca w samochodzie to tego??
            Fotelik zajmuje chyba taką samą ilość miejsca niezależnie w którą stronę się go
            postawi??
            • foxterier Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 25.05.05, 22:53
              fotelik tak, ale nozki dziecka juz nie smile podobnie jest z oparciem - w pozycji
              do spania w niewielu samochodach jest wystarczajac ilosc miejca.

pozdrawiam
              • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 28.05.05, 19:30
                smile no tak, o nogach zapomniałamsmile) ale jakoś nie wyobrażam sobie w ogóle jak
                dziecko wówczas trzyma nogi, jak taki odpowiedni fotelik jest montowany, żeby
                to miejsce na nogi zostawić... hmmm ciekawe...
        • annakol1 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 25.05.05, 22:02
          gdzie masz dokladne wyniki testow ramatti
          chcialabym zobaczyc dokaldne wyniki a nigdzie ich nie moge znalezc???
          • coolka75 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 28.05.05, 19:28
            Dokładne wyniki testów nie są dostępne niestety. Na stronie producenta
            znajdziesz jedynie informację, że foteliki przeszły testy zderzeniowe w Adac i
            wyniki były pomyślne. W przypadku fotelika Mars jest nawet sformułowanie, że
            jest on jednym z najbezpieczniejszych na rynku.

Adac jest organizacją konsumencką i w zestawieniach publikuje jedynie badania
            fotelików wziętych z rynku. Gdy tylko ramatti wejdzie na rynek niemiecki a Adac
            przeprowadzi wówczas testy fotelików ramatti wziętych z rynku, to będziemy
            dopiero mieli publikację wyników, tak jak ma to miejsce w przypadku wszystkich
            fotelików badanych przez Adac.

Na razie foteliki były badane jedynie pod jednym względem - bezpieczeństwa - na
            zlecenie firmy ramatti. Tak więc wyniki są dostępne jedynie u producenta.
      • galaxia Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 06.07.05, 16:57
        foxterier napisał:

> mimo dobrych wynikow testow daleko obu fotelikom do kiddy life plus. (opierajac
        > sie na testach)

Tak Kiddy Life Plus jest najbezpieczniejszy.

> przypomne takze, ze w opinii pediatrow dziecko tak dlugo jak sie da powinno
        > podrozowac tylem do kierunku jazdy ze wzgledu na wrazliwosc kregow szyjnych na
        > przeciazenia.

I tu się właśnie kłania przewaga Kiddy Life Plus (tego z osłoną tułowia)
        względem innych fotelików z pasami .
        W fot. z pasami korpus jest spiety na sztywno z oparciem i w razie zderzenia
        ciężka głowka leci w przód a korpus "zostaje" na miejscu- duże ryzyko
        uszkodzenia kręgów szyjnych.
        Kiddy Life Plus (a ostatnio skopiowal to rozwiązanie także Recaro) trzyma
        dziecko za pośrednictwem spec. poduchy. Dzięki temu w razie gdyby korpus układa
        się cały na tej poduszce - ryzyko złamania kręgów szyjnych zdecydowani emiższe
        lub wykluczone.

Prawdą jest że jak długo się da powinno się jeździć tyłem dokierunku jazdy ale
        na 13 kg taka możliwość się kończy.
        Pozdr.
    • beasz28 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 23.05.05, 13:26
      My również mamy ten fotelik i też Sport-red - superowy!!! Jak nasza córcia
      jeździła wcześniej w foteliku 0-13kg to nic innego nie było tylko płacz - przez
      to ograniczaliśmy wyjazdy. Obecnie jazda autem sprawia jej największą na
      świecie frajdę, a stało się to z dnia na dzień - po kupieniu Ramatti. Coś w tym
      musi być smile))
      Tapicerka jest super i bezproblemowa w czyszczeniu. Kilka poziomów nachylenia -
      jak Paulincia zaśnie to może spać w wygodnej dla niej pozycji. Dla mnie
      rewelacja. Cena również.

Pozdrawiam
      Beata
      • syla27 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 23.05.05, 13:50
        no własnie, moja córeczka też przestała piszczeć w samochodzie, odkąd jeździ w
        tym foteliku, ciekawie tylko sie rozgląda dookoła
    • e_madziq Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 24.05.05, 13:45
      Mamy taki od ponad roku i jesteśmy baaaardzo zadowoleni. Musisz uważać na pewien
      drobiazg. Nie wiem czy dobrze to opiszę, ale spróbuję. Przy zapieciu pasów,
      między nóżkami jest kawalek miękkiego materiału który ma chyba chronić nóżki
      przed uciskaniem tego zapiecia. Ten materiał nie jest niczym przymocowany, tylko
      tak wsunięty pod zapiecie. Za każdym razem gdy wyciągałam dziecko z fotelika to
      razem z tym materiałem. Od pewnego czasu już nie mam z tym problemu, bo wkońcu
      przy takim wyciąganiu dziecka, pewno wypadł ten ochraniacz z samochodu i
      przepadł, a szkoda. Wystarczy albo bardzo uważać, albo samemu przyszyc, bo
      fotelik naprawdę warto kupić.
      Pozdrwaiam, Magda
      • syla27 Re: Fotelik RAMATTI 9-18 kg - opinie 02.06.05, 09:39
        U nas tek kawałek jest dobrze przymocowany, wcale nie wypada. Pewnie miałaś
        felerny fotelik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka