Dodaj do ulubionych

venus ramatti

27.11.05, 12:27
Witam,
kiedyś o tym fotelu były same złe opinie - brak informacji o bezpieczeństwie itd. Właśnie dlatego nie zdecydowałam sie go kupić dla starszego synka w 2004r. Teraz na stronie producenta są same superlatywy i wyniki testów ADAC ...no właśnie - szukałam na stronie ADAC i we wszystkich innych źródłach o fotelikach i testach i na temat tego fotelika nie ma żadnych wyników testów a na stronie ADAC nie ma go w bazie fotelików poddanych testom. Ale mamy chętnie go kupuja przez tą informacje na stronie producenta i nawet dosłałam po głowie jak próbowałam zakwestionować jego bezpieczeństwo...
Co wy o tym wiecie???
Aga
Obserwuj wątek
    • coronella Re: venus ramatti 27.11.05, 15:14
      powiem Ci szczerze, ze nie bardzo wierzę w testy wykonane na tych fotelikach. takie testy kosztuja mase pieniędzy, ten fotelik jest do tego za tani.
      Tak jak i kazdy inny tego typu, a jest ich ostatnio sporo. Widziałam bardzo podobny do ramatti, tylko z wkładką dla maluchów, fotelik Inglesiny.
      Ja go mam z kilku powodów- bo szeroki, głeboki i wygodny, i przede wszystkim niestety dlatego, że nie bałam się go zostawiać na noc w samochodzie. Gdybym miała np bebe confort, czy maxi cosi, pewnie bym musiała zabierac co wieczór do domu.
      • monii_1 Re: venus ramatti 27.11.05, 16:56
        faktycznie poczytałam sobie ich stronę i mają jakieś europejskie certyfikaty
        (bez tego chyba nie można nawet sprzedawać) i sprawdzali w instytucie testów
        ADAC ale chyba tylko na tym się skończyło, bo przecież nie ma ramatti w bazie
        testowanych fotelików (może jeszcze wpiszą) ale i tak dziwne
        • monikka8 Re: venus ramatti 30.11.05, 11:50
          nareszcie ktos odrobine doinformowany smile bez certyfikatow nie mozna sprzedawac
          nic od czego zalezy bezpieczenstwo naszych dzieci! Ja mam certyfikat nawet na
          lozeczko dla mojego synka. smile
      • monikka8 Re: venus ramatti 30.11.05, 11:48
        Jejku ludzie c wy za glupoty piszecie! Skad info ze to cokolwiek kosztuje? Dla
        Twojej informacji testy ADAC nic nie kosztuja bo jest to firma konsumencka
        jesli wiesz co to znaczy ... taka firma robi lapanke z rynku i testuje
        przedmioty na wlasna reke! Koszt fotelika nie ma nic wspolnego z
        przeprowadzonymi na nim testami w to wchodzi produkcja ceny materialow zuzytych
        itd a inne foteliki sa takie drogie dlatego ze ich rozreklamowanie i marka tyle
        kosztuje! Gdybys siedziala w branzy reklamowej bardzo zdziwilabys sie jak to
        wszystko dziala ....
    • agusmichal Re: venus ramatti 27.11.05, 21:15
      No właśnie - testy niby były w 2004 wiec musiałyby już być... a zresztą producent pisze tylko, ze przeszedł testy a nie podaje oceny... no cóż - ciekawa jestem czy gdyby to była nieprawda nie groziłaby im jakaś kara?.
    • monikka8 Re: venus ramatti 30.11.05, 11:43
      Jestem hndlowcem w tej branzy i jesli chodzi o testy w ADAC to wiem ze
      przeprowadzili jedynie proby zderzeniowe( crasch test) a nie kompletne testy!
      To jest roznica dlatego nie klamia na swojej stronie jak to jest sugerowane !
      Dopiero po wykonaniu kompletnych testow ADAC zamieszcza wyniki na swoich
      stronach ale niestety, aby wykonal pelne testy trzeba sprzedawac na rynku
      niemieckim przynajmniej 6 miesiecy! Takie info jest na stronie ADACka. Wiec
      ramatti bedzie mialo swoje wyniki dopiero kiedy wejdzie na rynek niemiecki.Sama
      uzywam tego fotelika i mialam powazny wypadek a mojemu dziecku nic sie nie
      stało!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka