Dodaj do ulubionych

Jaki nocnik

23.08.05, 16:15
Pediatra doradzil mi by mojego 9-miesiecznego synka zaczac wysadzac na
nocnik, zeby go przyzwyczajac do nocnika zanim zacznie chodzic (jak dziecko
zacznie chodzic to juz nie chce siedziec na nocniku i wtedy sa problemy z
pozegnaniem z pielucha).
Nie wiem czy sa rozne rozmiary nocnikow - dla dzieci majacych mniej niz rok i
tych ktore sie ucza korzystac z nocnika w wieku dwoch lat.
Jestem ciekawa co polecacie. Czy wystarczy zwykly czy jakis z bajerami? Albo
czy ktores sa wygodniejsze od innych?
Z gory dziekuje za podpowiedz.

A
Obserwuj wątek
    • gabi54 Re: Jaki nocnik 24.08.05, 12:04
      a nie sądzisz, że to jeszcze za wcześnie? Dziecko jest gotowe do kontrolowania
      zwieraczy dopiero w wieku 2 lat a i tu nie zawsze. U nas nauka trwała dosłownie
      4 dni, jak mała miała 2 latka i 3 mies. Obyło się bez stresu i problemów. A co
      do odpowiedzi na pytanie: to chyba musisz po prostu wziąć bobaska i
      poprzymierzać, bo nie wiem czy znajdziesz nocniczek na taką małą pupkęsmile
      • gabi54 Re: Jaki nocnik 24.08.05, 12:05
        acha, najwygodniejsze są te z szerokimi brzegami, tak żeby nie uwierały w
        pupkę, najlepsze te z naklejoną kaczką, lub nowe pojawiły sie z wizerunkami
        kubusia puchatka.
    • alexsc Re: Jaki nocnik 24.08.05, 13:15
      Ja posadziłam moje synka pierwszy raz gdy miał 8-9 miesięcy, nie było dramatu,
      zrobiła ładnie co trzeba było. Nawet mu się podobało. Musiałam tylko wyrzucić
      baterie z pozytywki bo gdy zaczynała grać ona zaczynał płakać. Teraz czasem
      zrobi jak się go posadzi, czasem nie. Kupiłam mu nowy nocnik Fisher price, ten
      w kształcie krzesełka. To była głupota z mojej strony. W tym jeszcze nic nie
      zrobił za to uważa go za swoje siedzonko...
    • izia30 Re: Jaki nocnik 24.08.05, 13:42
      nie chce krytykowac z gory twojego pediatry ale opowiada bzdury. dopiero okolo
      20 mca iklad nerwowy dziecka zaczyna kontrolowac zwieracze i dopiero wtedy
      dziecko wie ze mu sie chce, wiec wysadzanie 9 mczniaka to tresowanie samego
      siebie, po ;prostu nauczysz sie kiedy dziecko robi (bezwiednie) a nauka bedzie
      trwac ponad rok (ta podstawowa zwiazana z wolaniem w dzien) pozwol dziecku
      dorosnac.
      moja nauczyla sie w ciagu 2 dni jak miala 2 lata i 2 mce.
      a nocnik najlepszy jest taki zwykly standartowy, ewentualnie ladnie pomalowany z
      pozytywka w dnie.
      • iwek33 Re: Jaki nocnik 24.08.05, 14:32
        Zgadzam się z poprzedniczką, wysadzanie na nocnik dziecka 9 miesięcznego nie ma
        nic wspólnego z nauką czystości,dzieciak jest w stanie kontrolować zwieracze
        gdy ma około 2 latek, wtedy nauka trwa dosłownie chwilę, mój pierwszy synek
        uczył się tydzień, a drugi 4 dni, jak skończyli dwa latka. Starszego synka też
        zaczęłam sadzac na nocnik jak miał rok, ale mały zupełnie nie wiedział o co mi
        chodzi ( no bo nie mógł) a chociaż czasem udało mu się nasiusiać to było to na
        zasadzie przypadku. To nie ma sensu, pediatra stanowczo doradził mi odłożenie
        nauki, gdy mały będzie miał okolo 2 latek, ( uprzedził mnie o opiniach babć i
        ciotek, które będą krytykowac, że dwulatek siusia jeszcze w pieluchę i kazał
        się nimi nie przejmować) zrobiłam tak jak polecił pediatra, bo bardzo go cenię
        i rzeczywiście nauka dwulatka to dosłownie moment. Trzeba wtedy zdecydowanie i
        konsekwentnie używać nocniczka i przygotować się na wpadki ( posiusianie
        majteczek, podłogi itp) ale trwa to parę dni. Polecam najprostsze nocniczki (
        np:te popularne z kaczuszką, żadnych fczek, autek itp: nocnik ma się kojarzyć z
        tym, z czym ma , czyli z siusiu i kupką, a nie z zabawą. Powodzenia
    • ewitak25 Re: Jaki nocnik 24.08.05, 14:30
      Twój pediatra jest chyba starszej daty, prawda? Ja mam problem z moją mamą -
      pediatrą, która uważa, że dziecko trzeba sadzać jak najwcześniej. Suszy mi
      głowę teoriami o spisku producentów pampersów mającym na celu wydużenie okresu
      stosowania pieluch. Oczywiście możesz sadzać małego na nocnik ale po co?
      Posiedzi a i tak nic nie zrozumie, trafisz z kupą albo nie ale i tak to będzie
      tylko i wyłącznie przypadek. Dzieciak w tym wieku nie wie kiedy będzie siusiać,
      w najlepszym wypadku zorientuje się w trakcie. Moja córcia ma rok i 7 miesięcy,
      wie kiedy robi kupkę ale nie jest w stanie tego przewidzieć ani powstrzymać.
      Mogę ją sadzac na nocnik ale po co? Żeby czekać na siusiu? Bez sensu. Naprzwdę
      nie warto.
      • mama007 Re: Jaki nocnik 24.08.05, 14:50
        hej
        popieram dziewczyny odnosnie wieku dziecka i zwyklych nocnikow bez bajerow (bo sie potem okazuje ze dziecko nie sika do nocnika bo nie chce sikac foce na glowe itp...)
        pozdrawiam
        Aga
    • tata_ziomal_corci Re: Jaki nocnik 24.08.05, 14:50
      Witaj,

> Pediatra doradzil mi by mojego 9-miesiecznego synka
      > zaczac wysadzac na nocnik, zeby go przyzwyczajac
      > do nocnika zanim zacznie chodzic

Pediatra to nie jest istota idealna i nie zawsze ma rację. Niektórych to nawet
      można/trzeba doedukować do naszej epoki.

> (jak dziecko
      > zacznie chodzic to juz nie chce siedziec
      > na nocniku i wtedy sa problemy z
      > pozegnaniem z pielucha).

Bez przesady. Nasza córcia zaczęła używać nocnika gdy świetnie radziła sobie z
      chodzeniem i było to ponad rok później niż Twój pediatra próbuje to robić. Daj
      sobie spokój. Po co tak tresować tego maluszka. Tylko jego delikatna pupka go
      poboli. Powyższe aurgumentowanie sadzania 9-miesięcznego dzieciaczka na nocnik
      nie przemawia do mnie i świadczy raczej o osobie posługującej się takimi
      argumentami.

Spokojnie. Na wszystko przyjdzie czas.

pozdrawiam i życzę jeszcze długich beznocnikowych miesięcy dzieciaczkowi,
    • mycha208 Re: Jaki nocnik 25.08.05, 10:38
      Nie wiem po co te komentarze. DZiewczyna pyta jaki nocnik, a nie potrzebuje wywodów na temat starszego pokolenia, braku kontroli zwieraczy. Ten temat zresztą był już przedyskutowany w innym wątku.
      • iwek33 Re: Jaki nocnik 25.08.05, 13:20
        W Twojej odpowiedzi w ogóle nie znajdzie żadnej porady, ani w sprawie nocnika,
        ani momentu wysadzania dziecka, po co więc to? A w poprzednich odpowiedziach
        typy nocniczków są wymienione. Trzeba uważnie czytać.
    • yennaxoxo Re: Jaki nocnik 25.08.05, 13:29
      Nie poleam nocnika Fisher Price model grajacy,wprawdzie:
      -jest stabilny ze wzgledu na swoj tronowaty krztalt
      -miska na siuski jest wyjmowana i przez to latwa w utrzymaniu
      ale!
      -miska slabo przylega do nocnika i w przypadku mojego synka czesc moczu
      znajduje po sikaniu na podlodze, mimo ze jest dodatkowe zabezpieczenie dla
      chlopcow,fatalnie!
      prawie za kazdym razem musimy scierac siuski z podlogi.
      jezeli chdzi o wielkosc tego nocnika,to moim zdaniem jest on dla dzieci do 3
      lat,mimo swej pozornej wielkosci.
      pozdrawiam smile
      • aga_qan Re: Jaki nocnik 25.08.05, 15:31
        a ja sie z wami nie zgodze. moja mala siada na nocniku od jakichs 2-3 miesiecy
        czyli od ok 8-9 miesiaca zycia. ma taki grajacy z kaczuszka, z szerokumi
        bokami,zeby nie uwieraly w pupke. o dziwo, mala pupka nie wpada do srodka wink
        No i z tego wczesnego wysadzania okazalo sie ze mala uwielbia nocnik, pierwsza
        rzecza rano jest "EE" i jak widzi nocnik na horyzoncie to az cala podskakuje.
        ZAWSZE udaje sie siusiu i w 90% kupka. W ciagu dnia jeszcze kilka razy wola ee
        i wtedy tez ZAWSZE jest siusiu i najczesciej jeszcze 2 kupki. Rezultat taki, ze
        rzadko zdarza sie kupka w pieluszce, mala jest dumna jak paw kiedy zabrzmi
        melodyjka i chwalimy ja za udane posiedzenie i nie bedzi eproblemu w
        przyszlosci z dzieckiem uciekajacym na widok nocnika.
        Nadal uwazacie ze to katowanie malucha?
        wink)

p.s.
        nasz nocnik kosztowal 16 pln, mozna go kupic w smyku i chyba tez w
        supermarketach
        • iwek33 Re: Jaki nocnik do Aga-gan 26.08.05, 08:49
          Cześć!
          Oczywiście, w Twoim przypadku absolutnie nie można mówić o "katowaniu malucha",
          może Twoja córcia jest wyjątkowym dzieckiem, u którego układ nerwowy dojrzewa
          rok wcześniej niż u 99% dzieci, i sukcesy nocnikowe zostaną już na stałe, a
          może fascynacja nocnikiem okresowo minie, tak było u mojej koleżanki, której
          córeczka siusiała i robila kupkę na nocnik w wieku 1 roku, była za to
          nagradzana, a koleżanka dumna i zadowolona. Jak mała miała 1,5 roku sytuacja
          zmieniła sie o 180 stopni i nocnik z dnia na dzień stał się wrogiem i za żadne
          skarby nie chciała usiąść, oczywiście nadal musiala nosić pieluszki. Teraz ma
          2latka i dwa miesiace i od nowa uczy się siadać i załatwiać na nocik, już
          bardziej świadomie , tak jak przecietne dwulatki. Pozdrowienia.
          • dadgam Re: Jaki nocnik do Aga-gan 26.08.05, 10:07
            ja bym poczekała do 18 miesiąca i kupiła najzwyklejszy nocnik bez bajerów

owszem, próbowaliśmy już w wieku 15 mies. sadzać małego ( tak z ciekawości ) i oczywiście rezultatów żadnych indifferent
            więc odpuściłam i czekam
            • jolakl do dadgam 26.08.05, 10:15
              Śledzę sobie ten nocnikowy watek, bo tez babcie i madre ciocie susza mi głowe,
              ze nasz synek, urodzony prawie jak Twoj Karolek - 30 kwietnie 2004, ciagle
              biega z papmerami. Aby na chwile babcie zagłuszyć wzielismy się z edukację
              zabkowa i od 2 tygodni regularnie myjemy zabki. Do tego z reszta nikt mnie nie
              musial przekonywac, ale z tym nocnikiem??? Chyba odpuszcze temat przynajmniej
              jeszcze troche. Pozdrawiamsmile
    • frytki3 Re: Jaki nocnik 01.09.05, 14:46
      Chyba jest prawdą że dzieci jak są mniejsze to robią bez problemu na nocniczek,
      a później się okazało że sytuacja się odwraca i nie chce dziecko patrzeć na
      nocnik, więc uwazam że nie ma co męczyć dzieciaka jak chce to niech robi a jak
      nie to dać mu spokój. i chyba też tak zrobię ze swoją córeczką, czasem jej się
      uda zrobić (ma 1,5 roku) a czasem prymitywnie stoi i robi w pampersa i znaku
      nie da. Robi z premedytacją, myślę że nadejdzie taki dzień że sama zacznie
      wołać eee. Mam pytanie : czy nie orientujecie się może czy są wogóle w
      sprzedaży nocniki dmuchane, bo wyjeżdżam za granicę i nie chcę się tarabanić z
      nocnikiem w samolocie ? Zatroskana mama.
    • thrier Re: Jaki nocnik 02.09.05, 10:23
      Ja też polecam ten nocniczek z kaczuszką ale bez pozytywki. Moja stasza córcia
      byłą sadzana na kupkę od ok.9 mca życia. WYrobiła sobie wygodny dla mnie nawyk
      robienia kupki o określonej porze (po 2 śniadaniu, około 11), oczywiście nic na
      siłę. Z pieluchą w dzień pożegnała się tydzień przed 2 urodzinami i uważam, że
      był to super pomysł. Młodsza córcia też korzysta z tego nocniczka (jest
      naprawdę trwały i estetyczny) choć nie miała ochoty siadać jak jej starsza
      siostra na nocnik w tym wieku. Miała 20 mcy jak zaczęła się kontrolować i teraz
      siusiu ląduje w nocniku a z kupką jest niestety gorzej, bo często w majteczki.
      Nocnik na pewno nie będzie za duży, ma bardzo szeroki rant i pupcia nawet
      niespełna rocznika będzie miała wygodnie (o ile nie będzie siedzieć godzinami ;-
      )) ).
      Jeśli jesteś przekonana do słuszności opinii pediatry i w zgodzie z własną
      intuicją, to spróbuj - jak się nie uda, nocnik przyda się na później.
      Powodzenia!!!!
      • madzialena11 Re: Jaki nocnik 02.09.05, 11:28
        My próbowaliśmy dużo razy i za kazdym był odwrotny efekt - siusiu na podłodze,
        aż pewnego dnia...nastąpiła przełom. W ciągu trzech dni córeczka nauczyła się
        korzystania z nocniczka. Miała wtedy równo 21 miesięcy. Gorzej było z kupką.
        Często robiła w majteczki albo czekała na pampersa. Ale po niecałym miesiącu i
        to opanowaliśmy. Teraz pampersy potrzebne są nam tylko na noc smile Aaa... i
        jeszcze zdarza się wpadka podczas dziennej drzemki sad
      • madzialena11 Re: Jaki nocnik mamy... 02.09.05, 11:30
        A nocniki mamy dwa: jeden z promocji Huggiesów(jako gratis), a drugi taki
        malutki, kupiony za 6 zł (ja go nazywam podróżnym).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka