Dodaj do ulubionych

pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzebna!

23.08.05, 09:18
Drogie Emamy,
mój synek ma 15 miesięcy-wazy 12 kg.jest duzym chlopakiem.Chce mu kupic
fotelik samochodowy. Chcialabym taki od 9-36 kg (jeden a do konca)Czytalam o
deltim maly podroznik oraz kiddy life.Jestem w stanie zapalcic do 900 zl.
Tylko teraz sie zastanaiwma nad maxi cosi do 18 kg. I moje dwa pytania:
- od kiedy stosuje sie podpupnik (bo jezeli po 18 kg, to kupie porzadny
fotelik w tym przedziale wagowym a nastepnie podpupnik jakis niedrogi)
- no i jak sprawdzaja sie foteliki bez wlasnych pasow ? KIddy nie ma (jest do
36 kg) a maxi cosi priori ma wlasne pasy ale jest do 18 kg.

Doradzcie, bo nie mam zamiaru kupowac fotelika 0-18 kg a nastepnie 9-36 kg.

Bede wdzieczna za pomoc.

Marzena
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 23.08.05, 10:23
      foteliki bez pasow nadaja sie dla duzych dzieci, 15mczniak wylezie z niego
      szybciej niz go tam wsadzisz, pasy samochodowe nie daja mu zadnego bezpieczenstwa.
      polecalabym fotelik do 25 kg, troche go pouzywasz.
    • agusmichal Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 23.08.05, 10:53
      Jeśli jesteś w stanie przeznaczyć na fotelik 900zł to polecam kupować po kolei.
      Ja zdecydowanie sobie chwale ten system. Najpierw 0-13kg, potem 9-18kg i na
      końcu od 15kg do... Noworodkowi i małemu niemowlęciu zdecydowanie najwygodniej
      w kołysce-foteliku, roczniak przesiadając sie do większego ma super frajde ale
      musi siedziec w foteliku z pasami i pojeździ tak do ok 3 lat a potem zmiana na
      taki bez pasów (zapina się samochodowymi) i już do końca bo potem rozkłada się
      do podstawki.
      Nie wyobrażam sobie jednego fotelika od początku do końca... zresztą taki
      fotelik się zużywa i tapicerka raczej nie przetrwa 5 lat... A cały komplet
      trzech fotelików nie kosztuje wiele wiecej niż 900zł tymbardziej, że można
      potem odsprzedać jak się zmienia na większy.
      Dla nas rewelacją są foteliki maxi-cosi. Aktualnie mamy priori i już niedługo
      kupujemy rodi.
      aga
    • gemmavera Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 23.08.05, 12:46
      Kup Concorda - uznany, bezpieczny, lekki i wygodny. Ma własne pasy, nie zajmuje
      dużo miejsca, więc zmieści się nawet w niewielkim samochodzie. Fotelik jest tak
      wyprofilowany, że wygodnie w nim i małemu dziecku (mój dziesięciomiesięczny syn
      w ogóle w nim nie "latał"), i starszemu.
      Wożę w Concordzie już drugie dziecko i naprawdę sobie chwalę (chociaż mam tę
      starszą wersję, bez regulacji kąta nachylenia oparcia). Concorda, o ktorym mowa
      (Trimax) można obejrzeć np. tu:
      www.familyshop.com.pl/TOWARY/Concord/Trimax.html

Pozdrawiam smile
      gemma
      • leigh4 Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 23.08.05, 15:50
        Ja też polecam dwa foteliki, nie jeden "kombajn", choć byłam zafascynowana tym
        rozwiązaniem 9-36. Przekonał mnie sprzedawca w sklepie(choć nie kupiłam
        fotelika u nigosmile i moja koleżanka, która używa właśnie takiego fotelika 9-36.
        Kupiłam w końcu maxi cosi 9-18 i jestem b. zadowolona. Sporo jeździmy, na
        długie trasy, a fotelik jest świetnie dopasowany do dziecka w tym przedziale
        wagowym i jest w nim naprawdę dobra(i cicha) regulacja oparcia. Mały zasypia na
        siedząco, potem zmieniam mu pozycję na leżącą i śpi sobie spokojnie, a nie "na
        dzięcioła"smileU nas nie sprawdziłby się fotelik 9-36-za dużo jeździmy, Małmu musi
        być wygodnie, a po kilku latach tak intensywnego użytkowania podejrzewam, że
        nie wyglądałby za ciekawiesad
        • malwes Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 23.08.05, 20:39
          Myślę, że Twój synek jest jeszcze za mały na fotelik bez własnych, osobnych
          pasów. Producenci producentami a bezpieczeństwo to inna sprawa wink.
          Polecam fotelik do 18kg. Ja mam Bebe Comfort Iseos i uważam, że jest super. Ale
          Maxi Priori też.
    • jogaj Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 23.08.05, 22:03
      Moj synek tez byl duzy,myslalam o Delitimie,ale jakos tak smiesznie w nim
      wygladal,byl od razu za maly.
      Kiddy z tego co mi sie wydaje,nie ma wlasnych pasow,ale ma ta barkierke,ktora
      spelnia funkcje pasow,to niby jest bezpieczniejsze.On chyba jest rozkladany do
      spania wiec to tez nie stanowi problemu. Podpupnik chyba mozna stosowac od
      15kg,ale to nie jest najlepsze rozwiazanie,bo nie ma ochrony bocznej jak w
      foteliku,wiec ile sie da lepiej w foteliku.
      Ja mysle,ze najlepiej pojechc do sklepu i poprzymiezac synka do fotelikow,a
      potem jeszcze zobaczyc jak w samochodzie to wyglada.
      Ja mam maly samochod i mimo,ze moge rozlozyc fotelik do spanie nie dam rady tego
      zrobic,bo nie ma miejsca na nogi,przeszkadza przedni fotel.
      Pozdrowienia-Jola
    • agni71 Re: Kiddy a Priori - długie... 23.08.05, 23:22
      > Drogie Emamy,
      > mój synek ma 15 miesięcy-wazy 12 kg.jest duzym chlopakiem.Chce mu kupic
      > fotelik samochodowy. Chcialabym taki od 9-36 kg (jeden a do konca)Czytalam o
      > deltim maly podroznik oraz kiddy life.Jestem w stanie zapalcic do 900 zl.
      > Tylko teraz sie zastanaiwma nad maxi cosi do 18 kg.

Mam obydwa te foteliki, Kiddy Life Plus i Maxi Cosi Priori. Powiem tak - jeśli
      chodzi o wygodę, to u nas lepiej się sprawdza priori. Kupiłam go dla młodszej
      córki, ale ona nie tolerowała tego fotelika, więc przesadziliśmy ją do Priori
      i jest OK. W Kiddy jezdzi starsza córka, która lepiej go toleruje, ale też
      skarży sie czasem, że jest jej pod tą poduchą niewygodnie.
      Jeśli chodzi o zapinanie dziecka, to mnie również łatwiej jest wpiąć małą w
      Priori niz zapiąć pas sam. na tylnym siedzeniu, co jest konieczne przy Kiddy.
      Jednak nie sugeruj się tym, że Kiddy nie ma własnych pasów, bo tę funkcję
      pełni w nim ta poducha, co ma sprawiać, że fotelik jest super bezpieczny. To
      zupełnie inne rozwiązanie niz w typowych fotelikach 15-36kg.
      Zaletą Kiddy jest to, że do końca dziecko jezdzi w calym foteliku, a nie na
      poddupniku, jak jest w większości (jeśli nie we wszystkich) innych fotelikow w
      przedziale 9-36kg.
      Z kolei w Priori łatwiej sie rozkłada fotelik do pozycji leżącej - mozna to
      zrobic jedną ręką, podczas jazdy.
      Żeby rozłożyc Kiddy, trzeba odpiąć pas, a więc zatrzymać samochód.
      Reasumując, biorąc pod uwage wygodę dziecka i dorosłego polecałabym raczej
      Priori, a pózniej np. Rodi tej samej firmy - cenowo wyjdzie porównywalnie do
      Kiddy. Natomiast, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to z tego co się orientuję
      Kiddy ma lepsze notowania.
      NA PEWNO koniecznie przymierz dziecko do fotelika. Szczegolnie do Kiddy, bo
      jest naprawde spacyficzny. Moja Laura próbowała się wyrwać, ale myślałam, że
      sie przyzwyczai. Nie przyzwyczaiła się - ryczała non stop w tym foteliku,
      myślę, że poducha gniotła ja w (przyznaję, pokażny) brzuszek (ale dziecko
      mialo 10 mies.! Co by było pózniej?) Starsza córka jest chudzielec i dlatego
      lepiej znosi jazde w nim.

aga
      • lgosia1 Re: Kiddy a Priori - długie... 23.08.05, 23:28
        dla mnie ogromną zaletą kiddy live plus jest to, że jest zdecydowanie bardziej
        bezpieczny obok romera king ts lub ts plusa od fotelików maxi cosi czy innych
        firm. Mały jeździ w kiddy codziennie i nie protestuje. Polecam przestudiowanie
        crashtestów adaca lub jakichkolwiek innych testów niekoniecznie niemieckich
        instytucji i skupienie się na funkcji bezpieczeństwa a w drugiej dopiero
        kolejności wyobrażeń o wygodzie.
        • agni71 Re: Kiddy a Priori - długie... 23.08.05, 23:44
          lgosia1 napisała:

skupienie się na funkcji bezpieczeństwa a w drugiej dopiero
          > kolejności wyobrażeń o wygodzie.

Wyobrażeń? Jeśli w jednym foteliku dziecko drze sie ja opetane i próbuje
          zepchnąć z siebie poduchę, a w drugim siedzi spokojnie i sie uśmiecha, to chyba
          sobie nie WYOBRAŻAM, że w tym drugim jest mu wygodniej!?
          Wydaje mi się, że uczciwie opisałam oba foteliki, podkreślając, że Kiddy lepiej
          wypada w kwestii bezpieczeństwa, a Priori DLA MOJEJ CÓRKI jest wygodniejszy.
          Do Igosi (i Galaxii, która pewnie wkrótce również zabierze głos) - nie
          przekonujcie mnie do Kiddy. mam ten fotelik, będę go używać. Jednak uważam, że
          nie dla każdego dziecka jest dobry.

Acha, warto też przyjrzeć się ofercie fotelików Roemer (byl niedawno długi
          wątek).

aga
          • lgosia1 Re: Kiddy a Priori - długie... 24.08.05, 00:53
            oczywiście że bardziej niebezpieczne jest jeżdżenie z rozwrzeszczanym dzieckiem
            niż jazda nawet w najbezpieczniejszym foteliku - rozpisywałam się w podobnym
            wątku na ten temat. Nikomu też nie każę kupować kiddy live plusa. Ubolewam
            jedynie nad faktem, że wiele mam opiera swoje "wyobrażenia" o wygodzie na
            podstawie pięciominutowych oględzin w sklepie. Nie kupują danego fotelika i nie
            mają okazji jeździć nim na codzień więc skąd to twierdzenie że mało wygodny???
            No właśnie na podstawie pięciu minut w sklepie.
            Ubolewam nad faktem, że niektóre mamy nie biorą pod uwagę wyników crash testów
            różnych instytucji nie tylko niemieckich. Albo nie wierzą w te crash testy albo
            uważają, że w końcu wypadek jest splotem tak wielu różnych czynników, że
            czasami i najlepszy fotelik nie pomoże - bo co ma być to będzie. Sama czasami
            tak myślę.
            Nikomu nie każę kupować kiddy live ani romera. Wyraziłam swoje zdanie i mam
            nadzieję, że niektóre mamy, które mogą nawet niewiedzieć o crash testach po
            moim poście mają okazję się dowiedzieć - że jest coś takiego i że maxi cosi czy
            concord wcale nie musi być najlepszy tylko dlatego, że twierdzą tak np
            sprzedawcy (na których miałam okazję się natknąć). Wyrażam też swoje
            zdziwienie, że spotyka się wiele postów, w których mamy piszą o bezpieczeństwie
            lub braku bezpieczeństwa danego fotelika na podstawie własnych obserwacji, że
            skoro ma własne pasy, to rzekomo bezpieczniejszy itp. No ale skąd takie
            wnioski??? Lub tym podobne przemyślenia, że fotelik jest bezpieczny, gdy nie
            jest kombajnem... Ciągle się dziwię skąd takie wnioski?
            Ja akurat swoje wnioski opieram na wynikach crash testów i namawiam mamy do
            kupowania fotelików, które w crash testach zajmują dobre miejsca. Oprócz kiddy
            i romera trochę tych fotelików jest.
            Oczywiście to jest tylko moje zdanie i każdy może mieć inne. Jest to po prostu
            mój punkt widzenia w temacie poruszonym przez autorkę wątku i nie mam zamiaru
            odnosić się do wypowiedzi mam z innym zdaniem. Każdy robi jak uważa za stosowne.
            Nie rozumiem agni71 czemu odbierasz mój post jako jakiś atak? Równie dobrze ja
            mogłabym napisać post skierowany do ciebie pod tytułem "nie namawiaj mnie na
            maxi cosi, bo uważam, że nie dla każdego dziecka jest dobry".
            Ty wyraziłaś swoje zdanie, pozwól mi wyrazić moje zdanie a autorka wątku sobie
            wysnuje własne wnioski i tyle.
            Co do używania przeze mnie zwrotu "wyobrażenia o wygodzie" - nie potrafię użyć
            innego zwrotu, bo w końcu wyrażam swoje zdanie. A moje zdanie jest odmienne od
            twojego i tyle.
    • detinka Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 23.08.05, 23:41
      Jasne, że trzeba zwrócić uwagę na testy bezpieczeństwa ale nie zgodze się, że
      wygoda jest mniej ważna. Dla mnie to sprawa nr.1 !!! Nawet w
      najbezpieczniejszym foteliku sporo ryzykujemy jeśli z tyłu siedzi
      rozwrzeszczany maluch a my chcemy się skupić na jeździe. Tak więc jak ze
      wszystkim musisz znaleźć złoty środek wink
      • malwes Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 24.08.05, 09:19
        ADAC:
        www.adac.de/Tests/Kindersitze/default.asp?ComponentID=116290&SourcePageID=70159%230

W testach 2005 nie ma ani Kiddy Life ani Maxi Cosi - za to jest Chicco i
        Concord i Romer.
        • lgosia1 Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 24.08.05, 13:26
          kiddy live był zwycięzcą w swojej klasie zdaje się w 2003r. W 2004 r. zwycięzcą
          w swojej klasie był romer king ts, a w 2005r romer king ts plus. Do każdego
          testu zgłaszane jest zaledwie kilka fotelików w swojej klasie i podejrzewam, ze
          nie zgłasza się fotelików, które już raz były testowane, no chyba że producent
          zmienia coś konstrukcyjnie i chce np poprawić noty fotelika.
          Kiddy live plus i romer king ts lub ts plus są w innej klasie. Wymienione
          romery są do 18 kg a kiddy do 36. Polecam przestudiować testy z kilku lat.
          Znajdzie się dość duży wybór bezpiecznych fotelików i nie musi być to
          kiddysmile))))
          • lgosia1 Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 24.08.05, 13:30
            a jeśli chodzi o obecność concorda w testach 2005 to nie popisał się ze swoją
            ocenąsad((( Porażka. Przedostatnia notasad
            tu są wyniki:
            www.adac.de/Tests/Kindersitze/tab.asp?ComponentID=116291&SourcePageID=116434%230
            • lgosia1 Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 24.08.05, 13:32
              a i bardzo ważne dla początkujących w temacie fotelikowym mam. Trzeba brać pod
              uwagę modele konkretnej firmy. To że w jakiś testach wygrał jakiś fotelik firmy
              X nie oznacza, że wszystkie foteliki firmy X są ok. Czasami w postach używamy
              skrótów myślowych operując tylko nazwami firm - co jest błędem.
            • gemmavera Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 24.08.05, 13:39
              > a jeśli chodzi o obecność concorda w testach 2005 to nie popisał się ze swoją
              > ocenąsad((( Porażka. Przedostatnia notasad

Przepraszam, ale nie znam niemieckiego - gdzie widzisz tę ostatnią notę?
              Concord pojawia się dwa razy, raz jest to Ultimax (ale nie 9-36, tylko do 18
              kg), a drugi raz Lift (15-36) - który wypadł tak słabo?
              • lgosia1 Re: pomóżcie podjąć decyzję-porada pilnie potrzeb 24.08.05, 13:44
                sorry znowu ten skrót myślowy - oczywiście o ultimaxa mi chodzi, który otrzymał
                całościową notę tylko ausreichend - co jest przedostatnią oceną. Dla mnie to
                zaledwie "wystarczająco" - a to "0" w rubryczce sicherheit jakoś mnie przeraża.
                Wolę "+" w tej rubryczce. Concord livt protect ma ocenę dobrą. Czyli wysoko,
                bo wyżej jest tylko bardzo dobrasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka