Dodaj do ulubionych

materac do łóżeczka

06.03.06, 11:01
dziewczyny może bardziej się orientujecie w materacach do łóżeczka ba ja już
sama nie wiem który wybrać:piankowy, kokosowy czy kokosowo-gryczany. Może już
je używacie i macie jakieś uwagi. Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • komyszka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:33
      ja mam gryczano-kokosowy- polecały go moje koleżanki mamy. czytalam natomiast ze
      im twardszy materac tym lepeiej.
      • vica11 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:42
        A na której stronie materaca (gryczana czy kokosowa) kładziemy bobasa? I jak to
        rozróżnić?
        • grubaska20 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:50
          no to tak:
          *w przypadku kokosowo gryczanego, najpierw strona gryczana, potem przewraca sie
          na stronę kokosową
          - materac kokosowy jest za twardy, dopiero powyżej iluśtam miesięcy (nie
          pamiętam, ale nasz synek ma 5 i wiem, ze jeszcze jest za mały)
          - materac gryczany jest niby ok dla noworodka, ale ma jedna zasadniczą wadę -
          śmierdzi gryką! jeśli komuś to nie przeszkadz..ok, ale dla mnie to był
          dosłownie smród! przesiąkają tym ubranka dziecka i w efekcie jakby dzieko
          śmierdzi, a przeceiż takie małe perełki tak słodmko pachną..smile

my kupiliśmy ten grubszy piankowy ( 200 zł), jest bardzo ok
          • komyszka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:55
            materacyk który ja zakupiłam niczym nie śmierdzismile (koleżanki też na nic sie nie
            skarżyły).na etykiecie jest opisane na jakiej stronie kłasc dziecko- tam gdzie
            pikowania są drobniejsze 0-3 mce, tam gdzie większe- starsze dzidzi. jeśli
            zkaupisz dobry atestowany materacyk nie powinnaś miec zadnych problemówsmilesmile
            • grubaska20 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:00
              koteczku, kupiliśmy właśnie dobry atestowany materacyksmile i nie mamy kłopotów, a
              te dobre atestowane materacyki gryczane - śmierdzą!smile
              • grubaska20 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:01
                przeczytaj niżej post alcarin, czy jakioś taksmile
                • komyszka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:03
                  misiaczku! ja też kupiłam atestowany materacyk gryczano-kokosowy (niemiecki) i
                  ABSOLUTNIE NICZYM nie śmierdzismilesmilesmilesmile nie można wszystkiego mierzyć jedną miarąsmilesmile
                  pozdrawiam!
          • kokons Re: grubaska20 06.03.06, 12:16
            no niestety na odwrot!!!!
            strona kokosowa dla noworodka,
            a gryczana dla bardziej ruchliwego dziecka, by mu sie nie robily odlezyny!

My mamy gryczano-kokosowy bo taki polecil madry ortopeda (kosztowal 80 zl).

W materac warto zainwestowac!
    • mateszalka Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:47
      Zwroc uwage, czy latwo sie sciaga pokrycie. Jesli zamek jest tylko na krotszym
      boku materaca, to kiepsko, bo wpychajac go z powrotem latwo go zniszczyc
      (zniszczylam jeden, to wiem). Najlepiej, jakby mial zamek w kolko i dalo sie
      sciagnac tylko jedna polowe, bo wrzucasz ja do pralki, a na drugiej male spi.
      Ale to niestety drogawe rozwiazanie sad
    • alcarin Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 11:52
      Kupilam kokosowo-gryczany, bo slyszalam, ze taki jest najlepszy. Jeszcze nie
      uzywam, ale juz go rozpakowalam, wsadzilam do lozeczka, ktore nakrylam w calosci
      przescieradlem (zeby sie nie kurzylo) i materacyk sie wietrzy, bo ma troche
      nieprzyjemny zapach (chyba ta gryka tak pachnie). W moim materacu kazda ze stron
      ma inne pikowanie - dlatego mozna rozroznic co po ktorej stronie. Podobno
      najpierw nalezy klasc noworodka na stronie gryczanej. Po kilku miesiacach
      przewrocic na strone kokosowa.
      • paulinaml1 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 13:56
        sa tez piankowo kokosowe,czyli jak za twardo dzidzi na kokosie to przewraca si
        ena druga strone i jest pianka,same piankowe sa najgorsze,szybko sie niszcza,
        ja mam kokosowo piankowo kokosowy i jest dobry,polecam
    • kosmitka06 Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:04
      Ja mam kokosowo-piankowy. Podobno jest antyalergiczny i jest dośc twardy.
      Posiada atest PZH. A jaki będzie w użytku to się okaże, ale kilka moich
      znajomych miało i nie narzekały. Kiedyś nie było takiego wyboru, ba - nawet
      zamiast materacy były jakieś sienniki a w środku wyściełane słomką czy czymś
      podobnym i dzieci też się chowały. Dzisiaj mamy lepsze czasy, większy wybór no
      i co za tym idzie - PROBLEM. Myślę, że każdy na swój sposob jest dobry
      Pozdrawiam
    • agare Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 12:40
      Witam serdecznie,
      ja kupiłam materac piankowy, który posiada kanaliki klimatyzacyjne gwarantujace
      regulacje poziomu wilgoci. Dodatkowo materac posiada usztywnione brzegi, co
      zabezpiecza przed zsunięciem się dziecka miedzy szczebelki. Materac jest w
      pokrowcu, który można prac. Materacyk kosztował 185 zł. Szczegóły można
      obejrzeć na stronie www.amko.com.pl.

Pozdrawiam
    • bamboo Re: materac do łóżeczka 06.03.06, 13:29
      o materacykach bardzo dużo jest na forum Zakupy
      też miałam podobny problem. ostatecznie zdecydowałam się na gryka-pianka-kokos.
      kupiłam u producenta na allegro na wymiar do nietypowej kołyski. nie śmierdzi.
      a czy będzie dobry? okaże się w ekploatacji.

aha,z tego co pamiętam, gdy czytałam, to najpierw kładzie sie stroną z kokosem,
      a potem z gryką /ale to musiałabym sobie pamięć odświeżyć - nie chcę wprowadzać
      w błąd/.

pozdrawiam wszystkie mamusie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka