joasia70 06.03.06, 11:01 dziewczyny może bardziej się orientujecie w materacach do łóżeczka ba ja już sama nie wiem który wybrać:piankowy, kokosowy czy kokosowo-gryczany. Może już je używacie i macie jakieś uwagi. Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
komyszka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:33 ja mam gryczano-kokosowy- polecały go moje koleżanki mamy. czytalam natomiast ze im twardszy materac tym lepeiej. Odpowiedz Link Zgłoś
vica11 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:42 A na której stronie materaca (gryczana czy kokosowa) kładziemy bobasa? I jak to rozróżnić? Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:50 no to tak: *w przypadku kokosowo gryczanego, najpierw strona gryczana, potem przewraca sie na stronę kokosową - materac kokosowy jest za twardy, dopiero powyżej iluśtam miesięcy (nie pamiętam, ale nasz synek ma 5 i wiem, ze jeszcze jest za mały) - materac gryczany jest niby ok dla noworodka, ale ma jedna zasadniczą wadę - śmierdzi gryką! jeśli komuś to nie przeszkadz..ok, ale dla mnie to był dosłownie smród! przesiąkają tym ubranka dziecka i w efekcie jakby dzieko śmierdzi, a przeceiż takie małe perełki tak słodmko pachną.. my kupiliśmy ten grubszy piankowy ( 200 zł), jest bardzo ok Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:55 materacyk który ja zakupiłam niczym nie śmierdzi (koleżanki też na nic sie nie skarżyły).na etykiecie jest opisane na jakiej stronie kłasc dziecko- tam gdzie pikowania są drobniejsze 0-3 mce, tam gdzie większe- starsze dzidzi. jeśli zkaupisz dobry atestowany materacyk nie powinnaś miec zadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:00 koteczku, kupiliśmy właśnie dobry atestowany materacyk i nie mamy kłopotów, a te dobre atestowane materacyki gryczane - śmierdzą! Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:01 przeczytaj niżej post alcarin, czy jakioś tak Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:03 misiaczku! ja też kupiłam atestowany materacyk gryczano-kokosowy (niemiecki) i ABSOLUTNIE NICZYM nie śmierdzi nie można wszystkiego mierzyć jedną miarą pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: grubaska20 06.03.06, 12:16 no niestety na odwrot!!!! strona kokosowa dla noworodka, a gryczana dla bardziej ruchliwego dziecka, by mu sie nie robily odlezyny! My mamy gryczano-kokosowy bo taki polecil madry ortopeda (kosztowal 80 zl). W materac warto zainwestowac! Odpowiedz Link Zgłoś
mateszalka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:47 Zwroc uwage, czy latwo sie sciaga pokrycie. Jesli zamek jest tylko na krotszym boku materaca, to kiepsko, bo wpychajac go z powrotem latwo go zniszczyc (zniszczylam jeden, to wiem). Najlepiej, jakby mial zamek w kolko i dalo sie sciagnac tylko jedna polowe, bo wrzucasz ja do pralki, a na drugiej male spi. Ale to niestety drogawe rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
alcarin Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:52 Kupilam kokosowo-gryczany, bo slyszalam, ze taki jest najlepszy. Jeszcze nie uzywam, ale juz go rozpakowalam, wsadzilam do lozeczka, ktore nakrylam w calosci przescieradlem (zeby sie nie kurzylo) i materacyk sie wietrzy, bo ma troche nieprzyjemny zapach (chyba ta gryka tak pachnie). W moim materacu kazda ze stron ma inne pikowanie - dlatego mozna rozroznic co po ktorej stronie. Podobno najpierw nalezy klasc noworodka na stronie gryczanej. Po kilku miesiacach przewrocic na strone kokosowa. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 13:56 sa tez piankowo kokosowe,czyli jak za twardo dzidzi na kokosie to przewraca si ena druga strone i jest pianka,same piankowe sa najgorsze,szybko sie niszcza, ja mam kokosowo piankowo kokosowy i jest dobry,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:04 Ja mam kokosowo-piankowy. Podobno jest antyalergiczny i jest dośc twardy. Posiada atest PZH. A jaki będzie w użytku to się okaże, ale kilka moich znajomych miało i nie narzekały. Kiedyś nie było takiego wyboru, ba - nawet zamiast materacy były jakieś sienniki a w środku wyściełane słomką czy czymś podobnym i dzieci też się chowały. Dzisiaj mamy lepsze czasy, większy wybór no i co za tym idzie - PROBLEM. Myślę, że każdy na swój sposob jest dobry Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agare Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:40 Witam serdecznie, ja kupiłam materac piankowy, który posiada kanaliki klimatyzacyjne gwarantujace regulacje poziomu wilgoci. Dodatkowo materac posiada usztywnione brzegi, co zabezpiecza przed zsunięciem się dziecka miedzy szczebelki. Materac jest w pokrowcu, który można prac. Materacyk kosztował 185 zł. Szczegóły można obejrzeć na stronie www.amko.com.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bamboo Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 13:29 o materacykach bardzo dużo jest na forum Zakupy też miałam podobny problem. ostatecznie zdecydowałam się na gryka-pianka-kokos. kupiłam u producenta na allegro na wymiar do nietypowej kołyski. nie śmierdzi. a czy będzie dobry? okaże się w ekploatacji. aha,z tego co pamiętam, gdy czytałam, to najpierw kładzie sie stroną z kokosem, a potem z gryką /ale to musiałabym sobie pamięć odświeżyć - nie chcę wprowadzać w błąd/. pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś