Dodaj do ulubionych

chusta-warto kupic?

31.10.05, 11:57
moja 5 tyg coreczka jest bardzo towarzyska. chcialabym ja miec przy sobie a
nie latac co chwile przez caly dom a bo wypadl smoczek a bo Olence sie nudziwink
słyszałam o chustach do noszenia dzieciaczkow nawet tych malutkich.czy ktoras
z was uzywa takowej?macie jakies uwagi?bardzo prosze o opinie.
pozdrawiamy Agnieszka i Olenka
Obserwuj wątek
    • ama.mama Re: chusta-warto kupic? 31.10.05, 12:31
      ja mam chustę (ok. 140zł, www.fasolka.pl ) typu brasiliana. i żałuję, że tak
      późno ją kupiłam, bo gdy mała miała 6,5 m-ca. chustę mam prawie zawsze ze sobą,
      gdy sie gdzieś wybieram z córcią, czyli: do sklepu (można wejść do sklepów o
      każdej ilości schodków), do koleżanki, do kościoła ją biorę w chuście - nie
      martwię się o wózek i mogę wedrować po kościele i pokazywać ciekawe rzeczy,
      była z nami w Tatrach i nosiłam córcię po dolinach(wyżej tylko nosidło), gdy
      załatwiam sprawy w mieście i chcę Zuzkę nakarmić, to w chuście mogę karmić
      nawet idąc i to z pełną ochroną naszej intymności, nic nie widać. Zuzkę noszę
      poziomo, częściej na biodrze, a niedługo, gdy zacznie chodzić, to na plecach.
      rety, ale się rozpisałam. Trochę cierpliwości wymaga nauka noszenia malucha -
      dwa dni ćwiczyłam, aby się poczuć bezpiecznie i pewnie. Do chusty przypinam
      jakąś zabawkę i Zuzka ma co robić. Polecam!
      • bulbulina Re: chusta-warto kupic? 31.10.05, 15:44
        dzieki za odpowiedz!chyba
      • mysia125 TAK !!!!!!! 31.10.05, 19:39
        ale tylko taka wiazana szmate, a nie z kolkami. Brasiliana to taka wiazana czy
        kolkowa? W tej wiazanej ciezar dziecka swietnie sie rozklada- moj Klusek ma
        ponad 9 kg i gdy go nosze, czuje sie lzej niz w ciazy.

z reka na sercu-chusta to oprocz wozka byl nasz najlepszy zakup. Zawsze ja mamy
        w torbie od wozka i nie jednen raz uratowala nam zycie- jako hamak na spacerze
        czy balkonie, gdy maly nie chcial siedziec w wozku, jako usypiacz przy
        marudzeniu, etc. Nasza ma 4,60 m i sie wiaze w 10 sekund. Naprawde warto!

------------------------
        Kasia,Mama Felixa
        (Felix 23/01/2005)
        • narewka2 Dlaczego lepsza wiązana? 31.10.05, 19:51
          A dlaczego polecasz wiązaną zamiast z kółkami? Jak wiąże się taką chustę? My
          mamy z kółkami i jesteśmy bardzo zadowoleni, ale mały waży teraz 7kg i jakby
          dało się trochę lepiej rozłożyć ciężar na plecach byłoby super.
          • ama.mama Re: Dlaczego lepsza wiązana? 31.10.05, 22:09
            no własnie, ja mam z kółkami brasilianę, ale cięzar mi się świetnie rozkłada,
            czy w wiązanej jest jeszcze lepiej?
          • mysia125 bo jest bardziej anatomiczna 01.11.05, 08:18
            Chusta kolkowa wisi na przeciwleglych ramionach (zazwyczaj) jak torba. Wiec sie
            ja zalicza do pomocy przy noszeniu tak jak np. nosidla na brzuch. Natomiast
            klasyczna chusta wiazana jest o tyle lepsza, ze zarowno dziecko jak i noszacy ma
            wiecej punktow podparcia. Dobrze zawiazana chusta pozwala nosic dziecko nawet do
            dwoch lat bez czucia jego ciezaru. Acha, i wcale nie jest to trudne! Malo tego,
            wyglada tez bardzo trendi- skoro moj malzonek sobie nie wyobraza Kluska na
            dluzszych wyjsciach bez chusty...

do tego chusta wiazana daje wieksze mozliwosci wiazania - na boku, z przodu jak
            kolyska, z przodu do siedzenia, z tylu, etc. Nawet blizniaki na krotszych
            dystansach mozna przeniesc. Moje szczescie jest bardzo ruchliwe i wscibskie, a
            chusta pozwala mi np. bezpiecznie gotowac czy chodzic na zakupy bez ryzyka
            zepsucia przez Mlodego czytnika kart przy kasie wink

polecam !

jesli ktos jest zainteresowany wiazaniem lub chce zobaczyc nasze zdjecia -
            zapraszam do maila mysia125@gazeta.pl
            ------------------------
            Kasia,Mama Felixa
            (Felix 23/01/2005)
            • ama.mama Re: bo jest bardziej anatomiczna 01.11.05, 11:13
              mysia, ja dalej nie kumam, musiałabym to chyba zobaczyć. gdzie masz węzeł? ja
              przekładam chustę przez jedno ramię i przeciwległe biodro. to, co opisujesz,
              też działa w mojej chuście - rozkład ciężaru, różne pozycje noszenia, hamak
              moge zrobić małej. ta chusta jest dla dzieci do 12kg. kółka też możesz
              wiązać "na boku, z przodu jak
              > kolyska, z przodu do siedzenia, z tylu, etc. ". i nie czuć ich, bo są
              opatulone materiałem.
              chętnie obejrzę Wasze zdjęcia, oferuję też swoje, jeśli ktoś ma ochotę, dajcie
              znać, wyślę. pozdrowionka
              • ithilhin Re: bo jest bardziej anatomiczna 01.11.05, 20:24
                bo Mysia opisuje chuste nie z kolkami, tylko taki dluugi (4.60) kawalek materialu (szerokosc 70 cm).
                ktory wiazesz odpowiednio, zeby nosic bejbusa.
                przykladowe rysunki tutaj: www.nandu.hu/English/Practical/babycarrier.htm
                sama od Mysi wlasnie zapozyczylam ten pomysl i uszylam (czytaj: wycielam i dalam do obszycia
                lamowka) taka z flaneli. wczesniej mialam kolkowa - tez samodzielnie (no, z kolezanka)uszyta i
                potwiedzam, ze ta wizana jest od kolkowej wygodniejsza bo ciezar lepiej sie rozklada. co nie znaczy,
                ze kolkowa jest zla smile
    • astra11 Re: Ola czy Olena :-)) ??? 31.10.05, 20:44
      przeprasza, ja zupełnie nie na temat; mam do Ciebie pytanie, czy twoja córeczka
      ma imię Ola (Aleksandra) czy Olena ??? Bardzo mnie to interesuję, ponieważ moja
      córcia ma na imię Olena i jeszcze nie spotkałam nikogo o tym imieniu smile)) ??
      • ezrapound Chusty Zefir 01.11.05, 08:23
        A czy któraś z Was ma chustę firmy Zefir? Ja kupiłam kiedy córeczka miała 2
        tygodnie, od początku nienawidziła tej chusty i dalej jej nienawidzi (ma 4
        miesiące). Czy to kwestia gustu mojej córeczki, czy tego, że wybrałam
        beznadziejny rodzaj chusty?
        • bulbulina Re: Chusty Zefir 01.11.05, 11:56
          z tego co widze to jest sporo rodzajow tych chust.rozne firmy czy modele?
          myslicie ze jest mozliwosc zamowienia w internecie?bo jestem przekonana ze
          mojej Malej spodoba sie ten rodzaj noszenia.a u nas w miescie nie ma
          mozliwosci kupienia.chyba ze do gdanska pojade o to kawalek.
          ps.Moja corcia ma Aleksandra na imie
          • ama.mama Re: Chusty Zefir 01.11.05, 12:00
            np. www.fasolka.pl/
            • mili79 Re: Chusty Zefir 01.11.05, 15:52
              my rowniez kupilismy chuste firmy Zefir (z kółkami) i okazala sie ona kompletna
              pomylka sad mala od poczatku nie cierpi w niej siedziec pomimo "treningów",
              wytrzymuje chwile i zaczyna sie wiercic i krzyczec. w jakiejkolwiek pozycji
              bysmy jej nie ulozyli, to i tak jest jakos powyginana i jest jej niewygodnie.
              moze jak podrosnie i zacznie chodzic to kiedys nam sie przyda ta chusta zeby
              ponosic niunie jak sie zmeczy na spacerze... ale generalnie, strata pieniedzy.
    • sylwiawm Re: chusta-warto kupic? 01.11.05, 20:34
      Miałam już zamiar kupić huste, ale wybrałam nosidełko. Jest usztywniane i
      wydaje mi sie lepsze od husty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka