Dodaj do ulubionych

mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie

14.04.05, 10:34
Witam, zamierzam kupić mojemu 2,5 letniemu synkowi do jego pokoju mebelki -
stolik i krzesełka z serii MAMMUT Ikea. W związku z tym proszę o informację
użytkowników, posiadaczy tych mebelków czy warto je kupić, czy są wytrzymałe
oraz na jak długo, do jakiego wieku wystarczą dziecku.Chciałabym to wiedzieć,
gdyż w moim mieście nie ma Ikei, więc nie chcę jechać w "ciemno". Będę
wdzięczna za opinie. A przy okazji - może czyjeś dzieci wyrosły z tych
mebelków i ktoś ma na sprzedaż - byłabym zainteresowana.
rmarzenusia@o2.pl Pozdrawiam Mamamisiaka
Obserwuj wątek
    • mira31 Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 14.04.05, 10:57
      my mamy stolik, krzesełko, taboret mammut. mebelki są super, łatwe w utzymaniu
      w czystości, przecieram je wilgotną gąbką z cifem, dokładnie spłukuję wodą
      (robię to w wannie) i są jak nowe, stolik wytrzymał mazanie po nim flamastrami,
      długopisami i wszystko się zmywa. co bardzo ważne meble są super stabilne i nie
      przewracają się nawe jak dziecki wejdzie na stół. z naszego zestawu najmniej
      sprawdza się stołeczek , córka woli krzeselko z oparciem. polecam
    • karolinka_23 Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 14.04.05, 14:29
      Ja również polecam. Mamy stolik, krzesełko, taborecik i lampke. Niestety nie
      mogę powiedzieć do jakiego wieku wystarczają bo synek nie ma jeszcze 3 latek,
      ale warto kupić. Zresztą są niedrogie.
    • patatajowa Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 15.04.05, 10:11
      Witam, my kupiliśmy kilka rzeczy z tej serii jak córka miała 3 latka.Mamy
      stolik, krzesełko z oparciem, taborecik, lampkę, pudła na zabawki.Wszystko w
      zielono-niebiesko-różowym kolorze, fajnie to wygląda.Meble są lekki,stabilne i
      moim zdaniem niedrogie(stosunek jakość-cena)więc nie będzuie ci szkoda jak
      dziecko coś obedrze czy pomaluje.Z mebelków schodzi bardzo dobrze plastelina,
      farby,flamastry, kredki i nawet niezmywalny granatowy foliopissmile)-
      sprawdzone.Myślę że mebelki posłużą jeszcze do końca przedszkola.Fajne są , ja
      bardzo polecam, pozdrawiam patatajowa
      • aniaop Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 15.04.05, 16:06
        Ja mam caly zestaw, czyli oprocz stolu z krzeslami i taboretami, rowniez szafe,
        komode i lozko. Polecam bardzo, zwlaszcza, ze my kupilismy je 2 lata temu i
        nadal corce dobrze sluza. Mysle, ze posluza jej pewnie do konca przedszkola a
        czesc pewnie i dluzej, bo na identycznym lozku sypia moj 16-letni siostrzeniec.
        • leigh4 do aniaop 15.04.05, 17:17
          A ja własnie noszę się z zamiarem kupienia tych "większych" mebli mammut
          (komód). Brakuje mi tylko w tej serii regaliku na zabawki(myśłałam, że po
          zdjęciu drzwi szafa będzie ok, ale niestety w środku jest biała). Mam pytanie:
          a ile miała Twoja córeczka gdy kupowaliście jej te meble?I gdzie trzymacie
          ubranka i zabawki? Bo ja planowałam ubranka do komód, ale gdzie zabawki...?Jak
          to rozwiązaliście?
          • aniaop Re: do aniaop 16.04.05, 13:04
            Jak kupilismy te mebelki Zuzia miala 15 miesiecy. Ubranka jej trzymam w szafie
            (czesc na wieszakach a czesc na 2 szafowych polkach) oraz w komodzie. Jesli
            chodzi o zabawki, to kupilismy rowniez w IKEA wiszacy "pietrowy koszyk" z
            siatkowego materialu w kolorze mamutowo-zielonym, wiec idealnie pasujacy, ktory
            wisi przymocowany do karnisza i miesci wszystkie pluszaki a nawet bywa na
            jednym pieterku sypialnia zywego kota. Pozostale zabawki umieszczone sa w
            podobnym koszu, tylko duzo wiekszym i stojacym na ziemi- taki zamykany rozowa
            klapka na rzep- imitujaca kwiatka. Corka w pokoju ma jeszcze 2 polki na
            ksiazki, wiszacy papier do rysowania na scianie i to chyba tyle.
            • leigh4 Re: do aniaop 16.04.05, 13:21
              eszcze jedno: czy odkąd Twoja córeczka skończyła 15 miesięcy sama sypia w dużym
              łóżeczku czy to dopiero późniejszy zakup?
              • aniaop Re: do aniaop 16.04.05, 13:55
                Tak, odkad skonczyla 15 miesiecy sama sypia w duzym lozku. I cale szczescie, bo
                w lozeczku niemowlecym nigdy sypiac nie chciala, a odkad dostala swoj pokoj
                i "dorosle" lozko to przynajmniej zaczela do nas przychodzic nad ranem a nie na
                cala noc. Aha, przez pierwsze pol roku miala przylozone do lozka 2 materace,
                gdyby zdazylo jej sie spasc. W ciagu 2 lat spadla 2 razy, nic sie nie stalo.
    • marzennar Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 18.04.05, 14:49
      Witam. Dziękuję wszystkim mamom za opinie. Pomogły mi, zdecydowałam się na
      zakup mebelków i myślę, że mojemu Misiakowi będą się podobały. Pozdrawiam
      Mamamisiaka
    • jkwoj Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 19.04.05, 10:18
      Dzień dobry.
      Ja zakupiłam do pokoju dziecinnego z serii MAMUT zielone drewniane komody.
      Jak powkładałam rzeczy do szuflad, to komody się przeważały do przodu. Wydaje
      mi się, że zakończenie nóżek "na szpiczasto" nie jest najlepszym
      rozwiązaniem.Oprócz tego jak mociej się potrze wilgotną szmatką, to na szmatce
      zostaje zielony kolor. Najlepiej równomiernie przecierać całą komodę. Jeżeli
      chodzi o stolik i krzesełka to moja znajoma, która je zakupiła jest z nich
      zadowolana.
      Pozdrawiam
      • aniaop Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 19.04.05, 16:39
        Mam zielona komode. Co prawda stoi przy scianie, ale nic nie przewaza sie, a 3
        szuflady wypchane po brzegi. Jesli chodzi o wycieranie, to nie wiem jakim
        preparatem je wycierasz. Ja od 2 lat czyszcze zwilzona woda
        sciereczka/recznikiem kuchennym lub jeszcze lepiej wilgotnymi chusteczkami
        pampersa i jeszcze nigdy nie starlam farby. Tylko kurz i brudsmile)
        • jkwoj Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 19.04.05, 17:44
          Zgodnie z instrukcją przecierałam tylko zwilżoną wodą ściereczką. Może błąd
          tkwi w mocniejszym tarciu.
        • jkwoj Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 19.04.05, 17:48
          Dla uszczegółowienia komoda się przeważa jak ma odsunięte przynajmniej 2
          szuflady z ciuszkami i na wierzchu komody nic nie stoi.
          • leigh4 Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 19.04.05, 21:21
            No własnie, tak się obawiałam trochę jakości tych mebelków. I chyba i\obawy
            moje były uzasadnione... A jak z prowadnicami szuflad? Nic się nie psuje w
            użytkowaniu?
            • jkwoj Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 20.04.05, 08:28
              Jeżeli chodzi o prowadnice są na razie ok. Mebelki mam 10m-cy. Być może, że
              udają się również i dobre egzemplarze (jak widać niektórzy wypowiadają się
              bardzo pozytywnie nawet i na temat zielonych komód). W chwili obecnej na
              komodach mam ustawioną wieżę i koszyki z zabawkami i kosmetykami i komody się
              nie przeważają.
              To są tylko moje wrażenia. Komody wyglądają ślicznie, ale byłam troszeczkę
              zdegustowana tymi wadami, które opisałam. Acha, i wydaje mi się (nie wiem czy
              jest taka możliwość), że jednak lepiej oglądnąć przed zakupem konkretnie ten
              towar co kupujemy.
            • aniaop Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 21.04.05, 12:05
              U mnie szuflady, tzn prowadnice o.k. Nic sie nie zepsulo przez 2 lata.
              Faktycznie kupowanie w IKEA to troche kota w worku, bo ogladzasz dopiero w
              domu, jak skladasz. Natomiast IKEA wedlug mnie ma rewelacyjne podejscie do
              klienta i wszystkie reklamacje rozpatruje na jego korzysc. Tylko niestety
              trzeba sie pofatygowac z wadliwym towarem do sklepu, lub jesli nam
              sie "odwidzial". My np rzeczona szafe Mammut skladalismy dopiero 2 miesiace po
              jej kupieniu i wtedy zorientowalismy sie, ze brakuje nam do niej bokow. Po
              prostu boki do szafy sprzedawane sa w odzielnej paczce, tzn trzeba z polki
              wziac obie paczki a my przez nasze gapiostwo tego nie dopatrzylismy. I IKEA po
              tych 2 miesiacach nam te boki wydala mimo, ze absolutnie nie miala takiego
              obowiazku po takim czasie.
    • mamaszyma Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 21.04.05, 13:00
      My mamy z serii MAMMUT stolik, dwa krzesełka, szafę i niebieską komodę. Mamy to
      co prawda od roku, ale jestem bardzo zadowolona. Moja siostrzenica ma sześć
      lat i też ma stolik i krezsełka z tej serii i nie są dla niej za małe, więc
      posłużą jej jeszcze kilka lat.
      My mamy w szafie i komodzie ubrania a na zabawki kupiliśmy duży plastikowy
      pojemnik z Ikei (to jest niby stół dla dzieci, taki okrągły i tam wrzuciliśmy
      wszystkie drobiazgi. Na zabawki podoba mi sie też w Ikei taka drewniana komoda
      w której szufladki są z platikowych kolorowych pojemników. Moja siostreznica to
      ma i sprawdza się doskonale.
      • moyka_77 Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 21.04.05, 13:53
        Komoda Mamut ma z tyłu taki paseczek, który trzeba przykręcić do ściany,
        zapobiega to ewentualnemu przechyleniu komody jeśli np. dziecko uwiesi się na
        szufladzie.
        Pozdrawiam smile)
        • jkwoj Re: mebelki MAMMUT z Ikea- proszę o opinie 22.04.05, 11:07
          No właśnie. Też zauważyłam ten pasek, ale w życiu bym nie pomyślała, żeby
          mocować jeszcze komody do ściany. Skoro jest ten pasek do mocowania tzn. że
          pewnie producenci z IKEA też to przechylanie komód zauważyli. Oczywiście są to
          tylko moje "domniemania".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka